İki Bin Yıllık Ortadoğu Tarihi

Selen Y. Kölay
Tasarımcı:
Mehmet Yaman

2025 13. kitabı
Ortadoğu hakkında derin tahliller yapmış aynı zamanda Amerika’nın (büyük şeytan) Ortadoğu ile ilgili politikalarını bilen önemli isimlerdendir Bernard Lewis Seveni kadar sevmeyeni de çoktur ... İlber Ortaylı hocamında şiddetle tavsiye ettiği bir yazar. İyi ki okudum dediğim bir eser oldu. Klasik olay tarihçiliği yerine kapsamlı ve derinlemesine anlatan böyle bir eseri öyle kolay kolay bulamayız bence. Bu eserinde; Ortadoğu’yu din ve siyaset ekseninde yorumlamış. Kitap ağırlıklı olarak; Ortadoğu’nun siyasi ve hukuki geleneklerinden, Müslümanların Hristiyanlarla Musevilerle ilişkilerinden bahsetmiş aynı zamanda akademik ve politik eksende tartışılan konulara değinip Ortadoğu siyasetinin tüm panaromasını bizlere aktarmıştır. Bugün bölgeyi ve ittifakları anlamak istiyorsak geçmiş dönemdeki izleri mutlaka bilmememiz gerekli diye düşünüyorum. O kadar dolu dolu ve doyurucu bir kitap ki çok fazla altını çizdiğim yerler oldu ve ama uzun paragraf şeklinde olduğu için buraya alıntı olarak aktarmak zor olurdu. Ortadoğu bölgesi bildiğimiz üzere; kimi zaman uygarlıkları birleştiren köprü görevini üstlenmiş kimi zaman ise dinler arası büyük çatışmalara sahne olmuştur. -Ortadoğu’dan Avrupa’ya yayılan tarım ürünleri, -Avrupa’da ilk kahvehanenin Venedik’te açıldığını, -Batıların şekeri İran’dan öğrendiklerini, -Türk İmparatorluğunun Batı Avrupa ile ilk ciddi ilişkisinin nasıl olduğu gibi birçok konular var. Öğrendiğim faydalandığım çok bilgi oldu bu sebeple çok mutluyum. Ortadoğu’nun sosyal ekonomik alandaki değişimini ve modernleşmesini, İran, Mısır, Türkiye üzerinden ele almıştır. Bu dönüşümlerin bölgenin kendi iç dinamikleriyle değil de hariçten kaynaklandığını ifade etmiştir. Modernleşmenin kimileri tarafından yozlaşma olarak algılandığına dikkat çekmektefir ve bundan dolayı Ortadoğu üzerine
İnceleme
Bernard Lewis- Ortadoğu
2022 2. kitabı
Bernard Lewis 1916 doğumlu İngiliz asıllı Amerikalı bir tarihçidir. Yüksek lisansını Ortadoğu Tarihi yoğunluklu olmak üzere tarih konusunda, doktorasını da İslam tarihi üzerinde yapmıştır. Batılı uzmanlar arasında en çok okunan yazarlardan olan Lewis; Ermeni soykırımını kabul etmemiş, aynı zamanda 1998 yılında Atatürk Barış Ödülüne layık görülmüştür. Bu kitapta adından da anlaşılacağı üzere günümüz Ortadoğu bölgesini ele almış, uydurmalar yerine kaynaklara dayanarak ve sebep sonuç göstererek bilgilerini aktarmıştır. Bugün Ortadoğu da olan sorunların geçmişle bağlantısı gözler önüne serilmiştir. Kitap 5 başlıkta ele alınmıştır. 1. kısmında bölgeden bahsedilmiş, 2. Kısımda İslamiyet öncesi ele alınmıştır. 3. Kısımda İslamiyet'in Ortadoğu bölgesinde Doğuşu ve yükselişi anlatılmıştır. 4.Kısımda ise Ortadoğu'daki devlet yönetimi, ekonomi, halk, kültür vs. bunlara dair bilgilerde bulunulmuştur. 5. Kısımda ise modern çağda Ortadoğu ele alınmıştır. Kitap gerçekten Ortadoğu bölgesini ele alışı itibariyle bir şaheser niteliğindedir. Tarihe ilgi duyan herkesin okuması gerektiğini tavsiye ederim.
Puan vermedi·559 syf.·
2025 251. kitabı
Bernard Lewis ismini duyduysanız oryantalist olduğu eleştirisini de duymuş olmanız gerek. En bilinen kitabında neden bu eleştirinin yapıldığını çok iyi anladım. Okunabilir bir kaynak olsa da oryantalist bakışı özellikle son bölümde çokça hissediliyor. Ortadoğu'nun kültürel ve dini yanlarını anlatıyor ağırlıkla. Ama o meşhur son kısımda modern dönemleri anlatırken taraflı bakışı bolca hissediliyor. Haritaları cetvelle çizilen, sözde barış getirilen halkların iradesini ortaya koyması gerektiği gibi inanılmaz öneriler yapıyor. Bir dönem Bush'un danışmanlığını yapmış bir ideoloğun tarih çalışmasını okuduğunuzu sürekli aklınızda tutarak okumanızı tavsiye ederim.
