Çevirmen:
2010
Ayrıntı Yayınları
Orijinal Adı:
Deception

Bu kadar kasma, paranoyak olursun ;)
2024 8. kitabı
"Buldum. Buldum. Son soru. Sen hala bir nebze olsun, kalbinin herhangi bir köşesinde, evliliğin bir aşk ilişkisi olduğu yanılsamasını taşıyor musun? Eğer taşıyorsan, bu birçok sorunun nedeni olabilir." Soruyu soran karakter, bunun bir yanılsama olduğunu kabul ederek, içine kendi yargısını da katarak sormuş ama, siz ne düşünürsünüz? Evlilik kurumunu doğuran şey aşk mıdır? İnsanlar birbirlerine aşıklarsa, evlenmek kaçınılmaz mıdır? Yoksa birçok dramın da kaynağını oluşturan yargıya dayanarak, bir şeyin adı, kavuşamayınca mı aşka dönüşür? Aşk dediğin şey, seni başka bir yere vardıran geçit midir yoksa? Daha geçenlerde burada buna benzer bir yorum yapmıştım, ki hala da yorumumun arkasındayım. Bence aşk denilen nane, ya kendini tüketmek üzere doğar ya da başka bir şeye evrilmek üzere. Bunu evliliğe de evirebilir ama aşkla doğan evliliklerin sağlam temelli olacaklarını da kimse garanti edemez. Zira eskilerden bir şarkı, bu tezi çürütür: Evlilik aşkı öldürüyor güzelim ;) E katil zanlısı olarak da cezasını çekmekle mükellef... Güzelim "yurdum yargısı" gibi, öyle oradan buradan "hafifletici sebepler" kabul etmiyor. Kitabın yazılış tarzı biraz farklı. Çokça "tırnak içinde" cümleyle karşılaşacaksınız, zira kitap baştan sona, diyaloglar halinde yazılmış. Başlarda, anlatılanlara, olaylara ve kişilere aşina olana dek, kim kimdir, kim kime neyi anlatıyor bir bocalatıyor, ben bocaladım en azından ve kitap bitene değin de net bir şekilde diyalogları sahiplerine pay edemedim. Bazı kısımların kitaba ne amaçla eklendiğini bir yere oturtamadım. Bu da benim kitaptan aldığım keyfi düşürdü. Olay akışı, evli bir adamla evli bir kadının yaptığı kaçamaklarda birbirleriyle paylaştıkları etrafında şekilleniyor. Aralarda bu ikilinin eşleri ve bu ilişkiye temas eden diğer karakterler de ele
İlişkiler
Puan vermedi·144 syf.·
2022 66. kitabı
DİPÇE: İngiltere'de yaşayan 51 yaşındaki bir yazar ile 34 yaşındaki bir kadın küçük bir odada buluşur ve eşlerini aldatırlar. Bir roman yazmayı düşünen kahramanımız, sevgilisi ile konuştuklarını not eder ve kurgusal romanını yazmaya başlar. Bu konuşmalarda, her ikisinin de özel hayatına dahil edilerek onlar hakkında bilgi sahibi oluruz. Sekse, aşka, ihanet ve sadakate dair birçok söylemin içine Yahudilik ve antisemitizme de yer veren yazar, önceki eserlerine göndermeler yaparak bazı eleştirilere cevap verir. Ayrıca her zaman yaptığı gibi Yahudiler ile ilgili bazı hususları bir yandan eleştirir bir yandan da yüceltir. Yazar;( hem kurgunun yazarı hem Roth'un kendisidir) Yahudi yani öteki olarak başka ülkelerdeki yabancılığına ve kabul görmemişliğine açıklamalar getirir. Diğer taraftan da evlilik kurumu içinde çiftlerin birbirine ve kendisine yabancılaşmasını her iki cinsiyet gözüyle anlatır. Aldatmanın ve aldanmanın tahrik ve tahrip eden yüksek gücünü yansıtan diyaloglarda imkânsızlığa ya da umutsuzluğa rağmen hırsla elde edilmiş bir utancın ya da kuytuda kalmış bir sevginin sınırlarını çizer. Edebi fonda entelektüel ve cismani ihtirasların diyaloğu olan bu eser, kitabın son kısmına kadar okuru kurgunun bir içinde bir dışında dolaştırarak zihnî bir bunalım yaşatır. Yazarın aldatma eylemine; karısı,sevgilisi ve eski arkadaşının yanı sıra okuru da dahil etmesi şirin bir ekleme olarak düşünülebilir. (Şu anda bile acaba sorusuyla başbaşa olmak:)) aldanma fobisinin güçlü çağrışımı olmalı.) Sonunda eserin tüm güzelliği ortaya çıksa da Philip Roth okumak isteyenlere ilk okuma olarak önermiyorum. Keyifle okuyun, esen kalın. Okumama güzellik ve değer katan Elizabeth Harmon ' a teşekkürler
