Northanger Abbey

Jane Austen

#1001kitap~~~
2022 288. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2022 21:40
Jane Austen’ın yirmili yaşlarında yazdığı ama ölümünden sonra, 1818’de İkna ile beraber yayımlanan ilk romanı Northanger Manastırı gösterişsiz, güzel kız olan Catherine Morland, çok büyük hayal gücüne sahip 17 yaşında genç 1kız olup, saftır. Aile dostlarıyla birlikte Bath ilçesini ziyarete gittiklerinde, bu saf kız kendisini hiç alışık olmadığı 1sosyetenin içinde bulur ve beklenmedik olaylar birbirini izler. Genç vaiz Henry Tilney’ye âşık olur. Henry’nin babası, Catherine’i varlıklı biri olarak görür ve Northanger Manastırı’na çağırır. Victoria Dönemi olduğu için, diğer kitaplarında da oldugu gibi bu kitabında da İngiliz sınıf ayrımının özellikle orta sınıf içindeki tüm durumlarını çok iyi şekilde anlatan Northanger Manastırı, Jane Austen’ın ahlaka ve insan doğasına dair hicivli ince eleştirileri olan kitabıdır... Bath'ın hareketli 1döneminde geçen hikâye genç, saf Catherine Morland ilk kez moda sosyetesiyle karşılaşır ve tanışır. Yeni tanıdıklarından çok memnundur. Orada, korku ve entrika romanlarından etkilenen Catherine, General Tilney tarafından işlenen, Henry'nin sevgisini kaybetme riskini göze alan korkunç suçları hayal etmeye başlar ve kurgu ile gerçek, sahte arkadaşlar ile gerçek arasındaki farkı öğrenmek zorunda kalarak hayatı deneyimler. Northanger Manastırı Jane Austen'ın en neşeli romanı olması özelliğiyle yaz günlerinde bu eğlenceli birey olma hikayesi özünde aşk ve evliliğe dair ciddi ve gerçekçi 1eleştiri de sunar. Northanger Manastırı, güncel listede ölmeden önce okunması gereken 1001kitap arasında olup, genellikle Jane Austen'in "Gotik parodisi" olarak anılır. Eskimiş binalar ve eşyalarla, kilitli odalar, gizemli sandıklar, şifreli notlar ve zalim babalar hikayeye esrarengiz 1hava da ekleyerek hicivli 1anlatım sunar. Yazara başlangıç için ideal
Northanger ManastırıJane Austen · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20194,717 okunma
·280 syf.·
2025 1. kitabı
…Northanger Manastırı… “Austen’in en sevilen romanlarından” diye bir yazıyla başlıyor arka kapaktaki tanıtım. Arkadaşlar inanmayın :) aslında şöyle ki ben kitabın ortalarına gelene kadar sadece ve sadece balo ve dans kelimelerini okudum. (Çok ciddiyim) Yani içim dışım dans oldu aboww:) Evet kitap çok da okunmaz, burun kıvrılır tarzda bir kitapta değil açıkçası okunabilir lakin bu kadar dansla haşır neşir olduklarını da zannetmemiştim doğrusu. (Gerçi ne bekliyordum ki İngiliz şeysi işte:) neyse kitap biraz bitmek bilmiyor, yani çok aman aman bir cezbeden tarafı yok. Ha incelemeye girişten beridir ufacık bir olumsuz eleştiriye maruz bırakmış olsam da filhakika durum böyle. Abartmıyorum ben rüyamda kendimi bir baloda ultra hanımefendi kişiliğimle dans etmediğime şaşırıyorum:))) Ben başlıkta manastır görünce biraz daha farklı hayâl etmiştim en azından bundan daha farklı bir hayal. Tamam tamam yine “yeter be!” radarlarına girmeden çıkıyorum:) Meşhur “Aşk ve Gurur “ romanının yazarı Jane Austen Hanımefendi:) her ne kadar biraz sıkmış olsada tam anlamıyla İngiliz havalarını yansıttığını görebiliriz. Balo, dans, aralardaki onlara has madamlık konuşmalar, her şey eksiksizdi. Kitabın dili edebî olarak fena değildi sadece edebî diline, uygun oluşuna 10/8 verebilirim. Konusuna gelecek olursak genç bir hanımefendinin bitmek bilmeyen gözlemleri üzerinden döneminin insanını, görgü kurallarını işleyen gotik tarzda bir okuma serüvenidir. Gotik romantik romanlara tutkunluğuyla bilinen ana karakterimiz Catherine Morland, ellerden düşmeyen bu tarz kitaplardaki kadın karakterlerle uzaktan yakından bir alakası bulunmamaktadır. O, sadece sıradan ve sakin bir kişiliktir.( Ahh şu İngilizler hep öylelerdi.) Tüm sosyetenin akın ettiği Bath’a ilk kez gideceği için son derece heyecanlıdır.
