2020 16. kitabı
Bu kitap çok bilinen okunan bir kitap olmasa da okurken beni çok mutlu etti. Babamın Nobel ödüllü kitaplar setinin içinde buldum ve kiyotonun kiraz çiçeği olduğunu öğrenince merak edip okuduğum güzel kitap. Sınıf farklarını daha güzel yansıtamazdı. Bu bir kesit kitabı o yüzden sonu için büyük beklentiye girmeyin olayların sonucunda nolacağı belli değil. Ama okurken gerçekten mutlu eden özellikle balkonda okumalık güzel bir kesit kitabı. Japon kültürü hakkında bilgilenmek de bir diğer artısı.
2019 50. kitabı
Bir kavuşma hikâyesi...Tasvirler ve ins'ân-lar/ın doğadan ins'ân çıkarması diye anlatabilirim. Farklı renklere bağlı aynı türden iki çiçekten dahi anlam çıkarma çabasına sahip biriyseniz okumak zevkli gelecektir. Yer yer japon kültüründen bilgilerde de yer alıyor. Kitaptan bir bilgi; ( Ağaçtan, taştan, cevizden tesbihleri var. 108, 54, 27 lik. Misâl 108, yeryündeki ızdırapların sayısı).
2020 21. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2020 23:50
Birkaç yıl önce Japoncaya merak sardım. Türklerin en kolay öğrendiği diller arasında ikinci sırada Japonca. Bir dili öğrenmeye karar verdiğinizde o ülkenin geleneklerini ve kültürünü öğrenmek, o dili konuşan insanları daha iyi anlamanızı sağlar. Bu sıkıntılı karantina günlerinde yabancı bir dil öğrenmek isterseniz, Japoncayı tavsiye ederim. İngilizce öğrenmek için harcadığınız zamanın onda birini ayırsanız çok daha akıcı bir yabancı dile sahip olursunuz. Yasunari Kawabata Japonya'ya ilk nobel ödülünü kazandırmış, önemli bir edebiyatçı Japonyada. Japon kültürüne ilginiz varsa harika bir kitap Kiyoto. İlkbaharla başlayıp kışa kadar bir yıl boyunca gelenekler,festival ve bayramlar, doğa ve bahçelerde gezinti yapıyorsunuz bir yıl boyunca. Ayrıca belirtmek isterim ki benim beğenerek okuduğum bu kitabı pek çoğunuz yarım bırakabilir, ilgi alanı olmadığından dolayı. Spoiler Çieko bulunmuş bir çocuk ve dokuma ustası Takiçiro tarafından kendi öz kızı gibi büyütülmüş. Takiçiro ustanın başka çocuğu yok ve eşiyle birlikte bütün sevgilerini vermişler Çieko ya. Bir gün tesadüfen bir kardeşi olduğunu öğrenir Çieko. İkiz kardeşi Naeko babasının ve annesinin daha bebekken öldüğünü anlatır. Hideo, Naeko'yla karşılaşır Çieko sanıp konuşur. Naeko da bozuntuya vermez. Daha sonra öğrenir gerçeği Çiekodan. Sonrasında evlenme teklifinde bulunur Naekoya. Naeko ise şüpheyle yaklaşmıştır bu teklife. İlk karşılaşmalarında Çieko sanmasından dolayı aslında beni değil sen Çiekoyu seviyorsun. kitap öyle bir yerde biter ki bin bir gece masallarındaki Şehrazat ın sabahın ilk ışıklarındaki anlattığı masalın en heyecanlı yerinde masalı kesmesi gibi bir his oluşturdu bende.Buruk bir tat bıraktı. Belki de bizim hayal gücümüze bıraktı yazar hikayenin sonunu. Okumak isteyenler buradan
2019 94. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2019 16:19
Japon Edebiyatı’nın usta yazarlarından Yasunari Kavabata’nın severek okuduğum bir kitabı Kiyoto. Kitabın içeriğinde aşk, aile ilişkileri, gelenekler bulunuyor. Politeist pagan inancına sahip insanların yaşadığı şehir olan Kiyoto, sıklıkla bayramlara yer vermesiyle ünlüdür. Başrolümüzün kendi içine dönüşüyle başlayan kitapta, insan psikolojisi hakkında kaliteli çıkarımlar ve yönelimler yer alıyor. Bazı sayfalarının gereksiz olduğunu düşünmekle beraber kesinlikle okunması gerekenlerde yer alan gayet güzel bir kitap diyebilirim.
