Kağnı Yorumları ve İncelemeleri

Kağnı yorumları ve incelemelerini, Kağnı kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Kağnı puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
144 syf.
·
Puan vermedi
Toplum böyle bir gerçeklik görmemiş olsa gerek.
Merhaba sevgili 1K ailesi. Sabahattin Ali'nin kaleminden hikayelerin bulunduğu, 1936 yılında yayınlanan bu eserde yazar her zamanki toplumsal gerçekçi bakış açısını tüm çıplaklığıyla okuyucuya iletiyor. Sabahattin Ali severlerin okurken asla pişman olmayacakları hikayeler yer yer sonu itibariyle hayret ettirirken, yer yer de bizlerin hayal gücüyle yüreğimizde küçük bir ümit parçası bırakabiliyor. Yazarın her kitabında olduğu gibi yine sade bir dil kullanması eserin herkesçe anlaşılabilirliğini kolaylaştırıyor diyebiliriz.Yine de zamanımıza kıyasla eski kelimeler de olacaktır. Bu da bizlere biraz nostaljik bir his verebilir zannımca. Yazarı Kağnı kitabında çoğu zaman karamsar olarak görebilsek de insanın bencil tabiatını başarıyla aktarabilen Sabahattin Ali'nin iyi niyetinden de şüphem yok doğrusu. Kısacası keyifle okuduğum bu edebi eserin sizlerce de sevilmesini umut ediyorum.İyi okumalar.
Kağnı
KağnıSabahattin Ali · Kızıl Panda Yayınları · 20204,143 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kitaba kendimi öyle kaptırdım ki kalbim kırıldı resmen. Birbirinden acıklı 13 kısa öyküden oluşan kitap, benim gibi okuduğunu yaşayan insanlar için üzücü deneyimler bütünü olabilir. Her bir öykünün sonunda kendime zaman verdim ve düşündüm "Acaba böyle mi olmalıydı?" diye. Yazıldığı dönemin şartları ve dili, hikayelerin geçerliliğini anlatmakta yeterli. Sabahattin Ali'nin kalemi, tarzı ve kalitesi her zamanki gibi belirgin ve çok hoş. (Eğer yazarın hayatıyla ilgili bilginiz varsa kitap biraz daha anlam kazanıyor.) Kırsalı, natürel yaşamı ve alıkonulan özgürlük hissini iliklerinize kadar hissedeceğiniz, eğer eski Türkçe'ye hakimseniz okumakta/anlamakta zorluk çekmeyeceğiniz çok güzel bir eser. Sabahattin Ali öykülerinde kendi dönemi içinde zamansız olanı buluyor, yerel olandan evrensele ulaşıyor. Habercilikle masalcılığı, anıyla efsaneyi, bir gözlemcinin tarafsızlığıyla kıssadan hisseler anlatan bir çınar altı meddahının dilini birbirine harmanlıyor.
Sabahattin Ali
Sabahattin Ali
Kağnı
Kağnı
Kağnı
KağnıSabahattin Ali · Can Yayınları · 20194,143 okunma
Reklam
136 syf.
10/10 puan verdi
IŞITAN YAZARIMIZ SABAHATTİN ALİ
Aklımdaki bazı soruların yanıtlarını psikoloji, sosyoloji, felsefe... kitaplarında ararken ve bulamazken, yanıtımı hiç ummadığım anda bazı büyük öykülerden almışımdır... Anadolu niçin kaya gibi sağlam, insanları yoksulluklara, bunca zulme, acılara niçin böyle aşılı? diye sorardım kendi kendime... Sorumun yanıtını “Kağnı” kitabından aldım... Bir yazar, gördüklerini, yaşadıklarını, yani kendisini sarsan konuları yazmalı. Ve de Sabahattin Ali gibi, okuyanların yüreklerine işleyen bir dille yazmalı...
Kağnı
KağnıSabahattin Ali · Can Yayınları · 20194,143 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
13 hikayeden oluşan bir Sabahattin Ali kitabı. Sakin, hiddetlenmeden kaleme aldığı eleştirileriyle, toplumda var olan haksızlıkları, ezilenleri, anlaşılmayanları, yok sayılanları anlattığı ve bunları okuyucuya iliklerine kadar hissettirdiği bir kitaptı. En çok kafakağıdı, apartman ve arabalar beş kuruşa hikâyelerinde etkilendim. Ama kesinlikle her birinin tadı bir ayrıydı.
