* Kördöğüşü *
#aziznesin
Yazara diliyle anlatımıyla bizden biri diyorsunuz okurken kitabı.Kitap toplam 14 hikayeden oluşuyor ve insanı yüzünde okurken tebessümler oluşuyor.Toplumsal meselelere seçim,öğretim,kamu düzenindeki aksaklıklar ve yaşanan sorunları mizahı açıdan bakarak yüzümüze hafifçe bir gülümseme olarak çarpıyor.Zaten acı şeyler hatırlanınca
gülümsetirken neşeli şeyler hatırlanınca insanı üzmez mi ?
Aptallığım ortaya çıkmasın diye elimden geldiğince az konuşurdum.
Bütün büyük eserlerin kaderi budur. Zamanlarında anlaşılmazlar. Onların değeri, büyük eser oldukları, sonradan anlaşılır.
Ben hiç yaşamıyorum. Sana nasıl anlatayım bilmem ki... Sen şimdi beni burda görüyorsun ya, gördüğüne bakma, ben yokum. Yaşamıyorum.
- Ağabey, dedi, yaşasak ne olacak… İş, memleket yaşasın. Öyle değil mi? Biz yaşasak da olur, yaşamasak da… Tek memleket sağ olsun, memleket yaşasın da…
Bu dünyada üç şeyin çaresi yok. Bizim yüzbaşı öyle derdi. Arabın suratı beyaza dönmez bir, köşenin sakalı çıkmaz iki, ölüme derman bulunmaz üç.
Bi aziz nesin hayranı olarak bütün kitaplarını okumanızı tavsiye ediyorum .Argo kelimeler kullansa dahi argo olduğunu hissettirmiyor o kadar güzel seçmiş ki kelimelerini , konularını ,okurken kahkahalara boğuluyorsunuz ve etrafınızdaki insanlar size tuhaf tuhaf bakabilir o yüzden kitap kadar özgün bi mekan seçin kendinize :))) yabancı olmadığınız haller anlatılır tüm öykülerinde ,kimisi arkadaşınız in hoşa gitmeyen bi davranışı ,kimi konular politika konularından yola çıkarak taşlamalar yapıyor ancak hiç bir şekilde incitmiyor ..bu öykü kitabında en beğendiğim öykü ; kulunuz köleniz öyküsü kendimi bi kahkahanin ortasında buldum yalnız sonra oturup düşündüğümde ne kadar haklı olduğunu anladım ... ismimi onun soy isminden (kürtçe halinden) aldım . Nesin hikayesi başlı başına bi efsane iyiki geçtin bu yaşamdan ...
Hayat bir hikaye gibidir. Ne kadar uzun olduğu değil ne kadar güzel olduğu önemlidir...
Herkese selamlar:)
Aziz Nesin’in 14 hikayeden oluşturduğu kara mizah öykü kitabı.
Birbirinden güzel 14 hikayeden oluşuyor kitap. Hikaye diyorum ama aslında hepsi gerçek.
Şöyle ki hikayelerde vatandaşın kurnazlıklarını, eğitimin sürekli değişen sistemini, devletteki bürokrasiyi, siyasi parti kavgalarını, yoksulluğu, bilgisizliği, devlet dairelerindeki yükselmelerin yalakalıkla olduğu, insanların ettiği yalanları, söyledikleri doğru olmasa bile bunu insanlara doğru diye yutturmaya çalışan hatipleri vs. konu alıyor.
Alıntı:
“Yani diyeceğim, bizim maarifimizde hiçbir sistem yoktur. Bendeniz şimdi inek yetiştiriyorum, sütçülük yapıyorum.”
Aziz Nesin halk dilini ustalıkla kullanarak, mizahi yeteneğinin hakkını çok iyi vermiş. Güncelliğini yitirmeyecek, gülmekten kıran, kahkahalara boğan, bir taraftan da insanı düşünmeye sevk eden, ince eleştiriler barındıran bu muhteşem kitabı mutlaka okumalısınız.
İncelememi kitaptan bir alıntıyla bitirmek isterim.
“Bir nutkun iyisi de şöyle anlaşılır;nutuk çekene «Neler anlattın?» diye soracaksın,nutku dinleyenlere de «Neler dinledin?» diye soracaksın.Nutku çeken ne anlattığını,dinleyenler de ne dinlediklerini bilmezler de «Ve lâkin adam çok esaslı konuştu,» derlerse,işte o nutuk,birinci sınıf nutuktur.”
Herkese keyifli okumalar dilerim:)
E-kitap olarak okudum. Klasik bir Aziz Nesin kitabıydı. Çok beğendim. Yine güldürüyor ama güldürmekle kalmıyor. Aynı zamanda düşündürüyor. Ama fazla düşünsek gülmeyip ağlayabiliriz.
"Biz hep gizli din taşırmışız. Hep bir partideniz ama, birbirimize düşmanmışız."
"Biri gelir, liseleri oniki sınıfa çıkarır. Başkası gelir onbire indirir. Biri gelir, her sene beş imtihan kor başkası gelir," Bir imtihan yeter " der."
Kitap ondört öyküden oluşuyor. Okurken gülümseyeceğiniz ve aynı zamanda düşüneceğiz kara mizahın kalbini her daim diri tutmayı beceren yazarımız ustalıkla ve tüm gerçekliğiyle yansıtmış ne kadar öykü kitabı olsa da.
Politika, devlet işleri, eğitim, yaşarken birçok kişinin başına gelen aksaklıklar, kadınların yeri, doğumun müjdeli olup olmamasını belirleyen cinsiyet, iş bilmez insanların meslek erbabı olması...
