《 KAFA KAĞIDI 》
2026 10. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2026 10:41
Necip Fazıl Kısakürek’in "Kafa Kâğıdı" isimli eseri, otobiyografik bir kitap olmasının dışında; yazarın kendisi başta olmak üzere hayatındaki karakterlerin mizacını, ruhunu ve o dönemi resmeden edebi bir eserdir. Yazarın dili soyut ve şiirseldir. Kitabın, anlaşılması çok kolay bir dili olduğunu söyleyemeyeceğim. Ama Osmanlıca kelimelere alışkınsanız sizi rahatsız etmeyecektir. Yazarın anne babasının evlilik sürecinden başlayan bu eser, çocukluk yıllarını da dahil ederek ilk gençlik yıllarına kadar devam eder. Romanın önemini ve etkisini anlatarak başlayan yazar, kitabını ruhi hareket romanı olarak ifade eder. Kitabın isminin Kafa Kâğıdı olması, ruhi kimliğini anlatması hasebiyle anlamlı ve isabetli bir isimdir. Aynı zamanda "Kafa Kâğıdı" ifadesi bireyin ruhsal kimliğinin oluşum aşamalarını anlatırken, topluma dair bir kimlik belirleme çabasını da simgeler. Yazar bireysel varoluşunu, toplum eleştirisini, derin düşünsel dünyasını anlatırken, okuru da bu yolculuğa davet eder.Bu yol, görünenleri anlatan bir yol olmaktan ziyade, görünmeyenleri anlatan psikolojik bir yolculuktur. Hikâyenin tamamına baktığımızda, var iken yok olan bir baba, sessiz ve acı çeken bir anne, otoriter, saygın ve şefkatli bir dede ile karşılaşıyoruz. Bu hikâyede baba, yazarın karakterini olumsuz şekillendiren bir trajedi unsurudur. Baba, bir çocuğun güven gemisini sabitleyeceği limandır. Necip Fazıl'ın hayatında ise bu liman eksiktir. Baba yokluğunun yarattığı ruhsal miraslardan biri, onun çocukluk yıllarında ele avuca sığmayan bir ruh hali olarak tezahür eder. Babaannenin keskin ve şefkatsiz otoritesi, annenin hakkını arayamayacak kadar sessiz oluşu karşısında, dedenin disiplinli şefkatiyle karşılaşır. Dede ne kadar ilgili olsa da babanın yerini dolduramaz. Buna bir çare bulamayan gelişim
Kafa KağıdıNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 19843,125 okunma
...Beşikten Mezara Necip Fazıl...
·194 syf.·
2025 61. kitabı
“Ne kervan kaldı, ne at, hepsi silinip gitti, İyi insanlar iyi atlara binip gitti...” Necip Fazıl Kısakürek ______________________________________ Bu eseri okumamdaki en büyük amaç; Üstad’ı her yönüyle tanımak, dilinin ardındaki sırrı keşfetmekti. Ruh hâlini, yazarkenki bilinç düzeyini ve hangi duyguların kalemini yönlendirdiğini merak ettiğim için bu eseri seçtim. İyi ki de seçmişim… Bu eser, bana göre Necip Fazıl’ı bütün yönleriyle tanıyabileceğiniz eşsiz bir kaynak. Necip Fazıl, her ne kadar tüm eserlerinde dilini ve ruhsal bunalımlarını yansıtsa da, bunların tam anlamıyla anlaşılması için bu otobiyografik eseri çok kıymetli. “Beşikten mezara” tabirinin karşılığı olarak, çocukluk döneminden başlayıp yazarlık yolculuğuna kadar, hatta aradaki ailevi sorunlarına varıncaya dek her şeyi tüm samimiyetiyle kaleme almış. Şimdi onun “ağırlığının” nereden geldiğini daha iyi anlıyorum… On üç yaşında, babasının annesinden boşanmasıyla birlikte dayısının yanında bir “sığıntı gibi” yaşadığını ya da öyle hissettiğini açıkça dile getiriyor. İnsan, yanmadan pişemezmiş… Necip Fazıl bunun canlı örneği. Üstad, babasından çok dedesine bağlı büyümüş. Onun gözetiminde yetişmiş. Bu bağı okurken, kendi dedemle olan ilişkimi hatırladım. Anne-baba arasında huzursuzluk yaşanınca, ilk elinden tutan hep tecrübe sahibi bir büyüktür… Aile yaşantısının yanı sıra, okul hayatını, şairlik yolculuğunu, edebiyat çevresini ve yaşadığı fikrî dönüşümleri de ayrıntılı bir şekilde aktarıyor. Ve yeri geldikçe döneminin tanınmış yazarlarını da eleştiriyor. “Kim bu yazarlar?” derseniz: Nazım Hikmet, Yakup Kadri, Ziya Gökalp, Ahmed Haşim, Yahya Kemal, Tevfik Fikret, Abdülhak Hâmid, Hamdullah Suphi, Ahmet Hamdi Tanpınar ve daha niceleri… Hepsini hem olumlu hem de eleştirel bakış açısıyla
