2025 7. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2025 20:44
Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin (kuddise sırruhû) herhangi bir kitabını puanlamak benim gibi birinin haddine değildir. Çünkü bana göre Risale-i Nurlar, Kur'an-ı Kerim ve Sahih hadis kitaplarından sonraki en kıymetli kitaplardır. Tabiki bunu içinde yaşadığımız bu dönem için söylüyorum. Çünkü içinde yaşadığımız bu çağda batıl inançlar çoğalmış ve bilhassa Müslümanların inançlarını dâhi etkileyecek derecede etkili olmaya başlamıştır. Böyle bir dönemde okunacak en önemli kitaplar Risale-i Nurlardır. Nedeni ise şudur ki, iman hakikatlerini gencinden yaşlısına her ferdin istifade edeceği bir şekilde aktarmasıdır. Dilinin ağır olması ise açıkçası nefsin bir bahanesi haline getirilmiştir. Okudukça mânânın inkişaf ettiğini görecek ve daha da keyif alarak okuyacaksınız. Yeter ki nefse muhalefet etmek noktasında gayret gösteriniz. Ayrıca ben yine de kelime kelime anlamlarını bilerek okumak istiyorum diyenler için çok faydalı olacağını düşündüğüm Risale-i Nur Kütüphanesi isimli uygulamanın linkini yorumlara bırakıyorum. Bu uygulamada kelimenin üstüne basılı tuttuğunuzda kelimenin günümüzde kullanılan anlamını görmeniz mümkün. Uygulama ücretsiz ve gayet kullanışlı. Allah istifadenizi bol eylesin.
Bir Tefsir Mukaddimesi
2026 1. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2026 19:46
Selâmlar kıymetli okur arkadaşlarım, Bediüzzaman lâkabıyla tanınan 13. asrın müceddidi Said Nursî (r.a.)’nin, kendi ifadesiyle “eski Said” döneminde kaleme aldığı bir tefsir mukaddimesidir. Kitap üç bölümden oluşuyor. -İlki hakikâtin ve hakikâtin ele alınışında izlenecek usûl ve esaslarla birlikte İslâmî bakışı zâhirperestlerin kirli pencerelerinden arındırmaya yönelik. -İkincisi; belâgat ilminin yorumlanması, şiire, kafiyeye ve manâlara ne şekilde yaklaşılması gerektiği, müteşâbihatların (teşbihlerin) nasıl anlaşılması gerektiği ve hâdiseleri bulunduğu çağın şartlarına göre değerlendirmenin elzem olduğunu, aksi halde yanılgıya düşülme ihtimalinin arttığı, Kur’an-ı Kerîm’in üslûbuna dair bazı konulara açıklık getirildiği derin bir alan açıyor. -Üçüncüsü, akide unsurlarıyla ecvibe-i Japoniye’ye dair bir beyanın aklî ispatına ve izahatına dairdir. Kitap geneliyle ilgili şunu söylemek isterim, dili ağır, Osmanlıca, Farsça ve Arapça kelimeler yoğunluktadır. Bir olayı, bir meseleyi, bir eseri, bir konuyu, bir unsuru, bir iddiayı, bir durumu, bir beyanı, bir hâdiseyi, bir teferruatı, bir detayı, bir inceliği, bir manâyı, bir anlatıyı, bir cümleyi, bir paragrafı, bir kitabı… Ele alırken ve değerlendirirken hangi metotlarla ilerlenmesi gerektiğini ve nelerin referans alınmasının fayda sağlayacağını izah eden bir mukayese kitabıdır. Mukayeseden sonra meyvesini verip muhâkeme edilebilmenin kapısını aralayan ve müellifin kendi yoğun okumaları ve çalışmalarıyla elde edip kabiliyetini gösterdiği MUHÂKEMAT’ıdır. Azamî istifâdenizi Âlim-i küllî şey’den niyaz ederim.
·142 syf.·
2021 63. kitabı
Üstad Bediuzzaman'ın (okuduğum) bütün eserleri çok güzel. Bu "Muhakemat" eseri diğer eserlere göre biraz daha dili ağır gibi ancak çok muthiş ve bilgi dolu bir eser.
2019 42. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2019 00:19
Mantıklı ve sağlam düşüncenin, doğru konuşup doğru yazmanın ölçütleri, her cümlesi bir kaide derinliği taşıyan bir eser.Zordur, çetindir fakat düşünmekten ve zorlukları akıl yoluyla çözmekten hoşlananlar için bulunmaz bir kaynak.
Hak gelir bâtıl ölür ..
