Güneş Ülkesi

Tommaso Campanella

Güneş Ülkesi Yorumları ve İncelemeleri

Güneş Ülkesi yorumları ve incelemelerini, Güneş Ülkesi kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Güneş Ülkesi puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
78 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Ütopya, aslında var olmayan, gerçekleşmesi imkansız, ideal toplum tasarımlarıdır. Yaygınlaşması
Thomas More
Thomas More
' un
Ütopya
Ütopya
isimli kitabıyla gerçekleşmiştir. Distopik, politik, tarihi, dini ve felsefi gibi bir çok ütopya türü mevcuttur.
Tommaso Campanella
Tommaso Campanella
' nın
Güneş Ülkesi
Güneş Ülkesi
de felsefi ütopya türünde bir eser. Bu yönüyle de
George Orwell
George Orwell
' ın
1984
1984
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kapra Yayıncılık · 20213,552 okunma
125 syf.
·
Puan vermedi
Güneş ülkesi 17.yy'ın başında yayımlanmış. Bahsedilen yüzyılın ilk çeyreğinin en belirgin özelliği iklim kriziydi. Sanırım bu tarih aralığına denk düşüş rastlantı değildir çünkü Bu kriz tüm Akdeniz toplumlarını etkilemiştir. Akdeniz ve çevresinde üç büyük güç olarak: Papalık, Habsburglar ve Osmanlılar var. Bu üç devletin hudutları
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Sosyal Yayınlar · 20103,552 okunma
Reklam
78 syf.
6/10 puan verdi
·
18 saatte okudu
Ütopya olduğuna emin miyiz? Distopya olmasın?
Güneş Ülkesi
Güneş Ülkesi
Bir kitabı bitirince hakkında inceleme yazmadığım zaman tam anlamıyla kitabı bitirememiş gibi hissediyorum. Kitabı tam bitirmek adına incelememi yazıyorum. Öncelikle kitap sözde ütopya olarak yazılmış ama ben böyle bir dünyayı düşlediğimde distopya gibi hissettirdi. Kitapta eşitlik adına iyi fikirlerde var fakat çoğunlukla insan fıtratına aykırı düzenlemeler var. Yazar insanı özellikle kadını hiç tanımamış, aşktan, duygulardan ve aidiyetten bir haber. Cinselliği sadece tohum alınması gereken bir eylem gibi anlatması, kimin kiminle ne zaman ilişkiye giriceğini yönetimin belirlemesi, çocuk sahibi olamayan kadınların aşağılanması nasıl ütopya olabilir? Kadının kamu malına sunulması, erkeklerle sırayla ve devletin istediği vakitlerde beraber olmasının eşitlikle , sözde kamu düzeni ile huzurla ne ilgisi var? Nerde duygular? Nerde seçme hakkımız? Robot muyuz biz? Eşitlikten anlaşılması gereken bu olmamalı! Yazdıkça sinirleniyorum. İslam dini ile ilgili fikirlerini beyan etmeden öncede fikirlerinden zerre hoşlanmamıştım, bir de o fikirlerini söyleyince olumsuz duygularım iyice pekişti. Olumlu yanlarına gelirsek insanların tembel miskin olmaması, çalışması , spor yapması , doğal güzel olması ile ilgili kısımlar hoşuma gitti. Ama bu anlatılan gibi bir yaşamın insanları mutlu etmeyeceği kanaatindeyim.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kapra Yayıncılık · 20213,552 okunma
96 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Herkese merhaba,Campanella’nın Güneş Ülkesi isimli ütopik eserinden bahsetmek istiyorum.Campanella, mutluluğun sosyalist bir devlette sağlanacağını savunmuştur.Güneş Ülkesi'nin başında bilge bir rahip bulunur.Özel mülkiyete yer yoktur.Her şey devletin mülkiyetindedir.Birlikte üretilir ve birlikte tüketilir. bütün kötülüklerin kaynağı aile olduğu için Güneş Ülkesinde aile kurumu yoktur.