kum adam senin için geliyor. o my god
2021 16. kitabı
Küçükken izlediğim ve etkisinde kalıp hep hatırladığım Kum Adam kitabını görür görmez almak istedim . gerilmedim dersem yalan olur .yazarın kalemi etkileyiciydi 1776 da doğan ünlü yazar Hoffmann 1810 yıllarında gotik korku türünde eserler yazmıştır.aynı zamanda Fındıkkıran Balesi ni bestelemiş başarılı bir müzisyendir . Bu arada SANDMAN filminide tavsiye ediyorum . Mutlu okuma anları dilerim .
2021 12. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2021 00:34
Önerilerini dikkate aldığım bir arkadaşım sayesinde okuduğum kitap; Kumadam. E.T.A. Hoffmann ile tanışma kitabım aynı zamanda. Hoffmann çok yönlü bir insan; edebiyatçı kişiliğinin yanısıra besteci, ressam, avukat, karikatürist. Kendini müzisyen olarak tanıtmayı tercih ediyor. Hatta Mozart’a olan sevgisini üçüncü adı olan Wilhelm’i Amadeus’a değiştirerek kanıtlamaya çalışıyor. Alman romantizm döneminin önde gelen isimlerinden biri. Korkuyu gotik türle harmanlayan bir tarzı var. Bu kitabı da bilim kurgu türünde gotik kıvamlı iki hikayeden oluşuyor. Okurken gerçekten korku-gotik-bilim kurgu üçlüsü hissediliyor. Hikayede hangisinin daha hakim olduğuna karar veremiyorum. Bazıları bilim kurgu türünde olduğunu iddia ediyor. Çünkü kitabın yazıldığı zamanlar, makinelerin konuşulduğu bir dönem; Descartes’in makineyle insan arasındaki farkı sorgularken “Düşünüyorum, öyleyse varım”dediği bir dönem. Ama ben okurken özellikle de ‘Issız Ev’ adlı ikinci öyküde korkuyu bir nebze baskın hissettim. İki hikayenin de sonu beklenmedik ve ürperticiydi. Sigmund Freud’un da okuduğu ve etkilendiği öykülerden olan Kumadam’ı okumanızı öneririm. Korkunun, bilinçaltını yönlendirme üzerine ne kadar etkisi olduğunu görebilmenizi sağlayacak.
2021 25. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2021 22:13
İthaki yayınlarından çıkan "Kum Adam" adlı kitabı arkadaş tavsiyesiyle aldım. Çevirisi ayrı güzel. Kum Adam'ı gotik türde bir korku hikayesi diye aldım. Ama Bilim Kurgu çıktı, sanırım 1700'lerin sonlarında yazılmış. O zamanlar Decartes, Fransa'da makine insan ayrımı üzerine yazılar yazıyordu. İnsanı makineden ne ayırır diye merak ettiğinden "Düşünüyorum öyleyse varım" demişti. Kısacası bu makine-insan tartışması bu kitapta Kum Adam efsanesiyle birleştirilerek anlatılmış. Ortaya nefis bir kitap çıkmış. Bu kitabı okurken o dönemki ve aslında günümüzdeki yapay zeka kavramlarını düşünerek okursanız daha bir anlaşılır olur. Kitapta ikinci bir öykü daha var. "Issız Ev" adlı o daha bir korku gibi. İyi okumalar
2020 9. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2020 09:47
#kumadam kitabında iki öykü yer alıyor; Kumadam ve Issız Ev. Benzer izleklerin olduğu farklı öyküler. . Kumadam gotik ve bilimkurgu ögeleri barındırıyor.Ayrıca Freud ‘tekinsizlik’ kavramını bu öyküden yola çıkarak geliştirmiş. Tekinsizlik; bastırılan çocukluk kaygılarının yetişkinlik döneminde geri dönmesi diye kısaca ifade edilebilir. Kumadam, Nathanael’in çocukluğunda dinlediği Kumadam hikayesinin yetişkin hayatına musallat olması ile ilgili, gerçeklik ve düşün iç içe geçtiği bir öykü. Bir öykü neler barındırabilir? Kumadam olay örgüsü , anlatım kadar barındırdığı ögeler bakımından da beni çok etkiledi. 204 yaşındaymış bu öykü ;hayranlık uyandırıcı, şaşırtıcı. . #ıssızev giriş cümlesinde Kumadam öyküsü ile benzer izleklere sahip olduğunu belli ediyor ama bilim kurgu değil mistik,hipnotik bağ ile ilgili.Hoffmann’ın deyimiyle acayiple olağanüstünün birbirine karıştığı anlatılmaya değmez denemeyecek bir öykü. . Çocukluk kabusları bu öyküde de var ama daha çok karakterin ruhsal durumunu belirleyici olarak.İki öyküde de gerçeklikten kopuş var ve Kumadam’daki göz motifi Issız Ev’de ayna olarak karşımıza çıkıyor.Freud’a göre göz imgesi iğdiş edilme korkusuyla ilgili. . . Bu arada Kumadam Almanya’da ilk olarak 1777 yılında yayımlanan Johann Christoph Adelung’un sözlüğünde halk kültürüne ait karakter olarak geçmekteymiş. . Detaya girmeden, Hoffmann’ın büyüsünü zedelemeden aktarabileceklerim bu kadar. Hoffmann dehşetengiz bir yazar, neden bu zamana kadar handiyse hasmane bir tutum içindeymiş gibi okumamışım ki :)) Israrla tavsiye edeceğim...