2022 13. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2022 13:09
Selamün Aleyküm Öncelikle uzun süredir Necip Fazıl Kısakürek'in kitaplarından birine başlamak istiyordum bir türlü nasip olmadı. Bu kitapla başlayarak Üstad'ı küçüklüğünden tanıma fırsatı bulmuş oldum. Kitaba yazdığı romanı takdim etmekle başlamış daha sonra eserini tanıtmak için yazdığı ilk sayfalar hakkında 'bu noktaya dek karaladığım satırlar bana feci bir ukalalık gibi görünüyor' diye bir itirafta bulunmuştur. Doğumu, küçükken yaptığı haylazlıklar, çocukken sürekli hastalanması, büyükbabasıyla anıları, okuldan kaçıp dersten kaytarmaları, kız kardeşinin ölümü, ilk aşkı, lise anıları... Daha sayamadığım onlarca olay yer alıyor kitapta. Ve hepsi birbirinden güzel ve ilgi çekici anılar. Üstad kitabı tamamlamadan oğluna teslim etmiştir. Bizim nazarımızda bu kitap yarım kalmış ancak Üstad'a göre bu böyle midir bilemeyiz. Necip Fazıl'ın hayatıyla ilgili edindiğim bilgilerle güzel bir başlangıç yaptık bu kitap ile. Rabbim diğer kitaplarını da okuyabilmeyi nasip etsin.
İnceleme
2021 126. kitabı
Bu yapıt Necip Fazıl’ı 1982 yılının Ağustos ayında hastane yatağında son demlerini yaşarken kaleme aldığı otobiyografi türünde bir kitaptır. Üstadı tanımak ve anlamak isteyenler için kesinlikle okunması gerek bir kitap. Eserlerini, düşüncelerini anlamak için ilk önce bu kitabı okumalısınız. Kitabın içeriğinden bahsedecek olursam Necip Fazıl’ın hayatında başından geçen olayları, aile yaşantısını anlattığı bir kitaptır. Kitapta Necip Fazılın egoistliğini görmezden gelmek mümkün değil. Zekasının farkında olan Necip Fazıl bunu söylemekten hiç de geri kalmıyor. Tanıtım bölümünü üstadın romanının giriş bölümünde yer alan “Roman icatçı bir hayat taklididir.” sözüyle bitirmek isterim.
2021 23. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2021 10:20
Selamun Aleyküm.. Bir kelime dükkanı gibi, her eserinde çuvalıma kelimeler doldurduğum Necip Fazıl'ım, onu hiç bir çocuk olarak kafamda canlandırmamıştım. Bazı insanlar tanıdığımız andan itibaren büyük, sanki hiç küçük olmamışlar, hayatın belirli evrelerini geçirmemişler gibi gelir. O isimlerden biri Fikir sancısını öğretenim, bugünkü ' Eren'in ilk öğretmeni. ( Okuldakiler kafamı valiz gibi ne buldularsa tepiştirip doldurmaktan öteye gidemediler.) Yine de Allah hepsinin yardımcısı olsun. Sisteme kızıp içindeki dişliden intikam almak peşine düşecek değiliz. Yine fazla uzattık, Zeze gardaşıma neden durmadan yazdığı sorulunca 'Duramadığım için yazıyorum' diyordu. Bizimki de o hesap... Üstadımın sevdiğim yanı; arka kapağını okusak da okumasak konusu neymiş diye baksak araştırsak da okumaya başlayınca içindekilerin şaşırtabiliyor olmasıdır. Bunun yanı sıra bugün kendi çevreleri içerisinde altından tahtlara oturttuğumuz yazar ve fikir adamı konumunda mihenk taşı değerini verdiğimiz o taşların, çakıl olduğunu anlamamıza yardımcı olan tenkitleridir. Ki kendisi yeni rejimin doğum sancılarının ve doğum sırasının ve doğan çocuğun ilk 65 -70 yaşının gözleri gibidir. Okudukça seyir zevkine doyamıyor insan.. Eleştiri bekleyenler bilsinler ki hayatta liyakat esastır. Tırnağı olmak yeterliliğinde bulunmadığımız, göğüsledikleri zorlukları şuanki tırnağı kopan bir kızın veya arabası çizilen bir delikanlının isyan kafasıyla ' ANLAMANIN YANINDAN BILE GEÇEMEYECEĞIMIZ ' bir noktada bulunduğumuz insanlara ancak ve ancak eğer yolu Allah olmuş ise Allah razı olsun deriz değilse de Allah yardımcısı olsun der temenni bildiririz. ( Ahiret hesabı şüphesiz buradaki tüm acıların ve zorlukların ötesindedir bilir ve buna inanırız ) Allah'ın lûtfu ve yardımıyla ömrünün Hakkını hakka tutkunluğu ile
