Ve II. Abdülhamit

Panama Yayıncılık

Osmanlıda Derin Devlet ve 2. Abdülhamit Kitap İncelemesi
2025 11. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2025 18:49
Öncelikle kitap başlık konusundan youtube de clikbait olarak adlandırılan videolar gibi. Çünkü kitabın başlığında yer alan Osmanlıda Derin Devlet konusu işlenmiyor. Kitabın konusu Sultan Abdülmecid Abdülaziz 5.Muradın hayatları döneminde yaşanan siyasi ve tarihi olaylar anlatıldıktan sonra 2.Abdülhamit dönemi anlatılmakta. Ayrıca Abdülmecid Abdülaziz ve 5.Murad hakkında bilmediğimiz belli başlı bilgiler anlatılmakta. Abdülhamit konusu ise biraz tartışmalı çünkü yazarın bu konuda doğru bilgileri olduğu gibi yanlış bilgileri de var. Örnek olarak osmanlıda onun döneminde okuma yazma oranının %60 civarı olduğu iddia edilmiş. Sadece alimler ve önemli devlet adamlarının doğru düzgün okuma yazma bildiği bir memlekette bu kadar absürt veriler sunmak büyük bir hatadır. Bunun gibi birkaç konu bulunmakla beraber doğru ve hiç bilmediğimiz bilgilerde anlatılmakta. Kitap için bir olumsuzluksa kitapta bir konu sürekli ve sürekli tekrar edilebiliyor. Bu yüzden belli bir noktada insan sıkılıyor. Yine de bunlara rağmen Yavuz Bahadıroğlu nun bu kitabına 10 üzerinden 10 veriyorum... İyi okumalar.
Koray Göksu İle Kitap İncelemesi
Silinen Akide
2026 2. kitabı
Önce tarihimizi sildiler sonra onun yerine kendi tarihiymiş gibi gösterip övündüler. Çünkü onların kokuşmuş yaşanmışlıklari bu kadar mükemmel olamazdı.
Duygu ve Düşünce
2023 73. kitabı
Her zaman iyi kitaplar okuyamazsınız. Bilinir ki her şey zıddıyla kaimdir. İyi olanın değerini bilmek için de kötü olanı tanımak gerekir. Sadece iyi kitaplar değil okuduğunuz kötü kitaplar da heybenize bir şeyler bırakır, öyle ya da böyle. Merhum gazeteci bu kitabında yanlılıktan yakınırken kendisi neredeyse tüm kitabı tarih kitabı olmaktan çıkarıp - ki tarih kitabı olduğu tartışılır - kendi görüş ve yorumlarını aktardığı iki yüz sayfalık deneme olarak okurlarına sunmuştur bir nevi. Nasıl ki Osmanlı Devleti'nin tamamen kötülenmesi yanlışsa son iki yüz yılının ve tarihi gerçeklerin görmezden gelinip her şey güllük gülistanlıkmış gibi kabul edilmesi o derece yanlıştır. Tarih, objektifliğe ve argümanlara dayanmalıdır. Maalesef söz konusu kitap bu konuda bir hayli yetersizdir. Meselenin özü ve idrak edilmesi gereken nokta bizi tam da şu gerçeğe götürüyor: Padişahın "kullarım" dediği bu millete Gazi M. Kemal ATATÜRK "Efendiler!" diye seslenmiştir. Bunun bilincine vardığımızda dünün, bugünün ve inşa etmemiz gereken yarının önemini daha iyi anlayacağımızı umut ediyorum.
Osmanlı'da Derin DevletYavuz Bahadıroğlu · Panama Yayıncılık · 2023664 okunma
Tarih Hakikati Anlatırsa Tarihdir : Okullarda Okutulan Tarih değilmiş .
2021 8. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2021 19:48
Evvela geçtiğimiz aylarda vefat etmiş olan Kıymetli Tarihçimiz Yavuz Bahadıroğlu Mahlasıyla tanınan Niyazi Birinci Beyefendiye Allah'tan rahmet ve mağfiret diliyorum , tarihin gerçek halini görebilmemize bir ayna olduğu için kendilerine sevgi ve hürmetlerimi bu dünyadan arz ediyorum . Evet kıymetli dostlar fikrimce kitabın incelemesi kısaca şöyle : Bu kitapla , Okullarda ders kitaplarından anlatılan tarihin özellikle de II.Abdulhamid hakkında yazılan ve atılan iftiraların gerçek olmadığını delilleriyle birlikte görüyorsunuz . Dolayısıyla kimi şahsiyetlerin sanıldığı kadar masum olmadığını ve zalim olarak gösterilen II.Abdulhamid 'in aslında ne kadar merhametli şefkatli ve tabi siyasi bir deha olduğunu ve daha birçok konuda gerçek tarihi öğrenmiş oluyorsunuz . Kitabın dili oldukça sade , akıcı ve anlaşılır , yazar bazı yerlerde sorular sorarak okuru tefekküre de davet ediyor bu yönüyle de gayet anlamlı ve güzel . Keyifli okumalar dilerim .