Puan vermedi
Gotik Edebiyatın önde gelen isimlerinden E. T. A. Hoffmann'ın iki asırdan fazladır deyim yerindeyse okurlara musallat öyküsü, "Kumadam" kâbus ve gerçek arasındaki ince çizgide duran sürükleyici bir eser.⠀
2021 1. kitabı
Korku beklerken kitaba adını veren öykü bilim kurgu çıktı. Bitirene kadar elimden bırakamadım. Yazıldığı dönemi düşününce daha da şaşırtıcı. Gerçi o dönem makinelerden söz ediliyordu, hatta meşhur Decartes makineyle insan arasındaki ayrımı sorgularken "Düşünüyorum o halde varım" demişti. İlk öykü bir American Horror Story dizisinin bir sezonu olabilecek kadar zengin bir içeriğe sahip.
2023 7. kitabı
Kumadam - E. T. A. Hoffmann // Kitap Yorumu [Spoiler içermez.] Kitaba puanım: 6/10 Hitap ettiği yaş grubu: 15 yaş ve üstü (Anlaşılma zorluğu sebebiyle) Evet, anlaşılma zorluğu demişken ben 25 yaşındayım ve kitaptaki birçok şeyi anlamadım. Amaç neydi? Bende mi bir sorun var? Daha derin düşünüp her cümleyi tek tek ders çalışır gibi sorgulamalı mıydım acaba? Belki de öyle yapmalıydım zira bu kitapta bulunan iki hikaye de hiçbir yere bağlanmadı sanki. Yani bana göre. Bağlanmış da ben anlamamış olabilirim tabii. Tamam, karakterlerin başına doğaüstümsü (ondan bile emin değilim) bir şeyler gelmiş de neymiş ki o? Biraz daha açıklasaydın sevgili yazar, hevesim kursağımda kaldı valla. Neil Gaiman beyefendinin yaptığı gibi kitabın bir kısmını okuyucunun hayal gücüne bırakmak iyi hoş da sen benim hayal gücüme bir tık fazla güvenmişsin sanki. Bu benden kaynaklı da olabilecek durumun dışında kitabı beğendim, kısacık bir hikaye kitabı ve merak uyandırıcı. Her ne kadar şahsen merakımı pek giderememiş olsam da öneririm, bir şans vermeye değer gibi. Keyifli okumalar güzel kitap kurtları! Not: İthaki Yayınları'na aşığım. Bu kitabı, ki gerçekten zor bir kitap, öyle mükemmel çevirmişler ki (Anıl Alacaoğlu çevirmiş, editörü de Alican Saygı Ortanca). Uzun zamandır bu kadar hatasız, bu kadar ustaca bir çeviri okumuyordum. Ellerinize sağlık. Diğer yayınevlerinden de aynı performansı bulmak için dua edeceğim. Simay Kumadam E. T. A. Hoffmann
2026 36. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2026 20:05
İki öyküyü arka arkaya okuyunca kıyasladım ister istemez. Vampir adlı öyküsü ile Polidori'nin vampir mitinin öncülerinden oluşu gibi, ondan dört yıl önce 1815'de yazdığı bu öyküyle Hoffmann da kum adam mitinin öncüsü olmuş sanıyorum. Hoffman'ın kaleminin Polidori'den çok daha etkili olduğu açık. Korku duygusunu okuyucuya geçirmek, o tekinsizliği hissettirmek anlamında başarılı bir iş çıkarmış. E bir metalci olarak aklıma Enter Sandman'in gelmemesi de olanaksızdı tabii :) youtube.com/watch?v=CD-E-LD...
