Korku Vadisi - Sherlock Holmes

Arthur Conan Doyle
Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle'un yarattığı, dünya edebiyatının bugün de neredeyse aramızda "yaşayan" en canlı karakterlerinden biridir. Bir roman kahramanı olmasına rağmen onun 1800'lerde kullandığı yöntemler modern Adli Tıp'a ilham kaynağı olmuştur... Holmes'un vakaları çözmekte kullandığı; şüphelinin giysilerinin mikroskopla incelenmesi, araç tekerlerinin izlerinin kalıplarının alınması, şüpheliye psikolojik baskı uygulanması yöntemini ilk kez o kullanmıştır. Şimdi sık sık duyduğumuz "Suç ayrıntıda gizlidir" sözünü Holmes vakaları çözerken hayata geçirmiştir. Doyle'un, Sherlock Holmes öyküleri ve romanlarının dünyadaki toplam satışı 60 milyonu ve sinema uyarlamaları ise 120'yi geçmiştir.
193 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 27 Şubat 1915
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Sherlock Holmes
224 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Kitabın yarısından itibaren kurgu değişiyor.Ama benim için güzel bir maceraydı. Arthur Conan Doyle bu seri ile harika bir iş çıkarmış. Kitaba puanım 8/10, polisiye tarzı çok sevmediğim için cesaret edemiyordum okumaya. Birkaç kitabını okumak daha iyi olacak diye düşünüyorum. Polisiye hayranlarının keyifle okuyacağı bir kitap, iyi okumalar.
Korku Vadisi – Sherlock Holmes
Korku Vadisi – Sherlock HolmesArthur Conan Doyle · Yediveren Yayınları · 20189,5bin okunma
193 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Sir Arthur Conan Doyle'un akıl yürütme yeteneği çok güçlü Edinburglu bir öğretmenden esinlenerek yarattığı Sherlock Holmes karakteri ilk kez 1887'de yayımlanan Kızıl İpucu'nda boy gösterdi. İngiliz edebiyatının en canlı karakterlerinden biri olan Holmes, piposu, şapkası ve kendine özgü giysileriyle farklı bir dedektif olarak daha sonra pek çok romanda okuyucunun karşısına çıktı. Arkadaşı Dr. Watson ve düşmanı Prof. Moriarty ile birlikte birçok filmin de kahramanı olarak ün kazandı. Doyle'un yazdığı tarihi romanlar ve tiyatro oyunları Sherlock Holmes'un kazandığı ünün gölgesinde kaldı. Holmes'un ele aldığı karmaşık cinayetler, karşılaştığı suçlular, sahte ipuçları, çaresiz kalmış kanun adamları, yalan söyleyen tanıklar, rastlantılar, dedektifin gözlem gücü, zekâsı ve ulaştığı umulmadık çözümler zevkli bir kurgu içinde, akıcı bir üslupla edebiyatın klasikleri arasına katıldı.
Korku Vadisi - Sherlock Holmes
Korku Vadisi - Sherlock HolmesArthur Conan Doyle · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20169,5bin okunma
272 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
En sevdiğim türlerdendir polisiye roman kitapları.Ve sadece Sherlock Holmes okumak istiyorum bir de tabi yerli yazar olarak Ahmet Ümit tercihimdir.Daha bundan iki gün önce serisini(10) aldığım bir tür.Eserlerini okurken nefes nefese kalmak derler ya gerçektende öyle bir durum gerçekleşiyor.Bir an önce okuyup neler olmuş neler bitmiş öğrenmek istiyorsunuz ve kitabı okurken tahmin ettiğiniz hiçbir şey olmuyor.O kadar ters köşeye yatıyor ki tahminleriniz daha fazla tebrike layık oluyor o zmn. Herkese tavsiyemdir.
Sherlock Holmes - Korku Vadisi
Sherlock Holmes - Korku VadisiArthur Conan Doyle · Martı Yayınları · 20179,5bin okunma
272 syf.
10/10 puan verdi
Kitap tek kelimeyle mükemmeldi. Okumaktan en zevk aldığım cinayet bu kitaptaydı. Cinayetin öncesi ve sonrası inanılmaz zekiceydi. Kesinlikle okunması gereken kitaplar arasında.
