Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Cihan İmparatorluğunun Kurucusu

Osman Beg

Uğur Altuğ
Bir Dünya Imparatorluğunun Karizmatik Kurucusu: Osman Beg… Osman Beg karizmatik bir lider olarak ortaya çıkmadan önce, mevcut koşullar ve coğrafi ortam nasıldı? Ailesiyle, yoldaşlarıyla ve diğer unsurlarla nasıl bir ilişkisi vardı? Bey olarak seçilmesinde ne gibi etkenler belirleyici olmuştu? Askeri faaliyetlerinde geliştirdiği stratejiler nelerdi ve gazilikle alplığı şahsında nasıl birleştirmişti? Osman Beg, her yönüyle bağımsız bir beylik kurarken nelere önem vermişti? Nasıl bir kurumsal yapılanmayı ve nüfus politikasını benimsemişti? Bizans saray tarihçilerinin bile dikkatini çekmiş olan büyük icraatları niçin Selçuklu kamuoyunda âdeta görmezden gelinmiş ve pek kayda değer bulunmamıştı? Osmanlı kuruluş ve yükselme dönemleri, askeri ve idari kurumları ve Osmanlı padişahları gibi meseleler üzerinde araştırmalar yapan Uğur Altuğ, kariyerinin henüz başında Osmanlı erken devirlerine ait arşiv belgeleri üzerine yoğunlaşarak, hocası Halil İnalcık ve Evgeni Radushev’le birlikte, peş peşe imparatorluğun en eski tahrir defterlerinin yayınına imza attı. İnalcık’ın Osmanlı Devleti’nin kuruluş sürecinin cereyan ettiği sahalarda 2000’li yıllarda yaptığı toponomi çalışmalarında da hazır bulundu. Elinizdeki kitapta Doç. Dr. Uğur Altuğ’un öğrencilik yıllarından beri cazibesine kapıldığı Osman Beg efsanesi, arşiv belgeleri ile en arkaik ve modern kaynaklardan yararlanılarak zaman, mekân, ortam, karizma kavramı ve kurumsal yapılanma süreçleri çerçevesinde inceleniyor. Sevk ve idare yeteneği, atılganlık, cesaret, öngörü, sağduyu gibi özellikleri ve donanımı sayesinde Osman Beg’in, karizmatik otoriter kişiliği ile kendisine çektiği kitlelere nasıl yeni bir ruh ve heyecan verdiği gözler önüne seriliyor. “Osman Beg”, tüm okuyucuları Osmanlı İmparatorluğu’nun tohumlarının atıldığı zamanlara götürüyor...
Yazar:
Uğur Altuğ
Uğur Altuğ
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 21 dk.Sayfa Sayısı: 224Basım Tarihi: 2020Yayınevi: Kronik Kitap
ISBN: 9786057635525Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Bir Lider: Osman mı, Ataman mı?
Bir Lider: Osman mı, Ataman mı? ✺ ✺ ✺ Osmanlı yönetimi altı yüzyıl ( 1299 – 1918 ) boyunca üç kıtaya yayılan heterojenleşen ve modern devletlerde ki iç insicamı sağlayan unsurların pek çoğundan mahrum bulunan bir devleti idare etmekte kullandığı metotlar henüz gerektiği gibi anlaşılmış ve tam anlamıyla açıklanmış değildir. Osmanlı
Osman Beg
Osman BegUğur Altuğ · Kronik Kitap · 2020116 okunma
Reklam
224 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
25 günde okudu
Akademik bir eser. Ama bu sizi yanıltmasın. Çok akıcı ve anlaşılır bir dille yazılmış. Kuruluşa dair çok seneryolar olduğundan dönemin ve günümüz kaynaklarından yararlanılarak yazılmış önemli bir eser. Bir tarih öğretmeni olarak bana çok şey kattı. Tavsiye ediyorum.
Osman Beg
Osman BegUğur Altuğ · Kronik Kitap · 2020116 okunma
224 syf.
9/10 puan verdi
Osman Bey Hakkında Her Şey
Osman Beg, “Cihan İmparatorluğunun Kurucusu” ön adıyla Doç. Dr. Uğur Altuğ tarafından hazırlanmış bir kitap. Altuğ bir akademisyen tarihçi ve Halil İnalcık ekolünden geliyor. Merhum Halil İnalcık'ın da bir öğrencisi aynı zamanda. Kitaba baktığımız zaman, kitabın bazı bölümlerden oluştuğunu görüyoruz. Girişin ardından Osman Bey'in tarih sahnesine
Osman Beg
Osman BegUğur Altuğ · Kronik Kitap · 2020116 okunma
224 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Osman Beg
Halil İNANCIK’ın öğrencisi olan yazar, Osman Beg hakkında belgelere dayanarak olabildiğince detaylı bilgiler veriyor. İsminin hangi şartlar altında koyulduğunu, kardeşlerinin ve amcasının arasından nasıl sıyrılıp karizmatik bir lidere dönüştüğünü sade bir üslup kullanarak anlatmıştır. Yakın çevresinde bulunan Samsa Çavuş, Köse Mihal, Konur Alp, Akça Koca, Saltuk Alp ve Turgut Alp ile ilgili bilgilerde göze çarpıyor. Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşu ve kısa sürede yükselmesi hangi şartlar altında gerçekleştiğinin üzerinde duran yazar, ayrıca kuruluş yılının neden 1302 olduğunun cevaplarını da bu kitapta ele almıştır. Kitabın ortasında Osman Beg’e ait portre resimlerinin bulunması kitaba ayrı bir hava katmıştır. Tavsiye ediyorum.