2025 19. kitabı
Öncelikle kitapla ilgili olumlu yönlerden bahsetmek istiyorum, çünkü bu kısım oldukça kısa sürecek. Eğer reels kaydırma bağımlısıysanız, bu kitap tam size göre olabilir. Oldukça anlaşılır bir dille yazılmış ve sürekli değişen olaylarıyla akıcı bir yapıya sahip. Ancak ne yazık ki kitap, vasatın oldukça altında. Kitaba adını veren konu, neredeyse hiç işlenmemiş. Kadın-erkek ilişkilerine dair doğru düzgün bir içerik de bulunmuyor. Aslında, çok kötü bir Tarantino filmi gibi yazılmış; neşesiz, heyecansız ve sıkıcı bir eser. Zaman zaman güzel tespitler içerse de, genellikle hiçbir yere varmayan, isimsiz öykülerden oluşan bir karmaşa. Arka arkaya diyaloglar sıralanmış, ancak içsel çatışmalar hiç anlatılmamış – ki zaten edebiyatın temel amacı bu değil midir? Sanki bir Wattpad kopyası gibi duran bu kitap, yazarın 3-5 sayfalık pasajlardan oluşan öykülerine başlık koymaya bile tenezzül etmediği bir çalışma. İlk başta, kitabın isminin tüm öykülerin ortak başlığı olabileceğini düşünmüştüm, ama hayır, öyle bir durum da yok. Yazar, tamamen rastgele günlerde oturup aklına gelen öyküleri sırayla yazmış gibi görünüyor. Okumayın, okutmayın. Bu puanı veren 1000Kitap ahalisini de kınıyorum; lütfen saçmalamayın.
YorgunDüştüğümAnlarda BaşkaDuygusalSavaşBaşlıyor
2023 38. kitabı
"""...Hayali dünyayı gerçek hayatla aynı anda yaşayamazsın. Muhtemelen senin, benimle bir hayal dünyan, onunla da gerçek yaşamın vardı..."'''" Kitabın merkezinde Londra'da yaşayan evli, orta yaşlı bir Amerikalı ve metresi olan evli İngiliz kadın, sevişmeden önce ve sonra konuşurken kendilerini en ince ayrıntısına kadar birbirlerine yani okura açık seçik herşeyi anlatırlar. Philip Roth , her kitabında olduğu gibi insan tutkusunun gözlemcisi olarak tüm detayları okura yansıtarak, eşi benzeri olmayan kurguyla tüm dolaysız yollarla ilişkiler üzerine neler okuyabileceğimi az çok tahmin ederek başladım kitaba ki tam da tahmin ettiğim cümlelerle karşılaştım. Aldatmanın merkezinde saklandıkları yerde iki zina yapan kişiden biri Londra'da yaşayan Philip adında orta yaşlı Amerikalı yazarla otuzlarında gergin ve boyun eğdiği aşağılayıcı bir evlilikle tehlikeye atılan, kendini ifade edebilen, zeki, iyi eğitimli bir İngiliz kadın. Kitabın gidişatı sohbetten oluşurken her nekadar nasıl cümlelerle karşılaşacağımı bilsem de bu tarzda bir kitap okuyacağımı düşünmemiştim. Diyaloglar üzerinden - keskin, zengin, eğlenceli, sorgulayıcı kitap içinde kitap oluşturarak kışkırtıcı ve erotik aşkın gizli hâllerini bilinçaltını üstüne çıkararak rahatsız ediyor. Daha önceki kitaplarından da izler taşıyarak beni şaşırtmayan yazar tarzı ve uslubundan ödün vermeyerek Yahudi, Amerika, İngiliz ve Tel Aviv vurgulariyla da genel tarzında özellikle Yahudi vurgusunu yine kullanıyor. Portnoy'un Feryadı n dan sıradışı tarzına alışık olduğum yazar için en uygun tanışma kitabı bence Nemesis tir. Hala en merak ettiğim kitabı öfke olup en kısa zamanda okumayı istiyorum. Herkese bilinç altının rastlaştığı güzel okumalar dilerim... """...ben sürekli birlikte uyuduğu ka­dının olduğu yatak odasında başka kadınları hayal eden
