Ağustos 2021
İletişim Yayınları

2023 22. kitabı
Aidiyet, vatan, kökler, kimlik ve milliyetle ilgili beni derinden etkileyen, muhteşem bir roman Köken. Öncelikli olarak kişisel bir açıdan ele alıyor meseleyi yazar ve kendi geçmişini oldukça
Gerçekten biz kimiz,nereliyiz?
2025 77. kitabı
Köken nedir? Nereliyiz? Kimiz? Tam olarak bile biliyor muyuz acaba? Kökenimiz neye göre belirleniyor? Neye göre belirlenmeli? Doğduğumuz yere göre mi? Mensubu olduğumuz ırka göre mi? Kimiz biz?
Alıntı
2022 80. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2022 22:31
Bu kitabın yazım hikayesi aslında yazardan Alman vatandaşlığı için başvuru yaptıgında ondan istenen kendi el yazısıyla yazması gereken bir özgeçmiş. Bunun üzerine müslüman bir anne ve sırp bir babanın oğlu olan Sasa Almanya ya göç hikayesini araştırmaya ve anlatmaya başlıyor. Aslında kökenini araştırıyor. Babannesinin köyüne gitmesi, ananesi, dedeleri, annesi, babası... Hepsi var bu kitapta bir ailenin göç etmek zorunda bırakılması köklerinin farklı topraklarda kalması.. Çok çekmese de kitap akıcıydı
Köken
2023 23. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2023 15:40
Yugoslavya'nın dağılma sürecini arka plana alan, doğduğu toprakları ailesiyle terk etmiş ve Almanya'daki bir süre mülteci olarak yaşamış olan yazarın aile kökenlerini araştırırken yaşadıklarını, çocukluk, ilk gençlik ve yetişkinliğe geçiş dönemiyle beraber anlattığı övülüğü kadar güzel bir romanı bitirmiş bulunmaktayım. Başta büyükbabalar ve büyükanneler olmak üzere aile büyükleri ve dinleri ayrı ama bir araya gelmiş aile olmuş insanların birbirine olan bağlılıkları, vatan, vatandan ayrılık, mülteci yaşamı, kökenine dönme arzusu romanın ana izleklerini oluşturuyor. Ben severek okudum ve çok beğendim.
Roman
2022 140. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2022 00:11
Bosna'dan Avrupa'ya bir göç hikayesi bu, içinde anılar, hüzünler, kök salmaya (salamamaya), yabancılaşmaya, uyumsuzluğa, aileye, toplum baskılarına kısacası hayata dair enfes bir metin sunuyor. Neden bu kadar özel peki? Yazar'ın kendisi Bosna'lı olduğundan dolayı her bölümde ondan bir parça bulmayı mümkün kılıyor. Yani yazarın bizzat kendi anılarını okuyoruz. Yugoslavya'dan Bosna'ya, Bosna'dan Avrupa'ya uzanan Bosnalı bir anne ile Sırp bir babanın çocuğu olan yazarımız kendi geçim sıkıntılarını, yabancılık çekmesini (ki çok çabalar bunun için) ve göçmenlikten kök salmaya dair uzun uzadıya bir metin okutur. Özellikle son kısım oldukça güzeldi. Eğer sizlerde bu tür otobiyografik tadımda okuma arıyorsanız bence bir şans verebilirsiniz. #köken #sasastanisic #iletisimyayinlari
Edebiyat & Roman
Leyla Yolalan
2025 25. kitabı
Bosnalı yazar Sasa Stanisic’in Köken adlı romanı hatırlamanın ve unutmanın tam kesiştiği yerde duran bir roman. Stanisic burada hem köklerini arıyor hem de belleğindeki bölük pörçük anıları bir araya getirmeye çalışıyor. Çocukluğunu bıraktığı Bosna, sürgünlüğün sembolü Almanya ve büyükannenin yavaş yavaş silinen hatıraları. Roman günümüzün de kanayan yarası olan kimlik, göç, hafıza ve aile bağları üzerinden ilerliyor. Ve Stanisic şu soruların peşine düşüyor roman boyunca: İnsan nereye aittir? Doğduğu toprağa mı, diline mi, belleğinde kalan anılara mı? Bu soruların cevabı tam olarak verilebildi mi bilemiyorum ama kendi adıma şunu söyleyebilirim: İnsan ölüme en çok doğduğu dile tutunarak gidiyor.Tıpkı Stanisic’in ninesi gibi…
Roman
2022 138. kitabı
Saša Stanišić'in otobiyografik romanı Köken,2019 yılında yayımlanmış.Epey de ilgi görmüş. Saša'nın babası Sırp-Ortodoks, annesi ise Bosnalı bir Müslüman. 1992 yılnda, Bosna Savaşı'nın
2025 24. kitabı
Köken ~ Sasa Stanisic Bana birisi vatan sana ne ifade ediyor diye sorduğunda, sokağın öbür tarafından içtenlikle el sallayan bir komşu diyorum.
2023 1. kitabı
Cok fazla balkan edebiyati okumamistim. Hem kökeni cografya hem de Almanya'da göcmenlik anilariyla kendi dünyam ile yakinlik kurdugum bir kitap oldu. Yugoslavya dönemine dair de yeni seyler, duygular ögrendim. Kitap sanki her gün biri kalkip rüyasini anlatiyormus diliyle yazilmis, konular da bir zaman sirasi takip etmiyor bu güzel de olabilirdi ama beni yer yer yordu. Bu anlamda akici bir kitapti diyemem. Yine de anlattigi konular acisindan benim icin ilgi cekiciydi. Yugoslavya dönemi, Almanya'da balkan göcmenler konulari ilgisini cekene tavsiye ederim.
2021 194. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2021 15:51
Köken - Saša Stanišić  Saša Stanišić Alman vatandaşlığı için başvuru yaptığında ondan el yazısı ile bir özgeçmiş sunması istenir. Basit ve forma uygun kısa cevaplar onu tanımlamaz, yetersiz kalır. Bu başlangıç ile Yugoslavya'dan Bosna'ya, Bosna'dan Avrupa'ya göçen ailesinin yaşadıklarına, anılarına gideriz. Bosnalı bir anne, Sırp bir babanın çocuğu olan yazar ve ailesi geçinmek, uyum sağlamak, yabancılık duygusu çekmemek için uğraşır.  Saša Stanišić’in anıları ayrıntılarla dolu ve kitapta en baskın rol oynayan ve onun üzerinde etkisi çok olan babaanne karakteri. Göçmenliğe, ait olamamaya, kök salmaya, hafızaya dair güzel bir anlatı. Roman şeklinde değil, otobiyografi gibi ama yazarın da öyle bir açıklaması olmadığı için bu konuda kesin söz söylememiz doğru olmaz. Farklı coğrafyalara yaptığım farklı bir yolculuktu, farklı bir deneyimdi. .... ....... #köken #sasastanisic