İsteyenin istediği dine inanmasına izin verilmez.Campanella, Güneş Ülkesinde dünyada tek bir dinin olması gerektiğini savunmuştur.Kitabı okuduğumda sosyalist bir toplumda olması gerekenler kafamda canlandı.Kurgulanan eğitim sistemi her ne kadar harika ise kadın yaklaşımı bir o kadar sıkıntılıydı.Erkek ütopik toplum modelindeki kadınların yerleri anlatılıyormuş gibi bir izlenim verdi bana. Francis Bacon'ın yeni atlantis'i bu kitaptan etkilenerek yazdığını düşünüyorum.Hatta eminim birçok yazılmış çizilmiş şey de vardır bununla alakalı.Belki de Bacon bu nedenle kitabının sonunu hiç getiremedi, çünkü onun istediği tek şey güneş ülkesi halkını daha hristiyan bir yapıya büründürmekti ve bunu da yaptı.Dönemine göre oldukça iyi bir kitap.Daha çok dinsel bir havası var gibi.Hristiyan öğretisi ağır basmış.Bu eseri sosyalist öğreti içinde görenler nasıl bu kanıya varmış anlamadım.Marx’ın bilimsel sosyalizmine oldukça tezat ama neticede ütopya isteyen herkes kendi ütopyasını yazabilir.Tavsiye edebileceğim kitaplardan biri oldu.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Ayrıntı Yayınları · 20193,552 okunma
78 syf.
8/10 puan verdi
Cenovalı denizcinin son gemi yolculuğundan gelmesinin ardından Hospitalario yolculuğunu anlatmasını ister. Cenovalı denizci ise başından bir takım olaylar geçtiğini ve kendisini Güneş Kent'e götürdüklerini söyler. Eserde ikilinin konuşmalarına yer verilir. Diyalogların geçtiği bu eserde okumanın keyfine varacağınızı düşünüyorum. Zira ben okurken sanki Francis Bacon'un Yeni Atlantis kitabının devamını okuyormuş gibi hissettim. Hayatın bir çok alanında yazarın kafasındaki ideal devlette olması gerekenler yazıyor. Böylece kitap bir ütopik esere dönüşüyor.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kapra Yayıncılık · 20213,552 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Her şeyden önce “Sen kimsin ki bir filozofu eleştireceksin?” diyerek başlıyorum söze :) Uzun zaman önce okuduğum fakat yorum yapmadığım bu kitap için detaylı bilgi veremem. Ama düşüncelerimde hissettiklerimde kalan şey şuydu: Bence hiçbirimizin istemeyeceği bir ütopya. (Bilmeyenler için ütopya: gelecekte var olması hayal edilen mutlu ve refah bir toplum) Her türlü mülkiyet yok, aile yok, eş yok kimin eli kimin cebinde belli değil :@ hırsızlık, adam öldürme, tecavüz suç olarak görülmüyor; nankörlük, kötü kalplilik suçtur ve cezası kadınsız bırakılma, topluca yenen yemeğe katılmama. Bir kadın ilk cinsel birleşmede hamile kalmazsa başka erkeklerle denemeler yapılır. Kadının kesin olarak kısır olduğu anlaşılırsa ilişkilerini serbestçe sürdürebilir. Ama üreme konseyi tarafından olgun bir kadın olarak görülmez. Yani saygınlığı olmaz. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Yazar yani filozofumuz yaklaşık 30 yıl hapis hayatı yaşıyor. Bu süre içerisinde ben sağlıklı bir zihinde ve sağlıklı bir cinsel yaşamda olmayacağını düşündüğümden eserine de bunu yansıttığını düşünüyorum. Anlamadığım şey kitabın arka kapağında neden çok iyi bir ütopya okuyacakmışız gibi bir yazı var? Ben okurken neyi kaçırdım? Bu kitabın bana kattığı şey sadece şu olabilirdi; yaşadığım coğrafyaya, yönetim şekline, toplum kurallarına çokça şükrettim. Ütopyadan ziyade bir distopyaydı benim için ve “filozof” kavramının öyle her ismin önüne yakışmadığını da anlamış oldum. Eh, en net hatırladıklarımla sizi baş başa bırakıyor okuyanlardan ben de bir yorum bekliyorum
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Say Yayınları · 20183,552 okunma
Reklam
178 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.