Sevgili Dumas'ın bu okuduğum ikinci seyehatnamesiydi. Mısır ve sinada on beş gün den sonra kafkasları da okuma fırsatı buldum. Ben seyahatname okumayı seven birisi olarak değil, Dumas seven birisi olarak bu kitaba başladım. Gerçekten kafkaslara, oranın tarihine ilginiz yok ise size asla önermem ama oralarla ilgili fikir sahibi olmak istiyor iseniz o zaman Dumas tan iyisini mi bulacaksınız? Hadi iyi okumalar...
KafkaslarAlexandre Dumas · IQ Kültür Sanat Yayıncılık · 2016167 okunma
Kitap gayet güzel. Fazla sıkıcı değil. Şuan 200küsürüncüncü sayfadayım. Yazar Fransalı ve ölmüş gitmiş adamın arkasından konuşmak gibi olmasın haddinden fazla silah düşkünü.
Bir ara "kitap okuyamama dönemi" gibi buhranlı dönemlerim oldu. O buhranlı anlarımda elime aldığım Voyage au Caucase (Kafkas Seferi) ardından okuyacağım tüm kitaplar için yeniden yol
Böyük fransız yazıçısı Dümanın Qafqaz səfərinin Azərbaycanla bağlı qeydlərinin toplandığı bu kitabı bir az uzun müddətə oxumağıma baxmayaraq, maraqla oxudum. Dərbənddən başlayaraq Bakı, Quba, Şamaxı, Nuxa(Şəki) ərazilərində keçirdiyi xoş günlərdən, insanlarımızın səxavətindən, qonaqpərvərliyindən hədsiz təəccüb və heyranlıqla bəhs edən yazıçı, şübhəsiz ki, ölkəsinə buradan ən gözəl təəssüratlarla qayıdır. Hətta bəzən xalqımızda şahidi olduğu bu səxavəti öz fransız xalqıyla müqayisə edərək bizə daha yüksək qiymət verir. Kitab təkcə səfər qeydləri təsiri bağışlamır, həm də bir xalqın mədəniyyətini, adət-ənənəsini, tarixi şəxsiyyətlərini, hətta yeməklərini də dünya oxucusuna çatdırmaqda böyük rol oynayır. Mənə ən təsir edən hissəsi Dümanın Bakıdan ayrılarkən Xəzər dəniziylə vidalaşdığı "Əlvida, Xəzər dənizi" hissəsi oldu. İndiyə qədər oxuduğum Xəzərin bədii dillə ən gözəl təsviridir deyə bilərəm. Hamıya xoş oxumalar.
Qafqaz SəfəriAlexandre Dumas · Qanun Nəşriyyatı · 2014167 okunma
Bir fransızın Azərbaycana heyranlığı…
Ölkəmizlə fəxr etmək üçün oxumaq lazımdır. Kitab Aleksandr Dümanın Qafqaza səfəri zamanı Azərbaycan keçərkən yazdığı qeydlərdən ibarətdir. Kitabı oxuyanda Xəzər dənizinə, xalqımıza, Şəkiyə, Şamaxıya, Bakıya 19-cu əsrdən baxmalı olursan. Xalqımızın qonaqpərvərliyinin tarixini də bu əsərdən oxumaq mümkündür.
Kitabda çoxlu tarixi hadisələrə toxunulur. Aleksandr Düma xüsusilə vurğulayır ki, Avropadakılara Azərbaycan xalqını (tatarları) xatırladanda ağıllarına kobud, davakar millət gəlir. Amma Azərbaycanlılar Şərq mədəniyyətinin ən yaxşı və müasir daşıyıcılarıdır. Şərqin tanınmayan bu ölkəsində hətta uzaq Fransız dilini fransızlar kimi danışan uşaqlara, savadlı insanlara rast gələ bilirsiniz.
Mən kitabı çox sevdim. Nə vaxtsa təkrar oxuyacam. Çox axıcıdı, bir dəfəyə yarılamaq mümkündür. Tövsiyyə edirəm
İkinci dəfədirki bir kitabı oxuyarkən bu qədər əsəb keçirdim. Alexandr Dümanı əslində çox sevirdim. Lakin, bu əsəri məni xəyal qırıqlığına uğratdı. Ya Alexandre Dümanın ləzgi nifrəti, rus sevdası var. Ya da Qafqazda olarkən onun yanında olan şəxslərin ləzgi nifrəti olub.
