Die Bedeutung von Marx und Freud

Jenseits der Illusionen

Erich Fromm

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
184 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
"İnsan, insan olarak, delirmekten tıpkı ölmekten korktuğu gibi korkar. İnsanın sağlıklı bir ruh yapısı olması için başkalarıyla ilişki kurması, başkalarıyla bir arada yaşamayı öğrenmesi gerekmektedir. İnsandaki bu birlik içinde olma gereksinmesi onun en güçlü tutkusudur. Bu tutku, hatta, cinsel tutkudan ve çok kez yaşama isteğinden de daha güçlüdür." Erich Fromm'un okuduğum üçüncü kitabı oldu. Diğer kitaplarında olduğu gibi, burada da 'sağlıklı ruh yapısı' için oldukça net, ufuk açıcı yazılar kaleme almış. Kitabın alt adı "Yanılsama Zincirlerinin Ötesinde: Marx ve Freud'la Karşılaşmalarım". Ülkemizdeki çevirisinde nedense bu alt isim kullanılmamış. Fromm, bu kitabı yazmadaki amacını şöyle açıklıyor: "Dünyayı teknokratik faşizmden koruyacak bir tinsel ve bilimsel değerler bireşimi ortaya çıkarmaya çalışmak" Kitabın Fromm-Marx-Freud üçgeninde geçtiğini söyleyebiliriz. Marx da, Freud da tarihteki en büyük düşünürler arasında olsalar da, Erich Fromm gibi bir dahinin onların düşüncelerini tekrar inceleyerek, günümüz gerçeklerine göre yazması mükemmel bir çalışma. Fromm, Marx ve Freud'un farklı konulara ağırlık verseler de, nihayetinde insanın yabancılaşmasını engellemeye çalıştıklarını ve insanın sağlıklı ruh haline kavuşması için çabaladıklarını belirtiyor. Fromm, kitapta ayrıca Marksizm'in tarihsel-ekonomik eleştirisini de gündeme getiriyor, bu da Sovyet pratiğine getiriyor konuyu. Fromm'u 'bir tarih tanığı' olarak okuma mutluluğuna da erişiyoruz böylece.
Yeni Bir İnsan Yeni Bir Toplum
Yeni Bir İnsan Yeni Bir ToplumErich Fromm · Say Yayınları · 2015328 okunma
Reklam
223 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
İnsan kendini ancak dünyayı bildiği ölçüde bilir
Erich Fromm ruhbilimsel , felsefi ve toplumsal sorunlar alanında yüzyılımızın en parlak ve en etkileyici düşünürlerinden biridir.Marksist-sosyalist ve insancıl yaklaşımın en önemli temsilcilerindendir. Kitap Marks ve Freud ' un fikirleri üzerine karşılaştırma yaparak kıyaslamalarda bulunuyor . Bazı fikirlerinde benzerlikler bulduğunu da dile getirmiş yazarımız .Marx ve Freud arasındaki temel ayrım , insanı belirleyen bu güçlerin doğasına ilişkin ayrımdır.Freud için bu güçler , temelde fizyolojik ( libido) ya da biyolojiktir ( ölüm ve yaşam içgüdüsü) Marks'a göre ise bunlar , insanın sosyo ekonomik süreci içinde evrim geçiren tarihsel güçlerdir. Marx toplumun yaşam alanı ile duygular ve algılar arasında bağlantı kurmadan o süzgeçten geçmeden , bilinçlilik kazanamaz ifadesini vurguluyor. Marks , insanı toplum tarafından biçimlendirilmiş varlık olarak görürken , Freud insanı öncelikle aile içindeki deneylerinin biçimlendirdiğine inanıyor. "Yanılsama " konusunu da ele almış , eğer insan yanılsamaları oldukları gibi kavrarsa , yani yarı düş durumundan uyanabilirse o zaman kendine gelir ve kendi özel kuvvet ve güçlerinin bilincine varır. "Yanlış bilinç" yani gerçekliğin çarpıtılmış görünümü, insanı zayıf kılar " ifadelerini kullanmış . Yaşamın ereği için Marks, kölelikten kurtulmak olduğunu ereğe giden yolun ise yanılsamalarımızı yenip kendi etkin güçlerimizi tam olarak kullanabilmek olduğunu vurguluyor. İnsansal evrim , İnsan kavramı ve doğası, bireysel ve toplumsal özyapı ( karakter) , toplumsal bilinçdışı gibi bir çok konuyu ele alan güzel bir kitap. Keyifli okumalar diliyorum.
Yeni Bir İnsan Yeni Bir Toplum
Yeni Bir İnsan Yeni Bir ToplumErich Fromm · Say Yayınları · 1981328 okunma
191 syf.
6/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Fromm'un, Marx ve Freud'un kuramlarının ortaklıkları ve ayrışma noktaları üzerine bir kitap yazmasını açıkçası ben garip buldum. Muhtemelen, Freud ve Marx'ın yöntemlerinin benzer olduklarına ilişkin iddialara yanıt vermek adına böyle bir çalışma yapma gereği duydu. Bir başka sebep de kendisinin hem Marx'la çok ilgili olması hem de bir psikanalist olması olabilir. Nihayetinde bu iki şahıs onun hayatında çok büyük yer kaplamış. Ama gerek var mıydı? Buna karar verecek olan ben olmasam da tuhaf bir özetler kitabı gibi olduğu için açıkçası çok beğenemedim, bir katkısı varmış gibi hissedemedim. Kitabın sonu da din misyonerliğine döndü zaten. İkisinden ortak bir senteze varmaya çalışma çabası da benim için anlamlı olmadı, fazla eklektik kaldı. Ama çok okunaklı bir kitaptı, karakter yerine 'özyapı' gibi kelimeler kullanılmasa tabii daha keyifli olabilirdi okuması. Demem o ki, bu kitabı okumadığınızda pek bir şey kaybedeceğinizi düşünmüyorum, fakat okudunuz diye de mutsuz olmazsınız.
Yeni Bir İnsan Yeni Bir Toplum
Yeni Bir İnsan Yeni Bir ToplumErich Fromm · Say Yayınları · 2015328 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.