Northanger ManastırıJane Austen · Can Yayınları · 20214,717 okunma
2025 43. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2025 02:28
İlk bölümleri klasik Jane Austen romanları tadında ilerliyor sonra bir noktada korku romanına evrilmiş bölümleri var sonu ise tam olarak oldu bitti olmuş. Bir anda olaylar sonuca ulaşıyor ama bu arada karakterler arasındaki konuşmalar da verilmiyor. Konu bütünlüğü çok sağlanamamış gibi hissettirdi. Karakterlerin diyaloglarını, o kadarı verirkenki düşüncelerini okumak isterdim.
Ömrümün geri kalanını kitap okuyarak geçirmek istiyorum
2025 84. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2025 22:43
Northanger Manastırı, Jane Austen’ın gotik romanlara mizahi bir eleştiri getirdiği, aynı zamanda genç bir kızın olgunlaşma hikâyesini anlatan romandır. Jane Austen'in 20'li yaşlarda kaleme aldığı bir eserdir. Hayal gücü gerçekliğin önüne geçmemelidir. Catherine, okuduğu gotik romanların etkisiyle olayları abartır ve yanlış sonuçlara varır. Roman, hayal kurmanın güzel olduğunu ama gerçeği çarpıtmaması gerektiğini gösterir. İnsanları tanımadan yargılamak yanlıştır. Catherine, General Tilney hakkında hiçbir kanıta dayanmayan şüpheler geliştirir. Bu durum, önyargının insanı hataya sürüklediğini vurgular. Dış görünüş ve zenginlik, gerçek değerin ölçüsü değildir. General Tilney’nin Catherine’e davranışı, paranın insanlar arasındaki ilişkileri nasıl etkileyebildiğini eleştirir. Asıl önemli olan karakterdir. Olgunlaşma, hatalardan ders almakla olur. Catherine roman boyunca yanlışlarını fark eder ve daha bilinçli bir birey hâline gelir. Hata yapmak, büyümenin doğal bir parçasıdır. Okuduğuma pişman olmadığım bir eser.