2017 292. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2017 16:17
Necip Fazıl, 1982’nin Ağustos ayında eserini yazmaya başlar. Bu sırada 78 yaşındadır ve hayatının sonlarına da denk geldiğinden yarıda kalmış olur. Kitapta doğumu, çocukluğu, aile hayatı, toplum çizgisi, siyaseti ve edebiyat hayatını kısaca görmüş bulunuyoruz. Kısaca anlamak ve yarıda kaldığını göze almak koşuluyla Kısakürek'in hayatını bilmek ve eserlerini, kişiliğini anlamlandırmak isteyenler için bir kaynak olabilir. Necip Fazıl'ın edebiyatını severim, zekasına da hayran olmamak elde değil ama egoistliği bazen beni sıkıyor ve bu kitapta da onu görmemek çok zor. Zekasının gayet farkında olan Necip Fazıl bunu söylemekten hiç geride kalmıyor. Şunu söylemek isterim ki hiçbir yazar ve eser eleştirilemez değildir. Görüyorum ki; üstadı eleştirmek bana kalmaz gibi sözlerle cümlelere başlayan olmuş, yapmayın. İçinizden geliyorsa ve içinize sinmeyen bir şeyler varsa bunu söylemekten geri kalmayın. Benim bu eserde eleştirmek istediğim bir şey yok ama bunu söylemeden edemedim. Küfre ve hakarete gitmeyen bütün haklı eleştiriler en çok da size katkı sağlar. Son olarak Necip Fazıl’ın kendi sözleriyle bitirmek isterim incelemeyi: ‘Dünyaya gelişimden 78 yıl sonra bugünkü halime ait birkaç çizgiyle başlayarak kaleme aldığım bu eser, böylece (kronolojik) sırayı da bir an için ters-yüz ederken, bana, hal, mazi ve hatta istikbal arası elverişli bir tarassut noktası hizmetini görmekte…’
Şiir
2019 31. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2019 00:00
İnsanlar nasıl yazar olur daha doğrusu nasıl büyük bir yazar olur, 'Üstad' denilecek kadar..? Peki hiç mi yazarların geçmişini merak etmediniz..? Daha önce de söylediğim gibi biyografi sevenler buraya.. Necip Fazıl'ın kendi hayatını kaleme aldığı bu kitabı okuyup bir üstad nasıl yetişir onu öğrenin..=) /muhabbet bakî
2021 67. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2021 19:00
Sakin, dingin ilerlerken sert eleştirilerle farklı bir ritim yakalayan biyografik bir kitapla merhaba demek istedim.🌺 Necip Fazıl Kısakürek’in ölmeden bir ay önce oğluna teslim ettiği ancak tamamlanmadığını hissettiğimiz bir kitap Kafa Kağıdı. Yazarımızın babasıyla olan köksüz ilişkisine, yazarın annesine bağlılığına, büyükbabasının ne denli kıymetli olduğuna, ilk aşkına, çapkınlıklarına, ölen kız kardeşine ve ruh hallerine tanıklık edeceğimiz bir eserle karşı karşıyayız. Sadece bununla da kalmıyor: Nazım Hikmet, Tevfik Fikret, Abdülhak Hamit, Nurullah Ataç, Namık Kemal, Yahya Kemal, Hamdullah Süphi gibi birçok yazarın ismi anılmış; ancak Necip Fazıl hiçbirini beğenmiyor ve yazarları hakaret derecesinde eleştiriyor: “ Ahmed Haşim ve Yahya Kemal muallakta birer kandil, Tevfik Fikret ukala bir avukat, Abdülhak Hamid dahi rolünde zoraki bir haşmet… “ “ Namık Kemal -ki bütün bir devrin siyasî dayanağı, kuru bir tebliğci, vatan , millet davulcusu…” “ İleride sahte kahramanların baş örneklerinden biri olarak göreceğim ve göstereceğim Ziya Gökalp…” Ve daha nice cümle var bu şekilde “eleştiri” adı altında. Yazar; kendisini , zekasını her şeyin üstünde tutmuş. Birçok yazarı ağaca tırmanırken betimlerken kendisi o anlarda ağacın dalından meyve yiyor. Necip Fazıl’ı daha iyi tanıyabilmek adına okunabilir. Keyifli okumalar diliyorum.🌺
2021 2. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2021 11:37
Dolu dolu yaşanmış bir hayatın otobiyografisi.. yarım kalmamasını ve tamamlanmış halini görmek isterdik. Duygu seli yaşadığım bir eser belki sizlerde okumak istersiniz.