Bana göre güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyecek Aziz Nesin kitapları.Yine, yeni,yeniden OKUYUN OKUTTURUN...
Kitapla ve sevgiyle kalın
Güldürürken düşündüren bir eser. Aziz Nesin'in bu eserinde sistemin eksiklikleri mizahi bir yolla çok iyi anlatılmış. Kitabın yazılmasından beri bu alanlarda fazla bir değişiklik olmaması, ustanın anlattıklarının ölümsüzleşmesinin önünü açıyor. Umarım ilerde bu eksiklikler ''şehir efsanesi'' olarak kalır...
Aziz Nesin'in bu kadar çok eserinin olmasına çok mutluyum. Arada sırada elime geldikçe okumaya devam ediyorum. Bu kitapta da ülke vatandaşları olarak asla düzelemeyeceğimizi öngörmüş resmen. 14 kısa hikayeden oluşan derlemede, genel itibari ile devlet daireleri, siyaset, çok partili rejim, vatandaş kurnazlıkları üzerine eleştiriler geliyor.
Ben en çok bir vergi dairesi klasiği olan "Kim Kimin Yanında" öyküsü ile (vergi dairesine girenlerin çıkamadığı :) "Yaşasın Memleket" hikayelerini çok beğendim (Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz'a konu olan hikayenin küçüğü)
Şöyle kitapları edinmek istemeyenlere, ne katacak bana diyip es geçenlere, Nesin vakfından haberi olmayanlara çok sinirleniyorum.
Bahsi artırıyorum ve bu topraklarda doğup da Aziz Nesin okumayan kişilere acıyorum. Nüktedan dediğimiz yeteneği eksik olanların, mizahını geliştirmeden hayatını geçirenlerin arasında hayatımızı sürdürmek zorunda kalıyoruz. Aslında kendime acıyorum.
İşte Aziz Nesin anlatırken mesaj kaygısı gütmeden duramıyor insan :)
Gene her zamanki gibi şaşırtmadı üstad bu memleket hiç mi değişmez hiç mi şaşmaz dedim gene. Ne yazık ki değişmemişiz en çokda üzüldüğüm şey değişime umudumun kalmamasi. Üstad güldürürken işte böyle düşündürüyor.
Harika,yazıldığı günden bu günlere gelene kadar geçen onca zamana rağmen hiç sırıtmayan bir eser. Ülkedeki işleyiş o zamandan bu zamana hiç değişmemiş. keyifle okuyup gülebilirsiniz.
Çikolata gibi kitap. Okudukça mutlu ediyor insanı. :)
"Mizah varsa umut vardır" diyor Aziz Nesin. Mizaha bile tahammül edemeyenler, ne büyük kötülük ediyor aslında bu canım memlekete.
Kitapta bizi bize anlatan ve gülümseten hikayeler var. Okurken düşündüm de Nesin hikayeleri güncelliğini hiç yitirmiyor malesef. Belki bir gün herşey değişir de sadece gülmek için okuruz bu hikayeleri.
20 Aralık 1915’te İstanbul’da doğdu. İki yıl Darüşşafaka Lisesinde öğrenim gördü. Kuleli Askeri Lisesini bitirdi. Kara Harp Okulu ve Askeri Fen Okulundan mezun oldu. Üsteğmen rütbesindeyken "görev ve yetkisini kötüye kullanmak" suçlamasıyla yargılanıp ordudan uzaklaştırıldı. Bir süre bakkallık yaptı. Ardından gazeteciliğe başladı. Yedigün, Karagöz ve Tan Gazetesinde çalıştı. Cumhuriyet adlı bir magazin dergisi yayınladı. Sabahattin Ali ile birlikte, Marko Paşa, Malum Paşa, Merhum Paşa, Alibaba mizah dergilerini çıkardı. 1951de bir kitapçı dükkanı, ardından bir fotoğraf stüdyosu açtı. 1954ten itibaren Akbaba mizah dergisinde takma isimlerle mizah öyküleri yazdı. Yazın yaşamı boyunda 100ün üzerinde takma isim kullandı. Kemal Tahirle birlikte Düşün Yayınevi’ni kurdu.Yeni Gazete, Akşam ve Taninde köşe yazıları yazdı. Yazarlığı, Öncü, Yeni Tanin ve "Ustura" isimli bir mizah eki de hazırladığı Günaydın gazetesinde sürdürdü. 1962de Zübük isimli mizah dergisini çıkardı. 1963te yayınevinin yanmasının ardından sadece yazmaya başladı. 1972de Çatalcada kimsesiz çocukların eğitimini gerçekleştirmeyi amaçlayan Nesin Vakfını kurdu. Kitaplarının tüm gelirini bu vakfa bağışladı. 1976-1980 arasında her dalda edebiyat ödülleri veren Nesin Vakfı Edebiyat Yıllığını çıkardı. 1979da seçildiği Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanlığı görevini yıllarca sürdürdü. Sadece Türk edebiyatının değil dünya mizah edebiyatının da sayılı isimleri arasında yer alan Aziz Nesin, düşünceleri ve yazıları nedeniyle siyasi iktidarlardan sürekli baskı gördü, tutuklandı, yargılandı, sürgün edildi, cezaevlerinde kaldı. 6 Temmuz 1995 tarihinde yaşamını yitirdi. Öykülerinde Türk toplumunu ayrıntılarıyla yansıtır. Anlatımında halk edebiyatının ana öğelerinden yararlanır. Yer yer masal temasıyla ve mizah aracılığıyla günlük olayları, toplumsal aksaklıkları eleştirir. Türk edebiyatında çağdaş mizah yazarlığı tekniklerini geliştiren, genç mizah yazarlarının doğmasına yolaçan yazardır.