Osman Beg
Osman BegUğur Altuğ · Kronik Kitap · 2020116 okunma
Reklam
224 syf.
7/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Literatürde eşi olmayan bir biyografi eseri. Bu açıdan önemli, fakat ortada bir sorun var. Çoğu yerde aynı konular, farklı cümlelerle anlatılıyor. Aynı satırları okur gibi okudum çoğu bölümleri.
Osman Beg
Osman BegUğur Altuğ · Kronik Kitap · 2020116 okunma
224 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Osman Bey ve öncesinin tarih yazıcılığında anlatımının belgelerin azlığı sebebiyle ne kadar zor olduğu bilinen bir gerçek ve buna rağmen Halil İnalcık’ın da açtığı yolda çok iyi bir kitap çıktığı düşüncesindeyim. Buna rağmen kitabın bazı yerlerinde tekrara biraz fazla düşülmüştü tek eleştirim bu olabilir sanırım.
Osman Beg
Osman BegUğur Altuğ · Kronik Kitap · 2020116 okunma
224 syf.
9/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Bir Dünya İmparatorluğu'nun Karizmatik Kurucusu: Osman Beg
Bir Dünya İmparatorluğu kurucusunun tarih sahnesine çıkışında içinde bulunduğu koşulları ve yaşadığı coğrafyayı kullanarak nasıl bir karizmatik lidere dönüştüğünü birlikte takip edeceğiz. Bu kitapta tarihi belgelerin kıt olduğu Osmanlı Devleti'nin kuruluş dönemine ait yapılan araştırma, inceleme ve tarihi belgelere şahit olacaksınız. Osman Beg'in etrafındaki beylikler gibi otoritelere karşı sivrilmeyip içinde bulunduğu şartları iyi kullanarak gerçekleştirdiği politikalar, kazandığı zaferler ve fetihleri ile nasıl bir karizmatik lidere dönüştüğü ve çekim merkezi haline geldiğini öğreneceğiz. Bunların sonucunda kapısı aralanan bağımsızlık yolunda elinde bulunan kaynakları nasıl sevk ettiği ve kullandığını görüyoruz. Belli bir dönemden sonra seferlere oğlu Orhan'ı gönderip kendisi de merkezde kalarak Devlet olma yolunda belirlenen politikalar, çoğalan nüfusun yerleşiminin planlanması ve kurumsal yapılanma ile ilgilenmesi konuları hakkında bilgi ediniyoruz. Kısacası Osman Beg'in Bizans ve batılı tarihçilerin belirttiği gibi ilkel ve çoban bir güruhtan gelen bir barbar olmadığı bunların aksine kariyeri boyunca bütün süreçlerde ortaya çıkan en önemli ve belirleyici özelliklerinin temelinde karizmatik kişiliği ve otoritesi bulunmaktadır. Bulunduğu bölgedeki idari, askeri, dini ve kültürel zümrelere mensup kişilerle iyi ilişkiler içinde bulunmuştur.
Osman Beg
Osman BegUğur Altuğ · Kronik Kitap · 2020116 okunma
224 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Halil İnalcık'ın öğrencisi olan ve onunla araştırmalar yapan Uğur Altuğ, bu kitabıyla İnalcık hocanın tezini savunmuştur. Osman Bey ile ilgili iyi bir biyografi kitabı olup, çeşitli ilginç noktalara değinmiş ve Osmanlı kuruluş dönemiyle ilgili güzel tespitlerde bulunmuştur. Ancak kitabı okurken yazarın kendini çok fazla tekrar ettiğini gördüm ve bu okuyucuyu bir yerden sonra sıkıyor. Bazı iddialı tespitlerinde herhangi bir dipnot kullanmamış olması ayrı bir eksik. Kaynakçasının daha zengin olmasını beklerdim. Sıfırdan tarih öğrenmek isteyenler için iyi bir kitap. Akademik olarak tarihle uğraşanlar için ise ilginç tespitlerin olduğu ancak dipnot kullanımı açısından yetersiz olduğu için kafalarda soru işaretleri oluşturan bir eser.