2022 152. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2022 05:41
Farklı kelimesini kullanmam gereken birkaç kitaptan biri sanırım, Aldatma. Üretken ve bol ödüllü Joseph Roth’un sizlerde farklı bir tat bırakacağı kitaplarından. • Bir adam. Kitap yazmakta. Ve o kitapta bir de kadını anlatmakta. Varmış gibi. Ya da olacakmış gibi gerçekte. Soruları var çokça. • Bir kadın. Huzur istiyor. Ya da istemiyor. Ya da öyle görünüyor. Şikayetçi eşinden. ‘Arzulu’ diyor, ‘anlayışsız’ diyor. Ve başka bir erkeğe anlatıyor bunları. Çözümsüzlük için belki de. •
Roman
2023 21. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2023 16:57
“Ama o bizim hayatımızdı, yani olabilirdi, diye düşündüm. Bizim hayatımızdı ayrıca.” “Anladım. Anladım. Öylesine garip bir hikaye ki.” “Biliyorum. Kimse buna inanmaz.” Amerikalı yazar #PhilipRoth ‘un #Aldatma kitabını kapanıştaki bu diyalog ile yorumlamaya başlamak istedim. Kitabın merkezinde Londra'da yaşayan evli, orta yaşlı Amerikalı bir yazar ve eskiden öğrencisi olan evli, zeki, iyi bir öğrenim görmüş, etkileyici bir üslupla konuşan ve otuzlarındaki metresi İngiliz kadın, küçük bir odada buluşur ve eşlerini aldatırlar, sevişmeden önce ve sonra konuşurken kendilerini en ince ayrıntısına kadar birbirlerine yani okura açık seçik anlatırlar. Kitap içinde bir kitap okuyorsunuz aslında. Kitapta Yahudi, Amerika, İngiliz ve Tel Aviv vurguları da bolca mevcut. Peki aldatma nedir? Yeni bir dokunuşla günlük sıradan ilişkilerin boğuntusundan kaçış mı? Bireyin kendini arayış sürecinde "yaşanmazsa olmaz" bir uğrak mı? Haz, şiddet ve ihanetin tadıyla bezenmiş bir yasak meyve mi? Ego'nun bitip tükenmeyen isteklerinin bir sonucu mu? Aldatan neden haz duyar? Aldatılan neden acı çeker? Aldatma, aldanma mı yoksa? Bu soruların yanıtlarının arandığı bolca konuşmalar mevcut, kitap ikilinin diyalogları üzerinden ilerliyor ve genelde kadın karakterin evliliği hakkında diyaloglar mevcut ve yazar olan erkek bu diyaloglar üzezrine bir kitap yazıyor hatta, açılıştaki alıntım buna istinadendir. Ve yazarın kendini akladığı alıntıyla da yorumuma son vermek istiyorum. "...ben sürekli birlikte uyuduğu ka­dının olduğu yatak odasında başka kadınları hayal eden tek erkek değilim. Hatta her zaman birlikte uyuduğu erkeğin yanındayken bu tip hayaller kuran kadınlar da var. Benim onlardan farkım, bu uy­gunsuz hayallerimi geliştirmeye ve yazmaya zorlanıyor olmam. Hafifletici nedenlerim ise; bunun işim,
Puan vermedi
Aldatma kavramının ne olduğu üzerine nefis bir anlatım gücü ile yazılmış muazzam bir kitap. Elbette kitabı okumak için zaman ayırmak istemeyenler filmini de izleyebilir. İnsanlar neden aldatır? Bu sorunun cevabını arayan Amerikalı orta yaşlı bir yazar ile ondan daha genç ve pek de mutlu bir evlilik yürütemeyen eğitimli bir kadının bir otel odasında geçen hikayesinde arıyoruz. Sevişmeden önce ve seviştikten sonra uzun uzun sohbet eden ikili bizi de bu konu üzerinde düşünmeye sevk ediyor.
