Nisan 2024
Orijinal Adı:
The Breast

2024 50. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2024 00:00
“Bu illete ‘edebiyat’ yüzünden tutuldum.” Kocaman bir memeye dönüşen David’in çıkarımı bu. Her yıl derslerinde okuttuğu Kafka’nın Dönüşüm’ü ile Gogol’ün Burun’unun etkisinde kaldığı ve sözcükleri yaşama dönüştürerek onları bile aştığı görüşünde. Bense Freudyen yaklaşımdan çok uzaklaşamadım, kastrasyon anksiyetesi mi o Philip Roth okumamıştım, #canmodern diziden @sirinetik dizi editörlüğünde #seçkinselvi çevirisiyle Meme yayımlanınca artık okumalıyım dedim. Altmış sayfa olması ve eğlenceli anlatımı da bonus. Biraz daha Roth okuyacağım, sonucu merak ediyorum. İlginç kitaplar bekliyor sanki beni…
Bedenin Dönüşümü Ruhun Aynası
2025 9. kitabı
Evveet memeci tayfa :) şey pardon pek sevgili sayın okurlar :) Efenim bu kitapta yazar özellikle Kafka’nın Dönüşüm’ünden çok bahsettiği için ben incelememi ikisini de karşılaştırarak yapmak
2025 2. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2025 15:08
Enteresan bir kitap ve okunabilir...Tavsiye edilebilir.... Konusu ise üniversitede edebiyat dersleri veren David ,kasığında ağrıyla başlayan ve orada bir şey oluştuğunu fark eder daha sonra kendisinin hastane odasında yatan bir memeye dönüştüğünü fark eder.Başalarda sanki bu olayı kabullenmiş gibi ama sonraları derslerinde Kafka yı ve Gogol ü okuttuğu için onların hikâyelerinde geçen dönüşümün kendinde olduğunu düşünür....
2024 69. kitabı
Her şey yerli yerinde. Bir üniversite hocası, eşinden boşanmış ancak yeni aşkı gayet düzgün bir şekilde ilerlemekte. Kepesh için hayat güzel. Derken… Samsa gibi bir anda metamorfoz geçirir Kepesh. Ancak uyandığında böcek değil bir meme olmuştur. Hay Allah! “Böyle bir dönüşümün efendisi Roth olur zaten,” dedirtiyor size. Oldukça ilginç, mizahi, yer yer kahkaha attıran, düşündüren cümleler sarmalı #meme ; bir kimlik arayışı, başkaldırı. Biraz farklı kitap okumak isteyenler göz atabilir
MemePhilip Roth · Can Yayınları · 2024276 okunma
Bedenin Dönüşümü, Ruhun Aynası..
2025 2. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2025 05:08
2025 3. kitabı
Hazzın insanı dönüştürmesini ele almış yazar. Değişime ve değiştirmeye mecbur okulumuza değinilmiş. Bir oturuşta bitebilecek bir kitap Ayrıca yazarın olduğum ilk kitabı olduğunu söyleyebilirim.
2024 36. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2024 18:41
#PhilipRoth ‘dan okuduğum ikinci kitap #Meme , Kafka’nın Dönüşüm kitabını anımsatmakla kalmıyor, yazar bolca bu benzerliği kendi dile getiriyor zaten. ”Bunu bana romanlar mı yaptı? Belki de bu,
~~Meme || Philip Roth~~
2024 33. kitabı
Portnoy'un Feryadı'ndan sonra bir Philip Roth bilinçaltıyla tanıştığım için Meme'de benzer şokları yaşamadım. Ama yine de sıradışı bir deneyim oldu diyebilirim. Çünkü karşınızda 1.80 boylarında, 70 kilo ağırlığında, bir hastane odasında, diri, taze ve beyaz ırka özgü bir renkte, kocaman bir kadın memesi var. Tıpkı Kafka'nın Dönüşüm'ündeki Gregor Samsa gibi, Gogol'un Burun'unda olduğu gibi benzer bir dönüşümü bu eserleri derslerinde defalarca anlatmış Edebiyat hocamız David Kepesh de bir memeye dönüşerek yaşıyor. Bazen delirdiğine ikna etmeye çalışıyor kendini bazen de kötü bir düş gördüğüne. Ama gerçek şu ki bu felaket tüm gerçekliğiyle onun başına gelmiş. David'in sorgulamalarına, çözüm arayışlarına, içgüdüsel istekleri ve mantığı (idi ve süperegosu) arasında yaşadığı çatışmalara, yadsımalarına, kabullenişlerine şahitlik etmek güzeldi. Ve hayat çok ilginç bir yolculuk.
