Eylül 2023
Orijinal Dil:
Japonca
Orijinal Ülke:
Japonya

Japon Sosyalizmi (spoiler içerebilir.)
2024 9. kitabı
Okunma: 17 Mart 2024 21:41
Hiç tatmadığınız bir meyveyi, deneyimlemediğiniz bir yaşantıyı asla istemezsiniz. Kast sisteminin en tepesinden dibe düşmüş bir genç kahraman olmasa madencilerin yaşamının zorluklarının anlatıldığı söylenebilirdi. Her ne kadar küçümsemediğini iddia etse de bu koşulları ve bu çukura düşenleri küçümseyen bir kahraman var hem de sadece kefşe çıkan ve bu keşifte bedenen herhangi bir iş yapmayan bir kahraman. Özellikle kazanın ya da madenin içinin kokusunu burnumda duymak isterdim. Betimlemeler çok güçlü eğer koku da kullanılsaydı naturalist bir eser olabilirdi. Kahraman bakış açısının yer aldığı eserde Çouzo'nun kişileri tek tek toplaması Bremen Mızıkacıları'nı andırır nitelikte. İç konuşmaların hakimiyeti altında kahramanın sadece kendi sınıfına yakın bulduğu Yasu'ya saygı gösterdiği düşünülebilir. Yazarla ilgili hiç araştırma yapmadım fakat ateist olduğunu eserden sezdim. Tanrısal figür olarak geçen DARUMA sözcüğünün fahişe olarak da kullanılmasını garip buldum. Madencilerin bu gence kötü davranmasının sebeplerini ise başka bir hayat seçeneği varken buraya düşmüş olmasına duyulan bir hınç olduğunu söyleyebilirim. Çünkü onların hiç şansı yoktu. Kahramanın vardı ama kullanmadı. Buna öfkeleniyorlar. Yine başka bir hayat şansının olmasını da kıskanıyorlar. Bu davranışlar yeni gelenlere uygulanan standart muamele de olabilir. Her iş yerinin ayrı bir kültürü var. Kahramanın onlara hayvan demesine ve ukala tavırlarına da sinir oldum. Bir gün bile madende çalışmadan madenci mi oldu? Muhasebeci oldu. Madencileri onlara hiç sunulmayan şartlara sahip olamadıkları için yargıladı. Kin karakterine çok üzüldüm. Kadınların tenimat gösterilen bir mal olarak işlenmesi de kadının toplumdaki yerini gösteriyor. Benim yayınevimde çok fazla editör hatası bulunuyordu. Bu beni biraz yordu ama
2026 1. kitabı
Beklediğimden farklı bir kitaptı . İç deneyimlerini de fazlaca sunan bir karakter var bazen durup düşündürüyor. Ben bu kitabı askerde okudum o yüzden bol bol düşünme fırsatım oldu :)
2025 73. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2025 22:16
Yazardan okuduğum 4.kitap. En sevdiğim bu oldu şimdiye kadar. Kısaca konusundan bahsedeyim; -19 yaşında yaşamış olduğu bir sorun sebebiyle toplum baskısından korkup bunalarak evden kaçan bir genç ormanlık bir yerde kendi haline ertesi gün gezerken bir adama denk gelir. Bu adam bu gencin evden kaçtığını anladığı gibi belki de intihar düşüncesini de anlayarak ona iş teklif eder. Çok para kazanacaksın dese de gencin niyeti para değildir aslında. Ne yapacağını bilmediği ama insanların olmadığı yerlere gitmek istediği için kabul eder. Madenci olmaya giderken yolda yaşadığı olaylara ilişkin düşüncelerini okuyoruz. Daha sonra da madende yaşananları okuyoruz. Hep düşüncelerini okuyoruz açıkcası. Olay az, düşünce çok. Ben yazarın kalemine alıştığım için sevdim. Tavsiye ederim.
