Kendin Olma Cesareti

Kasım 2015
Ganj Yayınları

2024 32. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2024 22:53
Osho bölüm bölüm ayırdığı özgürlük kitabı özgürleşmenin özgür olmaya giden yolun nasıl bir şey olduğunu, özgürlük kavramının farklı bakış açısı ile yorumlamaları , diğer yazar ve filozofların gözünden onların düşünce yapısı ve dünyasından aktarımlarını ,tüm düşünceleri tüm anlatıları tüm yapıları toplayarak, özgürlüğün nasıl bir şey olduğunu, özgürlüğe nasıl bir yoldan gidilebileceğini bu yola nasıl çıkılabileceğini, bu yola çıkma düşüncesine aklımıza getirmeyi öğretmeye çalışan yazar özgürleşmeye farklı bir bakış açısıyla bakıyor diyebiliriz. Özgürlüğün üç boyutu bölümünde yazarımızın bahsettiği üç boyutlu geçiş evrelerinden bahsetmektedir. Psikolojik özgürlüğün dini yapıların kolektif öğretilerinin özgürleşmeye giden yolu tıkama vazifesi gördüğünü göstermekte yazar. Yaklaşık sekiz on bölümden oluşan özgürlük kitabı ile Yazar , yalnız başına , tek , meditasyon ve farkındalıklar ile kolektif yapılardan uzak, tek başına oluşturulmuş bir öz benlik ile yaşama yeniden özgürlük ile devam edilebilir olduğunu göstermektedir.
ÖzgürlükOsho · Ganj Yayınları · 2015773 okunma
Benim özgürlük arzum kendin olmaktır.
2023 47. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2023 12:50
Özgürlük kitabını okumak günümüz koşullarında bence güzel bir öğreti olabilir. İnsan çünkü Özgür doğdu... Peki daha sonra kurallar, kanunlar, yaşantılar, toplum bunu maalesef kısıtlandırdı. Özgür olmak edepsiz davranışlarda bulunmak değildir. Kendini nereye koydun ne hissettin kısaca sorumluluklarından vazgeçip bencilleşmek hiç değildir. Özgürlüğün özündeki yapıda tam olarak ne vardı? Geçmişten ve gelecekten Özgür olman vardır. Geçmişine kızarsan sana hükmetmeye başlar ve hiçbir şey geriye doğru gitmez. Senin özgürlüğün hayallerinden geliyor. Dünya henüz Özgür değildir çünkü insanlar olgunlaşmamıştır. Umarım hiçbiriniz özgürlüğün dansını, şarkısını ve sonsuza kadar sürecek olan özgürlük müziğini kaçırmazsınız... En büyük esaret senin ruhunda ruhunu esaretten kurtarmak da senin elinde... Kitapla saygıyla ve kendimiz olarak kalabilmek dileği ile.
Puan vermedi·190 syf.·
2024 5. kitabı
Sen Özgür Olarak Doğdun Sadece sen onu unutmaya koşullandırıldın. Özgürlük sadece sen özgür olmanın sorumluluğunu alabilecek kadar bütünleşmiş olduğunda mümkün olur. Dünya özgür değildir çünkü insanlar olgunlaşmamıştır. İçsel olarak tam özgür bir insan dışsal olarak özgür olmak için yanıp tutuşmaz. Bir şeyden özgürleşmek hakiki özgürlük değildir. İstediğin bir şeyi yapma özgürlüğü de benim bahsettiğim özgürlük değildir. Benim özgürlük vizyonum senin kendin olmandır.
2018 29. kitabı
Okunma: 20 Mart 2018 19:45
Osho özgürlüğü, kendin olma cesareti olarak adlandırmış. Özgürlük sadece sen özgür olmanın sorumluluğunu alabilecek kadar bütünleşmiş olduğunda mümkün olur. Osho'nun dine çok farklı bir bakışı var. Temelde anlattığı şey; İnsanın saf bir sevgi ile Tanrıya bağlanmasını samimi ve içten bir yol ile anlatmış. "Bir insanoğlunun hayatı küçüktür. Onunla ilgili kararlı ol: Ruhunda özgür olmak zorundasın çünkü var olan tek özgürlük budur."