İnceleme
İnceleme
2025 51. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2025 15:08
Cinsellik takıntısı olan bir adamın, içine düştüğü durumdan dolayı yaşadığı kendi iç çatışmasını anlatıyor. Kitap, genel toplamda bakarsak kötü; ama kısa olduğu için sorun değil, farklı bir deneyim oldu.
2024 38. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2024 14:01
Meme - Philip Roth Kitap Yorumu Booker ödüllü yazar Philip Roth ile tanışma kitabım Meme oldu. Meme kitabı oldukça cüretkar ve esprili bur dil ile yazılmış. Yazar Kafka ve Gogol etkisiyle yazdığı bu kitapla dönüşmenin gücünü bambaşka bir yere taşımış. Kitap boyu bolca güldüğüm gibi fazlaca da hüzünlenip düşündüm. Bir adamın, kadın memesine dönüşmesi (insanlığımız zayıf yönlerinin verdiği hakla) oldukça komik ve güldürücü gelirken, bur adamın yatağa bağımlı kalmakla verdiği mücadele, günlük hayatından kopuşu, aşk hayatı ve tutkunu olduğu iş hayatının dönüştüğü acılı durumlar çok üzücü bir gerçekti. Hala Philip Roth okumadıysanız mutlaka okumalısınız.

Philip RothYazar · 23 kitap
19 Mart 1933'te New Jersey'in Newark kentinde doğdu. Bucknell Üniversitesi'ni bitirdikten sonra Chicago Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimi gördü. Ardından Chicago'da İngiliz edebiyatı, Iowa ve Princeton üniversitelerinde yaratıcı yazarlık dersleri verdi. 1959'da, altı öyküsünü bir araya getirdiği ilk kitabı Goodbye Columbus yayımlandı (Kucak Dolusu, Çev.: Ülkü Tamer, Sander Yayınları, 1971). ABD'li Yahudilerin yaşamını son derece kişisel, keskin ve ironik bir dille tasvir ettiği bu kitapla Roth, 1960'ta Ulusal Kitap Ödülü'nü aldı. Ardından iki roman yazdı: 1962 tarihli Letting Go (Libby, Çev.: Seçkin Selvi, Sander Yayınları, 1973) ve 1967'de yayıımlanan When She Was Good. Şöhret ise 1969'da, ABD'nin nezih edebiyat çevrelerini karıştıran Portnoy's Complaint (Portnoy'un Feryadı, Çev.: Özden Arıkan, Ayrıntı Yayınları, 1999) ile geldi. Bilinç akışı tekniğinde eşsiz bir monolog olarak nitelenen bu eser, çağdaş, Amerikan edebiyatının en komik, en unutulmaz karakterlerinden birini yaratıyordu. 1972'de Ernest Lehman tarafından aynı adla sinemaya uyarlayan Portnoy'dan sonraki kitaplarında Roth, hep değişik anlatım teknikleri denedi, her seferinde değişik konulara el attı, ama ana temalarından ya da "takıntıları"ndan hiç uzaklaşmadı: Yahudi olmak, erkek olmak, bir ananın oğlu olmak, aydın olmak; ve bütün bunlardan doğan her türlü marazilikle uğraşmaya devam etti.