Snopes Üçlemesi 1

Orijinal Adı:
The Hamlet

2021 70. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2021 22:55
Nobel ödüllü Amerikalı yazar William Faulkner'ın Snopes ailesi üzerine üçlemesinin ilki olan Köy'ü okudum bitti. Kurnaz ve enrikacı Flem Snopes, akrabalarıyla birlikte, Frenchman's Bend köyünü yavaş yavaş ele geçirmeye başlar. Snopes klanı bir anlamda ABD'de "kalın enseli" adı verilen taşralı orta sınıfın ortaya çıkışının ve yükselişinin hikâyesidir. Köy, insani güdülerin, zaafların, tutkunun, kaybetmenin ve değişimin romanı olarak ilginçti. Dili karmaşık, kalabalık karakter ve olay örgüsü nedeniyle pek çok kişi okumakta zorlanabilir. Ben evrensel bir kitap olarak ciddi okurların beğeneceğini umuyorum.
2025 8. kitabı
Modernizmin en sık kullandığı bilinç akışı anlatım tarzını Amerika’nın modernist yazarlarının babası sayılan William Faulkner’ da sıkça kullanır.Bu kitabında bilinç akışı anlatım yoktur.Bu kitabında da diğer kitaplarındaki gibi anlatım karmaşıktır.Yine modernizm özelliği olan çoğul anlatım yazarın kullandığı anlatım biçimidir.Yazar genelde Amerikan güney kültürünü ve çöküşünü,aile sevgisinin bitişini, aile çöküşünü,kuzey ve güney arasındaki iç savaşı,ırk çatışmasını kaleme alır.Köy,diğer kitapları gibi yereli anlatır.Okur yerelden evrenselliği yakalar.Köy romanı da yereldir;Amerika’da ortaya çıkan taşra orta sınıfını ve onun yükseleşini anlatır.Dolambaçlı bir anlatıma sahip bir romandır. Geçmişi karanlık ve söylentilerle dolu fakat kesin olarak bilinmeyen Snopes ailesi Frenchman’s Bend adında bir köye gelir ve yerleşir ve zamanla bu köyü ele geçirir.Snopes ailesinin nesilden nesile uzanan olaylı yaşamı üçlemenin ilk kitabı olan Köy de aktarılır. Snopes ailesinin artlarında,haklarında kuşkulu bir hadise bırakarak geldiği yer Varner ‘a aittir ve orada yaşayanlar,çiftçiler,çalışanlar,kiracılar bulunur.Snopes ailesi ticaretle çiftçilikle ve hatta eğitim ile köyü her anlamda kuşatır. Kurnaz bir ailedir. Köy uzun cümlelerin,betimlemelerin olduğu tutkunun,değişimin,zaafların insan üzerindeki etkisini gözler önüne seren bir kitaptır. Dört kasabanın dedikodusunu bir gazete gibi taşıyan,düğün ve cenaze haberlerini veren Ratliff,Varner ‘ın oğlu Jody,Varner’ ın kızı Eula’ya aşık olan ve okuma hedefi olan Labove,Flem Snopes gibi renkli karakterle sahiptir.Şahıs kadrosu kalabalıktır.
2024 62. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2024 00:00
Üç kitaptan oluşan Snopes serisinin ilk kitabı Köy. Aynı zamanda okuduğum en kolay Faulkner kitabı. En azından bilinç akışı tekniğini yok. Kitap Ap Snopes ve ailesinin bir kasabaya gelip yerleşmesiyle başlıyor. Ailenin geçmişi karanlık ve kimse tam olarak hikayelerini bilmiyor. Özellikle oğul Flem Snopes üzerinden ilerliyor olaylar. Daha çok karakterleri ve ailenin kuzenlerini tanıyoruz ilk kitapta. Betimlemeler ve uzunnnnn uzun cümlelere hayatınızda yer yoksa kitap size hitap etmez. Genel olarak da Amerika'nın Güneyinde işler nasıl ilerliyor bunu okuyoruz.
2025 10. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2025 14:50
Kitap çok zor ilerledi. Sanırım, sakin kafayla bir daha okuyacağım. Şu sıralar hayatımdaki tempo bu kitaba uygun değildi. Çok beğendim hatta bazen tek bir cümleyi dakikalarca düşündüm. Fakat bir kaç Faulkner kitabı okuyup bu kitabı tekrar okumak benim için daha verimli olacak.
Köy
2023 29. kitabı
Yanlış bir kitapla mi başladım,yoksa bu yazarı ben mi anlayamadim bilmiyorum,bu kadar basit düz ve acıklı insanı üzen meseleleri daha da dolambaçlı anlatmayı seçmiş olmak. Dünya çapında bir yazar ama benlik değilmiş,çok nadirdir beğenmedim dediklerim bu kitabı gerçekten sevemedim, Bütün kasabanın sahibi Warnerler ve yeni gelenlerin ki onların haklarında da sürekli söylenti dolaşan bir ailenin yavaş yavaş kasabayı ele geçirme hikayesi,tecavüzler,akıl hastaligi kuzey güney meseleleri ve ırkçı yaklaşımlarda var eserde.fakat o kadar ağır bir dili,uzun cümleleri var ki meselenin özünü kaciriyorsunuz belki sizde öyle olmaz. Bu sebeple oneremeyecegim.
Edebiyat & Roman
2019 27. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2019 17:37
Aylardır William Faulkner kitaplarını okumaya çalışıyorum. Bu sene benim için Faulkner senesi. Üniversitede ne düşünüp de bize Abşalom, Abşalom!u okutmaya çalıştılar bilmiyorum, zaten okumamıştık,
KöyWilliam Faulkner · Can Yayınları · 199185 okunma