Tarih
Osmanlı'da Derin Devlet ve II. AbdülhamitYavuz Bahadıroğlu · Panama Yayıncılık · 2015664 okunma
2020 68. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2020 14:00
Abdülmecid, Abdülaziz, V. Murad... Ve hâlâ büyük tartışma konusu olan II. Abdülhamid... "Ulu Hakan" ve "Kızıl Sultan" arasına sıkıştırılan Sultan Abdülhamid... Yavuz Bahadıroğlu'nun, tarih kitaplarının çelişkilerini gözler önüne sermesiyle kafamızdaki soru işaretlerine dur dediği, Osmanlı devlet yapısı ve padişahlarının eleştirel incelendiği mutlaka okunması gereken bir yapıt. Bahadıroğlu, kendi tespitlerine yer verirken "Yine de son karar tarihindir." diyor. Kitabı okurken beni hayrete düşüren o kadar çok şey oldu ki...Örneğin Tevfik Fikret'in, II. Abdülhamid'e karşı, Ermeniler tarafından düzenlenen suikastın başarılı olmaması üzerine söyledikleri ve yine Fikret'in, Abdülhamid'in suikasttan bir gecikme sayesinde kurtulması üzerine yazdığı "Bir lâhza-i teahhur (Bir anlık gecikme)"isimli şiiri şoke etti. Voltaire olarak tanıdığımız Fransız yazar ve filozof François-Marie Arouet, Hz.Muhammed'e hakaret içeren bir oyun yazıp sahnelemek istiyor ve yine bir Fransız yazar Henri de Bourneir "Muhammed"isimli, Hz. Muhammed'e hakaret içeren bir oyun kaleme alıp sergilemek istiyor. Bunu haber alan Sultan Abdülhamid derhal harekete geçiyor ve Fransız hükümetine sert uyarılarda bulunuyor. Padişahın elindeki hilafet gücünden korkan Fransız hükümeti oyunları yasaklatıyor... Dediğim gibi hayrete düşüren o kadar çok şey var ki... Osmanlı'ya ve Abdülhamid'e farklı bir perspektiften bakmak isterseniz vakit kaybetmeden eseri okumalısınız. "Abdülhamid'i anlamak her şeyi anlamak olacaktır!" -Necip Fazıl Kısakürek
2020 112. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2020 12:33
Okuyucularınında dikkatini çektiği üzere kitabın başlığında bulunan derin devlet kısmından neredeyse hiç bahsedilmemiş, Osmanlı’nın son dönem padişahlarından özelliklede Sultan 2. Abdülhamit Han’ın padişahlık döneminden bahsedilmiştir. Aslında kitabın başlığına göre umduğumu bulduğumu söylemeyeceğim ancak 2.Abdülhamit ile ilgili kısımlar dikkat çekici, bilgilendiri, yanlış bilinenleri düzeltir nitelikte güzel bir çalışma olmuş.
2024 37. kitabı
Okunma: 29 Kasım 2024 12:50
Osmanlı’da Derin Devlet ve II. Abdülhamit ~ Yavuz Bahadıroğlu . Alıntılar; . Bir insan, resmi hayatındaki sertliği nispetinde hususi hayatında yumuşak huylu olabilir. Bunlardan birini mutlak surette ağır basacağı bilinen bir hakikat ise de insanın sertlik kadar yumuşaklığa da ihtiyacı vardır. Bunun tersi de aynı ölçüde elzemdir. Aksi halde robot olur. . Meselenin esas ve en ibret verici tarafi ise padişahın şahsında milletimizin hayatına kasteden canileri bir Türk şairinin alkışlamasıdır. Tevfik Fikret, Ermeni ve diğer düşmanlarımızın suikastçılarına, "BiR LAHZA-İ TEAHHUR" manzumesinde; Ey şanlı avcı, damını beyhude kurmadın Attın... fakat yazık ki yazıklar ki vurmadın Dursaydı bir dakikacağız devr-i bi-sükun Bir hayır olurdu misli asırlarca geçmemiş... Gibi sözlerle yapılan işi alkışlıyordu. . Yunan ordusunu ben, pekiyi bilirim. Katiyen disiplini yoktur ve balkanların en kıymetsiz ordusudur. Yunan milletinin de bütün meziyeti şarlatanlığındadır. Atıp tutmasını pek severler. Çok cesaret taslarlar amma, bir defa da tokat yediler mi- adamakıllı sinerler. . Lord Fischer, Times gazetesinde neşrolunan hatıratında diyor ki; Akdeni filosunda üç yıl süren Amiralliğim sırasında iki mühim şahsiyete tesadüf etmiştim. Sultan II. Abdülhamit ve paşa XIII. Leon… Birinci şeytanca bir zekâya sahip olmakla beraber, öbürü kılı kırk yarıcıydı. II. Abdülhamit’e karşı şahsen derin bir hürmetim vardır. Bu gibi işleri iyi bilenler, onun bütün Avrupa’nın en usta diplomatlarından olduğuna hükmetmekte gecikmezler. . İttihat ve Terakki Cemiyetinin bazı mensupları isyan etti. Kendilerini durdurmaya çalışan subaylara, kendilerine cephe alan masum halka kurşun sıkmaya başladılar. Bütün bunlar “Hürriyet, adalet, müsâvat (eşitlik), uhuvvet (kardeşlik)” gibi, İttihat ve Terakki’nin yaldızlı