2024 18. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2024 08:48
Risale-i Nur, ahir zaman müminlerinin en fazla ihtiyaç duyduğu imanî meselelerde derinliğini arttıracak, Kur'anî ufkunu geliştirecek mükemmel bir kaynaktır. Bir Kur'an tefsiri olması itibariyle, insanın aklının yanısıra kalb, ruh ve diğer bütün duygularına da hitap etmektedir. Üstelik ahlâkın bütün boyutlarına ışık tutmakta ve birçok ferdi ve sosyal probleme çözümler sunmaktadır..
Din İslam
2012 34. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2012 00:00
Şu fakir, garib Nursî ki, Bid'atü'z-zaman lakabıyla müsemma olmaya lâyık iken
2025 9. kitabı
Okunma: 09 Mart 2025 03:25
Bediüzzaman Said Nursi'nin "Risale-i Nur" külliyatının önemli bir parçası olan "Muhakemat", temel olarak İslamî ilimlerin modern bilimlerle olan uyumunu ve İslam'ın
Risale-i Nur
2022 3. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2022 23:43
MUKADDİME Bu kitap üç makale ile üç kitap üzerine mürettebdir. Birinci Makale , unsur-u hakikatin veyahut bazı mukaddimat ve mesail ile İslâmiyet'e saykal vurmanın beyanındadır. İkinci Makale , unsur-u belâgatı keşfeder. Üçüncüsü , unsur-u akide ile ecvibe-i Japoniye beyanındadır. Kitaplar ise Kur'an'da işaret olunan ilmü's-sema ve ilmü'l-arz ve ilmü'l-beşeri tahkik ile bir nevi tefsirdir. Muhâkemat Bediüzzaman Said NursîBediüzzaman Said Nursî
MuhâkematBediüzzaman Said Nursî · Sözler Neşriyat A.ş. · 20041,667 okunma
Hem de itikadımdır ki: İstikbale hüküm sürecek ve her kıtasında hâkim-i mutlak olacak yalnız hakikat-i İslâmiyet'tir. Evet, saadet-saray-ı istikbalde taht-nişin hakaik ve maarif yalnız İslâmiyet olacaktır. Onu fethedecek yalnız odur, emareler görünüyorlar... Muhâkemat
Külliyatı tamamlamak :)
2022 29. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2022 23:24
Anlaşılması biraz zor ve anlaşıldıkçada derinliğe inmeye sebebiyet veren güzel bir kitap. Anlamak bazen birkaç kere okumayla olur. Deliller ve ispatlar okundukça devam edildikçe, birçok manalara ulaşılabilecek güzel bir kitap...

Bediüzzaman Said NursîYazar · 173 kitap
Bediüzzaman Said Nursî (Mart 1878, Bitlis - 23 Mart 1960, Şanlıurfa), İslam alimi, düşünürü. 1892'de Bitlis'te Şeyh Emin Efendi ve diğer İslam alimlerinin de bulunduğu ilim meclisinde yapılan imtihan ve münazara sonunda Molla Fethullah tarafından Bediüzzaman unvanı verilmiş; diğer alimler tarafından da kabul görmüş ve bu isimle anılmaya başlanmıştır. I. Dünya Savaşı'nda gönüllü alay komutanı olarak Kafkas Cephesi'nde mücadele etti. Savaş sırasında birçok öğrencisi ölmüş, kendisi ise gazi olmuştur. Başarılarından dolayı kendisine Harp madalyası verildi. Ordu-yu Hümâyun'un tavsiyesi ile Dar'ül-Hikmet'ül İslamiye azası olarak atandı. 1922'ye kadar görevini yerine getirdi. 1923 yılında TBMM'nin daveti üzerine Ankara'ya gelen Nursî, Ankara'da aradığı atmosferi bulamaz. Van'a dönerek inzivaya çekilir ve daha sonraları bu dönüşünü Yeni Said'in başlangıcı olarak nitelendirir. Bu dönemde sosyal ve siyasi meselelerden uzaklaşır. En önemli vazifenin imanı kuvvetlendirmek olduğunu söyler. Şiddetle karşı çıktığı ama silah çekmediği Cumhuriyet idaresi tarafından bu dönem zarfında uzun yıllar sürgün, gözetim ve yer yer hapis hayatı yaşatılacak ve zorunlu ikamete tabi tutulacaktır. Büyük çoğunluğunun Isparta Barla'da yazıldığı Risale-i Nur külliyatının yazımı ve Nur Cemaati'nin oluşumu bu dönemde yaşanmıştır. 23 Mart 1960'ta Şanlıurfa’da vefat etti. Detaylı bilgi: tr.wikipedia.org/wiki/Said_Nursî