Kitabı beğendim bence sürükleyici akıcı ve eğlenceli bir konusu ve olay örgüsü vardı.Bence konusu da özgündü.Hem kısa hem de maceralı bir kitap okumak isteyenlere öneririm.Çok kısa ve hızlı bitiyor.Kitabın konusu ilgi çekiciyiydi gerek özgünlüğü ile gerekse eğlenceli ve tuhaf oluşuyla.Konusu ana karakterin ünlü ressam Leonardo Da Vinci ile görüşüp resimlerini görmesi ve bir tablodaki kadın olan Mona Lisa’ya aşık olmasını ve onu aramasını konu alıyor lakin kadının öldüğü biliniyor ama kendisi onu bulmak için çeşitli yollara başvuruyor.Sonu güzeldi ters köşe diyebilirim.Kısacası beğendim öneririm kısa ve hoş bir kitap istiyorsanız okuyabilirsiniz.
Kitap; Da Vinci’nin, ünlü tablosu Mona Lisa üzerinde çalışırken tabloyu tesadüfen gören bir Fransız subayın tablodaki kadına(Mona Lisa) aşık olup ölmüş olduğu söylenmesine rağmen onu aramasını konu ediniyor.
Konusu oldukça ilgi çekici görünen bu kitap beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Böylesine malzemesi bol bir konu çok daha derin işlenerek kült bir esere dönüşebilirdi fakat gerek olay örgüsü gerek karakterler fazlasıyla yüzeysel kalmış. Bitirdiğimde, 400 sayfalık bir romanın kötü bir özetini okumuş gibi hissettim kendimi. Çeviri de pek akıcı gelmedi, daha güzel çevirilebilirdi diye düşünüyorum.
Kapağı ve konusu haricinde içinde ilgi çekici başka bir şey bulamadım kısacası.
başlamadan önce bu incelemede ana karakterin kişiliği hakkında ufak bir spoiler verdiğimi belirtmek istiyorum, bu yüzden okuyup okumamak tamamen sizlere kalmış.
tek solukta bitirilecek, kırk dokuz sayfalık bir kitaptı bana göre. akıcıydı ve kurgusu insanda merak uyandırıyordu çünkü mona lisa tablosu'nun arkasındaki isim lisa giocondo'nun gizeminden bahsediliyordu. dili, anlatımın yalınlığını ve akışı çok sevsem de kitaptaki ana karakterimizi bir o kadar sevemedim çünkü bana bir tık Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu kitabındaki kadını hatırlattı. sağlıksız bir zihne sahip olduğunu düşünüyorum. da vinci, ona "pençesine düştüğünüz apaçık ortada olan zihinsel bozukluğunuzdan bahsetmiyorum bile." diyerek içimdeki sese bir güzel tercüme oldu. buna rağmen kitabı sevdim ve bu sırada da vinci hakkında birkaç araştırma yapma fırsatı yakaladım. son olarak size "mutlaka okuyun, okumazsanız çok şey kaybedersiniz." demeyeceğim ancak şans verirseniz keyif alabilirsiniz, rafınızı süsleyecek iyi bir kitaptır.
Mona LisaAlexander Lernet-Holenia · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024639 okunma
Selamlar. 2026'nın ilk kitabı olarak seçtiğim Mona Lisa , genel anlamda sevdiğim bir kitap oldu. Kısacık olmasına rağmen sürükleyici ve etkileyiciydi. Keyifle okudum.
Kitapta, Fransız Kral XII. Louis'in İtalya seferi için bir ordu gönderir. Sanat eserlerini de satın almasını istediği için Mareşal ve asilzadeler, Floransa'da Da Vinci'yi ziyaret ederler. Burada genç Bougainville Lordu tesadüfen tamamlanmamış o tabloyu görür ve tabloya vurulur. Tablo, bu gencin görür görmez aşık olduğu Mona Lisa'dır. Onun kim olduğunu öğrenmeye çalışır ve izini sürer. Bu iz genci maalesef hazin sona sürükler..
