Linkoln Bardoda

Azerbaycan
Azerbaycanca
Sıralamalar

2021 124. kitabı
Hiç bu kadar seveceğimi düşünmemiştim, bayıldım. George Saunders’in 2017 Man Booker Ödülü’nü alan, ilk romanı Arafta, tek kelimeyle dahiyane bir metin. Benim de okuduğum en ilginç ve yaratıcı romanlardan biri kesinlikle. Saunders, kitapta, Amerikan Başkanı Lincoln’ın oğlunun ölmesini ve ardından kendisi gibi birçok karakterle beraber arafta kalışını gerçeküstü ve deneysel bir tarzda anlatıyor. Arka planda Amerikan iç savaşının devam ettiği kurguyla Saunders, ölüm, acı, kabullenme, yas, pişmanlık, geçmişle hesaplaşma ve baba-oğul ilişkisinin muazzam bir aktarımını yaparken, ırkçılık, toplumsal adalet ve kadın olmak meselelerine de değinmeden geçmiyor. Yunan tragedyalarını andıran bir biçimi var romanın, hemen her paragrafın altında, her biri birinci tekille aktarılan konuşmanın sahibinin adı yazıyor. Bu ilk etapta biraz afallamanıza sebep olsa da, kitap kısa bir süre sonra sizi içine alıyor ve alışılagelmişin dışında metinlerden de hoşlanıyorsanız bayılarak okuyorsunuz. İlk anda baktığınızda kısa kısa konuşmalarla yansıtılıyormuş gibi görünen karakterlerin hepsinin birbirinden renkli ve derinlikli olmakla beraber, harika bir mozaiğin nasıl olmazsa olmaz bir parçası olduğunu keşfediyorsunuz. Aynı zamanda, bu deneysel tarzda muhteşem bir ahenk yakalamış yazar; karakterlerin parça parça sunulan sesleri arasında asla bir kopukluk hissetmediğiniz gibi, tarzına alışınca akıp giden bir metinde buluyorsunuz kendinizi. Çağdaş edebiyattan, deneysel romanlardan ya da edebiyatta farklı tekniklerden hoşlanan herkese mutlaka öneririm. Çok ama çok sevdim.
2024 17. kitabı
2017 yılında yayımlanan Arafta, Georges Saunders'ın ilk ve tek romanıymış. Yazardan daha önce, Aralığın Onu, Phil'in Dehşet Verici Kısa Saltanatı adlı öykü kitaplarını
2024 161. kitabı
ARAFTA-GEORGE SAUNDERS,390 sayfa 2017 Man Booker Ödüllü kitap yazarı George Saunders’in ilk ve tek romanı olan Arafta dışında öyküleri ile tanınmış ve pek çok ödül sahibi yazar.
2023 40. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2023 12:42
Arafta,öykü yazarı George Saunders'ın 2017 yılında yazdığı ilk uzun metrajlı romanıdır.Deneysel edebiyat,tarihi kurgu,biyografik kurgu türleri içinde değerlendirebiliriz.Yazar o dönem yaşanan
Bir nevi Araf’tayım!
Puan vermedi·
Bu kitap bir hikâye anlatmıyor; bir hâlin içine bırakıyor insanı. Ölüm ile yaşam arasındaki o belirsiz eşikte, insanların aslında ölümü değil, gerçeği kabullenemediğini gösteriyor. Parçalı anlatımıyla zihni zorlayan ama duyguyu derinleştiren bir metin. Okurken anlamak değil, hissetmek gerekiyor. Çünkü bu kitap okunduktan sonra hatırlanan şey olaylar değil, içte kalan bir ağırlık. İnkarın kelimelerle somutlaşmış hali… •İnsanlar başkasının iyiliğini değil, kendi yalnızlıklarını düşünür. •Bazen insanlar seni sevdiği için değil, seni kaybetmek istemediği için yanında tutar. Bende kalan 2 derin anlam… Okuyun da diyemem okumayın da… Deneyimleyebilirsiniz belki… Bardo!!!
2023 11. kitabı
Sevdiğimiz her şey sonlanmak zorundaysa sevmeye ve yaşamaya nasıl devam ederiz? George Saunders - Arafta . Aylardır kitaplık rafında duran Arafta ile çok yanlış bir zamanda yollarımız kesişti diye düşündüm. Yüreğimdeki yara, göğsümdeki kesik nefesler ve uykusuz gecelere ilaç olabileceğini tahmin edememiştim. Sindire sindire birçok kitaptan farklı yazım diline uyum sağlamaya çalışarak okudum. Altını çizdim, notlar aldım. Benim de hayaletlerim olduğunu, zaman zaman kendi kendime konuştuğumu, yüksek sesle cümleleri tekrarladığımı fark ettim. Sancılı ama etkili bir okuma döneminden sonra hayatımın en zor dönemlerinden birine damgasını yine zorluklarla vurdu. Olsun, demek dedim bu zaman doğru, her ne kadar ayrılık acılarını, kayıpları, yitirmişlikleri anlatsa da, günün sonunda hayatın en acı gerçeklerini de kabul edebilmemizi öğütlüyor. . Hayatın hiçbir aşamasında kayıplara göğüs germek kolay değildir. Sevdiklerimizin ardından tuttuğumuz yas, çektiğimiz özlem, verdiğimiz değer herkese göre farklılık gösterir. Paylaştığımız ortak payda kayıplarımızın bir daha asla geri dönmeyeceğidir. Sevdiklerinizi her iki alemin arasında ‘Arafta’ bırakmayın. Yüreğinizde, aklınızda, tüm damarlarınızda nefes aldığınız sürece dolaşmalarına devam edin ama onlar için döktüğünüz göz yaşlarında ruhlarının huzursuz olmasına izin vermeyin. Yaratıcı size alacak nefes bıraktıysa, dayanma gücünü, devam etme azmini de vermiş, henüz bu dünyada yapacaklarınız bitmemiş demektir. Yolunuza devam ederken pişmanlık duymayın çünkü, verdiği nefesi ancak veren güç geri alabilir. AraftaArafta George SaundersGeorge Saunders
