Yedi Meclis

Mecalis-i Seb'a

Mevlana Celaleddin-i Rumi

2025 15. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2025 22:31
Kitap Mevlana’nın yedi öğüdünü yedi başlık altında toplamış. Toplamasını sağlayan oğlu Sultan Veled ve vaazlarını dinleyip kayda değer not alanlar. Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol. Şefkat ve merhamette güneş gibi ol. Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol. Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol. Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol. Hoşgörülükte deniz gibi ol. Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol. İçerisinde mesneviden hikaye ve beyitlerle desteklenmiş. Kısa vadede bitirilip sindirilecek bir kitap değil bunu belirtmeliyim. Oldukça ağır ilerleyen ve eski basım olması hasebiyle bazen okuyucuyu zorlayan bir anlatım mevcut. Derinlemesine bu yedi öğüdü anlamak isteyen okuyucuların severek okuyacağına eminim. Durağan bir anlatımı sevmeyenler çok hoşlanmayabilir.
Mecalis-i Seb'aMevlana Celaleddin-i Rumi · Süre Yayınevi · 2010193 okunma
Elest çağından beri mest olanlar…
2022 7. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2022 22:26
Şebi Arus etkinlikleri ile bizleri buluşturan @Cilehanedar kardeşim, şimdi de her ay düzenli olarak tasavvuf çatısı altındaki eserlerle bizi bütün kılmaya gayret etmiş. Davete icabet gerekir diyerekten eseri naçizane yorumlamaya niyet ettim ben de... Öncelikle teşekkür ederim. Her alanda okuma yapmaya özen göstersem de bazen yeterli olmuyor maalesef, işte öyle zamanlarda böylesi buluşmalar (#151938820) benim için çok verimli geçiyor... 1k'daki etkinliklerin güzellikleri de bu olsa gerek Yedi Meclis (Mecalis-i Seb'a), Mevlana Celaleddin-i Rumi nin yedi vaazının yazıya geçirilmesinden oluşmuş bir eserdir. Yazıya geçirilen bu vaazlar, kullanılan dilin konuşma diline yakın oluşu ve bununla birlikte edebî nesirle iç içe bulunuşundan okuyuşu kolaylaştırıyor. Kitap öncelikle Mevlânâ’nın hayatına ve eserlerine değinmiş daha sonra ise Mecâlis-i Seb‛a girişi yaparak sırasıyla yedi meclisi yani vaazlarını bizlere sunmuştur. Konu olarak başlangıçta dünya hayatının en vahim hallerinde dahi çare olarak sünnete sığınıp Allah'tan medet uman herkesin, içine düştüğü bu kuyudan biiznillah kurtulacağına dair ayet, hadis ve beyit destekli bütünlük sağlanmıştır. En mühim meselemiz olan nefis konusu da detaylı olarak işlenmiş ve Efendimiz (sav) zamanına dair kıssalar ifade edilerek, İslam'ın güzelliğine, insanı nasıl da güzelleştirdiğine değinilmiştir. Zamanlar farklı olsa da aslında insanlar aynı insan, makamlar aynı makam olunca kıymete değer görülenle, yerden yere çalınan hiç değişmiyor gibi. Bu da gösteriyor ki aslında bize nasihat olarak verilenlerin hepsi zamansız bir zaman için geçerli, yeter ki alınacak dersi gören gözlere uyan kalplere inanan ruhlara sahip olabilelim. Mesnevi tadında geçen bu sohbetlerin, içine girebilmek ve verilmek istenen dersi alıp feyzine ulaşmak sadece orada
Yedi Meclis (Mecalis-i Seb'a)Mevlana Celaleddin-i Rumi · Kurtuba · 2010193 okunma
Gönül aynasını onardım da buldum bengisuyu..