2024 113. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2024 15:24
Jane Austen 'ın yazmış olduğu ilk eseri. Northanger Manastırı.. Aşk ve Gurur, Emma kitaplarını severek okudum. Severek okuyunca da bağımlısı oluyorsunuz. Aşk ve Gurur kitabının baş karakteri Elizabeth Bennet kadar dolu bir karakter değildi. Burdaki Catherine karakteri. Belki de yaşının 16 olmasının etkisiydi bu durum. Daha evlilik delisi gibi :) Emma da aynı isimle Emma Woodhouse da gayet akıllı bir kızdı. Catherine'nin herkesi iyi, temiz, çıkarcı ve menfaatçi olmadığını düşünmesi, saflık mıdır? Demek istemiyorum ama her şeyin iyi olduğunu düşündüğü yaşları işte:) Bath'da başlayan olay Henry Tilney ile karşılaşmasıyla birlikte aşka dönüşür. Jane Austen üç kitabında da erkek karakterleri kusursuz seçmiştir. Aşık olunur yani onlara, hepsi zengindir hemen hemen soyludur. Iyidir, naziktir, düşüncelidir.. Diger kadın karakterler de eksik olan sey Elizabeth de tamdır. Sadece Elizabeth Bennet'ı koşturmadı (Darcy az kosmadi, Elizabeth'in arkasından) , karalar bağlamadı karakterimiz, gururluydu. :) Henry Tilney karakteri benim için Fitzwilliam Darcy değildi. Erkek karakterler hep böyle kadın karakterlerin aklından şüphe eden hal ve kibirdelerdi. Orta Sınıf insanının duyguları ve toplumdaki yerini anlatıyor yazar zaten. Gotik tarzından ziyade, Gotik tarzı hicveden tarafı var eserin. Soylu kesimi temsil eden kadınların tek derdi moda olmamalı değil mi? Bunu hem gereksiz gören ama modadan da geri durmayan, pek güzel değil ama güzel denilirse de mutlu olurum tavrında ve bu beklenti içinde de olan Catherine karakteri, senin hissettiklerini hissedemedim. O zamanların ergence aşkı böyle oluyormuş demek ki :) Jane Austen o 1880'lü yılların masalsı atmosferine goturmeyi başardığı için, (Benim icin) işte balolar, manastırlar, kır yollarında yapılan sevgililerle yürüyüşler.. Bu
2023 37. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2023 23:41
Catherine bir akrabasına ziyaret için Barth kasabasına gelir . Burada tanıştığı insanlar ile dostluğu ,aşkı , samimiyeti , çıkarcıliğı , aile bağlarınınin önemini daha iyi kavrar . Jane austen güçlü kadın karakterleri ile okuyucuya yine haz veriyor. İlk romanı olan Northanger Manastır'i kitabını yazdıktan yaklaşık 13 yıl sonra yayimlayabilen Austen kitabını yerlerin, düşüncelerin , alışkanlıkların hatırı sayılır şekilde değiştiğini ifade eder .
İnceleme
2023 7. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2023 18:58
Normalde Jane Austen'ın kalemi ile aram iyi değildi. Okumaya yeniden başladıkça oldukça sevdim kalemini. Bu sefer de uzun süredir merak ettiğim kitabı Northanger Manastırı'nı okuyayım dedim. Puan olarak 7 versem bile hayal kırıklığına uğradığımı söylemem gerek dostlar. Neden 7 verdin o zaman diyeceksiniz, onu da açıklayacağım ama önce neden sevmediğimden bahsedeyim. Kitap Jane Austen'ın yazmış olduğu fevkalade keyifli kitapların yanında çok sönük kalıyor. Gerçekten Austen'ın seviyesinin çok altında bir kitap. Northanger Manastırı denilen yere 160 sayfa kadar gelemedik -kitabın kendisi 292 sayfa- ve ben okuduğum karakterlerden hiçbiriyle bağ kuramadım. Henry tam bir asalak, Isabella tam bir yalaka, Isabella'nın abisi tam bir sülük, Henry'nin babası tam bir yüzsüz,Catherine çok sönük... Tamam sakinim. Hiç sevimli bir karakter yok. Manastırda olan hiçbir olayda ilgimi çekmedi doğrusu. Şimdi gelebiliriz neden 7 verdiğime. Bunca şeye rağmen kitap aktı biliyor musunuz? Bu kitap su gibi aktı. Sonlarda biraz atlamış olabilirim ama öyle "ayyy üfff" demedim hiç. Yazarlık benim gözümde budur. En ilgi çekici olmayan konuyu bile okutandır benim gözümde yazar. Bugünün popüler kitaplarında asla tadamadığım bir şeydir bu... Austen'ın hiçbir kitabının konusu "vay bee! çok şok oldum şu an!" dedirtecek türden değildir ama onun mizah anlayışı, okurlarla iletişimi, araya ekledikleri, betimlemeleri ve karakterleridir kitabı güzel kılan. -her ne kadar bu kitapta karakterleri sevmesem de- Böylesine başarılı bir hikaye anlatıcısına benim 7'den aşağı vermem mümkün değil. Önceden vermişimdir belki 7'den aşağı bir puan ama kendisinin kalemini yeni yeni anlamaya başlayanlardanım ben de... Jane Austen eserlerini okuyanlar bence bu eseri en sona bırakabilir. Sağlıcakla kalın.
