Klas Duruş

Edebiyat Dergisi Yayınları

KLAS DURUŞLU İNSAN
Puan vermedi·112 syf.·
2024 22. kitabı
Nuri Pakdil'i anlamak ve dünya karşısında nasıl bir duruş sergilemek gerektiğini öğrenmek için, her satırıyla yüreğinize dokunan bir eser. Kısa ama zengin içerikli bir kitap. Kitabı okurken yavaş okumak, sindirmek, düşünmek lazım. Kütüphanenizde bulunmalı. Nuri Pakdil demek klas duruş demek. Yazıyı ibadete dönüştüren şahsiyet. Klas duruş nedir diye soranlara: "Klas duruş, her şeyden önce mala mülke itibar etmemektir. Vicdanlı olmaktır. İlkeli olmaktır. Yazdıklarınızla yaşama biçiminiz arasında çelişki olmamasıdır. Her koşulda, doğru bildiğiniz şeyin arkasında durmaktır." diyor Nuri Pakdil.
Kitap İncelemesi
2020 15. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2020 00:00
İnsan, ancak, gizemli cümlelerle özgür olur... Peki biz hangi gizemli hangi manası büyük kendisi küçük cümlelerle özgür olabildik. Peki bizi bu muhteşem eserden hangi cümle etkiledi veya hangi cümlede kendimizi bulabildik... Kitap edebiyat dergisi çıkarılırken nuri pakdil'in kaleme aldığı not defteri, 1 aylık günlüğü.. Bazı cümleler arasında kopukluk yaşayabilirisiniz ama 2. ye okuduğunuzda veya alıntı paylaşırken üzerinden geçerken tüm cümleler, kelimeler yerli yerine oturuyor. Her ne kadar kısa da olsa bir solukta okunmayıp bilakis sindire sindire okunması gerekir yoksa herşey havada kalır. Kitabı tavsiye ederim Nuri Pakdil'in kaleminde okuduğum ilk kitaptı ve tesadüfen vefatının ilk yıldönümünde okumaya başladım... Ne mutlu bize ki böyle güzel insanlar tanımış onlarla aynı zamanı paylaşabilmişiz ama keşke daha önceden daha çok tanıyabilseydik... Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah...
Klas DuruşNuri Pakdil · Edebiyat Dergisi Yayınları · 19971,317 okunma
Çıkış yolları, daima zorlandıkçadır.
2019 825. kitabı
Bak şu gökyüzüne dön de! Sır, baştan ayağa... * Daima, terazinin ibresi vicdandır.
·112 syf.·
2016 51. kitabı
Bir başucu kitabı... Klas duruş nedir diye soranlara: "Klas duruş, her şeyden önce mala mülke itibar etmemektir. Vicdanlı olmaktır. İlkeli olmaktır. Yazdıklarınızla yaşama biçiminiz arasında çelişki olmamasıdır. Her koşulda, doğru bildiğiniz şeyin arkasında durmaktır." Diyor Nuri Pakdil. Ona muhafazakar diyenlere inat devrimci olduğunu vurguluyor her fırsatta. "Ne sağcıyım, ne solcuyum; ben sadece İslamcıyım efendim!" Diyor o bilinen üslubuyla. Kitap Nuri Pakdil'in öncüsü olduğu hareketlerden biri olan öz Türkçeyle yazılmış tamamen. Kisa denemelerden oluşuyor ve bir günlük şeklinde yazılmış 1984 yılına ait. Edebiyat Dergisi Yayınlarının kapandığı sıralara tekabül ediyor. Yeni bir dil, düşündürücü bir anlatım tarzı, bazı yerleri anlamak güç; dönüp dönüp tekrar okunması gerekiyor. Ama o cümlelerin altında yatan anlamı idrak ettiğinizde bu ülkeye bir daha Nuri Pakdil gibi güzel adamların gelmeyeceğini anlıyorsunuz.
2018 45. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2018 01:09
1984 yılındaki edebiyat dergisinin çıkmasıyla ilgili tutulmuş 1 aylık güzel mesajlar içeren mini bir günlük. Kitabın dili oldukça sade olmasına rağmen okurken bir o kadar da zorlanıyor insan. Ben sebebini Nuri Pakdil' in kitabı bitirirken yazdığı şu sözde buldum ."İnsan, ancak, gizemli cümlelerle özgür olur." Bakalım size ne mesajlar verecek kitap...
