Holly Gibney #3

5 Eylül 2023
Scribner
İngilizce
Ciltli

“Bazen evren sana tutunacak bir dal uzatır.”- Bill Hodges Stephen King’in en ilginç, en becerikli karakterlerinden Holly Gibney, bir kasabada yaşanan kaybolma vakalarının ardındaki korkunç gerçeği çözmek için geri dönüyor. Penny Dahl, kayıp kızı Bonnie’yi bulmak için Finders Keepers dedektiflik bürosuna müracaat ettiğinde Holly, zor bir dönemden geçmektedir ve ortağı Pete de Covid kapmıştır. Ancak Penny Dahl’ın çaresizliğine üzülen Holly bu teklifi reddetmek istemez. Bonnie’nin kaybını araştırmaya başladığında hiç ummadığı durumlarla karşılaşır. Bir anda sırra kadem basan başka insanlar da vardır, üstelik onlar da Bonnie’nin son görüldüğü yerden kayıplara karışmıştır. Öncelikle yazarın her kitabını farklı derecelerde beğenirim, içime sinmeyen eserleri de olur ama kesin olan bir şey var ki; o da kitaplarını okumaktan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğim. Holly Gibney karakteriyle Kan Varsa kitabında tanışmıştık. Holly’de Kan Varsa hikayesinin devamı niteliğinde kurgulanmış. Yazar, katil ya da katilleri saklama ihtiyacı duymamış. Onun yerine ‘nedenlere’ odaklanmak istemiş. Kitapta kaçırılan insanların ve Holly’nin soruşturmasının geri planda kaldığını, Holly’nin ailevi meselelerinin, şairlik ve yazarlık detayları içeren bölümlerin, (bir de buna siyasi detaylar ve bolca covid ekleyin) okuru asıl konudan uzaklaştırdığını düşünüyorum. Aslında güzel başlamıştı ama ilk başlarda yarattığı gizemi koruyamadı. Sonuca giden yol sürekli dallanıp budaklandı. Bu da kitabın merak ve sürükleyicilik ivmesini kademe kademe düşürdü. Keşke 250 sayfa olsaydı ve yalnızca kaçırılan insanlarla, bodrumda yaşanan bölümleri içerseydi. Bir de Holly’nin acemiliği ve iş bilmezliği fazla gözüme battı, rahatsız etti beni. Kısacası şaşkınım. Yine bir King kitabından tatminsiz ayrılıyorum. Üzülerek..
2025 24. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2025 21:18
Yazarın okuduğum ilk kitabı...İnanması güç olsada evet.... Beklentim gerçekten büyüktü ama beklediğim gibi olmamasına rağmen kitap Bi şekilde kendini okutmayi başardı...Belki konu hoşuma gitmedi çok ama yazarın kalemi olayları işleyişi ve okuyucuya aksettirmesi mükemmel...
Sadece Stephen King Demek Yeterli
2025 5. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2025 23:04
Her kitabını heyecan ve merakla elime alıp daha ilk 10 sayfa da hayranlığımın doruğa çıktığı asla yazar diye kısa bir niteleme yapamadığım bir sihirbaz Stephen King. Polisiye,korku ,fantastik türlerinin bence kralı ve daima da öyle kalacak. Eylül 2024 baskısı son kitabı Holly harika bir polisiye roman ,dedektif Holly Gibney'in seri katil bir çifti yakalama sürecini asla bitmeyen , sürekli daha da artan bir merakla devam ettiren King yine sihrini göstermiş. Büyük bir usta ilerleyen yaşına rağmen umuyorum ki daha yeni harikalar yaratacak . Teşekkürler Stephen King
Daha İyisini Yapabilirdin Stephen Amca
2025 7. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2025 17:01
Stephen King'i severim, türünde çok başarılı bir yazardır, ama bu kitap olmamış denemez ama özenilmemiş denilebilr. Sadece çerezlik, bu sayfalarda zaman kaybetmek yerine çok daha başarılı eserler okumayı da tercih edebilirsiniz tabii ki. Gülsüm With BooksGülsüm With Books HollyHolly Stephen KingStephen King
2025 15. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2025 16:50