William FaulknerYazar · 31 kitap
Amerikan Modernist yazarların babası sayılan Faulkner, rakip gördüğü Ernest Hemingway'den farklı olarak, uzun ve karmaşık anlatımları benimsemiştir. Uyguladığı teknikler arasında bilinç akışı tekniği ve çoğul anlatı (multiple narration) teknikleri bulunur. 1930'larda Avrupa'daki deneysel geleneği izleyen ilk Amerikan yazarıdır. 25 Eylül 1897'de Mississippi'de doğan Faulkner, buradaki Güney geleneğinden oldukça etkilendiği bir çocukluk geçirdi. Daha sonra hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği Oxford'daki Lafayette kasabasına taşındılar. Eserlerinde bahsettiği "Jefferson" Oxford'u, "Yoknapatawpha kasabası" ise Lafayette'i temsil eder. Büyük-büyük babası William Clark Falkner Konfederasyon ordusunda görev yapmış, tren yolu yaptırmış ve adını Tippah kasabası yakınındaki Falkner şehrine verdirmiş Mississippi'nin önemli karakterlerinden biridir. Aile soyadları Falkner olmasına rağmen, büyük ihtimalle görevli memurun hatası sonucu Faulkner olmuştur. Liseyi terkettikten sonra bir işte tutunamayıp "wastrel" (defolu mal) olarak anılmaya başlanmıştır. 1918'de, iki ailenin Faulkner'ın ev geçindiremeyeceğine karar verip ayırdıkları nişanlısı Estella Oldham'ın zengin ve yaşlıca olan Cornell Franklin'le evlenip Çin'e yerleşmesiyle büyük bir üzüntü yaşamış ve Yale öğrencisi olan Oxford'dan arkadaşı Phil Stone'un yanına, New Haven'a gitmiştir. Burada katiplik yapmış, Phil Stone'un onun için hazırladığı okuma programıyla klasikleri ve çağdaş yazarları okumuş, bu sayede Melville, Cervantes, Dostoyevski ve Conrad'ın eserlerine büyük hayranlığı oluşmuştur. Daha sonra Toronto'da yardımcı pilotluk yapıp Oxford'a geri dönen yazar bu sefer Mississippi Üniversitesi'ne girmiş, burada "Marionettes" adlı bir grup kurup aynı adı taşıyan bir oyun yazmaya çalışmış fakat başaramamış ve 1921'de okulu bırakıp New York'a gitmiştir. Burada bir kitapçıda çalışmış ve Sheerwood Anderson'ın ileride eşi olacak olan Elizabeth Prall'la tanışıp arkadaşlık kurmuştur. Aynı yılın Aralık ayında Oxford'a geri dönmüş ve bu sefer de üniversitede postane müdürü olarak çalışmaya başlamıştır. 1924'de The Marble Faun(Mermer Tanrıça) adlı şiir kitabını basmıştır. 1925'de New Orleans'a gidip arkadaşı olan Elizabeth Prall sayesinde Sherwood Anderson'ın "çırağı" olmuş ve onun yönlendirmeleriyle Birinci Dünya Savaşı sonunda entellektüellerde ve toplumda görülen sıkıntı ve büyük üzüntüyü benimseyip, yine Anderson'ın yönlendirmesiyle 1926'da Soldier's Pay'i yazmıştır. 1929'a dek olan yazılarında şeytani özellikler taşıyan karanlık kötü kadın karakterler görülürken, 1928'de Estella'nın boşanıp dönmesi ve William Faulkner'ın onunla evlenmesiyle bu kadın modeli değişmiştir. 1929'da Sartoris'i yazmıştır. Bu eserinin önemli özelliği, Faulkner'ın ünlü Yoknapatawpha kasabası sembolünü ilk kullandığı kitabı olmasıdır. Aynı yıl ünlü eseri The Sound and the Fury'yi (Ses ve Öfke) yazmış ve büyük bir başarı kazanmıştır. 1930'da ise As I Lay Dying'de (Döşeğimde Ölürken) 40 mil ötedeki Jefferson'a gömülmek istediğini söyleyen Addie Bundren'in cenazesinin ailesi tarafında buraya götürülmesi anlatılır. Paraya sıkıştığı bir dönemde, sırf satış yapması için 1931'de yayımlanan Sanctuary'yi (Kutsal Sığınak) yazar fakat beklediği kadar büyük satışı sağlayamaz. Daha sonra devam eden maddi sıkıntıları yüzünden ara ara Hollywood'da senaryo yazarlığı yapar. 1932'de ise Light in August'u (Ağustos Işığı) yazar. Bu eserde, Lena Grave, Joe Christmas ve Peder Hightower'ın geçmişe saptantılı hikayeleri birçok anlatıcı kullanılarak anlatılır. 1936'da Absalom! Absalom!'u yazar. Faulkner eserlerinde genel olarak Güney kültürünün çöküşü ve bozuluşunu, ve aile sevgisi ve gururunun yok oluşunu ele alır. 1949 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandıktan sonra, 1955'de Pulitzer Ödülü'nü alan Faulkner, 1962'de bir kalp krizi sonucu ölmüştür.