Kitabı bir oturuşta keyifle okuyabilirsiniz. Ama daha uzun olsaydı daha severek okurdum da diye düşünmedim değil. Konu çok özgün ve sürükleyici çünkü. Yine de önerdiğim modern klasikler arasına girdi bile.Keyifli okumalar.
Bu roman, dünyanın en gizemli tablosu olan Mona Lisa etrafında örülen, sanatla tutkunun ve merakın iç içe geçtiği bir kurgu. Alexandre Lerner, Leonardo da Vinci’nin yarattığı bu ikonik eseri merkeze alarak, okuru tarih ile hayal gücü arasında dolaştırıyor.
Kitap; sanatın büyüsü, insanın bir esere duyduğu takıntılı hayranlık ve gizemin çekiciliği üzerine kurulu. Anlatım sade ama atmosfer güçlü; tabloya yüklenen anlamlar ve semboller hikâyeye derinlik katıyor. Gerçek tarihsel unsurlar, kurguyla ustaca harmanlandığı için okurken sürekli “ya böyle olmuş olsaydı?” hissi uyanıyor.
Roman, büyük olaylardan çok merak duygusunu ve sanatın insan ruhunda bıraktığı etkiyi öne çıkarıyor. Mona Lisa burada sadece bir tablo değil; bakıldıkça anlam değiştiren, insanı içine çeken bir sır gibi.
Kısacası:
Sanat, gizem ve kurgu sevenler için; akıcı, düşündürücü ve atmosferiyle etkileyen bir roman.
Mona Lisa / Alexander Lernet-Holenia
Regalp Minareci çevirisi ile
#alıntılarım
“Niye teselli bulmaya çalışayım ki? Aşkın teselliye ihtiyacı yoktur. Karşılık bulmaya bile ihtiyaç duymaz. İhtiyacı yalnızca kendinedir.”
“Tablosu yapılan bir kadının kesinlikle gerçek biri olmadığını size bir gün söylememiş miydim? Aşk da aynen böyle gerçekte var olmayan bir kadına beslenir.”
“Gerçek anlamda ölüm de yoktur. Gerçekte tek bir şey vardır sadece: Aşk.”
“Bizi bu hayatta ne inancın uhrevi hazlarına ne de dünyevi bir cennetin bedensel arzularına beslenecek umut ayakta tutmalıdır, bilakis doğruluktan ve güzellikten, şerefimizden ve ahlâkımızdan duyduğumuz haz bize güç vermelidir.”
Aynı yazar ve aynı çevirmen imzalı iki modern klasik. Mona Lisa’ya öncelik verdim. Bir tabloya duyulan aşk ve sonrasında gelişen olaylar bize sanata aşkın verdiği ilham gücünü; gerçekle hayal arasındaki sınırın kimi zaman nasıl da göreceli olduğunu çok eğlenceli, biraz felsefik ve mitlerle de destekli bir anlatıyla sunar ki çok çok sevdim; kısacak olmasına üzülecek kadar️
Hemen Baron Bagge’yi okuyacağım ki kitabın girişinde Stefan Zweig ile birbirlerine yazdıkları mektuplar var
Edebiyata sığınmaya devam
#tavsiye
@regaipminareci
#monalisa #alexanderlernetholenia #modernklasikler
#işbankasıkültüryayınları #sanat #aşk
Mona Lisayı bilmeyen yoktur diye düşünüyorum bu 56 sayfalık eserde de şiirsel,tablolar tarihi bir kurgu ile yazılmış her sayfada başka bir heyecan ile okuyorsunuz. Sevdiğim klasiklerden oldu
Fransızların İkinci İtalya Seferi için Kral XII. Louis tarafından görevlendirilen Mareşal La Tremouille, ordusunu hatta asilzadelerden oluşan ordusu ile yola çıkar. Bu asilzadeler ile birlikte Floransa'da mola verdikleri sırada Rönesans'ın etkili isimlerinden ünlü ressam Leonardo da Vinci'yi evinde ziyaret ederler.
Bu ziyaret sırasında mareşalin ordusunda yer alan asilzadelerden Boungainville Lordu, tesadüf eseri da Vinci'nin daha tamamlanmamış olan Mona Lisa tablosunu görür ve tablodaki kadına aşık olur.