Holly ilk kez Bay Mercedes üçlemesinde tanıdığımız özel dedektif Holly Gibney’yi merkeze alıyor. Holly, bu kez tek başına bir soruşturmanın başrolünde ve karakter gelişimi açısından da oldukça derinlemesine işlenmiş. King’in önceki romanlarında arka planda kalan bu karakter, burada adeta sahneye çıkıyor ve kendi kimliğini buluyor. Kitap, kaybolan bir genç kız vakasını araştıran Holly’nin, bir dizi karanlık ve rahatsız edici sırrı gün yüzüne çıkarmasını konu alıyor. Hikâyede, King’in alışıldık gotik ve psikolojik gerilim öğeleri mevcut ama bu sefer daha ayakları yere basan, gerçekçi bir atmosfer hakim. Özellikle COVID-19 pandemisi döneminde geçen sahneler, romanı güncel kılıyor ve karakterlerin yaşadığı endişeleri daha gerçekçi bir zemine oturtuyor. King’in klasik anlatım tarzı olan detaylı betimlemeler ve karakter analizleri bu kitapta da oldukça güçlü. Ancak Holly, temposu açısından diğer King romanlarına göre biraz daha ağır ilerliyor. Polisiye unsurlar ön planda olsa da, bu bir aksiyon romanı değil, daha çok bir karakter portresi ve toplumsal eleştiriyle harmanlanmış bir gizem öyküsü. Okumayanlar için önerimdir çünkü yine King şaşırtmıyor
Rahatsız eden bir kitap
2026 2. kitabı
Kitabı en başından katillerin kim olduğunu bilmenize rağmen kitabı büyük bir merakla okuyabiliyorsunuz. Çünkü bahsi geçen katiller son derece rahatsız ediciler. Rahatsız edici kısmı katillerin inandıkları şey ve ikisinin de profesör olduğu tatlı, yaşlı bir çift gibi gözükmeleri. Kitabı okuyalı birkaç gün olmasına rağmen hâlâ daha aklımdan çıkmıyor. Kurgusal olarak hoşuma giden bir kitap ama sevmediğim tarafları oldu. Her ne kadar bazı sahneleri okurken çok heyecanlanıp gerilsem de bazı sahnelerde de tam tersi sıkıldım. Kitap aşı karşıtlığı, covid, Holly'nin annesinin mirası(?) gibi hikayaye hizmet ettiğini hiç düşünmediğim gereksiz şeylerle doluydu. Keşke kitabı daha çok kurbanların hikayeleri ve Holly'nin bu dava üstüne düşünceleri ile donatsaydı. Böylece alakasız sahneler kitabı bölmüş gibi hissetmezdim. Ama ne yalan söyleyeyim bu profesör katil çift fikri dahiyane!
2025 57. kitabı
Stephen King kitapları kitap olarak yazmayı bıraktı artık film olur ümidiyle yazıyor sanırım. Bitirmek beni o kadar zorladı ki… Yok Trump yok Covid! Hikayeden ziyade bu konularla ilgili sayfalar o kadar fazlaydı ki ve hikaye için önemsizdi ki atlaya atlaya okudum.
2025 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2025 19:52
Holly Stephen King 40 yaş, hala “genç her hangi bir şey” olduğumuz konusunda kendinizi kandırmayı kesmeniz gereken yaş 20 yaşındayken beden affeder. Kırk yaşındayken ise bu affedişler en iyi ihtimalle şatlara bağlıdır Trumpçı ne görürse onu yapar Mükemmel iyinin düşmanıdır Yapmak istemediğin şey ilk yapman gereken şeydir. Böylece yolundan çekilmiş olur Yaratma dürtüsü bir zehirden kurtulma yöntemidir. Üniversitede bunu öğretmezler Yetenek kırılgandır. Yeteneğini asla onu kırabilecek insanlara emanet etmemelisin Bu hayatta iyi günler ödemeyi bazen peşin ister Tanrı korkaklardan nefret eder
2025 38. kitabı