2022 8. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2022 21:10
“Yakutları vakitler vererek satın alabilirsin, ama vakitleri yakutlar vererek satın alamazsın. ” #152228518 vaktinizi alıyorsam eğer, hayra vesile olması temennisiyle… Mevlana Celaleddin Rumi 'nin eserlerini okumak, sanırım sahip olduğumuz en kıymetli şeylerden birisi.. Okurken, hissettiren, düşündüren ve anlamlandırmamızı sağlayan o kadar çok şey barındırıyor ki her biri içinde, okuyup da kenara koyulacak türden değil. Adeta her birinin başucu kitabı olması gerektiği kanısındayım o sebeple. Keza Yedi Meclis (Mecalis-i Seb'a) de bu eserlerden bir tanesi zannımca. Eser Mevlana Celaleddin-i Rumi 'nin kısa bir yaşam öyküsü ve okunması gereken diğer eserlerine dair kısa bir tanıtım ile başlamakta. Ki bu yazı başlamadan önce satırların ruhuna yaklaşmamız açısından güzel bir başlangıç olmuş benim nazarımda. Sonrasında, Mevlana Celaleddin Rumi' nin verdiği yedi vaazın hadisler ve kısa hikayeler ile harmanlanmış yedi bölümü ile devam etmektedir ve zannımca her birini kalp gözümüzü de açıp okumamız gerekmekte çünkü satırlar arasında bizlere yaşam sırları fısıldayan bir ses gezmektedir. Anlatım ve dili ile ise usulca öğüt veren, başınızı okşayan, yanınıza oturup dertleşen ve böylece o dönemin toplumsal ve ilmi sorunları ile (benim nazarımda günümüzün de) hasbehal olmaktadır. Mevlana'nın tasavvufi görüşü ise bu sessiz ama gürültülü satırlar arasında demlenmekte ve bizlere dokunmakta… O sebeple ki, her biri çok değerli öğütler içeren bu satırlar öylece alelade okunmamalıdır benim nazarımda. Kısa ama öz de olsa, okurken anlamlandırmaya çalışmak en doğrusu. Yüreğinizin kapılarını açıp, zaman verin bu esere. Verin ki kendi elinizin elinden tutabilesiniz. Verin ki yaşamın perdelerini
2022 23. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2022 23:21
Kitap öncelikle Mevlânâ’nın hayatını anlaşılır şekilde anlatıyor. Şemsi Tebriz zamanını , Şemsi Tebriz dan sonra Selahaddin’le Mevlana'nın dostluğu yakınlığı ve teselli buluşu... Sonra sırasıyla yedi meclisi yani vaazları geliyor... Akıcı, keyifli, anlaşılır olması güzeldi..
2023 19. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2023 00:19
Eser, Mevlânâ Hazretlerinin yedi vaazından oluşmaktadır. Yalın bir üslupla kaleme alınmış olup, zaman zaman manzum tarzda kaleme alınan yerleri de mevcuttur. Kitabın ölçüleri itibariyle daha kullanışlı bir boyut seçilebilirdi, bunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Herkese bol istifadeli okumalar dilerim.
Din
Mecalis-i Seba (Yedi Meclis)Mevlana Celaleddin-i Rumi · İnkılap Kitabevi · 2010193 okunma
·144 syf.·
2020 44. kitabı
Mecalis-i Seba yani Yedi Meclis. Hz. Mevlana'nın meclislerde yaptığı yedi konuşmadan-sohbetlerden oluşan alan güzel bir eser. Mevlana'nın öğütlerini birde bu şekilde okumak isteyenler için güzel bir eser.