Orta-Doğu
2020 149. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2020 19:22
Kitap pers-dogu roma roma çatışmalarından başlayarak osmanlının son dönemine kadar geçen süreçte siyasi, askeri, ekonomik ve sosyal olayları bir oryantalistin gozunde objektif bir şekilde anlatmış bu dönemlere ait bilgisi olanlar için biraz sıkıcı olabilir. Çünkü kitabın gereği olarak oldukça yüzeysel bir anlatım var. Fakat dönem hakkında fazla bilgisi olmayan için oldukça öğretici olmuş. Kitabın içinde oldukça orjinal bilgiler olmasida kitabı ayrıca önemli kılan yanı. Her şeye rağmen kesinlikle meraklıları için tavsiye kitaptır.
2021 35. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2021 14:40
Yıllardır okullarda tarih eğitimi almamıza rağmen hep bir şeyleri mantığına oturtmadan ezberleyip geçmişiz, meğer sebebi en temele inilmediğinden-miş hiç bakmadığım bir bakış açısıyla dışarıdan olayların nasıl göründüğü ile ilgili bir sürü farklı şey okudum. Kitabın yazarı Lewis İngiliz asıllı Amerikalı tarihçidir. Kitabın çoğunlukla objektif olarak yazıldığını düşünüyorum,kendi düşüncelerini kimseyi yüceltmek veya taşlamak amacı olmadan sadece dile getirmiş (olması gerektiği gibi). Bitirmesi biraz zaman aldı biraz okuyup biraz dinlenmek daha sonra devam etmek gerekiyor. Sindire sindire okunursa daha da anlaşılır oluyor. Kitabın son sayfalarında dergi kıvamındaki fotoğraflar ile de birleşince tadından yenmez bir hale gelmiş. Olumsuz olarak da 4. Kısım olan "Kesitler" kısmında "devlet,ekonomi,kültür, hukuk ile din" kısımlarında kronolojik gidilmemiş olması biraz kafa karışıklığına sebebiyet veriyor.
2025 11. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2025 10:22
Dünya tarihinde çok önemli bir yere sahip olan binlerce yıllık Orta Doğu tarihinin çarpıcı bir özeti... ​Orta Doğu uzmanı Bernard Lewis'in kaleminden çıkan bu değerli çalışma; ele aldığı olayları çok derinlemesine işlemese de bölgede varlık göstermiş dinlerin, mezheplerin, etnik unsurların ve imparatorlukların tarihini ana hatlarıyla kavramamız açısından son derece aydınlatıcı bir rehber niteliğinde. ​Orta Doğu tarihine ilgi duyan ve bölgenin karmaşık geçmişine dair bütüncül bir perspektif kazanmak isteyen herkes için rahatlıkla tavsiye edilebilecek, harika bir başlangıç kitabı.
OrtadoğuBernard Lewis · Arkadaş Yayınları · 20201,576 okunma
Ciddi manada tarih düşkünüyseniz ve özellikle Ortadoğu bölgesine merakınız varsa yolunuzun kesinlikle Bernard Lewis ile kesişmesi gerekiyor. İngiliz asıllı Amerikan profesör 2018 de ölene kadar Princeton Üniversitesinde ders veriyordu. Uzmanlık alanı İslam Tarihi. Eseri için denilebilecek tek şey var: Bir başyapıt. Lewis eseri o kadar güzel dokumuş ki olaylar arasındaki neden sonuç ilişkisine hiç zarar vermeden tarihi kaynaklara dayanarak, coğrafyadaki tüm hassasiyetleri, gelenek ve görenekleri dikkate alarak çok değerli bir eser ortaya koymuş. Eserdeki Ortadoğu günümüz Arap devletlerinin bulunduğu topraklar,Türkiye,İran,Azerbaycan’dan başlayarak Hazar Denizi kıyısındaki toprakların tamamını kapsıyor. Bahse konu coğrafyanın İslam öncesinden başlayarak günümüze değin geçirdiği toplumsal dönüşüm ve değişimleri ele alıyor.Bunları yaparken ait olduğu kültürü, ve bu kültürün önyargılarından arınarak tamamen bilimsel bir şenlik yaşatıyor okurlarına.Eserde Ortadoğu’nun başat faktörü sayılan 3 halk üzerinde özellikle duruyor. Bunlar: Türkler,Araplar ve Farslar. Coğrafyamıza ait okuduğum eserler arasında kesinlikle en iyisi diyebilirim.