ÜSTÂDIN KAFA KAĞIDI...
·194 syf.·
2024 38. kitabı
Üstad Necip Fazıl Kısakürek'ün 78 yaşında kaleme aldığı, hayatının ilk 20 yılını o fevkalâde üslûbuyla anlattığı, 1 saatte okuyabileceğiniz, oldukça kısa bir otobiyografisi. Bebekliğinde, beşikteyken kustuğunu bile hatırladığı, çocukluk dönemi haylazlıklarından bahsettiği, kızkardeşi Selma'yı niçin unutamadığı, ilkokul macerası, dedesinin hem ilk hocası olması hem de babasından alamadığı terbiyeyi, dedesi ve annesinden aldığı ve onların hayatındaki rolleri, Rüşdiye'den sonra bahriye mektebi ve mektebin, hocalarının, şahsiyetinin oluşmasında oynadıkları roller. İlk şiirinin 18 yaşında, "Sevgili" başlığıyla Yakup Kadri vasıtasıyla dönemin en ünlü ve prestijli dergisinde yayınlanışı, Annesi ve dayısıyla olan hatıraları, baba tarafıyla olan alâkasının dedesinin vefatıyla son bulması, Meşrutiyet ve Cumhuriyeti kıyaslayan ve her ikisini de menfî tarafıyla tenkid eden, roman sanatının nasıl icra edilmesi gerektiğini, romanının önsözü denilebilecek ilk sayfalarında tetkik, teşhis ve tesbitlerini yazması ve Bâb-ı âli'den bir kaç hatıra ile biyografisini sonlandırması... Ve tabiî üstadın fevkalâde zekâsı... Kafa kağıdının bu kadar kısa olması, tadına doyamadığım, üslûbuna hayran olduğum "Üstadım'a bu da yakışır" dediğim bir eser... Üstâdın, fikir ve aksiyon davasındaki büyüklüğünü bu kısa eser de ne kadar anlayabilirsiniz bilemem ama, okunmasını şiddetle tavsiye ederim. Keyifli okumalar... @Tscheisayan
Biyografi

Necip Fazıl KısakürekYazar · 157 kitap
Ahmet Necip Fazıl Kısakürek, (d. 26 Mayıs 1904, İstanbul - ö. 25 Mayıs 1983, İstanbul) Türk ve İslamcı şair, yazar ve fikir adamıdır. Necip Fazıl, 21 yaşında yayımladığı Örümcek Ağı adlı şiir kitabının ardından, 24 yaşındayken yayımladığı Kaldırımlar adlı şiir kitabıyla tanınmıştır.[2] 1934 yılına kadar sadece şair olarak tanınmış ve meşhur Bâb-ı Âli'nin önde gelen isimleri arasında yer almıştır. 1934 yılında Abdülhakîm Arvâsî ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim yaşamış ve bu değişimi kendisi "...içimi öylesine bir sosyal mücadele ve cemiyeti yorma hamlesi kapladı ki, artık çalışamaz oldum." şeklinde tanımlar. Bu tarihten sonra Türkiye'nin bir çok şehrinde konferanslar düzenlemiş, düzenlemiş olduğu konferanslarda ki sözlerinden dolayı hakkında dâvâlar açılmış ve bu dâvâlar neticesinde öncülük ettiği Büyük Doğu Hareketi'ne dair yayın yapan Büyük Doğu Dergisi yayın hayatı boyunca 16 kez kapatılmış, Necip Fazıl'ın eserleri toplanmış ve basımı yasaklanmıştır.