İlişkiler
ÖzgürlükOsho · Ganj Yayınları · 2015773 okunma
“Özgürlük kaos demek değildir.”
·190 syf.·
2021 144. kitabı
Hayatımdaki çoğu insana "Bir felsefe kitabı okuyorum" dediğimde aldığım genel yanıt, "okurken sıkılmıyor musun ya?" benzeri oluyordu. Osho'yla tanışmadan önce belki aynı tepkiyi ben de verebilirdim ama hayır, Osho'dan sonra asla böyle bir niyetim yok. Osho kimdir, tanımayanlara kısaca bahsetmek isterim. Asıl adı Chandra Mohan Jain'dir. Vikipedi'ye yazdığınızda, onun hindistanlı mistik bir guru olduğu çıkar karşınıza. Doğum tarihi, ölüm tarihi, kardeşleri (bu arada baya varmış cidden), ebeveynleri vesaire... hayır sizlere bunlardan bahsetmeyeceğim ben. Ben size Osho'yu Osho yapan şeylerden, düşüncelerinden bahsedeceğim. Osho aydınlanma sürecinin 7 yaşında gözleri önünde dedesinin ölümüyle başladığını söyler. İnsanlığı esarete sürüklemiş tüm inanç ve dini doktrinlerlere karşı, politikacıları olduğu kadar rahipleri de eleştirir Osho. Eğer o olmasaydı, dünyaya Osho olarak gelebilirdim bence ;') Osho varoluşçu düşünceyi savunur, özgürlüğü kendin olma cesareti olarak adlandırır. Başka bir deyişle; "Özgürlük daha çok sorumluluk; o kadar çok sorumluluk demektir ki hiç kimsenin senin hayatına karışmasına gerek olmaz." der. (sf.14) Bu kitaba, içindeki yazanlara karşı çıkabilecek milyonlarca insan vardır eminim dünyada. Birçoğu insanın özgür olmasının mümkün olmadığını savunur. Ve bence bu kişilerin birçoğu da Osho'nun dediği gibi kendini kandırmaya çalışıyordur. Haklarını verelim şimdi, iyi yapıyorlar. (Birçoğu) Açıkgörüşlü olmayan bir insana tavsiye edebileceğim bir kitap değildir. Büyük ihtimalle okurken çok rahatsızlık duyacaklardır ve kitaptan hiç memnun kalmadıklarını dile getireceklerdir. Oysa içlerinde bir yerlerin daha farklı bir hayat, daha farklı bir dünya için kıpraştığını düşünüyorum. Çoğu insan Osho'nun geleneklere, aileye, dine, devlete karşı olduğunu düşünüyor
Dikkat spoiler içerir.