Northanger ManastırıJane Austen · İthaki Yayınları · 20204,717 okunma
2025 36. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2025 00:00
“Sevgili Catherine, kalbini verirken dikkatli ol.” Northanger Manastırı 10'lu yaşlarında cılız, çevresindekilere göre sevimsiz, solgun tenli, erkek çocukların oyunlarına meraklı, dikkatsiz ve annesinin tabiriyle aptal bir kızken, 17 yaşına bastığında erkekleri kendine aşık ettirecek kadar güzelleşen, kalbinde kibir ve yapmacıklık bulundurmayan, kitap aşığı bir kızın, Catherine Morland'ın hikâyesini anlatıyor. Yakın bir aile dostlarının çağırmasıyla Bath'a 3-4 haftalık bir tatile çıkan Catherine, burada düzenlenen bir baloya katılır. Ve bu baloda hem yavaş yavaş sosyeteye katılır hem de kendisi için çok önemli olacak arkadaşlar, dostlar edinir. Catherine ilk kez bir baloya katılmanın heyecanını yaşarken, buna bir de aşık olma heyecanı eklenir. Bath'taki eğlence ve balolara veda edip, eve dönme vakti gelince, arkadaşları Mr. Tilney ve kızkardeşi Miss Tilney onları kendi yaşadıkları yere, Northanger Manastırı'na davet eder. Birçok kez gotik roman okuyan ve bu tür yerlere hayranlik besleyen Catherine çok heyecanlanır ve manastırda gizemli olaylarla karşılaşacağını düşünerek bu teklifi kabul eder. Gotik roman diye çıktığım bu yolda tek görebildiğim balolar, danslar, dansa davetler, nişanlıyken başka erkeklere kur yapmalar, bol manipüle etme, hayattan soğutma falandı... Bence bu noktada herkesin düşündüğü gibi, Jane Austen “gotik roman” değil, “gotik roman parodisi” yapmış. Kitabın dili akıcı ve oldukça sadeleştirilmişti. Anlam bakımından bazı yerlerde olaydan kopuyorsunuz, bunun sebebi kurgunun çok başarılı olmamış olması. Jane Austen'ın ilk roman olmasının da bunda etkisi vardır sanırım. Tesadüf eseri iki Jane Austen kitabını aynı anda çapraz olarak okudum ve eğer memnuniyetsizlik ayım değilse, beni yine bir Jane Austen kitabı tatmin etmemiş oldu :') henüz okunması
Alıntı
Northanger ManastırıJane Austen · Can Yayınları · 20214,717 okunma
2025 62. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2025 14:26
"Gerçek dostlarım için yapamayacağım bir şey yoktur. İnsanları yarım sevmeyi bilmem, tabiatımda yok. Bağlılığım son derece güçlüdür." Kendime uygun bulduğum bir alıntıyla gelmek doğru olur diye düşündüm. Tamamlandığımı düşündüğüm, altını çizdiğim sözler.. Dostluk ne güzel bir değerdir, ömrümüzün kıyısında, değerini bildiğimiz kurduğumuz süre içinde. İnsan kapalı bir kutuydu, kendini herkese açamayan, anahtarı sadece birkaç kişinin elinde olan.. bazen bolca yoruluruz , yaşadığımız yoğun duygu durumundan. Pişmanlıklar duyarız kendimizi bu kadar açtığımız için kızarız ya da tam tersini ,yapmadığımız için.. Dürüstlük ve samimiyet ilk madde değil midir dostlukta. Kaç yaşında olursak olalım