2017 162. kitabı
Mecalis-i Seb'a Mevlana külliyatı ve düşüncelerinin bir fihristi, bir özeti, bir fragmanlar demetidir. Yalnız yavaş ve hazmederek okumak gerekir. Bakıldığında çok azmış gibi gelebilir ama az söz öz söz :)
Puan vermedi
Mecâlis-i Seba, adından da anlaşıldığı gibi yedi konuşmadan oluşur. Mecâlis'te yer alan konuşmalar, büyük bir olasılıkla Hüsâmeddin Çelebi ya da Sultan Veled tarafından konuşma anında yazıya aktarılmış ve daha sonra bu müsvedde gözden geçirilmiş ve esere son şekli verilmiştir. Bu son şeklin kimin tarafından verildiği de kesin değildir. Eserde Sultan Veled'e ait şiirlerin yer alması düzenlemenin Sultan Veled tarafından yapılmış olabileceğini düşündürtmektedir. Ayrıca eserin yazılı şeklinin Mevlânâ'nın onayından geçmiş olması muhtemeldir. Her meclis Arapça bir hutbeyle başlar. Hutbede Allah'a hamd, O'nun kudret ve yüceliğinin zikri, Hz. Peygamber'e salât ve selam ile onun sahabelerine selam yer alır. Hutbeyi nispeten daha edebî cümlelerden oluşan dua ve yakarış (münâcât) bölümü izler ve duanın ardından bir hadisin şerhi etrafında gelişen asıl vaaza geçilir. Vaazda seçilen hadisin işaret ettiği hususlar, kimi ayet, hadis ve şiirlerle desteklenerek anlatılır. Zaman zaman da hikâyelerle konu pekiştirilir. Her meclis, Allah'a hamd ve Peygamber ve ashabına selam ile bitirilir. Meclislerde Mevlânâ'nın kendi şiirlerinden başka, Senâî-yi Gaznevî, Attâr-ı Nîşâbûrî, Nizâmî-yi Gencevî, Cemâleddin-i İsfehânî, Sultan Veled ve Mes?ûdî-yi Gaznevînin şiirlerinden alıntılar yapılmıştır.
2018 23. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2018 21:00
Yedi Meclis kitabı Mevlana’nın okunmasını tavsiye ettiği kitaplarından birtanesidir. Kitap müthiş bir eser ve mutlaka okunması gereken kitaplar içerisinde olması gerekiyor. Şiddetle tavsiye ederim.
2023 149. kitabı
Dilaver Gürer / Mevlânâ Celaleddin Rumi, Mecalis-i Seb'a. Mevlânâ'nın Yedi Vaazı. Dilaver Gürer, 1965'te Yozgat'ta doğdu. 1986 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. 1997'de doktorasını tamamladı. 2002 yılında doçent ve 2007 yılında profesör oldu. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde görevine devam etmektedir. Mevlânâ ve Mecalis-i Seb'a hakkında bilgi verilen giriş bölümünden sonra, Hz. Mevlânâ' nın yedi vaazı yedi ayrı bölüm halinde incelenmiştir. Akıcı bir dili vardır. Vaazlar; kendi içinde bölümlere ayrılarak, daha dikkat çekici hale getirilmiştir. Bu sohbetler büyük ihtimalle Hz. Mevlânâ'nın Şems-i Tebrizi ile tanışmadan önce verdiği vaazların bir kısmıdır. Farklı kütüphane ve müzede bulunan, farklı nüshalar yazar tarafından incelenmiştir. Hz. Mevlânâ ve eserleri her dönem okuyucunun dikkatini çekmiştir. Bugüne kadar Türkçe tercüme halinde yayınlanan dördüncü eser olduğu yazar tarafından da belirtilmektedir. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Mecalis-i Seb'a Mevlana'nın Yedi VaazıMevlana Celaleddin-i Rumi · İlk Harf Yayınları · 2017193 okunma

Mevlana Celaleddin-i RumiYazar · 122 kitap