Kağnı
KağnıSabahattin Ali · Puslu Yayınları · 20194,143 okunma
132 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
SABAHATTİN ALİ & KAĞNI
Selammm çok sevdiğim yazarlardan biri olan Sabahattin Ali'nin Kağnı eseriyle geldim. Toplumcu gerçekçi şair ve yazar... okuduğum 4. Eseri. Kalemine, kişiliğine hayranım. Yaşasaydı eğer çok çok iyi eserler yazacaktı eminim. Maalesef genç yaşta hayatını kaybeden yazarlardan biri... Sabahattin Ali'nin bu eserinde 13 hikaye okuyoruz. Yazar,bizzat yaşadığı olayları da kaleme almış. Yayınevine göre bu hikayeler değişiklik gösterebiliyor. Ben iş bankası kültür yayınlarından okudum. Hikayelerinin birazı da bir dönem tutuklu kaldığı cezaevinde yaşadıklarından oluşuyor. Her hikayesinin tek tek değerlendirmesi kanaatindeyim fakat burada kitabı genel olarak ele alacağım. Yazarın üslubu gayet anlaşılır, akıcı. Kolaylıkla okunabilecek hikayeler. Zaten Sabahattin Ali okuru çok zorlamıyor, İçimizdeki Şeytan eserinde biraz yorulmuştum ama o da çok sevdiğim bir eser. Sabahattin Ali, öykülerinde yalnızca karakterlerin duygu dünyasını başarılı bir şekilde aktarmakla kalmamış, Anadolu insanının yaşamını ve içinde bulunduğu kültür çatışmasını akıcı ve sade anlatımıyla okuyucuya sunmuş. Yazar yaşamından da izler taşıyan öyküler, usta bir dil ve güzel bir kurguya sahip. Çok sıradan gibi duran insan yaşamlarını, insan yaşamlarından kesitleri, üzerine uzun uzun düşüneceğimiz kısa öyküler haline getirmiş. Ayrıca "Bir Şaka" adlı öyküde Sabahattin Ali bizzat kendi yaşadığı bir olayı anlatmış. Ben bu eseri sizlere gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. İçinde özellikle sevdiğim hikayeler; •kağnı •duvar •apartman •fikir arkadaşı •düşman •bir skandal Kitapla kalın sevgiler
Kağnı
KağnıSabahattin Ali · İş Bankası Kültür Yayınları · 20204,143 okunma
132 syf.
·
Puan vermedi
Merhaba dostlar Kağnı, Sabahattin Ali'nin öykülerinden okuşan bir kitap. Yine memleketimden insan manzaraları ile dolu. Yine yürek burkan sefaletle, acıyla, cahillikle dolu. Son öykü "Bir Skandal" ise küçük yerde yaşayan küçük kafalı insanları harika bir şekilde anlatıyor. @okuyan_kadinlar_kulubu #türkklasikleriserisi Etkinliğinde bu ayki kitabımızdı. Sevgiyle kalın
Kağnı
KağnıSabahattin Ali · İş Bankası Kültür Yayınları · 20204,143 okunma
Reklam
136 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Anadolu, çeşit çeşit, birbirine benzemez insanlarla doludur.
Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna kitabını okumuş ve Sabahattin Ali’nin kalemine ve kelimelerine hayran kalmıştım. O günden sonra elime geçen ilk fırsatta diğer kitaplarını okumak istemiştim. İşte ikinci olarak ‘Kağnı’yı bitirdim ve sizlerle düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. *** Kağnı, Sabahattin Ali’nin ikinci kitabıdır ve 1936’da yayımlanmıştır. Kağnı,yazarın çeşitli dergilerde yayımladığı hikayelerin derlemesinden oluşur. Toplam on üç hikayeden oluşan kitapta, hikayelerin ana teması genel olarak; hapishane ve mahkumluktur. Aynı zamanda haksızlık, ayrılık, hüzün, eşitsizlik ve dedikodular üzerinde de durmuş, bunlar üzerinden mesajlar vermiştir. Sohpet havasındaki kalemi ve Anadolu dili sayesinde samimi bir eser olmuştur. *** Kitap bana Refik Halid Karay’ın Memleket Hikayeleri kitabını anımsattı. Bunun sebebi, devlete ve ülkeye olan eleştirilerdi. Ancak bu kitapta Karay’ın kitabından farklı olarak; hakaret, kadınları ezmek, sadece devlet adamlarını kötülemek gibi özellikler yoktu. Bu kitapta halka ve devlet adamlarına kötü sözler kullanılmadan bir eleştiri mevcut… Hatta kadınları ziyadesiyle üstün tutan bir eşitlikçi tavır görebilirsiniz. Her hikayenin sonunda sizi düşündüren, uzun zaman unutamayacağınız hikayeler var. İlk defa hapishanedeki insanları bu kadar derinden anlayabildim, ve ilk defa dedikodunun zararını bu kadar ağır gördüm. Yazar ve kalemi çok güçlü. Ve hayran kalmamak imkansız. En sevdiğim hikaye ise; Fikir Arkadaşı’ydı. Benim gibi hikaye sever biriyseniz kitabı kaçırmayın derim. Sağlıcakla kalınız.