2020 56. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2020 20:11
Osho hakkında ‘Wild Wild Country ‘adında 2018 yılında Netflix bir belgesel yayınladı. Adını duymuş olmama rağmen bir türlü izlemeye fırsatım olmamıştı. Osho’nun (gerçek adı Chandra Mohan Jain) birçok kitabını okudum. Belki de diyorum insanlar onun sözlerini yanlış anladı. İnanç açlığı var toplumlarda, din liderlerinin ve dinin ticaretle yakın ilişkisini görüp, güven problemi yaşıyorlar ve bu mistik gurunun peşinden aydınlanmaya gidiyorlar. Belgeselde izlediğim karakterle kitaplarını okuduğum kişi nasıl aynı oluyor diye de sordum kendi kendime ? Varoluşçu felsefeyi savunan, insanın anlam bulma çabasına yönelen, sorgulayan, hiçbir oluşumu olduğu gibi değil de, sorgulayarak kabul etmeye çalışan bir adam var kitaplarında. Osho bu kitabında dinlerin, devletin, toplumun ve belirli kurallar içeren kalıba sokulmuş bütün oluşumların, insanların gerçek iradesini, özgür düşüncesini ortaya çıkaramadığını söyler. Bir dine inanmak kolaydır der, sorumluluk almazsın o senin için yolu çizmiştir ve onun çizdiği yoldan gidersin tüm sorumluluk ondadır. Aykırı bir düşüncesi vardır. Tabi bunları savunurken şöyle bir çelişkiye de düşer; Özgür olmak erdem sahibi olamamış, yeterli olgunluğa ulaşamamış insanların sahip olması tehlikeli olan şeydir der. Özgür olmak aklına esen her şeyi yapmak değildir der. Dinin gerekleri, devlet kuralları, toplum kuralları evet insanları bir kalıba sokar ama bu kurallar olmadığında tüm insanlık kaosa sürüklenir. Bu kurallar olmadan huzurlu yaşayabilecek bir erdeme, olgunluğa sahip bir toplum yok. Bunu da şöyle ifade eder;’’ Ben devlete karşı değilim, ben devlete duyulan ihtiyaca karşıyım. Ben mahkemelere karşı değilim, ben mahkemelere duyulan ihtiyaca karşıyım.’’ Kitabı okurken Aamir Khan filmleri olan ‘PK’ ve ‘Three İdiots’ aklıma gelmedi değil. Keyifli
2018 6. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2018 23:33
 Öncelikle şunu belirtmeliyim ki kitapta hem çok mantıklı hem de çok tehlikeli cümleler var. Tehlikeli bulduğum birkaç cümle şöyle: " Ailenin psikolojik olarak modası geçmiştir. " " Aile ortadan kalkmak ve yerini komüne bırakmak zorundadır. " " Çocuklar komüne ait olacak, o nedenle bireysel miras meselesi olmayacaktır. " " Toplumla hiç işin olmasın; bırak toplum olduğu gibi devam etsin." " Birey sadece toplum ölürse var olabilir." " Tanrı öldü ve insan özgür." " Dinsiz ve tanrısız bir dindarlık yaratmak zorundayız."  Mantıklı bulduğum cümleleri alıntı olarak paylaştım dileyen ordan okuyabilir.    Osho'nun okuduğum ilk kitabı. İsmini çok sevdim ama içeriğini pek beğenmedim. Osho modern zamanın sahte gurularinin en ünlülerinden biri. dogu mistisizmi ve özgür seks söylemi ile binlerce amerikali murid edinmis, bilim varken dine gerek olmadığını savunmuş ve dinsiz din anlayışını oluşturmuştur. Hem  dunyevi zevklerden, hem de guatana buda'nin sessiz dinginliginden zevk alabilen bir insan..  Kitaptaki komünist yaklaşım dikkatimi çekti. Bir mahkemeden söz ediliyor. Lao Tzu'nun yargıçlığını yaptığı bir davada hem hırsızlık yapan hem de malı çalınan kişi aynı cezayı alıyor. Ve bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Eğer çok fazla fakir insan ve sadece birkaç tane zengin insan olacaksa hırsızlığı durduramazsın, çalmayı durduramazsın." Bu komünist bir yaklaşımdır. Toplumda eşitlik olmak zorunda değildir fakat adalet olmak zorunda. Bir ömür boyu çalışıp mal biriktiren kişi ile hiçbir şey yapmadan yan gelip yatan kişi aynı mala sahip olamaz bu hiç adil değil.  Bu kitaba kötü diyemem her kitap mutlaka size birşeyler katar ama okurken eleştirel bir bakış açısı ile okuyun..