ihtiyacımız olan şey bizi anlayan bir çift göz değil midir? Eleştirmeden sarmalayan, bir ailenin yerine geçen sadece varlığına ihtiyaç duyduğumuz.. Kimisine göre dostluk kötü günde belli eder kendini, bana göreyse tam tersi olmalı. İnsan en sevinçli anlarında da ilk dostuna koşmalı, güvenmeli, huzuru ve mutluluğu görmeli gözlerindeki aynada ..Demem o ki dostlukta güvende çok önemli.. Sırtınızı, ruhunuzu, bedeninizi ve samimiyetinizi yaslayabileceğiniz birileri olsun hep yanınızda.. Biraz alakalı ,biraz alakasız bir sürü şey söyledi yine kalemim ( dayanamadı) Ah Jane neler yazdırdın bana :) Klasik bir Türk bir filmi edasıyla okudum. Çok kötü değildi fakat bildiğiniz roman ( aşk) ben çok farklı duygularla almıştım kitabı. Manastıra kapanan bir kız mesela olabilirdi, tamamen ters köşe oldum Bir aşk hikayesi çıktı, çok fazla uzatılmış bir aşk hikayesi. Çok daha kısa tutulabilirmiş. On sekiz yaşındaki baş karakterimiz ( taşrada büyümüş) İngiltere'nin balolarına, tiyatrolarına katılabilmek için, sosyal bir yaşam için farklı bir şehirdeki aile yakınlarının yanına gönderilir ( bath) orada
2024 13. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2024 18:38
kitaba çok büyük bir beklentiyle başlamıştım çünkü Jane Austen'in kalemine gerçekten hayranım. Fakat ara ara kitabın yorumlarına baktığımda okurların sıkıldığını pek sevmediklerini gördüm ondan biraz beklentisiz okumaya deam ettim. ama aksine o kadar o kadaaarrr çok sevdim kiiii. Biraz daha zorlasam Gurur ve Önyargı'nın önüne geçecekti..... kitabın yazım tarzı, o sakinliği çok hoşuma gitti okumak için sürekli an kolladım. Henry'ye aşık oldum..... Eleanor'u da çok sevdim. Herkesin hayatında olmasını isteyecek türden bir arkadaş ve kız kardeş. Catherine hakkında zaten bir şey diyemem bile o kadar tatlı biri kii. Ve bazı konularda istikrarlı olması beni çok mutlu etti. Onun dışında nefretimi kazanan o iki buçuk (General'e buçuk veriyorum acıdığımdan.) kişinin ismini geçirmezsem içinde kalırdı. Bakın ben yemin ederim kitap karakterlerinden kolay kolay nefret eden biri değilim. Gerçekten. Aksine çoğunluğun sevmediği karakterleri sevdiğim için laf yerim ndmwmdmwmw AMA ISABBELA VE ABİSİNDEN ETİMLE KEMİĞİMLE NEFRET EDİYORUM. gerçekten o kadar iki yüzlü o kadar iğrenç karakterli kişiler ki okurken ayılıp bayıldım sürekli dnwmfmwme yakamızı paçamızı onlardan kurtarınca derin bi nefes aldım gerçekten. Allah düşmanımın hayatına öyle insanları sokmasın diyeceğim ama herkesin hayatının bir döneminde öyle insanlar girmiştir mlsf ya da girecektir.... Küçük kadınlar, Jane Eyre, Gurur ve Önyargı okuyup sevdiyseniz nolur gidin ve bu kitabı okuyunnnnn

Jane AustenYazar · 31 kitap