·112 syf.·
2021 48. kitabı
Güzel bir kalp. Ve kalbinin derinliklerine herkesin giremeyeceği özel bir kalp. Kalbi incinen, kalbi nâif olanların anlayabileceği bir kitap. Kolay kolay kapılamıyorsunuz Üstad'ın yazılarına. Her bir kelimesi ayrı bir mânâ. Derin. Özel. Kendine has. Ve en önemlisi dünyanın kirlerinden korunmaya çalışan bir kalp var. Ve dimdik durmaya çalışan devrimci bir insan. Rahmet olsun Üstad Nuri Pakdil'e. Şöyle söyleyebilirim ki şiir gibi ama şiir değil günlük gibi ama günlük değil, mektup deseniz o da değil. Dedim ya kendine özgü. Sıradan bir kitap değil. Herkes gibi değil yani. Klas bir duruş var karşımızda. Ve o duruş devam da ediyor Allah'ın izniyle. Kitabın belli bir bölümünde Sevgili Üstad'ın dergi çıkarma işlemlerini anlattığı yani daha doğrusu çıkarmak için uğraştığı ama çıkaramadığı sayılar var sanırım. Tabii arka planını bilmiyorum ama. Günü gününe yazılmış günlük tarzı hisler var. Ve bu hisler o zaman (1984)'te Üstad'ın kalbinden geçen nadide hisler ve yaşanmışlıklar. Kısacası yazdığı her cümleyi herkes kendi perspektifinden anlayabilir. Üstad'ın hissettiği gibi mi hissettik orasını Allah bilir. Rahmet olsun Nuri Pakdil'e. Bir fatiha ve üç ihlâs gönderelim ruhuna dostlar. Esselâmu aleyküm ve rahmetullah
Puan vermedi·112 syf.·
2018 110. kitabı
Sade diliyle kendi iç dünyasını, arkadaş çevresi ile çıkarılan derginin günlerini anlatmış nacizane kalemiyle Pakdil. Sağlam duruşu ve kalemiyle bilinen yazarımızın bir solukta okunabilecek bir eseri. Bir baş ucu kitabı olma niteliği de var. Evet dili sade ama gördüğüm kadarıyla Pakdil vurgu adamı ve kelimelerin gücünü çok güzel kullanmış. Fikirlerini dans ettirmiş ve çoğu yerinde sizi sarsmayı başarıyor. Okurken kendinizi vererek okumanız gerekiyor, beni savurgan bir biçimde değil de kavraya kavraya oku diyor.
2019 53. kitabı
Üniversite sıralarında dersi beklerken başladım devrim şairinin beni düşündüren yapıtını okumaya.. Tüm hayat ideolojisini özetlemiş gibi bu kitabında.. Bildiğim her şeyden sorumlu olmazsam nasıl hak edebilirim yaşamaya diye başlıyor cümlelerine ve hayat felsefesi olan direniş ve hüznü harmanlayarak devam ediyor. Her satırında farklı bi Nuri Pakdil görüyorsunuz ama kendiyle tutarlı bir Nuri Pakdil ,ne de olsa kendisi de öyle söylüyor:"Ne olursa olsun tutarlılığımdan uzaklaşamam, ödün veremem"diyor. Devrimin en uç ve hissiyat gerektiren noktalarını beyninizin her bir karesine işliyor.. Kısacası dersi beklerken başlayıp soluksuz okuduğum nasıl bitirdiğimi anlamadığım bir kitaptı. Nuri Pakdil ' klas duruşuyla' okurlarını etkilemiş bir yazardır. Hiç şüphesiz bu duruştan gelecek kuşaklarda nasiplenecektir. Klas DuruşKlas Duruş
2016 22. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2016 21:06
Yazarın 80li yıllara ait birer ikişer sayfalık yazılarından oluşmuş bir düşünce kitabı. Karışık düşünceler. Her karışıklığın frekansı vardır, aynı frekansı yakaladığımızda sonsuz haz alırız o karışıklıktan. Yakalayamamışsak anlaşılmazdır o karışıklık bizim için. İlk cümlesinde yakalıyor gibi olduğum, sonra kaçırdığım yazılar oldu. Tam olarak yakaladığım ya da hiç yakalayamadığım yazılar da. Gerek söylenişini, gerek söylediği şeyi çok beğendiğim cümleler vardı. İlk Nuri Pakdil kitabım ve en az bir kitap daha okuyacağımı söyleyebilirim.
2019 35. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2019 05:30
Üstad diye benimsediğim çok değerli yazar ve şair Sevgili Nuri Pakdil. Kitabı hızlı okuyup bi solukta bitirmek yerine sindire sindire 2-3 kere okumak altını çize çize gitmek daha faydalı diye düşünüyorum. Bu okuduğum ilk eseri olduğundan dolayı ilk okuyuşumda devrik cümlelerine alışma sürecimdi 2.okuyuşumda daha farklı gördüm ve daha iyi anladım. Bana hitap eden çok şey vardı içinde ".. en silik düşmanıdır insanın sessizliksizlik" ifadesi bunlardan biridir.. .** Boşuna üstad demiyorum bazı adamları herkes anlamaz, onu anlamak için belki defalarca okumak ve üzerinde düşünmek gerek.

