İlk Yayın Tarihi:
Sıralamalar

KANİJE MÜDAFAASI
2024 14. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2024 00:00
Kitap iki kısımdan oluşmakta ; ilk kısımda Kanije kalesinin düşmanlardan alınması ve sonraki diğer kısımda da alınan kalenin düşmana karşı savunulması şeklinde yazılmış. Kitap hacimli olmamakla beraber yaşananları çok detaya girmeden edebi bir üslup yoluyla bizlere sunuyor. Tarihi bu şekilde okumayı sevenler için güzel bir kitap bence. Yazarın kullandığı üslup hoşuma gitti.
Roman-Edebiyat
İnceleme
2024 35. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2024 23:40
Kanije Kalesi savunması Türk tarihi açısından gerçekleştirilen önemli savunma savaşlarından birisidir. Bu savunmanın başarıya ulaşmasında sayısız kahraman vardır ancak öne çıkan isimlerin başında Tiryaki Hasan Paşa gelir. Tiryaki Hasan Paşa, devletine bağlı, vatanı ve milleti için göz kırpmadan canını verebilecek, savaş sahasında son derece etkili taktikleri olan, askerleri tarafından oldukça sevilip saygı duyulan bir komutandır. Kanije Kalesi’nin savunulmasında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen zekâsı ile hem askerlerinin motivasyonunu arttırmayı başarmış hem de düşmanın planlarını boşa çıkartan taktikleri izleyerek savaşın Osmanlı Devleti lehine sonuçlanmasını sağlamıştır. Kitabı okurken özellikle savunma ve hücum bölümlerinin olduğu kısımlarda kendimi orada gibi hissettim. Bu durumu yazarın başarısı olarak görüyorum. Kitabın genelinde okuru kitabın içine çeken, savaş atmosferini yaşamasını sağlayan, yaşanan olumlu/olumsuz tüm durumları anın içindeymiş gibi hissettiren Mehmed Niyazi kalemini çok değerli bulduğumu belirterek incelememin sonuna gelirken tarihi romanları seven herkesin bu kitabı mutlaka okumasını öneriyorum.
Tiryâki Hasan Paşa
2023 85. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2023 23:53
Bilmem ki bu tarihi romanlar beni neden bu kadar etkisi altına alıyor? Belki de Ruhumun bu çağa ayak uyduramamasından kaynaklı. Diyorya şair ;Ben bu çağdan nefret ettim, etimle kemiğimle nefret ettim...Keşke diyorum KANİJE'de bir erat olabilseydim. Vesselam Kahraman atalarımızın ruhu şad olsun,eserde emeği geçen herkesin yüreğine sağlık. Bence okunmalı, okunduktan sonra da üzerinde düşünülmeli,bir millet Macaristan ovalarından geri çekile çekile nasıl Konya ovalarına kadar geriledi...
2018 2. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2018 01:35
#tiryakihasanpaşa tiryakiliği kahvedir. Strateji dehası ile #kanijekalesi ni sayıca üstün olan düşmana karşı savunmasını konu alan güzel bir kitap. #tarihromanı - özellikle #osmanlıtarihi - sevenlerin mutlaka okumasi gerekir.
2016 38. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2016 00:00
Tiryaki Hasan Paşa'nın Kanije savunması tarihimizin bilinen fakat yeterli önemin gösterilmediği hadiselerindendir. Tiryaki Hasan Paşa, dönemin zayıflamış Osmanlı Ordusunun mensubu artık ciddiyetini kaybetmiş yeniçerileri ile bu savaşı kazanmıştır. 9 Bin kişi az mühimmat yiyecek ve birkaç top ile 100 binin üzerinde askeri 120'nın üzerinde topu ve sınırsız muhimmatı olan haçlı ordusuna 82 gün dayanmış daha sonra çeşitli askeri hileler ile bu orduyu perişan etmiştir. Hikayenin bizi ilgilendiren asıl kısmı ise, makam mevki derdi olan, devlet millet çıkarlarını hiçe saymış örümcek kafaların sırf kendi çıkarları için bu savaşa yardım etmemeleri hatta galibiyetten fazla sevinememeleridir.
KanijeMehmed Niyazi · Ötüken Neşriyat · 2018322 okunma
Savaş dehasi tiryaki hasan paşa
2020 54. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2020 07:26
Şanli tarihimizde nice kahramanlar nice zaferler var ki biz okumaktan aciziz adini donemin padisahinin yaninda belki tarih ders kitaplarinda bile bahsedilmeyen kahramanlar turk milleti tarihini bilmeli okumali ki gelecege guvenle bakabilsin !
2019 17. kitabı
Ne denebilir ki? Dini hassasiyeti olan, devletine ve milletine gönülden bağlı, bunun yanında yıllarca sınır boylarında düşmanla sayısız cenk etmiş, tecrübe edinmiş, çok zeki bir paşa: Tiryaki Hasan Paşa. Paşamız her olayda birçokların gördüğünden daha fazla ve farklısını gören birisi. En önemli özelliklerinden birisi de kaza ve kadere olan bağlılığının yanında her türlü tedbiri elden bırakmayan bir zat. Bu kitapta birçok duyguyu bir arada yaşıyorsunuz. O günkü siyasilerimizi ve ordunun durumunu görünce derinlerden gelen bir 'ahh' dilinize ulaşıyor. Ama her şeye rağmen yine de devletine menfaatsiz bağlı olanların da olduğunu -malesef çok az da olsa- görünce huzur yayılıyor bu kez vücudunuza. Tiryaki Hasan Paşa'nın Kanije Kalesi'ni müdafasını tüm ayrıntıları ile bu kitapta okuyunca bana hak vereceğinize eminim. 2000'li yıllardan kopup 1600'lü yılların başına seyahat etmek, o dönemki olayları ve Osmanlı'yı bir kenardan izlemek isterseniz bu kitabı okumanızı öneririm. Allah her daim böyle ferasetli; dinine ve vatanına bağlı devlet adamları bizlere nasip eylesin..