Jane Austen (16 Aralık 1775 - 18 Temmuz 1817) 19. yüzyılda yaşamış İngiliz roman yazarı. Steventon, Hampshire'da 1775'de doğan Jane Austen; 1783'te Oxford'da bir akrabası sayesinde okumuş; eğitimine Southampton'da devam etmiş; en sonunda da kadınlar için bir okul olan Reading, Berkshire'da Abbey okulunda okumuştur. Roman yazmaya 1789'da başlar, 1802'de kendi tanımıyla büyük ve garip biri tarafından (Mr. Wisley) evlenme teklifi alsa da kabul etmez. İkilinin yaşadığı ilişki Aşkın Kitabı (Becoming Jane) adlı filmde işlenmiştir. Babasının 1805'de ölmesinden sonra Southmpton'a taşınır. 1809'da Chawton'a zengin kardeşinin yanına taşınır, ve günümüzde bu ev bir müze ve turistler için popüler bir yer haline gelir Jane Austen, dünyanın en ünlü yazarlarından biridir. Yaşadığı döneme ilişkin tasvirleri ve kahramanlarının karakterleri romanlarının klasikler arasında yer almasını sağlamıştır. Jane Austen bir köy papazının yedinci çocuğuydu. Babası tarafından eğitilmişti. O dönemdeki kadınlardan daha iyi bir eğitim aldığı için şanslıydı. Ebeveyni, çocukların hayal gücüne dayalı oyunlarını cesaretlendirdi. Papaz evinin ahırını, yaz tatillerinde ailelerin oyunlar sahneye koyabileceği küçük bir tiyatroya çevirdiler. Austen, 12 yaşına geldiğinde kendi hikayelerini yazıyordu; fakat ilk romanının yayımlanması için yaklaşık 25 yıl daha geçmesi gerekecekti. Austen'in romanları, günümüzde oldukça popülerdir. İnsanların zaaflarını esprili bir anlayış ve zarif bir mizahla eserlerinde işlemiştir. Romanlarının başkahramanlarının hepsi kadındır ve romanlarının hepsi de mutlu bir evlilikle sona ermiştir. İlk olarak Aşk ve Yaşam(1811) adlı kitabı basıldı. Bunu Gurur ve Önyargı (1813), Mansfield Parkı(1814) ve Emma (1816) takip etmiştir. Northanger Manastırı ve İkna romanlarının her ikisi de Austen'in ölümünden sonra 1818'de basılmıştır. Bütün bu romanlar anonim olarak yayımlanmıştır. Austen, hiç evlilik yapmamış, bunun yerine romanlarının birçok bölümünün geçtiği Bath dahil birkaç yerde ailesiyle birlikte yaşamıştır. Austen, 1816'nın başlarında kendini iyi hissetmemeye başladı, ancak uyarı işaretlerini görmezden geldi. Mayıs 1817'de aile, Austen'in hastalığına çare aramak için Winchester'e taşınmış; ancak 18 Temmuz 1817'de henüz genç denebilecek bir yaşta ölmüştür. Cenazesi Winchester Katedrali'ne gömülmüştür. Jane Austen'in tüm romanları, televizyon veya sinemaya uyarlanmış, en başarılı 3 romanı film yapılmıştır. Bunlar: Aşk ve Yaşam(1995), Emma ve İkna(her ikisi de 1996'da gösterime girdi.) Gurur ve Önyargı 1995'te çok başarılı bir televizyon dizisi oldu. Romanları - Sense and Sensibility (Sağduyu ve Duyarlılık), 1811 - Pride and Prejudice (Gurur ve Önyargı), 1813 - Mansfield Park (Mansfield Parkı), 1814 - Emma (Emma), 1815 Ölümünden Sonra Yayımlananlar - Northanger Abbey (Northanger Manastırı), 1818 - Persuasion (İkna), 1818 - The Watsons (Watson Ailesi), 1892