Nuri PakdilYazar · 43 kitap
1934 Maraş doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. İlk çalışmalarını, şiir ve deneme türlerinde Maraş'ta, Demokrasiye Hizmet gazetesinde yayımladı. Lisedeyken Hamle adında bir dergi çıkardı (1954/55). İstanbul'da bir haftalık dergide sanat sayfaları düzenledi (1964). Edebiyat dergisini (Şubat 1969) ve Edebiyat Dergisi Yayınları'nı (1972) kurdu. Nuri Pakdil'in ve Edebiyat Dergisi Yayınları'nın ilk kitabı Batı Notları'dır. Edebiyat Dergisi, kimi aralıklarla uzun yıllar sürdürdüğü yayınına, Aralık 1984'te ara verdi. Edebiyat Dergisi Yayınları, 1972-1984 yılları arasında, 18'i Nuri Pakdil imzasını taşıyan, 45 kitap yayımladı. Nuri Pakdil, 28 Şubat 1997 tarihinde Edebiyat Dergisi Yayınları'ndan yeniden kitap yayımlamaya başladı. Sitemizin güncellendiği tarihe kadar, daha önce yayımlanan 5 kitabın yeniden çalışılmış basımı ve 12 yeni kitabın ilk basımları yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. Kasım 2014'te Necip Fazıl Saygı Ödülü'nün ilkini aldı. Aynı yıl yaptığı bir açıklamada "muhafazakar değilim devrimciyim" ifadesini kullanarak sağcı veya solcu olmadığını belirtip "İslamcı" olduğunu niteledi. "Özgürlükçü, emekten yana olan dinden yanayım." şeklinde ifadeleri de mevcuttur. Pakdil, marksizme ve komünizme yakınlık hissetmediğini fakat ilgiyle izlediğini de açıkladı. Yazarlığı boyunca 16 müstear isim kullanan Nuri Pakdil'in en çok tercih ettiği ise "Ebubekir Sonumut" olmuştur. 85 yaşında üst solunum yolları enfeksiyonu nedeni ile tedavi gördüğü Ankara Şehir Hastanesi'nde vefat etti. Kitapları Harikalar Tablosu / Prevert, Oyun/Çeviri, Temmuz 1974. Ay Operası / Prevert, Şiir/Çeviri, Nisan 1975. Biat II, Deneme, Ocak 1977. Bağlanma, Deneme, Şubat 1979. Bir Yazarın Notları II, Deneme, Aralık 1980. Put Yapımevleri, Oyun, Nisan 1980. Biat III, Deneme, Nisan 1981. Anneler ve Kudüsler (Şiir) Bir Yazarın Notları III, Deneme, Mayıs 1981. Kasırganın Çatırtıları / Guillevic, Şiir/Çeviri, Mayıs 1981. Bir Yazarın Notları IV, Deneme, Eylül 1982. Kalbimin Üstünde Bir Avuç Güneş, Oyun, Haziran 1982. Edebiyat Kulesi, Deneme, Şubat 1984. Sükût Sûretinde, Şiir, Şubat 1997. Derviş Hüneri, Deneme, Mart 1997. Batı Notları, Gezi-İzlenim, Mart 1997. Arap Saati, Deneme, Mayıs 1997. Umut, Oyun, Haziran 1997. Ahid Kulesi, Şiir, Haziran 1997. Korku, Oyun, Ağustos 1997. Klas Duruş, Deneme, Ekim 1997. Arap Şiiri (Güldeste) I, Şiir/Çeviri, Haziran 1998. Arap Şiiri (Güldeste) II, Şiir/Çeviri, Haziran 1998. Kalem Kalesi, Deneme, Ekim 1998. Bir Yazarın Notları I, Deneme, Mart 1999. Osmanlı Simitçiler Kasîdesi, Şiir, Temmuz 1999. Otel Gören Defterler 1: Çarpışan Sesler, Deneme, Aralık 1999. Otel Gören Defterler 2: Yazının Epik Resmi Çekildiği Sırada, Deneme, Mayıs 2000. Otel Gören Defterler 3: Büyük Sorgu, Deneme, Kasım 2001. Otel Gören Defterler 4: Simsiyah, Deneme, Nisan 2002. Otel Gören Defterler 5: Ateş Hattında Harf Müfrezeleri, Deneme, Ocak 2003. Otel Gören Defterler 6: Yazmak Bir Mûcize, Deneme, Haziran 2005.