·494 syf.·
2019 11. kitabı
Bernard Lewis'in bu yapıtı sadece Ortadoğu ile ilgilenenler için değil, aynı zamanda genel kültür açısından meraklı herkes için başlangıç niteliğinde; konu bakımından yüzeysel ama içerik, ayrıntı bakımından ziyadesiyle doyurucu bir bölge çalışmasıdır. Şarkiyatla ilgilenen herkesin bildiği bu üstadın eserini daha önce birçok kere başlamış, yarıda bırakmış; veyahut da ara bölümlerden incelemiştim. Bu sefer baştan sona tek tek irdeleyerek, hazmederek okudum. Benim için keyifli bir ay oldu. Kitap beş kısımda on dokuz bölümle incelenmiş; Hırıstiyanlık öncesinden tutun, son Saddam olaylarına kadar değinmiş, analizlerini yapmıştır. Son diyorum, çünkü 1995 yılında basılmış. Tabi ondan sonra da Ortadoğu'nun kaderini değiştiren pek çok şey oldu ama onları başka eserlerinde görebiliriz. Benim için, kitabın başı Hıristiyanlık ve İslamiyet öncesine dair birçok bilmediğim şey barındırdığı için çok canlı ve meraklı geçti. Okudukça kitaba ne kadar emek harcandığını görüyorsunuz. Orta kısımlarda ise "genel" olarak bildiğim şeyler olduğu için açıkçası biraz sıkıldım ama tam olarak kronolojik ilerlemediği için zaman zaman geriye dönüşler ilgimi canlı tutmaya yetti. Son iki bölüm ise aslında yakın Ortadoğu tarihinin genel özeti niteliğindeydi. Kitap sonunda da eski bölge haritaları, kronolojik tarih ve Ortadoğu'yu temsil eden bir çok fotoğraf ve resme yer verilmiş. Eleştirilecek kısımları elbet vardır, bazı değinilmemiş veya üzerinde fazla durulmamış konular gibi. Ama yeterince geniş bir içeriğe sahip olduğundan böyle şeyler elbet kaçınılmaz olacaktır. Diğer bir eleştirim de elimdeki 12. Baskıda birçok yazım hatası olmasıydı. Tabii bu ilgili yayınevi ile ilgili bir durum. Geçtiğimiz Mayıs ayında 102 yaşında iken hayata gözlerini yuman Lewis hakkında ise Murat Bardakçı şöyle diyor:
2018 1. kitabı
Ortadoğu'yu; 2000 yıl öncesinden günümüze tüm yönleriyle ele alan objektif bir eser. Ortadoğudaki kültürel değişiklikleri, savaşları, dinleri, halkları, dilleri, devletleri tüm yönleriyle ele alıyor. Uygarlıkların yükselişlerini, çöküşlerini tüm gerçekliğiyle gözler önüne seriyor.
2021 36. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2021 12:01
Kişisel stratejinim ağırlıklı olarak kendi alanımda ve kendi alanlarında da çok ünlü olan çok önemli eserleri okumak. Bernard Lewis oryantalist bir tarihçi olarak tarih konusunda çok tavsiye edilmişti bütün kitaplarını okuyamayacağım için Ortadoğu kitabını bizimle alakalı olabileceğini düşünerek seçtim. Bize tarihi böyle anlatsalardı kesinlikle çok daha fazla sever belki de asıl amaç olan ders alma konusunda daha başarılı olurduk. Maalesef savaşların ve liderlerin tarihi haricinde başka hiçbir şeyin tarihi yokmuş gibi bir algı var kültürümüzde. İlk defa şeylerin tarihi konusunu ve o atmosferi genel olarak tarih içerisinde çok güzel anlatan bir kitap okudum. Aşırı teknik konulara girmeden ama bilinmesi gereken şeyleri de ve özellikle de tarihte nelerin neleri tetiklediğini ve nelerin hangi ortamda etkin olduğunu ve hangi şartlarda gerçekleştiğini ne kadar önemli olduğunu 5N 1K ile anlatan bir kitap olmuş keşke tüm tarih kitapları böyle olsa.. Herkese tavsiye ederim..