Sherlock Holmes - Korku Vadisi
Sherlock Holmes - Korku VadisiArthur Conan Doyle · Martı Yayınları · 20179,5bin okunma
193 syf.
6/10 puan verdi
·
23 saatte okudu
Kitabın dili oldukça akıcı ,sıkılmadan bitirebildim. Çok klasik dedektif hikayelerinden bu sebeple beni pek etkilemedi. Kurgular çok basit, tahmin edilebilir sonuçlar. Hiç şaşırtmadı olaylar beni. İlk Sherlock Holmes deneyimimdi. Agatha Christie hayranı olarak tercih edebileceğim bir polisiye olmaz sanırım bundan sonra. Belki bir kitaba daha şans verebilirim kesin bir yargı için..
Korku Vadisi - Sherlock Holmes
Korku Vadisi - Sherlock HolmesArthur Conan Doyle · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20169,5bin okunma
Ölüm insanı bir kere korku insanı bin kere öldürür
193 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Yazarla buluştuğumuz ikici eseri, Yine cinayet ve sırlarla dolu bir yolculuğa çıkarıyor okuyucusunu yazarımız. Esere gelecek olursak iki bölümden oluşuyor. Kahramanımız Sherlock Holmes' e gelen bir mektup ile başlıyor macera. Gizemli ve şifrelerle dolu bir mektup gelir kahramanımıza. İpuçlarını birleştirip cinayeti çözmek için zeka üstü bir akıl gerekir buda bizim Homes' te fazlası ile mevcut. Hikâye güzel kurgu sürükleyici ama bence iki ayrı eser tadında okunmalı, zira iki bölümde ayrı okuma zevki veriyor okuyucuya, tam cinayeti çözdüm diyorsun ikici hikâye'ye geçiyor okuyucu. İkici hikâye'de ilkinden daha fazla karakter ve kurgu biraz daha karmaşık hâl almış. Sakin ve sindire sindire okumanızı tavsiye ederim kitap dostlarım. "Eğer vicdanın rahat olsaydı, bana öyle bakmazdın!" (syf 155) Kitapla kalın 1k ailesi
Korku Vadisi
Korku VadisiArthur Conan Doyle · İş Bankası Kültür Yayınları · 20099,5bin okunma
192 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
Sherlock Holmes'in külliyatını bitirmeye çalışıyorum. Korku Vadisi de beğendiğim bir roman oldu. Güzel bi kitap harika bi karakter. polisiye sevenlere tavsiye ederim.
Sherlock Holmes - Korku Vadisi
Sherlock Holmes - Korku VadisiArthur Conan Doyle · Bilge Karınca Yayınları · 20119,5bin okunma
193 syf.
8/10 puan verdi
·
11 günde okudu
İlk defa Sherlock Holmes serisinden bir kitap okudum. Pek bu seriyi sevmediğim için okuyup okumamakta kararsız kaldım ama iyi ki okumuşum çünkü uzun zamandır böyle heyecanlı kitap okumamıştım. Eserin kurgusu çok iyiydi, yazar birçok yerde ters köşe yaptı ve şaşırtıcı olaylar fazla ama yerindeydi. Kitap içinde kitap yazılmış gibi iki ayrı hikaye vardı. Olayların çözümlenmesi açısından farklı geldi bana. Dili akıcı ve merak uyandırıcıydı. Heyecanla okudum. Bu kitaptan sonra Sherlock Holmes serisine daha sıcak bakarım artık. Okuyacaklara tavsiye ederim.
Korku Vadisi - Sherlock Holmes
Korku Vadisi - Sherlock HolmesArthur Conan Doyle · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20169,5bin okunma
Spoiler İçerir!