Hukuk
2022 6. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2022 16:23
İncelemeyi bitirdikten sonra tekrar okuduğumda farkettim ki kitaptan çok Osho’nun kendisini eleştirmişim. O yüzden kitaptan da ayrıca bahsetmek istiyorum. Osho’nun okuduğum ikinci kitabı. Daha fazla da okumayı düşünmüyorum çünkü diğerlerini de incelediğimde hep benzer şeyler söylüyor. Açıkçası büyük hayal kırıklığı oldu. Hayal kırıklığı daha çok kitapta bahsettikleri ve kendi yaşantısındaki uyumsuzluktan dolayı oldu. Okudukça (kendisinin de anlattığı anılarını) kendi kendine çelişmelerini gördüm. Osho’yu felsefesi ve bakış açımı genişlettiği için okuyorum. Kitapta anlattığı felsefe ve önerilerin çoğuna katılmaktayım. Kitabı özetleyen bir cümle kuracak olursak (tabi alıntı değil kendi cümlelerim bunlar) “Özgürlük iki türlüdür. Neyden özgürleştiğin ve ne için özgürleştiğin arasında fark vardır. Birincisinde özgür olduktan sonra amaçsız olacağın için eskisinden daha kötü olabilirsin. Bunun için hapishanedeki mahkumları serbest bıraktıklarında geri dönmek istemelerini çünkü; yemek, kıyafet, kalacak yer gibi ihtiyaçların karşılandığını söylediklerinden bahsediyor. Bunun sebebi ikinci özgürlük tanımı ile bağıntılı. Bir şey için özgürleşmek. Yani özgürlüğünün bir amacı olması. Özgürlük bu durumda sorumluluğu da yanında getirmektedir. Yani özgürlüğünden sorumludur birey.” Aslında söylediği çoğu şey bunun etrafında şekillenmekte ve aynı şeyleri çok fazla uzatarak tekrar tekrar söylüyor. Ayrıca yaptığı sorun analizlerine sunduğu çözümlerin bazıları da doğru gelmedi. Örneğin ailenin çocuğun karakteri ve hayatındaki etkisini anlatıyor. Ailelerin kendi dinlerini çocuklarına öğrettiklerini ve aslında onları özgür bırakmaları ve kendilerinin bulması gerektiğini söylüyor. Buraya kadar katılıyorum fakat buna çözüm olarak toplumdan aile kavramının kaldırılması gerektiğini söylüyor.
Şüphenist OSHO
2020 2. kitabı
OSHO’nun 7 bölümlük belgeselini izledim.O belgeselde tipik tarikat başı profili çiziyordu ya da çizmişlerdi.Dünyada en tehlikeli 1000 insanın içinde göstrilmişti.Bana göre fikirleri,tespitleri,yorumları,analizleri güzel.Sorgulatan farklı yollar yaratan mantıklı konuşmalar yapan biri.Okunmalı.
Felsefe
·190 syf.·
2021 11. kitabı
Kitabın adından da anlaşılacağı üzere yine bir Osho klasiği. Genelde bir başkaldırı havası içinde anlatılsa da başkadırılan özgürlüğün kendisi değil özgürlüğe ihtiyaç duyulan alanların varlığıdır. Mesela devlete karşı değil devlete duyulan ihtiyaca karşı, mahkemelere değil mahkemelere duyulan ihtiyaca karşı olması gibi. İnsanın anlam bulma çabasına yönelen, sorgulayan, hiçbir oluşumu olduğu gibi değil de, sorgulayarak kabul etmeye çalışan bir durumu anlatıyor. Osho bu kitabında dinlerin, devletin, toplumun ve belirli kurallar içeren kalıba sokulmuş bütün oluşumların, insanların gerçek iradesini, özgür düşüncesini ortaya çıkaramadığını anlatmaktadır. Özgür doğuyoruz ama ipler başkalarının elinde diyerek özgürlüğün olması gerektiği şekilde olmadığını ele alıyor. Genel olarak mantıklı cümlelerle yalın bir anlatım ve eleştiri cümleleri ile kitap kendini okutuyor. İyi okumalar.