Bernard LewisYazar · 31 kitap
Bernard Lewis (d. 31 Mayıs 1916, Londra, İngiltere), İngiliz asıllı ABD'li tarihçidir. Princeton Üniversitesi'nde profesördür. İslam tarihi ve İslam-Batı ilişkisi hakkında uzmanlaşmıştır. Ortadoğu hakkında uzmanlaşmış batılı uzmanlar arasında en çok okunan yazarlardandır. Yahudi kökenlidir ve George W. Bush'un danışmanlığını yapmıştır. Lewis, 1993 yılında Le Monde gazetesine verdiği bir demeçte 1915 yılında Ermenilerin Osmanlılar tarafından öldürülmesinin bir "soykırım" olmadığını, "savaşın bir yan ürünü" olduğunu söylemişti.Paris’te bir mahkeme bunu Ermeni soykırımının inkarı olarak kabul etmiş ve tarihçiyi sembolik olarak 1 Frank para cezasına çarptırmıştı. Londra Üniversitesi'nde eğitim gördü; yüksek lisansını Ortadoğu Tarihi yoğunluklu olmak üzere Tarih konusunda, doktorasınıysa İslam Tarihi konusunda yaptı. Paris Üniversitesi'ndeki araştırmaları sırasında Türkçe öğrendi. 1938 yılında ders vermeye başladı. 1974'e kadar Londra Üniversitesi'nde, 1974-1986 arasındaysa Princeton Üniversitesi'nde hocalık yaptı. 1998 yılında Atatürk Barış Ödülü'nü aldı. Araştırma alanları Ortaçağ İslam Dünyası, günümüz Ortadoğusu ve Osmanlı Devleti'dir. Başlıca Yapıtları: The Arabs in History (1950); The Emergence of Modern Turkey (1961); The Assassins (1967); The Muslim Discovery of Europe (1982); The Political Language of Islam (1988); Race and Slavery in the Middle East: an Historical Enquiry (1990); Islam and the West (1993); Islam in History (1993); The Shaping of the Modern Middle East (1994); Cultures in Conflict (1994); The Middle East: A Brief History of the Last 2,000 Years (1995); The Future of the Middle East (1997); The Multiple Identities of the Middle East (1998); A Middle East Mosaic: Fragments of life, letters and history (2000). Türkçede yayımlanmış yapıtları: Modern Türkiye'nin Doğuşu (1988), İslam'ın Siyasal Söylemi (1993), Ortadoğu: Hıristiyanlığın Doğuşundan Günümüze 2000 Yıllık Tarihi (1996), İslam Dünyasında Yahudiler (1996), Müslümanların Avrupa'yı Keşfi (1997), Çatışan Kültürler - Keşifler Çağında Hıristiyanlar, Müslümanlar, Yahudiler (1999), Ortadoğu'nun Çoklu Kimliği (2000), Tarihte Araplar (2000), Alamut Kalesi ve Hasan El Sabbah(2012). 1998 yılında Atatürk Uluslararası Barış Ödülü'ne layık görüldü. 1915 Ermeni tehciri hakkında sonuçları Lewis, Ermenilerin bağımsızlık hareketlerinin diğer azınlıkların bağımsızlık hareketleriyle karşılaştırıldığında Osmanli devleti için en ciddi tehdit olduğunu bildiriyor. Lewis'e göre, Türkler, fethettikleri Sırp, Bulgar, Arnavut ve Rum ülkelerinden isteksiz de olsa vazgeçebiliyorlardı çünkü sonuçta uzak olan illerden vazgeçiyorlardı ve devletin sınırlarını "kendi evlerine" yaklaştırıyorlardı. Ermeniler ise, Türklerin anavatanlarının üzerinde yaşıyorlardı. Bu topraklardan vazgeçmek, devleti küçültmek ile değil, devletin parçalanması ile eşanlamlıydı. Lewis, bu satırları 1966 tarihli The Emergence of Modern Turkey (Modern Türkiye'nin doğuşu) adlı kitabının eski basımında yazıyordu. Lewis, daha sonra fikir değiştirdi. Aynı kitabın 2002 seneli basımında son cümleyi değiştirdi: kitapta "holokost" yerine "slaughter" (kırım, katliam) ve "1,5 milyon ermeni ölümü" yerine "1 milyondan fazla Ermeni ve bilinmeyen sayıda Türk öldü" yazıyor. 1993 senesinde fransız Le Monde gazetesine verdiği röportajda, aynı vatan için iki halk arasında süren kavganın soykırım ile bittiğinin kuşkulu olduğunu söylemişti. Lewis, Ermenileri yok etmek için bir plan olmadığını, Osmanlı belgelerinin ermenileri kovmak / zorunlu yer değiştirmek (expulsion) niyetini ispatladığını ancak kökten yok etmek (extermination) niyetini ispatlamadığını söyledi. 1 Ocak 1994'te, Osmanlı hükümetinin Ermenileri yok etme niyeti olduğuna dair güvenilir kaynaktan hiç bir delil yok, dedi. Daha sonra, 2002 senesinde The Emergence of Modern Turkey kitabının, yukarıda sözü edilen cümle değişimini gerçekleştirdi. 19 Mayıs 2018 tarihinde Voorhees, N.J. yaşadığı huzurevinde 101 yaşında öldü.