Osman Beg
Osman BegUğur Altuğ · Kronik Kitap · 2020116 okunma
Reklam
224 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Osman Beg
Osman Bey hakkında çok fazla yazılı kaynak bulunmaması sebebiyle kitap çok tekrara düşmüş , sürekli olarak Osman Bey'in karizmatik ve otoriter özelliklerine değinmiş. Çok fazla akıcı olmamakla birlikte bilgilendirici bir eser olmuş. Osmanlı Devleti'nin temellerinin atıldığı dönemin konjonktürünü, Osman Bey'in taşıdığı vasıfları, Bizans'ın, Selçukluların,İlhanlıların ve Türkmenlerin içinde bulunduğu durumlara değinilmiş.Kuruluş Üzerinden üstün körü geçilen bazı hususların ne ifade ettiği hususlarına detaylı olarak değinilmiş.
Osman Beg
Osman Beg
Uğur Altuğ
Uğur Altuğ
Osman Beg
Osman BegUğur Altuğ · Kronik Kitap · 2020116 okunma
224 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Öncelikle şunu belirtiyim Tarih de olaydan ziyade Otobiyografi veya anı okumayı daha çok seviyorum, Osman hakkında bilgim çok azdı, bu kitap sayesinde yeni şeyler öğrendim. Kitap 4 bölümden oluşuyor, Yaşanılan koşullar Osmanın ilk göze gelmesi, Ailesi ve Yakınları, Siyasi ve Askeri Faaliyetleri, Savaş, Ordu ve Kurumsal Yapılanmalar... Yahşi Fakih ve Aşık Paşazade geleneğinin Osman' a yüklediği anlamlar olsun, Köse Mihal ve Samsa Çavuşla olan yakınlığı siyasi askeri süreçlerde ki ilişkileri, oğlu Orhana yüklediği sorumluluklar, Kendisinin karizmatik bir lider nasıl olduğu vs.Ilk kez duyduğum birçok şey olduğu için zaman zaman zorlandım bunu belirtiyim. Osman Beg in üzerine tek kitap ve okunması gereken bir kitap bence tavsiye ederim.
Osman Beg
Osman BegUğur Altuğ · Kronik Kitap · 2020116 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Öncelikle yazarın merhum Halil İnalcık on öğrencisi olması kitaba olan merakımı daha da artırmıştır. Osman beyin öncelikle gençliğinden başlayıp , karizmatik ve savaşçı bir bey olmasının yanı sıra , Ertuğrul beyin onayıyla birlikte gaza ve yurdu genişletme çabaları , samsa çavuş ve mihal Gazi gibi isimlerle olan dostluğu sayesinde koyunhisar , İznik , bopheus savaşları Osman bey i tanınan ve önder bir kişilik haline getirmiştir. Osmanlı’nın kuruluşunun 1299 değil de 1302 de kabulünün açıklamalarını da anlatan yazar güzel bir kitap sunmuş. Ayrıca yine kronik kitap ve yine güzel eserler
Osman Beg
Osman BegUğur Altuğ · Kronik Kitap · 2020116 okunma
224 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Osman Bey'in kişiliği hakkında ciddi bir bilgi birikimine sahip olan kitap, her kesimin sıkılmadan okuyabileceği ve anlayabileceği bir dille yazılmıştır. Halil İnalcık'ın öğrencilerinden olan Doç. Dr. Uğur Altuğ, kitabında konuya tamamıyla hakim olduğunu ve derinlemesine bir araştırmanın sonucu olduğunu bizlere hissettirmektedir. Tarihe ve Osmanlı tarihine ilgi duyanların kitaplığında bulunması gereken bir kitap.
Osman Beg
Osman BegUğur Altuğ · Kronik Kitap · 2020116 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Osman Beğ’in Göçebe Olmadığı Hususunda Uğur Altuğ'un Fikrine Ufak Bir Eleştiri Sultan Osman Gazi Han’ın hayatı üzerine monografik bir eser kaleme alan Uğur Altuğ, Osmanlı kroniklerindeki bazı ipuçlarından yola çıkarak birtakım fikirler ortaya koymuştur. Uğur Altuğ, Gibbons’un Osman’ı ‘’göçebe bir çoban’’ ((ki Osman'ın yaylak hayatı yaşaması,
Osman Beg
Osman BegUğur Altuğ · Kronik Kitap · 2020116 okunma
224 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
56 günde okudu
Tarihi dizilerden değil de bu işin ehli olan değerli tarihçilerimizden öğrenmek en güzeli... Kitabı okumak için illa tarih öğrencisi olmaya gerek yok tarihe ilgili iseniz bu kitabı çok güzel bir şekilde okuyabilirsiniz Osman Bey'in aşiret Reisi gibi değil de yerinde hamlelerle ve üstün zekası ile Osmanlıyı nasıl kurduğuna tanık olacaksınız... ikili ilişkilerde ki siyasi dehası,Coğrafyayı kullanma başarısı ve cesareti ile Osman Beg'i yakından tanımak için mutlaka tavsiye ederim
Osman Beg
Osman BegUğur Altuğ · Kronik Kitap · 2020116 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.