2024 6. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2024 00:05
“Aldatmak” kelime olarak kavram olarak üstünde tepinilen ve her kesim ve sosyal bilimle uğraşan her insanın üzerinde illa bir görüşünün olduğu bir şekilsiz buluttur. İlk akla gelen iki insanın birbirini kandırması veya kandırma çabası gibi görünse de bu kavram sadece iki insana indirmek robinson ve cuma’yı gözlemleyip fikir yürütmek gibidir. İnsan toplum ve kurallarından azede olmadığı gibi toplumu bir araya getiren tüm dinamiklerden kendini ayrı tutamaz. Bağımlı olarak dünyaya geldiğimiz ortadadır. Bu noktada kurumlara değil bir ‘öteki’ne ihtiyacımız vardır. Muhtaçlık süremiz hiç de yabana atılır bir süre değildir. Bu süreç içinde varolmayı başarmalı kendinlik kavramı geliştirmeli kendimize bir hayatta kalma stratejisi belirlemiş olmamız gerekir. Varlığımızın sebebi iki insan olsa da devamını sağlayan bir toplumsal kurgudur ve aldatma işte tam bu noktada başlar. Irk veya ortak çıkar etrafında kümelenmiş insan topluluğu hem kendi varlığı hem de kümenin varlığı için kabuller ve kurallar ortaya koymalıdır. Ve bu tarihsel süreçlere dayanmış bile olsa çoğu mitolojik ve metafizikseldir. Aile ve diğer kurumlar bundan farklı değildir. Oysa insan doğası gereği asla zapturap altında uzun süre tutulamaz. İlla ki bir yolunu bulur kaçmanın saklanmanın. Aile cinsel yolu yasal kılmanın sonucu olarak kurulmuş olsa bile seks bir tabudur. Konuşulmaz ayrıntılı anlatılmaz yorganın altındadır. Tıpkı ırksal bağlar manevi bağlar ortak ülkü etrafında kurulan toplumumuz gibi. Her şey saklı gizli ve gereklidir. Konuşulmaz tartışılmaz. Aile içinde konuşulmayan cinsel eylem ise insan evladının toplumsal statüsünü ve kimliğini belirler. Kadınlar erkekler lgbt bireyler. Aldatma asılında yorgan ve ya halının altına itilen gerçekliktedir. Kitap benim açımdan yanlış bir zamanda okunmuş olsa ve
Edebiyat & Roman
AldatmaPhilip Roth · Monokl Yayınları · 2018144 okunma
2020 7. kitabı
Eskiden Ayrıntı'dan çıkmış, şimdi ise MonoKL Yayınları tarafından basılıyor. Çevirmen (Didem Hızkan) iki basımda da aynı. Kitaba dair çok fazla bir şey söylemek istemiyorum, eşini, eski üniversite hocası ile aldatan bir kadın var. Bu kadın ile hoca arasında ilişki, aşk, sadakat, evlilik -E Roth olduğuna göre illa ki Yahudilik- üzerine fazlasıyla entelektüel diyaloglardan ibaret bir kitap. Okuması bence keyifli ama herkes sevmeyebilir. Bir olay yok çünkü, diyalog üzerinden seyrediyor her şey. Söylemek istediğim asıl şey ise başka. Bizler genelde bir kitaptan alıntı yaparken o alıntıyı sıklıkla yazarın kendi hayat görüşü gibi algılıyoruz. Biz öyle algılamayıp