2020 227. kitabı
Okunma: 13 Eylül 2020 21:10
Bir kitapcıdan bir liraya buldum bu kitabı. Öyle büyük beklentilerle girmedi hayatıma. İşe giderken trende, vapurda okudum. Hayatın, işin, zamanın bunca karmaşası ve hızlılığına rağmen bütün sakinliği ve dinginliği ile rahatlattı beni. Okurken de şöyle düşündüm Japon kültürüne ilgimin olması sebebini; dışarıdan ne kadar sakin dingin görünüyorlar. Fakat her incelik, detay iç dünyalarında büyük tsunamiler yaratıyor. (Avrupa, Amerika gibi kültürlerin aksine, oralarda ise daha çok hareket, duygu var gibi. Oysa bana daha çabuk yanıp sönen alevleri anımsatıyorlar. Bu benim hissiyatım tabii ki.) Japonlarsa bende yavaş yavaş ama iç ısıtan bir ateş hissi uyandırıyor. Gerçekten doğayla ne kadar iç içe olduklarını görebiliyorsunuz. Doğayla birlikte yaşamak değil de doğanın bir parçası olmak... Ağır, sakin fakat fırtınaları da zor olan. Hani şu uzun ömürlü kaplumbağalar gibi. Bunların dışında kitabın içeriğinden bahsedecek olursam ikiz kız kardeşlerin birbirini bulmasını anlatan bir kesit hikayemiz. Sonuca bağlanmış bir sonu yok. Birinin hayatına bir evrede girmiş ve onun hikayesini dinlemişsiniz gibi düşünebilirsiniz. Zaman neler gösterecek, ilerde ne yapacaklar bunları bilmek için yaşamamız gerekiyor sanki. Bana bunları hissettirdiği için severek okudum bu kitabı. Sizlere de elbette tavsiye ederim.
2023 24. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2023 01:42
Kiyoto; kimlik, aile, gelenek ve geçmişin günümüze etkisi gibi temaları işleyen, ustalıkla tasarlanmış bir novella olarak karşımıza çıkmakta. Hikaye, antik Kyoto şehrinin zarif atmosferinde geçmekte ve bizi Chieko Sada ile tanıştırmaktadır. Chieko, evlatlık olduğunu bilmektedir, ancak evlat edinilme hikayesinde birtakım gizemler bulunmaktadır. İkizi olduğu düşünülen Naeko'nun ortaya çıkışı, Chieko'nun özbenlik arayışına yol açmaktadır. Kitap boyunca, Kyoto'nun tarihi sokaklarını, tapınaklarını ve festivallerini canlı bir şekilde anlatılmaktadır. Şehir, romanın içinde bir karakter gibi hayat bulurken, karakterlerin yaşamlarında merkezi bir rol oynayan tarihi ve gelenekleriyle birlikte yer almaktadır. Kawabata eser boyunca Kyoto ve Japon kültürüne yönelik ayrıntılara detaylıca yer vermektedir. Böylece okuyucular Kyoto'nun görüntüleri, sesleri ve duyguları içerisinde kendini bulabilmektedir. Kitap boyunca öne çıkan temalardan birisi, kimlik arayışı ve bireyin kendini sorgulamasıdır. İki kardeşin neredeyse aynı gözükmesi, özellikle Chieko'nun hayranı sayılabilecek, geleneksel bir dokuma ustası olan Hideo için de kafa karıştırıcı bir unsur olarak anlatılmaktadır. İnsanlar arasındaki sınırların belirsizleştiği ve aradaki çizginin ince olduğu bu durum Kawabata'nın eserlerinde öne çıkan bir tema olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra, Kyoto'nun festivalleri, özellikle Gion Festivali ve Jidai Festivali, zamanın geçişini ve yaşamın döngüsel doğasını anlatmak için güçlü birer metafor olarak kullanılmaktadır. Bu festivaller, hikayenin zengin bir arka planını oluşturmanın ötesinde, karakterlerin kendi özbenliklerini keşfetmeleri ve dönüşmeleri için tetikleyici bir role sahiptir.
Kawabata- Kyoto
2020 4. kitabı
Okunma: 24 Mart 2020 00:02
Duru, sade ve huzur veren bir anlatımla stresli olduğumuz şu günlerde beni rahatlatan, içimi ısıtan bir romandı. Sınıfsal farklılığı çok derinden hissettiriyor. Bu arada, çiçek seyri de çok hoşuma gitti. Harika bir etkinlikmiş.
Puan vermedi·232 syf.·
2020 19. kitabı
Kitap japon kültüründen bahseden,sınıfsal farklılıkları net bir şekilde belirten güzel bir kitap ama kitabın sonuna geldiğimizde hikayenin ortasında kitabın bittiği sonu belirtilmemiş bir kitap.