Qafqaz SəfəriAlexandre Dumas · Qanun Nəşriyyatı · 2014167 okunma
Aleksandr Dümanın "Qafqaz Səfəri" əsəri, müəllifin macəra ruhunu və müşahidə bacarığını əks etdirən maraqlı yol qeydlərindən ibarətdir. Dümanın Qafqazın təbiətini, insanlarını və mədəniyyətini təsvir etməsi oxucunu həmin dövrün ab-havasına aparır. Onun hər detalı canlı və emosional təsvir etməsi, əsəri quru səyahət gündəliyindən fərqləndirir. Lakin bəzi məqamlarda Qərb baxışının təsiri hiss olunur ki, bu da əsəri daha çox kənar müşahidəçi gözüylə yazılmış qeydlərə çevirir. Buna baxmayaraq, "Qafqaz Səfəri" həm tarixi, həm də ədəbi baxımdan dəyərli bir əsərdir və regionun keçmişinə işıq salır.
Sonda Aleksandr Dümanın fikirlərindən yola çıxaraq Şərq də olsa, Qərb də olsa, Qafqaz da olsa belə deyə bilərik:
Ürək elə bütün dünyada ürəkdir...
Qafqaz SəfəriAlexandre Dumas · Qanun Nəşriyyatı · 2014167 okunma
Alexandre Dumas Pére... Fransız yazar. Monte Kristo Kontu, Üç Silahşörler, Siyah Lale ve Demir Maske gibi tarihi romanlarıyla tanınır. Üçyüze yakın macera romanı yazmıştır. 19. yüzyılın en verimli ve en sevilen Fransız yazarlarındandır. Önce oyunları daha sonra da tarihsel romanlarıyla büyük ün kazanmıştır. Özellikle, Kardinal Richeliey dönemindeki gözüpek kahramanı anlattığı romantik tarzda yazdığı Üç Silahşörler (1844) ve Monte Kristo Kontu (1845) en tanınmış yapıtlarındandır. Dumas'nın renki, açık yürekli, kimi zaman pek inandırıcı olmayan bir üslupla kendi olağanüstü yaşamındaki olayları aktardığı Anılar (1852-54) adlı yapıtı romantik dönem Fransız edebiyat yaşamına ışık tutar. Dumas, geçimini sağlamak amacıyla genç yaşta Paris'e gitmiştir. Avukat olmayı planlamış ama geleceğin Fransa Kralı Orléans dükü Louis-Phlippe'nin hizmetine girmiştir. Sonra da şansını tiyatroda denemeye karar vermiştir. Yazdığı oyunlar döneminde olduça ilgi görmüştür. III. Henry ve Sarayı (1829) adlı oyununda Dumas, Fransız Rönesansının gösterişli bir tablosunu çizmiştir. Napoléon Bonaparte (1831) yeni ölen imparatorun efsaneleşmesini sağlamıştır. Dumas, oyun yazarken tarihsel romanla da ilgilenmeye başlamış ve renkli bir tarihsel fonla, genellikle 16. ve 17. yüzyılda geçen heyecanlı öyküler yazmayı hedeflemiştir. Kalıcılığını da oyunlarıyla değil, bu tarihsel romanlarıyla sağlamıştır. Romanlarındaki kahramanlarında iyi-kötü ayrımı oldukça belirgindir. Victor Hugo gibi romantik akımın başlıca yazarlarındandır. Dumas başarı kazandıkça kendini pahalı zevklere vermiş ve borçlarını ödeyebilmek için daha fazla yazmaya başlamıştır. Aynı zamanda gazeteciliğe de başlamış, gezi kitapları yazarak para kazanmaya çalışmış ama başarılı olamamıştır. Alexandre Dumas'nın eserlerini, özellikle de "Üç Silahşörler"'i yazarken tarihi oldukça saptırdığı, olaylara fazlasıyla hayâl gücünü kattığı söylenir. Bu söylentiler kulağına kadar gelince Dumas, "Tarihe tecavüz ettiğimi söylediler ama çok güzel çocuklar doğdu" demişti. Alexandre Dumas 1870'te, Dieppe yakınlarında ölmüştür.