OshoYazar · 152 kitap
'Asi Ruh' ya da 'Provokatör Mistik' olarak da anılan Osho, 1931 yılında Hindistan'ın Madhya Pradesh eyaletindeki Kuchwada'da dünyaya gelmiştir. Daha çocukluk yıllarından itibaren, başkaları tarafından verilen bilgiler ve inançları edinmektense gerçekliği kendisi deneyimlemekte ısrarcı olan asi bir ruhu vardı. Bu durumu kendisi şöyle dile getirir: 'Çocukluğumdan hatırlayabildiğim kadarıyla yalnızca tek bir oyun sevdim: Tartışmayı, her şey hakkında tartışmayı... Pek az yetişkin bana tahammül edebiliyordu; beni anlamaları söz konusu bile değildi. Okula gitmek hiç ilgimi çekmiyordu. Orası olabilecek en kötü yerdi. Sonunda gitmeye zorlandım, ama elimden geldiğince direndim, çünkü orada yalnızca benim ilgilendiğim şeylerle ilgilenmeyen çocuklar vardı ve ben de onların ilgilendikleri şeylerle ilgilenmiyordum. Bu yüzden hep grup dışı kaldım.' 1990 yılına kadar süren yaşam yolculuğu süresince tüm dünyayı yerinden oynatacak söylemleri ve geliştirdiği meditasyonlar ile günümüzde hala güncelliğini koruyan sıradışı bir şahsiyet olan ve Bhagwan Shree Rajneesh adıyla da bilinen Osho, din, felsefe, psikoloji, politika ve insanı ilgilendiren birçok alanda her türlü geleneği temelden sarsan yorumlarıyla büyük ilgi ve de tepki toplamıştır. Yirmi bir yaşında üniversite öğrenimini tamamlayan Osho, Jabalpur Üniversitesinde yıllarca felsefe dersleri verdi. Aynı zamanda da tüm Hindistan'ı dolaşıp konuşmalar yaptı, halka açık tartışmalarda tutucu dini liderlere meydan okudu, geleneksel inanışları sorguladı ve hayatın tüm alanlarından insanlarla bir araya geldi. 1960'ların sonlarına doğru artık kendi dinamik meditasyonlarını geliştirmeye başlayan Osho, meditasyonun o rahat ve düşüncelerden arınmış durumunun keşfedilebilmesi için öncelikle geçmişin modası geçmiş yöntemlerinin ve günümüz modern hayatının getirdiği sıkıntıların ağırlığı altında ezilen çağdaş insanın çok derin bir ruhsal temizlenme sürecinden geçmesi gerektiğini ileri sürer. 1970'lerin başlarında ilk olarak bazı Batılılar Osho'dan haberdar olmaya başladılar. 1974'te Hindistan'ın Pune şehrinde onun çevresinde bir komün kuruldu ve başlangıçta Batı'dan tek tük gelen ziyaretçiler, sonradan gittikçe çoğaldı.1985 yılında göçmenlik yasalarını ihlal etmek suçlamasıyla gözaltında olduğu sırada yavaş yavaş zehirlendiği söylenir. 1975 yılı boyunca Osho, Doğulu meditasyon teknikleri ile Batılı terapi yöntemlerine devrim getiren programların ve atölyelerin genişlemesine rehberlik etti. Ağustos 1975'te ilk terapi grubu başladı. Grup süreçlerine günlük Dinamik ve Kundalini Meditasyonları, Osho'nun sabah söylevleri, gruptan önce veya sonra on günlük meditasyon kamplarına katılmak dahildi. Darşan'da, Osho yeni gelen gruplara önerilerde bulunuyor, grup liderlerine tavsiyeler veriyor, grubun katılımcıları ile görüşüyordu. 