Mevlâna 30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan Ülkesi'nin Belh şehrinde doğmuştur. Mevlâna'nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında 'Bilginlerin Sultânı' ünvanını almış olan Hüseyin Hatibi oğlu Bahâeddin Veled'tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin'in kızı Mümine Hatun'dur. Sultânü'I-Ulemâ Bahaeddin Veled, bazı siyasi olaylar ve yaklaşmakta olan Moğol istilası nedeniyle Belh'den ayrılmak zorunda kalmıştır. Sultânü'I-Ulemâ 1212 veya 1213 yıllarında aile fertleri ve yakın dostları ile birlikte Belh'den ayrıldı. Sultânü'I-Ulemâ'nın ilk durağı Nişâbur olmuştur. Nişâbur şehrinde tanınmış mutasavvıf Feridüddin Attar ile de karşılaştılar. Mevlâna burada küçük yaşına rağmen Feridüddin Attar'ın ilgisini çekmiş ve takdirlerini kazanmıştır. Sultânü'I Ulemâ Nişabur'dan Bağdat'a ve daha sonra Kufe yolu ile Kâ'be'ye hareket etti. Hac farizasını yerine getirdikten sonra, dönüşte Şam'a uğradı. Şam'dan sonra Malatya, Erzincan, Sivas, Kayseri, Niğde yolu ile Lârende'ye (Karaman) geldiler. Karaman'da Subaşı Emir Musâ'nın yaptırdıkları medreseye yerleştiler. 1222 yılında Karaman'a gelen Sultânü'/-Ulemâ ve ailesi burada 7 yıl kaldılar. Mevlâna 1225 yılında Şerefeddin Lala'nın kızı Gevher Hatun ile Karaman'da evlendi. Bu evlilikten Mevlâna'nın Sultan Veled ve Alâeddin Çelebi adlı iki oğlu oldu. Yıllar sonra Gevher Hatun'u kaybeden Mevlâna bir çocuklu dul olan Kerrâ Hatun ile ikinci evliliğini yaptı. Mevlâna'nın bu evlilikten de Muzaffereddin ve Emir Alim Çelebi adlı iki oğlu ile Melike Hatun adlı bir kızı dünyaya geldi. Bu yıllarda Anadolu'nun büyük bir kısmı Selçuklu Devleti'nin egemenliği altında idi. Konya'da bu devletin baş şehri idi. Konya sanat eserleri ile donatılmış, ilim adamları ve sanatkarlarla dolup taşmıştı. Kısaca Selçuklu Devleti en parlak devrini yaşıyordu ve Devletin hükümdarı Alâeddin Keykubâd idi. Alâeddin Keykubâd Sultânü'I-Ulemâ Bahaeddin Veled'i Karaman'dan Konya'ya davet etti ve Konya'ya yerleşmesini istedi. Bahaeddin Veled Sultanın davetini kabul etti ve Konya'ya 3 Mayıs 1228 yılında ailesi ve dostları ile geldiler. Sultan Alâeddin kendilerini muhteşem bir törenle karşıladı ve Altunapa (İplikçi) Medresesi'ni ikametlerine tahsis ettiler. Sultânü'l-Ulemâ 12 Ocak 1231 yılında Konya'da vefat etti. Mezar yeri olarak, Selçuklu Sarayının Gül Bahçesi seçildi. Halen müze olarak kullanılan Mevlâna Dergâhı'ndaki bugünkü yerine defnolundu. Sultânü'I-Ulemâ ölünce, talebeleri ve müridleri bu defa Mevlâna'nın çevresinde toplandılar. Mevlâna'yı babasının tek varisi olarak gördüler. Gerçekten de Mevlâna büyük bir ilim ve din bilgini olmuş, İplikçi Medresesi'nde vaazlar veriyordu. Vaazları kendisini dinlemeye gelenlerle dolup taşıyordu. Mevlâna 15 Kasım 1244 yılında Şems-i Tebrizi ile karşılaştı. Mevlâna Şems'de 'mutlak kemâlin varlığını' cemalinde de 'Tanrı nurlarını' görmüştü. Ancak beraberlikleri uzun sürmedi. Şems aniden öldü. Mevlâna Şems'in ölümünden sonra uzun yıllar inzivaya çekildi. Daha sonraki yıllarda Selâhaddin Zerkubi ve Hüsameddin Çelebi, Şems-i Tebrizi'nin yerini doldurmaya çalıştılar.