HOLLY / STEPHEN KING "Tam insanların yapabileceği en kötü şeyleri gördüğünü sanırken yanıldığını öğreniyorsun. Kötülüğün sonu yok." Holly, Büyük Usta'nın ilginç, becerikli karakterlerinden biri ve biz onu Bill Hodges Üçlemesi (Bay Mercedes, Kim Bulduysa Onundur ve Son Nöbet), Yabancı ve Kan Varsa kitaplarından tanıyoruz. Usta; “Holly Gibney’yi asla bir kenara atamazdım. Holly’nin Bay Mercedes’te figüran bir karakter olması gerekiyordu ama o, hem kitabı hem de benim kalbimi çaldı. Holly, tamamen ona ait bir kitap." sözleri ile tanıtıyordu okuduğum bir internet sayfasına verdiği röportajda. Bill Hodges'in ardından "Finders Keepers” dedektiflik bürosu Holly ve ortağı Pete'e devrolmuştur. Halen Bill'in yasını tutan Holly, Penny Dahl aniden kaybolan kızı Bonnie'yi bulması için onlara başvurduğunda önce davayı kabul etmez. Çünkü yaşadığı kayıplar (önce Bill ardından annesinin âni vefatı) yüzünden zor bir dönemden geçmektedir. Üstelik ortağı Pete Covid olmuştur. Fakat Penny Dahl'ın çaresizliği karşısında kayıtsız kalamaz ve işe koyulur. Bonnie'nin kaybolduğu yerde yaptığı incelemeler onu önce bazı ipuçlarına ardından yıllar içinde ardından hiçbir iz bırakmadan kaybolan başka isimlere ulaştırır. Holly, karanlık bir suç ve psikolojik gerilim hikâyesi. Bir yandan kendi ayakları üzerinde duran Holly'in iç hesaplaşmalarını okurken bir yandan insan doğasının en korkunç en karanlık yönlerine yolculuğa çıkarmış bizi Stephen King. Suçlular en başta belli üstelik, gizlenmemiş. Fakat kitap boyunca merak duygusu hiç azalmıyor. Alt satırlarda ise pek çok kitabında olduğu gibi toplumun dışladığı insanlara (siyahiler, eşcinseller) tüm Dünya'yı sarsan Covid salgınına, Amerika'daki başkanlık seçimlerine atıfta bulunmuş. Bu güzel kitap sevgili kardeşim Bengiz Ertuğrul'un hediyesiydi.
2024 11. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2024 23:10
Kitapta yoğun bir şekilde covid döneminin bahsi geçiyor. Bu kadar fazla konusunun geçmesi okurken biraz sıkmıştı ama yazar kitabının sonunca bu eleştirime notunda kendisi cevap vermiş oldu. Cinayet ve olayların gidişatı güzeldi bence okunabilir.

Stephen KingYazar · 124 kitap
Stephen Edwin King (d. 21 Eylül 1947, Portland, Maine), korku, doğaüstü kurgu, gerilim, suç, bilimkurgu ve fantazya türlerinde eserler üreten Amerikalı yazar ve senarist. Kitapları toplam 350 milyon kopyadan fazla sattı ve çoğunun film, televizyon dizisi, mini dizi ve çizgi roman uyarlamaları yapıldı. Yedi tanesi Richard Bachman müstear ismiyle olmak üzere, 62 roman ve 5 kurgu dışı eser yayınladı. Ayrıca çoğu, kitap koleksiyonlarında yayınlanan 200 kadar öykü yazmıştır. İlki 1987 yılında Sadist (Misery) romanı başta olmak üzere toplam 15 kez Bram Stoker Ödülü'ne layık görüldü. 2003 yılında Ulusal Kitap Vakfı (National Book Foundation) tarafından "Amerikan Edebiyatına Üstün Katkı Ulusal Madalyası" ile onurlandırıldı. 2004 yılında Dünya Fantazya Konvansiyonu (World Fantasy Convention) tarafından "Yaşam Boyu Başarı" ödülüne layık görüldü. 2007 yılında Amerikan Gizem Yazarları Organizasyonu (Mystery Writers of America) tarafından "Grand Master" ödülüne layık görüldü. Amerikan edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle, 2015 yılında Ulusal Sanat Vakfı (National Endowment for the Arts) tarafından "Ulusal Sanat Madalyası" ile onurlandırıldı. İlk romanı Göz (Carrie) 1974 yılında yayımlanmıştır. Özellikle 1982 yılında başlayıp 2005 yılında sona erdirmiş olduğu Kara Kule (The Dark Tower) serisi ile ünlüdür. Yeşil Yol (The Green Mile), Esaretin Bedeli (the Man Who Loved Rita Hayworth aka the Shawshank Redemption) gibi pek çok kitabı senaryolaştırılıp beyaz perdeye aktarılmıştır. İlk profesyonel kısa öykü satışını The Glass Floor adlı öyküsüyle Starling Mystery Stories'e yapmıştır (1967). Kitaplarının çoğu memleketi Maine'de geçer. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_King