Spoiler olabilir.
2020 117. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2020 23:56
Kiyoto Japonyanın eski başkenti olduğundandır ki, Romanın orijinal adı 'Eski Başkent'tir bir diğer adı da 'Kiraz Çiçekleri'dir. Yazarın okuduğum ilk ve tek kitabı. Farklı bir kültürden olsun diye özellikle almıştım. Kitabın Kiyoto şehrine gidip kiraz çiçeklerini izlemek istettiği doğru ama bahsedildiği gibi dokunaklı bir aşk göremediğim gibi dilini de fazla yalın buldum. Betimlemeler bile yalın geldi. Bitirince kitabı kapatır da sizde bıraktığı tadı hissedersiniz ya böyle bir şey hissedemedim doğrusu. Ana karakter kızın da kötü kalpli olduğunu düşünüyorum. Kitabı okurken çok sıkıldım. Kitabın belli bir sonu bile yok.
·232 syf.·
2025 41. kitabı
Kiyoto (Kiraz Çiçekleri) dokunaklı bir roman. Japon kültürüne ait pek çok ögeyi barındırıyor. Cem Yayınevinin 2000 tarihli bu baskısının çevirisi Esat Nermi’ye ait. Dili bana oldukça keyifli geldi. Günümüzde kullanılmayan bazı ifadelere rastlamak da güzeldi. Kurguyu sağlam buldum. Verilen olayların hepsinin bir amacı vardı ve bir yerde usul usul birbirlerine bağlandılar. Önemli bir yer tutan manzara tasvirleri de başarılıydı. Japon edebiyatı sevenlere tavsiye ederim.

Yasunari KawabataYazar · 11 kitap
Yasunari Kavabata (Japonca: 川端 康成; d. 14 Haziran 1899 - ö. 16 Nisan 1972) önemli Japon romancılarından. Onun duygu yüklü düz yazı tarzı Japonya'ya ilk Nobel Edebiyat ödülünü getirmişti. Önemli eserlerinden bazıları İzu Dansözü (1926) ve Kardan Ülke (1934)'dir. Kavabata Osaka'da doğdu ve iki yaşında yetim kaldığından büyükbaba ve büyükannesi yanında yaşadı. Teyzesi tarafından büyütülen bir kızkardeşi vardı. Kavabata'nın büyükannesi, o yedi yaşındayken öldü ve büyükbabası da, o on beş yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Ebeveynlerinin ölümünden beri sadece bir kez kızkardeşini gördü. Tüm akrabalarını yitirdikten sonra annesinin ailesi yanına taşındı. On sekiz yaşından önce Tokyo'ya gitti ve Tokyo İmparatorluk Üniversitesi yönetimi altındaki liseye kaydını yaptırdı. 1920'de liseyi bitirip Tokyo İmparatorluk Üniversitesinde okumaya başladı. Gazeteci olarak çalışmaya başladığında yazmaya da devam ediyordu. II. Dünya Savaşı'nın ateşli askeri ortamına katılmayı reddetti. Savaş ortamının etkileri yazılarında görülmektedir. Kavabata 1972'de gazla intihar etti. İntiharıyla ilgili pek çok gerekçe öne sürülmüştür. Bunlar arasında zayıf sağlığı, gayri meşru bir aşk hikayesi veya arkadaşı Yukio Mişima'nın intiharının üzerindeki etkisi gibi pek çok teori bulunmaktadır. Mişima'dan farklı olarak Kavabata ardında not bırakmadığı için intiharının tam nedeni gizli kalmaya devam etti. Karlar Ülkesi adlı kitabını 12 senede tamamladı. Eserleri The Dancing Girl of Izu (Izu no Odoriko 1926, İngilizce tercümeler 1997) Snow Country (Yukiguni, 1935-1937, 1947) The Master of Go (Meijin, 1951-4; İngilizce tercümesi 1972) Thousand Cranes (Senbazuru, 1949-52) The Sound of the Mountain ( Yama no Oto, 1949-54) The Lake Mizuumi, 1954) The House of Sleeping Beauties (1961) The Old Capital (Koto, 1962; English translation 1987, 2006) Palm-of-the-Hand Stories Beauty and Sadness (Utsukushisa to Kanashimi to, 1964) Türkçede Yasunari Kavabata Bin Beyaz Turna Go Ustası Kiyoto (Kiraz Çiçekleri) Karlar Ülkesi Uykuda Sevilen Kızlar