231 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Öncelikle harika bir kitap. Kesinlikle okuyun derim. Bu benim 2. okuyuşum ama ilk defa okumuşum hissi yarattı. Yani en az beş defa daha okuyabilirim. Bir şey itiraf etmeliyim bu kitapta Sherlock'tan daha çok Jack'e hayran oldum. Gerçekten yaptığı şeyler zeka gerektiren işlerdi. Ve Ettie ile aşkları çok masumdu. Kitap iki kısımdan oluşuyor. 1. kısım da cinayeti çözmeye çalışıyorlardı.(Spoiler!) İtiraf etmem gerek basta gerçekten Jack'in eşiyle Barker’ın yaptığından şüphelenmiştim çünkü hiç üzgün değillerdi hatta birlikte egleniyorlardi ama diğer ihtimal aklıma hiç gelmemişti. (Diğer ihtimali söylemeyeyim :D) Sherlock her zaman ki gibi cinayeti çözdü. Bayağı güzel kurgu vardı. 2. kısımda Jack'in geçmişi anlatılıyor. (Spoiler!) Jack Vandallara katılıyor. Vandallar Vermissa vadisinde diğer adıyla korku vadisinde yaşıyor. Vandallar kendi çıkarları için insanlara zarar veren hatta onlar hakkında konuşanları bile zarar veren korkunç bir örgüt. Jack bunların arasına Kaliforniya da cinayet işlediğini söyleyerek girmişti. Ettie ile korku vadisinde tanışmıştı. Jackte onlar gibi olmuştu onu bir törenle aralarına almışlardı. Birlikte suikastle insan öldürmeye, yaralamaya bile başlamışlardı ama Jack'in amacı tamamen farklıydı... konuyu beğendiyseniz okumanızı öneririm ;)
Sherlock Holmes - Korku Vadisi
Sherlock Holmes - Korku VadisiArthur Conan Doyle · Mavi Çatı Yayınları · 20179,5bin okunma
Korku Vadisi
272 syf.
·
Puan vermedi
Yayınevinin 4 lü serisinin üçüncü kitabı Korku Vadisi. Yine zekice işlenmiş bir cinayeti inceliyoruz. Sherlock Holmes'un çok güzel kurgulanmış bu kitabını da bir solukta okudum. Sürükleyici, heyacanlı bir kitap. Okumanızı tavsiye ederim.
Sherlock Holmes - Korku Vadisi
Sherlock Holmes - Korku VadisiArthur Conan Doyle · Martı Yayınları · 20179,5bin okunma

Yazar Hakkında

Arthur Conan Doyle
Arthur Conan DoyleYazar · 256 kitap
Arthur Ignatius Conan Doyle, (22 Mayıs 1859 - 7 Temmuz 1930) İskoç doğumlu bir yazardır. Suç hikâyelerinde bir çığır açmış olduğu söylenen karakter Dedektif Sherlock Holmes ve Profesör Challenger'ın fikir babasıdır. Yazmış olduğu diğer eserler arasında bilimkurgu, tarihi kitaplar, oyunlar, şiirler ve kurgu dışı düzyazılar vardır. Arthur Conan Doyle 22 Mayıs 1859'da, Edinburgh, İskoçya'da doğmuştur. Babası bir İngiliz olan Charles Altamont Doyle, annesi ise İrlandalı Mary Foley'di. Soyadı "Conan Doyle" ise de, bu bileşik soyadının kökeni bilinmemektedir. Kaynaklardan biri, Arthur ve ablası Annette'in bileşik soyadlarını büyük amcaları olan usta gazeteci Michael Conan'dan aldığını yazmaktadır. Aynı kaynak 1885 yılında, evinin dışarısındaki pirinç levhada ve doktora tezindeki imzada adının "A. Conan Doyle" olarak geçtiğini belirtmektedir. Fakat 1901 Nüfus Kaydı gibi diğer kaynaklar Conan Doyle'un soyadının "Doyle" olduğunu, ve ancak yıllar sonra "Conan Doyle" olarak kullandığını yazmaktadır. Conan Doyle'un babası da kardeşleri (içlerinden bir tanesi illüstratör Richard Doyle'du) ve babası gibi bir ressamdı. Conan Doyle, dokuz yaşındayken St Mary's Hall Katolik Cizvit Stonyhurst hazırlık okuluna gönderildi. Daha sonra Stonyhurst Koleji'nde öğrenimine devam etti, fakat Hıristiyanlığı reddederek 1875 yılında bir agnostik olacaktı. 