Japon Edebiyatı
2025 18. kitabı
Okunma: 26 Mart 2025 11:35
Soseki'nin okuduğum ilk romanı, karakter tahlili, duygudurum tahlilleri harika. Çok tek düze ve sakin bir anlatımı olmasına rağmen ilgi çekiciydi, hiç sıkılmadım. Maden mi insanları yozlaştırıyor, yoksa yozlaşan insanlar mı böyle dünyadaki cehennem gibi bir yere düşüyorlar? Her ikisine de evet denebilir. İnsan ruhu da karakteri de aslında çok değişken. Hayatımız boyunca iyi, onurlu, yardımsever, kusursuz insan olmak mümkün değil. İnsanın doğasında bu yok gerçekten, olmasını istesek de. İyi de kötü de hepimizin içinde var ve bazen yoz özellikler ortaya çıkıyor. Ana karakter kibrinden dolayı madencileri nerdeyse bütün kitap boyunca vahşi hayvanlara benzetti. Çok haksız mıydı, değildi. Hasta ve yaşlı bir madenciyi zorla yerinden kaldırıp cenaze alayını izleten insanlardan bahsediyoruz en basiti. 19 yaşında, hiç çalışmamış, intihar etmeyi düşünerek evden kaçan bir gencin madene düşmesi, korkuları, rahatlamaları, bütün düşünce anlatımları, benzetmelerle, çok net açıklamalarla güzel yazılmıştı. Özellikle madene indiği kısım etkileyiciydi. An an nasıl hissettiğini ben de hissettim, madenin anlatımının da güzelliğiyle tabi. Yazardan tekrar okurum kesinlikle. Yayınevine bir notum var. O kadar basım hatası vardı ki sayamadım. İthaki'de bu durumla ilk karşılaşmam da değil malesef.
2025 4. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2025 15:46
Natsume Soseki'den okuduğum ilk kitap oldu Madenci. Kitap konu olarak zengin bir ailede büyüyen 19 yaşındaki bir gencin yaşadığı bir olay yüzünden ailesi, akrabaları ve toplum tarafından hor görülmesiyle dayanamayıp evi terk etmesini ve bu süreçte insanlarla yaşadıklarını madene gidişini ve bu süreçler içerisindeki duygu, düşünce ve psikolojik durumunu ilahi bakış açısıyla aktarmıştır. Bana çok şey kattığını düşünüyorum, okunması gereken bir kitap.
2025 Okuma Raporları
2024 6. kitabı
Okunma: 14 Mart 2024 03:56
Konusunu ilk okuduğumda ilgimi bu kadar çeken bir kitabı okurken nasıl bu kadar sıkıldım bilemiyorum. Maalesef hayal kırıklığı oldu benim için…. İntiharı benimsemiş birinin düşüncesel dünyasını okumayı bekliyordum fakat sadece eylemlerini okudum. Fazla betimleme ve durumsal anlatım sebebiyle çok sıkıldım. Bana göre kitap 80-100 sayfa aralığında olsaydı da istediğini anlatabilirdi. Soseki’den okuduğum 3.kitabı. Her kitabında belki bu sefer bu kadar övgünün sebebini anlayabilirim diye başlıyorum ama hikayeler her seferinde beni dışarıda tutuyor sanki. Birkaç kitabına daha şans verip yargımı tekrar değerlendireceğim.
MadenciNatsume Soseki · İthaki Yayınları · 20231,461 okunma
“tepeden tırnağa karanlığa batmıştım.”