Kağnı
KağnıSabahattin Ali · Anonim Yayınları · 20214,143 okunma
132 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
“ Kağnı’daki öykülerin ilki hariç diğer on ikisi 1935-1936 yılları arasında yazılmış ve yayımlanmıştır.Hikâyelerin ana temasında köylüler, işçiler ve mahpuslar vardır. 1935 tarihli “ Değirmen” adlı öykü kitabı ile yazarda başlayan gerçeklik eğilimi “ Kağnı” ile devam eder. Anlatım daha yalın, dil ise daha sade olmaya başlar. Hikâyeler duygu ve izlenimden çok olay ve gözleme dayanmaktadır.” “ …Sinop Hapishanesi’ne gönderilmek üzere teslim edilecektim.Bunu okuyunca çöker gibi oldum.Bir deniz kenarında yapyalnız duran bir hapishane gözlerimde canlandı ve içinde bir tek bile tanıdığım olmayan o yalı şehrini düşündüm… “ Gurbet hapishanesi” dedim.” Hemen hemen herkesin okuduğu eserimizi tekrardan okumak istedim.Birkez daha Sabahattin Ali’nin o samimi duygularını,Anadolu insanının psikolojik tahlillerini,inceden inceye dokundurduğu mesajlar eşliğinde bir yolculuk oldu benim için.Eserimiz 13 öyküden oluşuyor.” Arabalar Beş Kuruşa”ve “ Duvar” isimli öyküler beni epey hüzünlendirdi:((Diğer taraftan “ Kafakâğıdı”isimli öykü ise epey trajikomikti:))Sabahattin Ali eserlerini okumak candır,keyifli okumalarınız olsun.Sevgilerimle dostlar..
Kağnı
KağnıSabahattin Ali · İş Bankası Kültür Yayınları · 20204,143 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Sabahattin Ali hakkında, onun kitapları hakkında bir şeyler yazmak zor, onun bizim için zamanında yazmış olması en güzeli. Bazen ben onun kitaplarında kaçtığım insanların mahallesinde aynı sokakta buluyorum kendimi. Tam da o an da "Düşün, dünyada birbirini sevmek, birbirine yakın olmak hisleri de olmasa yaşamanın manası kalır mı? " diye soruyor bana. Hem de sevme ihtimalimin olmayacağı bir adamın ağzından. Düşünüyorum. Sevginin süpürmediği kapı önü, savurmadığı kül, boş koltuk bulamadığı cam kenarı, kendine yer açamadığı kalp var mıdır? Çeviriyorum sayfayı,devam ediyorum okumaya. İşte benim karakterim diyorum, benim sesim, benim ağzım bu adam. Hemen giyiveriyorum cümleleri üstüme ve "İnsanların bazen ne kadar budala ve aşağılık olduğunu bilmiyor gibisin be Nurullah!" diyorum kendime. Hayatımın canımı acıtan yanlarını, öfkelendiğim insanları da arkama katarak bir kez daha okuyorum cümleyi. Bilmiyor gibisin be Özge! Sabahattin Ali... O çok şeyler söylüyor kitaplarında satır aralarında. Bazen elinde bir ayna, bazen elinde bir kazma... Bende okuyucusu olarak o hangi sokağın, hangi memleketin adresini elime yazıp verirse oraya gidiyorum. Elimden geldiğince çukurlara dikkat ederek, elimden geldiğince kendime bakarak. Keyifli okumalar...
Kağnı
KağnıSabahattin Ali · Can Yayınları · 20194,143 okunma
129 syf.
·
Puan vermedi
·
36 saatte okudu
.Sabahattin Ali öykülerinde kendi dönemi içinde zamansız olanı buluyor, yerel olandan evrensele ulaşıyor. Habercilikle masalcılığı, anıyla efsaneyi, bir gözlemcinin tarafsızlığıyla kıssadan hisseler anlatan bir çınar altı meddahının dilini birbirine harmanlıyor. Kitabın içinden bir parça : "Fakat sorarım size: Köylü verdiğine mukabil ne alır? Yolunu kendi yapmaya mecburdur, sokakları zavallı talihinden daha karanlıktır ve mektep, yüz köyün birinde bile yoktur. Candarma oralara asayişten ziyade vergi tahsilini temin için gider. Kendimizi aldatmayalım, köylü mütemadiyen vermiş, buna mukabil hiçbir şey almamıştır. Bunları itiraf etmek belki, eğer bir parça vicdanımız varsa, yediğimiz bir lokma ekmeğin boğazımızda kalmasına sebep olacaktır ve ihtimal vicdanımızın sadasını duymamak için, “Köylü efendimizdir!” gibi cümleler güzel birer morfindir. Fakat hiçbir cümle hakikati değiştirmek iktidarında değildir."(Alıntı) Okuması keyifli güzel eser. Tavsiye ederim. İyi okumalar
Kağnı
KağnıSabahattin Ali · Ren Kitap · 20194,143 okunma
180 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.