1876'dan 1881'e kadar Edinburgh Üniversitesi'nde tıp öğrenimi gördü, bu eğitimin bir kısmında şimdi Birmingham'ın bir parçası olan Aston şehrinde çalıştı. Öğrenimine devam etmekteyken kısa hikâyeler yazmaya başladı; 20 yaşından önce Chambers's Edinburgh Journal isimli dergide ilk hikâyesi yayımlandı. Üniversitedeki yıllarının ardından Batı Afrika sahillerine gemi hekimi olarak yolculuk etti, arkasından 1882 yılında Plymouth kentinde kendi muayenehanesini açtı. Doktorasını 1885 yılında "Tabes Dorsalis" üzerine yaptı. 1882'de Portsmouth'ta hekimliğe başladı. Mesleğinde ilk başlarda çok başarılı sayılmazdı; odasında hasta beklerken tekrar hikâyeler yazmaya başladı. İlk önemli eseri, 1887 yılında "Beeton's Christmas Annual"da basılmış olan "Kızıl Dosya" isimli hikâyeydi. Bu hikâye Sherlock Holmes'un ilk kez göründüğü hikâye olma özelliğini taşımaktadır ve karakter kısmen üniversitedeki profesörlerinden bir tanesi olan Joseph Bell'e benzemektedir. Sherlock Holmes'un göründüğü diğer hikâyeler Strand isimli dergide basılacaktı. Garip bir şekilde, İngiliz yazar Rudyard Kipling de başarılarından ötürü Conan Doyle'u kutladı ve "Acaba bu karakter arkadaşım Joe olabilir mi?" diye sordu. Joseph Bell'e olan benzerlik gözünden kaçmamıştı. Fakat Sherlock Holmes için, Bell'den çok, Edgar Allan Poe'nun karakteri C. Auguste Dupin'i model almıştı. Southsea şehrinde ikamet etmekteyken Portsmouth Futbol Kulübü adlı amatör bir futboltakımı için top koşturdu. 1885 yılında Louisa (veya Louise) Hawkins ile evlendi. "Touie" diye hitap ettiği Louisa vereme yakalandı ve 4 Temmuz 1906'da vefat etti. 1907'de, 1897 yılında tanışıp aşık olduğu fakat eşine olan sadakatinden dolayı hislerini açılamadığı Jean Leckie ile evlendi. Conan Doyle'un ikisi ilk eşinden, üçü ikinci eşinden toplam beş çocuğu oldu. 1890 yılında Conan Doyle Viyana'da göz üzerine araştırmalar yaptı; 1891'de optalmolog olarak Londra'da bir muayenehane açtı. Otobiyografisinde tek bir hastanın bile kapısına gelmediğini yazacaktı. Bu onun yazarlığa daha fazla zaman ayırmasına fırsat verdi; Kasım 1891'de annesine, "Holmes'u öldürmeyi düşünüyorum... hikâye bitsin gitsin istiyorum. Aklımı daha iyi şeylerden çeliyor anne" diye yazacaktı. Annesi şöyle yazdı: "Sana nasıl uyuyorsa öyle yap, ama insanlar bunu pek hoş karşılamayacaktır." 1893'de, daha "önemli" eserlere (örneğin tarihi romanlarını yazmak için) öncelik vermek için böyle yaptı. "Son Sorun" isimli hikâyede Holmes ve ezeli düşmanı Profesör Moriarty bir şelaleden birlikte düşerek ölüyorlardı. Karakterin ölmesine isyan eden okurları dinleyerek Sherlock'u tekrar hayata döndürdü; Holmes, "Boş Ev Macerası" isimli hikâyede geri dönüyordu, verilen açıklama ise sadece Moriarty'nin düştüğü, ama Holmes'un diğer tehlikeli düşmanları da olduğundan kendisini de ölmüş gibi gösterdiğiydi. Holmes toplamda 56 kısa hikâye ve 4 Conan Doyle romanında yer almaktadır (bu