Puan vermedi·456 syf.·
2023 24. kitabı
Sevdiğimiz her şey sonlanmak zorundaysa sevmeye ve yaşamaya nasıl devam ederiz. - George Saunders  Arafta Saunders'ın 2017 Man Booker ödüllü ilk romanı. Her şeyden önce olağanüstü bir yazım tekniği. Yaşamayan kahramanların parça parça sesleri ile akla gelmeyen bir ahenk yakalanmış. Bir şarkıya eşlik eder gibi sayfalarda kayboldum.  Abraham Lincoln'un oğlu Willie'nin ölümü sonrasında yaşananları deneysel bir dille ele alıyor.  Bir kayıp hikayesi.. Arka planda incelikle işlenen; yaşanmışlıklar, yaşanmamışlıklar, bekleyişler, sonu gelmeyen umutlar, pişmanlıklar. Ancak müthiş bir araştırma ve bilgi birikiminin sonucu olabilecek, kitapta yer bulan tarihsel gerçeklikler;  siyasal süreçler, süren iç savaş, başkan ve ailesi hakkında  söylenen sözler, makaleler.. Deneysel romanlardan, çizgi dışı eserlere eşlik etmekten keyif alan her okura yürekten tavsiye ederim.
2023 Okuma Raporları
2025 77. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2025 16:16
ARAFTA ~ GEORGE SAUNDERS Merhaba sevgili kitapseverler; Ölümle yaşam arasında sıkışmış ruhların korosundan, insanı derinden sarsan bir başyapıt: Arafta. George Saunders'ın 2017 Man Booker
2023 29. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2023 21:29
Arafta uzun süre etkisinden çıkılamayacak bir roman. Okuduğum süreçte hatırladığım iki kez rüyalarıma girdi. Daha fazlasını bilmiyorum. George Saunders’ın yarattığı tuhaf atmosferin etkisiyle ve
2024 63. kitabı
ÖLÜMÜN;yaşı,cinsiyeti,rengi yoktur… Peki ölenler öldüklerinin idrakına ne zaman varırlar?Ya da ölümle yaşam arasındaki o ince çizgiye ulaştıklarında ne hissederler? Bu ölen kişilerden biri küçücük bir çocuksa babası da ünlü bir başkansa vedaları nasıl olur?… #georgesaunders in kaleminde (beni çok etkileyen)hiçbir kurguya benzemeyen;en iyi yüz kitap listesinde 18.sırada yer alan ve 2017 Man Booker Ödülüne layık görülen;#arafta etkileyici kurgusu,benzersiz tarzı ile benim için harika bir okuma yolculuğu oldu… Yazar tiyatro metnine yakın pasajlarla ölümle yaşam arasındaki ince çizgide gezinen ruhlara ses verirken aralarına yeni katılan küçük Willie’ye ayrı üzülüp onun ince çizgideki gezintisine ve babası Amerikan Başkanı Abraham Lincoln’un derin acısına da şahit olurlar… Kitabın başından sonuna yazar Küçük Willie’nin ölüme yaklaşma anını farklı şekillerde okuyucuya gösterirken arada iç savaş yaşayan Amerikan’nın başkanı #abrahamlincoln un devlet yönetiminden aile ilişkilerine kadar değişik kaynaklardan dipnotlar sunarak okuyucuyu dönemle ilgili de bilgilendirir… Kitap beni fazlasıyla etkiledi daha önce #abrahamlincoln un biyografisini anlatan filmi de izlemiştim lakin yazarın üslubu,okuyucuya duyguyu geçirme yöntemi o kadar etkiliydi ki çok ama çok beğendim… Ayrıca kitabın başında küçük Willie eşlik edecek üç ruhun da ebediyetiye intikali hakkında okuyucuya gösterme tekniği ile bilgi veren yazar kurgu boyunca bu kişilerin ve arada bazı ruhların seslerine ve gözlemlerine de yer verir… Çooooook özel ve güzel olan bu kitabı tüm kalbimle öneririm…

George SaundersYazar · 11 kitap
George Saunders, CivilWarland in Bad Decline adlı öykü kitabıyla 1996 PEN/Hemingway Ödülünü almıştır. The New Yorker, Harper's ve Story dergilerinde yayınlanan eserleri iki kez 'Ulusal Dergi Ödülü' almış, üç kez de 'O. Henry Ödülleri' koleksiyonuna dahil edilmiştir. Yazar, şu an Syracuse Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlık alanında ders vermektedir.