2024 190. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2024 21:25
Klasikleşmiş öykülerin en iyi örneklerinden. Fantastik olduğu kadar psikolojik yönü ağır Kum Adam’ın. İnsan okurken hayran oluyor. 1800’ler de yazılmış bir hikaye bugüne kadar nasıl okunur. İnsanın önplanda olduğu metinlerin böyle güçlü yönü oluyor. Çoğunluğumuzun çocukluğunda korkutulduğu imgeler vardır ya işte Kum Adam öyle bir hayali kahraman. Ama ruhu yaralı bir çocuk için daima hayatının içinde bir düşman. Sırf bu yüzden zihni gel gitli. Hikaye mektuplar ile başlarken araya yazar giriyor ve sonra ilahi anlatım ile Nathanael daha yakın oluyoruz. Döneminin ötesinde bilim kurgu ve simayanın gizleri de kurgunun dikkat çeken taraflarından. Aşk da var elbette fakat hastalıklı bir yanı var maaelesef. Kırk küsur sayfalık bir öykü. Okunması tavsiyedir.
·80 syf.·
2020 20. kitabı
Korkudan ziyade psikolojik gerilim olarak adlandırılabilecek iki öyküden oluşan (Kumadam, Issız Ev) eserde ruhsal bunalımlar, travmalar ve takıntılı durumlar yer yer ayrıntıya kaçılmadan betimlenmektedir. Yazar, istediği gerilimi sözcüklerle, başarılı bir şekilde aktarabilmektedir. Yazıldığı dönem göz önüne alındığında Hoffmann'ın öyküleri genel anlamda nitelikli olarak kabul edilebilir.

E. T. A. HoffmannYazar · 19 kitap
Ernst Theodor Wilhelm Hoffmann, daha çok müstear adıyla E.T.A. Hoffmann (Ernst Theodor Amadeus Hoffmann) olarak bilinir. Romantizm Döneminde, Alman Fantezi ve Korku Hikâyeleri Yazarı, Jüri Üyesi, Besteci, Müzik Eleştirmeni, Çizer ve Karikatürist olarak tanınır. Prusya'nın Königsberg (günümüzde Kaliningrad, Rusya) şehrinde doğan Hoffmann'ın hikâyeleri 19'uncu yüzyılda oldukça ilgi bulmuş ve romantizm akımının önemli yazarlarından biri olmuştur. Berlin'de 1882'de ölene kadar da hikâyeler yazmıştır. Hukuk öğrenimi gördükten sonra 1800’de devlet memurluğuna atandı ve Prusya’nın işgali altında bulunan Polonya’da çalışmaya başladı. 1806’da Prusya’nın Napoléon güçleri tarafından yenilgiye uğratılmasına kadar bu görevinde kaldı. Hoffmann, 1814’e kadar müzik eleştirmenliği ve tiyatrolarda müzik yönetmenliği yaptı. 1811’de Arlequin adlı bir bale besteledi. Alman Romantizminin ilk yazarlarından olan dostu Friedrich de la Motte Fouqué’nin Undine adlı masalını operalaştırması da bu döneme rastlar. Hoffmann, 1814’ten itibaren edebiyata yöneldi. 1814-1815 tarihli Phantasiestücke in Callots Manier adlı öykü kitabı, yazar olarak ün kazanmasını sağladı. 1816’da yeniden devlet hizmetine girerek Berlin Temyiz Mahkemesi’nde yargıçlık yapmaya başladı. Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, Alman Romantik Dönem’in ekollerinden birisidir. Hoffmann, eserlerinde gerçekliğin sınırlarını aşar ve fantastik bir dünyaya yelken açar. 1763-1825 yılları arasında yaşamış olan Alman yazar Jean Paul Friedrich Richter’in 1776 yılında kaleme aldığı eseri Siebenkäs’de ilk kez kullanılan Eş ruh motifi, ikinci kez Ernst Theodor Amadeus Hoffmann tarafından kullanılmıştır. Şeytanın İksirleri (1815-1816) ve Kedi Murr’un Hayat Görüşleri (1820-1822) adlı romanları, Gece Tabloları (1816-1818) ve Die Serapionsbrüder (1819-1821) adlı öykü derlemeleri büyük ilgi gördü. Hoffmann’ın peri masallarından doğaüstü felaket öykülerine kadar eşsiz hayal gücünü sergilediği eserleri, Çaykovski’nin bale süiti Fındıkkıran da dahil olmak üzere pek çok opera bestesine esin kaynağı oldu. Eserleriyle Honoré de Balzac, George Sand ve Théophile Gautier gibi isimlerin saygısını kazandı; Victor Hugo, Charles Baudelaire, Guy de Maupassant, Aleksandr Puşkin, Fyodor Dostoyevski ve Edgar Allan Poe’yu etkiledi. E.T.A. Hoffmann, 1822’de Berlin’de öldü.