süreden sonra pek çok kez diğer yazarların hikâye ve kitaplarında da gözükmüştür).Güney Afrika'daki İkinci Boer Savaşı'nı takiben 20. yüzyılın başlarında, Birleşik Krallık'ın bölgede olan idaresine olan eleştirilere cevaben Conan Doyle, Krallık'ın Boer Savaşı'ndaki rolünü haklı çıkartan kısa bir kitapçık yazdı ve yayınladı. "The War in South Africa: Its Cause and Conduct (Güney Afrika'daki Savaş: Nedeni ve İdaresi)" isimli bu kitapçık pek çok dile çevrilecekti. Conan Doyle, 1902 yılında şövalye ve Surrey'nin "Deputy Lieutenant" (Teğmen Vekili) olarak ilan edilmesinin nedeninin bu kitapçık olduğunu düşünmekteydi. 1900 yılında daha uzun bir kitap olan "Büyük Boer Savaşı" isimli kitabı da yazmıştı. 20. yüzyılın başlarında Sir Arthur Parlamento'ya iki kez aday oldu, dikkate değer oylar almış olsa da ikisinde de seçilemedi. Conan Doyle, başını gazeteci E. D. More ve diplomat Roger Casement'ın çektiği Kongo'nun Özgürleştirilmesi Kampanyası'na destek veriyordu. 1909 yılında Kongo'daki dehşeti yerden yere vurduğu "Kongo'daki Suç" adlı uzun bir kitapçık yazdı. Morel ve Casement ile arkadaş oldu, 1912 yılındaki "Kayıp Dünya" isimli kitabındaki baş karakterlerden ikisi için onlardan ilham alacaktı. İkisiyle de arkadaşlık bağları daha sonra koptu: Sol görüşleri olan Morel I. Dünya Savaşı sırasında pasifist hareketin liderlerinden biriydi; Casement ise İrlanda milliyetçiliğinden dolayı hapishanedeyken İngiltere'ye ihanet etmişti. Conan Doyle, Casement'ın delirmiş olduğunu söyleyerek onu ölüm cezasından kurtarmaya çalıştı, fakat başarısız oldu. Conan Doyle adaletin yılmaz bir savunucusuydu, iki davayı şahsen inceledi ve araştırdı. Sayesinde bu iki davada mahkum edilmiş iki kişi salındı. İlk davanın sanığı 1906'da iddiaya göre tehdit dolu mektuplar yazan ve hayvanlara işkence yaptığı söylenen yarı-İngiliz, yarı-Hintli George Edalji isimli bir avukattı. Polis Edalji'yi hapse tıktı, halbuki hayvanların gördüğü işkence şüphelinin hapse girmesinden sonra da devam etmişti. Temyiz Mahkemesi'nde bu davadan çıkan karar 1907'de yürürlüğe girdiğinde Conan Doyle sadece George Edalji'ye yardım etmiş olmuyordu, çalışmaları adaletin başarısız olduğu diğer noktaları düzeltmekte de büyük rol oynadı. Julian Barnes'ın 2005'te yazdığı roman "Arthur & George"da Conan Doyle ve Edalji'nin hikâyesi kurgusal olarak anlatılmaktadır. İkinci davanın sanığı 1908'de Glasgow'da 82 yaşında bir kadını sopayla dövmekten içeride olan Alman Yahudi kumarhane işletmecisi Oscar Slater'dı. İddia makamının öne sürdüğü savdaki tutarsızlık ve birinin onu ispiyonlamış olduğu hissi Conan Doyle'da merak uyandırmıştı. 1906'da karısı Louisa'nın, ve oğlu Kingsley, kardeşi, iki kayınbiraderi ve iki yeğeninin I. Dünya Savaşı'nda ölümünden sonra Conan Doyle bunalıma girdi. Ruhaniyet ve bu düşüncenin sağladığı ölümden sonra yaşamın güya bilimsel kanıtına destek vererek biraz huzur buluyordu. Kingsley Doyle, 1916'daki feci Somme Çarpışması sonrasında yara aldıktan sonra iyileşmekte olduğu sene, Ekim 1917'de zatürreden öldü. Baba Doyle Ruhaniyet ile öyle ilgilenmişti ki karakteri Profesör