2019 9. kitabı
Mehmet Niyazi’nin strateji ve taktik dehası bir Osmanlı Paşası olan Tiryaki Hasan Paşa’yı ve O’nun Kanije’yi savunurken sergilediği muhteşem kahramanlık öyküsünü anlattığı romanı; Kanije. Tiryaki
Beğenmedim
2014 3. kitabı
Okunma: 30 Mart 2014 18:56
Anlatımı yavandı. Yazarın başka kitaplarını da okudum. Bir kısım kitapları gibi bunun anlatımı da yavandı. Kitap aceleye gelmiş. Tasvirler basit. Hikaye orijinal değil. Tarihi bir olaya dayanıyor ama karakterleri karşınızda göremiyorsunuz.
2025 6. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2025 12:26
Günümüzde Güney Batı Macaristan'da bulunan Kanije kalesinin 3. Selim dönemi Tiryaki Hasan Paşa komutanlığındaki fethini okuyoruz. 17. Yüzyıl sonlarındaki Osmanlı'nın durumu hakkında da genel bir bilgiye sahip oluyoruz. Kanije kalesi konumu itibari ile çok stratejik bir bölgede yer almaktadır. Tiryaki Hasan Paşa bunun farkındadır ve kalenin fethinin sadece bir fetih olmadığını alınması durumunda birçok avantajın da Osmanlı tarafına geçeceğini bilmektedir. Savaş öncesi ve savaş anında dezavantajlı taraf olunsa bile tecrübeyle , soğukkanlılıkla , taktiklerle bu durumu nasıl avantaja cevirebiliriz buna çok güzel bir şekilde tanıklık ediyoruz. Tiryaki Hasan Paşa gözünden Osmanlı'nın artık yükselme dönemindeki gibi olmadığını da gözlemliyoruz. Benim için bilgilendirici ve sürükleyici bir kitaptı. Tarihe ilginiz varsa öneririm. 7/10

Mehmed NiyaziYazar · 24 kitap
Mehmed Niyazi Özdemir, Türk tarihçi, yazar ve mütefekkirdir. Özdemir, Sakarya’nın Akyazı ilçesinde 8 Nisan 1942’de dünyaya geldi. Sırasıyla Akyazı İlkokulu ve Ortaokulu’nu bitiren Özdemir, 1957’de Haydarpaşa Lisesi’ni, 1964’te ise İs­tanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Felsefe bölümünde de sertifika alan Özdemir, felsefe doktorası yapmak üzere gittiği Alman­ya’da, Goethe Enstitüsü’nde dil öğreniminin ardından Marlburg, Bonn ve Köln üniversitel­erinde araştırmalar yaptı. Mehmet Niyazi Özdemir, Moxburg Üniver­sitesi’nde Prof. Dr. Ditrich Pirson’un yanında “Türk Devletlerinde Temel Hürriyetler” konu­lu doktorasını 1976’da tamamladı ve 1988’e ka­dar Almanya’da kaldı. “Vatan” başlıklı ilk makalesi 1967’de Milli Hareket dergisinde okuyucuyla buluşan Öz­demir’in köşe yazıları, Tercüman, Türkiye ve Yeni Şafak’ın da aralarında bulunduğu çeşitli gazetelerle Yeni Hafta, Nizam-ı Âlem, Türk Yurdu, Ufuk Çizgisi, İnsan ve Kâinat, Türk Edebiyatı dergilerinde okuyucuyla buluştu. “Çanakkale Mahşeri” eseriyle 1999’da “Tür­kiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü”ne layık görülen yazar Özdemir, 2000 yılında ise Türk Ocakları Osman Turan Türklük Araştırmaları Armağanı’nı aldı. Mehmet Niyazi Özdemir, eserlerinde hem milli konuları ön plana alırken hem de Türki­ye’nin sosyal yapısı üzerine görüşlerini açıklıyor­du. Tezli romanlarıyla tanınan Özdemir, 1969’da “Varolmak Kavgası”, 1971’de “Bayram Hediyesi”, 1977’de “Çağımızın Aşıkları”, 1982’de “Ölüm Daha Güzeldi”, 1989’da “Yazılmamış Destanlar”, 1998’de “Çanakkale Mahşeri” 2001’de ise “Da­hiler ve Deliler” adlı roman ve hikâye kitaplarını kaleme aldı. Yazarın inceleme ve deneme eserleri arasın­da ise “Millet ve Milliyetçilik”, “İslam Devlet Felsefesi”, “ Türk Devlet Felsefesi”, “Medeni­yet Ülkesini Arıyor”, “Türkiye’nin Meseleleri Kültür, “Türkiye’nin Meseleleri II Devlet”, “Mil­let ve Şark Milliyetçiliği”, “Medeniyetimizin An­alizi ve Geleceği”, “Millet ve Türk Milliyetçiliği” ve “Mütareke ve Kurtuluş Savaşının Başlangıç Döneminde Türk Demir Yolları: Yapısal ve Ekonomik Sorunlar 1918-1920” yer almaktadır. Dr. Mehmed Niyazi Özdemir, 11 Mayıs 2018 Cuma günü akciğer yetmezliğin­den vefat etti. Özdemir’in cenazesi, 12 Mayıs 2018 Cumartesi günü Mar­mara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde kılınan öğle namazını müteakip Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.