2023 36. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2023 20:54
Tepeden tırnağa karanlığa battığını düşünse de, en sonunda ölmenin zayıflık olduğunu bilen ve o madenden, o karanlıktan çıkmayı başaran genç bir adamın hikâyesi… Natsume Soseki’ın okuduğum ilk kitabıydı ve yazım dili, hikâye, konu her şey hoşuma gitti. Başta, bir maden yolunda geçen klasik bir roman okuyacağımı sanmıştım. Ancak ilerledikçe bunun gerçek bir yaşantıdan kesit olduğunu, yazarın bir roman kurgulamaya çalışmadan yaşananları olduğu gibi aktardığını gördüm. Bu samimiyet, kitabın en etkileyici yanlarından biriydi. Ana karakterin madenci olma yolundaki serüveninde hissettiklerini, yaşadığı duyguları çok net hissediliyor. Hatta maden ortamındaki sahneler, kendi hayatımdan da bağ kurabileceğim imgeler canlandırdı zihnimde. Aslında uzun bir inceleme yazmak istiyordum ama bence bu kitap, üzerine çok şey anlatılmadan okunmalı. Kitaba odaklanmak, hikâyenin etkisini daha derinden hissetmenizi sağlayacaktır. *Yazarın diğer eserlerini okumak için sabırsızlanıyorum. Şu ana kadar Japon yazarlardan beni en çok etkileyen ikinci isim Soseki oldu.
1K
2024 14. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2024 22:24
Tokyo'lu bir delikanlının iç dünyasına ve madenciliğe uzanan bir yolculuk. Nereden başlasam bilemedim, ilk 100 sayfa bu delikanlının düşüncelerinin çarpışmasıyla biraz sıkıcı olabilir fakat daha sonra kafanızı allak bullak edecek bir hikayeye dönüyor. Kitap bir ders verecek olsaydı "öyle kafanıza göre maceraya çıkman guzum. " olurdu. Ben çok beğendim, Sōseki bey bir ayrıdır zaten.
2025 2. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2025 22:47
Ahh Yasu. Kitabın sonlarına doğru sadece birkaç sayfada kısa ve öz bir şekilde anlatılan bir karakter olmasına rağmen özfarkındalığı ama elden bir şeyin gelmemesinin verdiği o çaresizliğe rağmen güçlü duruşu ile kendisi beni derinden etkiledi.
2025 25. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2025 22:18
Kitap genel olarak insanın hayattan vazgeçtiğinde neler yaşayabileceğini ölüme çok yaklaştığında aslında gerçekten ölmek istiyor mu yoksa yaşadığı buhranın gelip geçici bir travması mı bunu aktarıyor. Baş karakterin intihar etme kararını verdikten sonra madene girişine kadar yaşadığı duyguları okuyucuya çok güzel aktarmış. Natsume soseki’nin kitaplarının kendine has bir havası var. O kasvetli ağır havayı okuyucuya çok güzel geçiriyor. Altını alt Çizdiğim çok yer oldu. Tavsiye ederim

Natsume SosekiYazar · 11 kitap
Sōseki Natsume Japon, İngiliz edebiyatı uzmanı ve yazardır. Uluslararası alanda sınırlı çevirileri dışında tanınmasa da, Japon-Rus Savaşı sonrası Japon Çağdaş Romanına damgasını vurmuş en önemli yazardır. Batılı roman geleneği ile Japon geleneksel yazı geleneğini birleştirerek orijinal bir üslup kurmayı başardı. Kendisinden sonra gelen Akutagawa Ryunosuke gibi önemli yazarları büyük ölçüde etkiledi. II. Dünya Savaşı sonrası Kawabata Yasunari, Yukio Mishima ve Kenzaburo Oe gibi uluslararası çapta üne kavuşan yazarların temel kültürel kaynaklarından biri olduğu söylenebilir. Türkçeye Küçük Bey adıyla çevrilmiş olan, önemli eserlerinden Bocchan'da çocukluğunda, yaramaz ve başına buyruk olan bir matematik hocasının taşra kasabasına matematik öğretmeni olarak gidişini ironik bir üslupla anlatır. Bu yapının arkasında ise Japonya'nın batılılaşması ve sömürgeci ülke konumuna gelmesine yönelik ince satirik öğeler gizlenmektedir.