Challenger'ın bir romanı olan "Sis Diyarı" tamamen bu konu hakkındaydı. Bu dönemdeki hayatının garip örneklerinden bir tanesi de "Perilerin Gelişi" (1921) isimli kitaptı. Cottingley perileri fotoğraflarının gerçekliğine öylesine inanmıştı ki, bunlara ve ayrıca perilerin ve ruhların doğaları ve varlığı konusunda sunduğu teorilere kitabında yer verecekti. Bu konuda yazmış olduğu yazılar kısa hikâye antolojilerinden biri olan Sherlock Holmes'un Maceraları'nın 1929'da Sovyetler Birliği'nde yasaklanmış olmasının nedenlerinden biriydi. Bu yasak daha sonra kalkacaktı. Rus aktör Vasili Livanov, Sherlock Holmes'u başarılı bir şekilde canlandırmasından dolayı İngiliz İmparatorluğu Nişanı'na layık görülecekti. Conan Doyle bir süre Amerikalı sihirbaz Harry Houdini ile arkadaş oldu; 1920'de annesinin ölümünden sonra Houdini de Ruhani hareketin öncü aleyhtarlarından biri olmuştu. Houdini, Ruhani medyumların numara yaptığında ısrarcı olmasına rağmen, Conan Doyle Houdini'nin kendisinin de doğaüstü güçlere sahip olduğunu düşünmekteydi; bu görüşünü "The Edge of the Unknown" isimli kitabında yazacaktı. Houdini, yaptıklarının alt tarafı sihirbazlık numarası olduğuna Conan Doyle'u ikna edemedi. Bu da iki arkadaş arasında herkesin bildiği buruk bir uzaklaşmaya neden oldu. Doyle, Houdini baş parmağını çıkarıp tekrar yerine koyduğunda şaşkınlığına engel olamamıştı. Amerikalı bir bilim tarihçisi olan Richard Milner, Conan Doyle'un 1912'de ortalığı kasıp kavuran Piltdown Adamı aldatmacasını başlatan kişi olabileceğini iddia etti. Bu sahte hominid fosili bilim dünyasını 40 yıl boyunca kandırmıştı. Milner, Conan Doyle'un en sevdiği medyumlardan birinin adının lekelenmesinden ötürü intikam arayışında olduğunu ve yazarın bu aldatmacadaki rolünün "Kayıp Dünya" eserinde fark edilebileceğini söylemekteydi. Samuel Rosenberg, 1974 tarihli kitabı "Naked is the Best Disguise (Çıplaklık En İyi Kamuflajdır)"da Conan Doyle'un yazıları sayesinde akıl sağlığının bastırılmış ve gizli yönlerine nasıl açık ipuçları bıraktığını yazmaktadır. 7 Temmuz 1930'da Conan Doyle aile bahçesinde elini göğsüne bastırmış bir şekilde bulundu. Hemen sonra kalp krizinden öldü, ve New Forest, Hampshire, İngiltere'de Minstead'deki kilise bahçesine gömüldü. Son sözlerini karısına söylemişti: "Sen harikasın." Mezar taşında şu sözler yazar STEEL TRUE (YAMAN ÇELİK) BLADE STRAIGHT (KESKİN BIÇAK) ARTHUR CONAN DOYLE ŞÖVALYE VATANSEVER, DOKTOR VE EDEBİYATÇI Londra'nın güneyinde Hindhead'de Conan Doyle'un inşa ettiği ev Undershaw'da hayat en az bir on yıl kadar daha devam etti; arkasından 1924'ten 2004'e kadar otel ve restoran olarak işletildi. Daha sonra bir müteahhit tarafından satın alındı; çevreciler ve Conan Doyle hayranları buranın korunması için savaşmaktadır. Ev şu an boş. Doğu Sussex'te, Crowborough'daki Crowborough Cross'ta Sir Arthur Conan Doyle'un onuruna bir heykel dikildi. Sir Arthur burada 23 sene yaşamıştı. Edinburgh, İskoçya'da, Conan Doyle'un doğduğu eve yakın Picardy Sarayı'nda Sherlock Holmes'un da bir heykeli bulunmaktadır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.