Asilzadenin saplantılı aşkı, onu arayışları ile hem sanat hem de gerçeklik ve hayal gücü arasındaki farkı da ortaya çıkarır.
Eserde, Mona Lisa tablosu etrafında gerçekleşen bu kurgu keyifle okunabilir.
mona lisa, sanata duyulan hayranlıgın ve askın sınırlarını sorgulayan, kısa ama etkileyici bir roman. lernet-holenia, tarihi dokuyu ve sanatı, saplantılı bir tutku hikayesiyle harmanlıyor. bougainville lordu, leonardo’nun henuz tamamlanmamıs mona lisa tablosuna asık oluyor ve bu ask ugruna gercekle hayali birbirine karıstırıyor.
kitap sadece bir tablonun ardındaki gizemi degil, aynı zamanda insanın bir imgeye veya fikre nasıl boylesine baglanabilecegini sorguluyor. sanatın insan uzerindeki etkisini dramatik ve siirsel bir dille anlatıyor.
Herkese merhaba
Bu kitapta Bougainville Lordu Leonardo Da Vinci'ye denk gelir ve tesadüfen tamamlanmamış Mona Lisa tablosunu görür. Gördüğü bu resmi bir daha asla aklından çıkaramaz ve resimdeki kadına aşık olur.
Kitaba bayıldım. Kitaptan hiçbir beklentim yoktu ama kitabı gördüğümde konusu ilgimi çok çekti ama sıkıcı olabileceğini düşünmüştüm. Ama kitabı okudukça sevdim. Bu aşkı trajik bir şekilde okuyoruz. Adamın aşama aşama nasıl delirdiği, var olmayan birisi için yaptıklarını yazar bize çok güzel bir şekilde vermiş.Adamın delirmesini hisettim. Adamın yaşadıkları ve kitapta yaşanan olayları hiç beklenmeyen şekilde ilerlemiş. Leonardo’nun dâhiliğini, dönemin politik ve sosyal yapısını, insan ilişkilerindeki karmaşıklığı da ustalıkla işliyor. Sanat tarihine yaptığı göndermelerle, hem sanatseverlere hem de tarih meraklılarına hitap etti. Yazarı bu kitapta tanıştım. Kitabı okuduktan sonra tabloyu biraz araştırdım. Şuan tablo Paris Louvre Müzesinde sergileniyor. Üzerinde dönen bir sürü henüz anlaşılmamış şeyler var. Gülümsüyor mu üzüntülü mü anlaşılması zor. Kitabın kurgusun da bunu güzel bir aşk hikayesi ile anlatmış.Kitap 1 saat içinde bitirirsiniz.
Bu kitabı tarihi hem sanatı bir arada sunan derinlikli bir eser arıyorsanız bu kitabı okuyabilirsiniz.
Viyana’da dünyaya gelen romancı, oyun yazarı ve şair Lernet-Holenia asker olarak iki dünya savaşına da katıldı. I. Dünya Savaşı’nda Avusturya ordusunda süvari subayıydı. Şair olarak başladığı edebiyat yolculuğunu oyun ve epik dramalar yazarak sürdürdü. 1926’da sahnelenen tek perdelik güldürüsü Ollapotrida Kleist Ödülü’ne değer görüldü. Lernet-Holenia, aralarında Alman Federal Cumhuriyeti Büyük Liyakat Nişanı’nın da bulunduğu daha pek çok ödül aldı. Başta Güney Amerika olmak üzere dünyanın birçok bölgesine yolculuklar yaptı. Die Abenteuer eines jungen Herrn in Polen (1931; Genç Bir Beyefendinin Polonya’daki Maceraları), Ich war Jack Mortimer (1933; Ben Jack Mortimer’dim), Die Standarte (1934; Bayrak), Beide Sizilien (1942; Her İki Sicilya), Prinz Eugen (1960; Prens Eugen) ve Das Halsband der Königin (1962; Kraliçenin Gerdanlığı) önemli yapıtları arasındadır.