o amaçla paylaşmasak dahi bir süre sonra o alıntıyı okuyanlar da onu paylaşıyorlar ve kitapta bir karaktere ait bir cümle yazarın kendi fikriymiş gibi yayılıyor. Ulan sahte şiirlerle derdin bitti de bir bu mu kalmıştı diyebilirsiniz ama bence önemli bir mevzu bu. Bu sebeple sıklıkla bir kitaptan alıntı yaparken sayfa numarası ekliyorum ve alıntı paylaşanlara da sık sık bunu tavsiye ediyorum ki hem sahte sözlerin, paylaşımların önüne geçebilelim hem de merak eden olursa kitaptaki o cümlenin önüne arkasına da bir bakabilsin. Şöyle düşünün; kitaptaki iki karakter evlilik üzerine bir tartışma yaparlarken sen aradan seçtiğin bir cümleyi yazarın adıyla internette paylaştığında aslında sahte bir paylaşım yapmıyorsun, ne var ki yazarın görüşü, senin paylaştığın repliği söyleyen karakterle değil de onun söylediklerine karşı argüman üreten karakterin düşünceleriyle paralellik gösteriyordur belki de. Dahası da var ki örnekle anlatayım onu da; --- `alıntı` --- ''Annem bana asla amımı açıkta bırakacak şekilde oturmamı öğretmişti. '' ''Ve şu anda bacakların bir beyefendinin omuzlarının üzerinde duruyor.'' ''Bana bu konuda
AldatmaPhilip Roth · Monokl Yayınları · 2018144 okunma

Philip RothYazar · 23 kitap
19 Mart 1933'te New Jersey'in Newark kentinde doğdu. Bucknell Üniversitesi'ni bitirdikten sonra Chicago Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimi gördü. Ardından Chicago'da İngiliz edebiyatı, Iowa ve Princeton üniversitelerinde yaratıcı yazarlık dersleri verdi. 1959'da, altı öyküsünü bir araya getirdiği ilk kitabı Goodbye Columbus yayımlandı (Kucak Dolusu, Çev.: Ülkü Tamer, Sander Yayınları, 1971). ABD'li Yahudilerin yaşamını son derece kişisel, keskin ve ironik bir dille tasvir ettiği bu kitapla Roth, 1960'ta Ulusal Kitap Ödülü'nü aldı. Ardından iki roman yazdı: 1962 tarihli Letting Go (Libby, Çev.: Seçkin Selvi, Sander Yayınları, 1973) ve 1967'de yayıımlanan When She Was Good. Şöhret ise 1969'da, ABD'nin nezih edebiyat çevrelerini karıştıran Portnoy's Complaint (Portnoy'un Feryadı, Çev.: Özden Arıkan, Ayrıntı Yayınları, 1999) ile geldi. Bilinç akışı tekniğinde eşsiz bir monolog olarak nitelenen bu eser, çağdaş, Amerikan edebiyatının en komik, en unutulmaz karakterlerinden birini yaratıyordu. 1972'de Ernest Lehman tarafından aynı adla sinemaya uyarlayan Portnoy'dan sonraki kitaplarında Roth, hep değişik anlatım teknikleri denedi, her seferinde değişik konulara el attı, ama ana temalarından ya da "takıntıları"ndan hiç uzaklaşmadı: Yahudi olmak, erkek olmak, bir ananın oğlu olmak, aydın olmak; ve bütün bunlardan doğan her türlü marazilikle uğraşmaya devam etti.