Hafızamızdaki aşırı uçlardan biri Sultan II. Abdülhamit Han'dır! Herkes onu kendi siyasi tercihine göre yorumlamış, 'Ulu Hakan'la 'Kızıl Sultan' arasına sıkıştırılıp, kavga odağına dönüştürülmüştür. Kuraldır: Her 'ifrat' kendi 'tefrit'ini üretir! İki tarafın, bilgi sahibi olmadan kanaat sahibi olmuş fanatikleriyle, tarihi gerçeklerin sadece işlerine yarayan bölümlerini alan tipleri, tarihi kişilerle olaylara salt tarih ilmi açısından yaklaşan dürüst tarihçiyi de konudan soğutmuşlar. Dolayısıyla gerçek Abdülhamit'le gerçek Vahdettin, tarihimizin diğer bazı 'gerçek'leri gibi kaynayıp gitmiş... "Son karar sizin" demiyorum çünkü hepimizin beynine yapışıp kesinleşmiş birtakım karar ve kanaatlerimiz var. Bu yüzden son kararı yine tarihe bırakıyorum. Hasbihalimizi, Sultan II. Abdülhamit'in "Tarih tekerrürdür" diyenlere verdiği bir cevapla bitirelim: "Tarih değil, hatalar tekerrür ediyor".
Puan vermedi·248 syf.·
2020 13. kitabı
Tarih kitapları ne kadar da" Kızıl sultan" olarak yazsa da artık biliyoruzki, 33 yıl yıkılmakta olan bir ülkeyi ayakta tutabilmek, o kadar dış borca rağmen dört bucağa tren yolu götüren, içindeki hainlere rahmen dimdik ayakta duran devlete sahip çıkan "Sultan II. Abdülhamit han" artık biliyoruz ki anlatılanların aksine hain değil bir kahramandır, her insan gibi mükemmel değil ama olunabilecek en iyi yönetici, padişahtır...
Tarihî kitap
2020 2. kitabı
Yavuz Bahadıroğlu tarihi mükemmel anlatıyor. Birçok eserini okudum ama bu kitabın yeri bambaşka. Abdülhamit , Abdülaziz, Abdülmecid'in hayatlarını, yaşadığı olayları vb. Bunları öz ve anlaşılır şekilde anlatmış. Tarih severler okumalı.

Yavuz BahadıroğluYazar · 201 kitap
Yavuz Bahadıroğlu; yazar, tarihçi, gazeteci, radyo programcısıdır. Gerçek adı Niyazi Birinci'dir. Veysel Akpınar, Şeref Baysal, Bahadır Alp, Nurcan Sevinç müstear isimleri altında da yazıları, Hayreddin Sağbaş adı ile kitapları vardır. Evli ve üç çocuk babasıdır. 1971′de İstanbul'da gazeteciliğe başladı. Muhabirlik, araştırma-inceleme, röportaj ve fıkra yazarlığı yaptı. Gazete, dergi ve şirket yöneticisi olarak çalıştı. Gazeteciliğini muhabir ve röportajcı olarak sürdürürken, çocuklara yönelik eserler üretti. Yüzlerce çocuk romanı, hikaye yayınlandı. Aynı dönemde bir gazetede Şeref Baysal ve Veysel Akpınar isimleriyle iki köşe yazısı yazdı. Asıl çıkışını Yavuz Bahadıroğlu ismiyle yazdığı romanlarla yaptı. İlk romanı "Sunguroğlu" ve ardından yazdığı "Buhara Yanıyor" romanı ülkenin en çok satan romanlarından oldu. Genelde Osmanlı'nın çeşitli dönemlerini ele alan otuzu aşkın romanı vardır, bunlardan biri "Biz Osmanlıyız". Yavuz Bahadıroğlu; roman, çocuk kitapları, hikaye, araştırma, oyunlar, film yapılmış senaryolar ve fikri eserler olmak üzere yüzlerce çalışmaya imza attı. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli konularda binlerce konferans verdi, çeşitli kurum ve kuruluşlardan ödüller aldı, iki kitabı Kültür Bakanlığı tarafından yayınlandı. Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden yazarın cenazesi Eyüp Sultan Camisi'ndeki hazireye defnedildi.