"Koz": Kaybın Gölgesinde Filizlenen Umut ve İnsanlığın Direnişi
Sevgili Nazan Arısoy'un kaleminden çıkan "Koz", beni derinden sarsan ve uzun süre etkisinde bırakan bir eser oldu. Kitap, daha ilk sayfalarında okuyucuyu yaşamın acımasız gerçekleriyle yüzleştiren, ancak tüm bu zorluklara rağmen umudun ve insanlığın gücüne sıkı sıkıya tutunmanın önemini vurgulayan bir başyapıt.
"Koz" adının çok katmanlı anlamları, tıpkı yaşamın kendisi gibi, hem derin düşüncelere sevk ediyor hem de umutsuzluk anlarında dahi bir varoluş mücadelesinin mümkün olduğunu fısıldıyor.
Modern dünyanın karmaşasında kaybolmuş gibi görünen insanoğlunun özüne dönüş çağrısı, karakterlerin yaşadığı içsel savaşlar ve dışsal zorluklarla harmanlanarak okuyucuya güçlü bir mesaj iletiyor: En karanlık anlarda bile yeşeren direnç ve dayanıklılık...
Agâh ve Nazlı'nın Trisomi 13 tanısıyla dünyaya gelen oğulları Arden'in yaşam mücadelesi ve bu mücadelenin ebeveynleri üzerindeki dönüştürücü etkisi yer alıyor. Bir yandan evlat acısıyla boğuşan, diğer yandan inançlarının ve sevgilerinin gücüyle ayakta kalmaya çalışan bir baba figürü olan Agâh, okuyucuya derinlemesine bir empati deneyimi yaşatıyor. Onun Arden'in yaşam savaşına tanıklığı, bazen çaresizliğe sürüklenişi, bazen de ilahi bir güce sığınışı, yüreğime dokunan anlar yarattı.
Hikaye, Agâh'ın yaşamına giren Melike ile yeni bir boyut kazanıyor. İranlı bir yazar olan Melike'nin sürgünde yaşadığı zorluklar, kendi evlat acısı ve hayata tutunma çabası, Agâh'ın hikayesiyle iç içe geçerek zengin bir anlatı sunuyor. İki karakterin farklı coğrafyalardan gelip benzer acılarda buluşması, kaderin ördüğü ince bir ağ gibi. Onların diyalogları ve içsel hesaplaşmaları, sıradan bir romanın ötesine geçerek insan ruhunun derinliklerine iniyor.
Özellikle hastane