1977'nin sonunda elli farklı grup önerilebiliyordu ve Aşram, dünyadaki en büyük ve en yenilikçi büyüme merkezi olarak tanınıyordu. Toplum, din, politika, felsefe, psikoloji ve daha birçok alanın, insanın benliği ve varoluşu ile ilişkisini ele alan Osho, bu konularda ileri sürdüğü oldukça cesur ve kalıpları kıran savları, söylemleri ve iddiaları ile birçok otoritenin tepkisini çekmiştir. Köhneleşmiş, kalıplaşmış sistemlerin güçlü bir şekilde etkisi altında kalarak kendini sürekli bastıran ve böylece sürekli bir gerilim halinde olan çağdaş insan için mutluluğun, gevşemenin, yaşama sevincinin hedef alındığı meditasyon yöntemlerini geliştirmekle birlikte, bazen dinin karşısında, bazen yanında olmuş, ama bugünkü anlamda kabul edilen din görüşünün içerisinde olmamıştır. Bununla birlikte Doğu kültüründen ve mistisizminden de tamamen uzak değildir. Örneklerinde Buda'dan, Tao'dan bahsettiği kadar, Mevlana'dan, Nasreddin Hoca'dan, Hallac-ı Mansur'dan da bahseder. Ancak insanın cinsel hayatı, tatmini ve mutluluğu üzerine cesur terapi yöntemleri geliştirip onun rahatlamasını sağlamak amacıyla meditasyonlar geliştirmesinden dolayı dini çevrelerce oldukça eleştirilmiş ve tepki görmüştür. Bunun yanında, toplumsal konular hakkında da derin araştırmalar yapıp kendi fikirlerini insanlara sunan Osho'dan, birtakım politika, güç, rant ve nüfuz çevreleri rahatsız olmuştur. Belki de bu yüzden 1981 yılından itibaren ABD'den başlayarak ülke ülke dolaşıp kendine yer edinmeye çalışmış ama birçok ülke onu barındırmak istememiştir. Böylelikle de birçok sıkıntı yaşayan Osho, 1985 yılında Amerika'da tutuklanarak 12 gün boyunca hapiste kalmış ve ardından sınırdışı edilmiştir. Bu süre içerisinde yavaş yavaş zehirlendiği iddia edilen Osho, 1990 yılında da zehirlenme belirtileriyle ölmüştür. Bugün onu eleştirenler kadar onun yolunda gidenlerin kabul ettiği bir gerçek vardır : O da Osho'nun olağanüstü sıra dışı ve hiçbir kalıba ya da düzene boyun eğmeyen, suyuna gitmeyen ve tamamen bireysel özgürlüğü savunan bir kişilik olduğudur. O, özellikle İkinci Dünya Savaşı'nın ardından sayıları gün geçtikçe artmakta olan ruhani buhran içerisine düşmüş insanlar için bir nevi alternatif bir inanç sistemi kurmak yolunda doğu felsefelerine hücumun yol göstericilerindendir. Bireysel olduğu kadar toplumsal arayışlara da en derin detayına kadar inen Osho, kendisi kitap yazmamıştır. Bununla birlikte otuz beş yıl boyunca dünya çapında yapmış olduğu konuşmaları kayda alınarak sayılarca kitap haline getirilmiştir. O, hiçbir geleneğe ait olmadığını açıklamış ve 'lütfen beni geçmiş ile bağlantılandırmayın, onu anımsamaya bile değmez' diyerek seslenmiştir insanlığa- Öğrencilerine ve dünyanın her yerinden kendisini dinlemeye gelenlere yaptığı konuşmalar 30'dan fazla dile çevrilmiş ve 600'den fazla ciltler halinde yayımlanmıştır. Temmuz 1974'ten 1981'e kadar söylevler vermeye devam eden Osho, Tao, Zen, Hıristiyanlık, Hassidizm, Sufizm, Baullar, Hindu gizemciler, Tibet Budizmi, Tantra, v.b. pek çok spiritüel gelenekteki aydınlanmış gizemcilerin öğretileri üzerine yorumlar yaptı. Değişik günlerde kendisini izleyenler tarafından sorulan sorulara yanıt verdi. O kendisini 'gerçek bir varoluşçu' olarak tanımlamıştır. Beden ve zihnin birikmiş stresini atmak amacıyla kendine özgü olarak meditasyonlar geliştiren Osho , otobiyografisini de yazmamıştır . Yapmış olduğu çalışmalar ve konuşmalarından kendisinin tanınabileceğini söylemiştir.