İlk Yayın Tarihi:
Orijinal Dil:
Portekizce
Sıralamalar

2024 2. kitabı
Suç, macera, hırs, ihtiras.. hepsi bir arada. Okurken merak ve dehşet duydum. Sağlam bir ruh hali ile okunsa keyif alınabilecek bir roman. Yazar her romanında olduğu gibi nehir güzellemesine çokça değinmiş. Hüzünle bitti, iz bıraktı…
PapağanJosé Mauro de Vasconcelos · E Yayınları · 0739 okunma
·280 syf.·
2025 19. kitabı
Fena değildi…ilginç bir öykü. Okunmaya değer ama. Başta biraz sıkıcı ilerliyor gibi ama okudukça görece açılıyor diyebiliriz.kitabı okurken kendinizi bambaşka bir dünyaya girmiş gibi hissediyorsunuz. Kızılderililerin dünyasını anlatıyor. Beyazların onların dünyasını nasıl mahvettiklerini de. Elmas çalan bir teğmen ve ortaklarının şeytanla işbirliğinin hazin öyküsü…herkesin gözünü para bürümesi sonucu,olayı birbirilerini ve başkalarını öldürmeye kadar vardırmaları… Şeker Portakalı nın yazarının kitaplarından biri bu kitap. Çok sevdiğim ama uzunca süredir görüşemediğim bir arkadaşımın hediyesi idi bu kitap. Okumak yeni kısmet oldu… Kanau ilginç bir karakter,melez. Gelenek ve yaşayış olarak iki tarafı da benimseyememiş ve Araf’ta sıkışıp kalarak geçirmiş ömrünü. Kitabın dili güzel ama kızılderililik ile ilgili çok fazla terim var. Sürekli alt yazılara bakıp anlamaya çalışmak zorluyor insanı ve akışı tıkıyor. Kırmızı Papağan José Mauro de Vasconcelos tarihli
Kırmızı Papağan
2022 71. kitabı
Okunma: 13 Eylül 2022 16:08
Kızılderili kültürünün anlatıldığı Kırmızı Papağan kitabında Kanau bir kızılderilidir ve annesi onu beyaz bir adamla olan birlikteliği sonucu dünyaya getirmiştir. Kanau insanlar arasında kendine bir yer edinememiştir ve kendince bu sefil durumdan çıkmasının tek yolu çok zengin olmasıdır. Başka tarafta bir teğmen birlikte olduğu bir fahişeyi hamile bırakır ve ona sahip çıkmak zorunda kalır fakat bunu yaparken bir soruşturmadan elmas çalar. Çaldığı bu elmas ile zorlu yollardan geçmesi gerekmektedir ve bu yolculuğu tamamlamasına yardım etmesi için Kanau çıkagelir. İşte hikaye böyle başlıyor.. Başlarda kitabı sevdim gayet güzel gidiyordu fakat sonra bir karışık gelmeye başladı. Anlatım akıcıydı sayfalar ellerimden akıp gidiyordu fakat olaylar arasında geçişler bana birazcık karışık geldi ve anlamakta zorlandım. Bu yüzden kitabın ortaları beni biraz sıktı. Fakat son sayfalar gerçekten çok heyecan verici ve çok güzeldi. Yolculuk esnasında yaşananlar gerçekten çok etkileyiciydi. Bu yolculukta sadece teğmen ve Kanau değil başka kişiler de vardı. Tahmin ettiğiniz üzere yolculuktaki herkesin aklı tek bir şeye odaklıydı: Elmas. Paranın insanın gözünü nasıl kör ettiğini, hırstan hiç yapılmayacak şeylerin bile nasıl da göz bile kırpmadan yapıldığını anlatan.. dokunaklı, etkileyici ve acı verici bir son ile kitabı bitirmiş Vasconcelos. Evet güzel bir kitaptı fakat sonlara kadar sabredip okumak gerekiyor diye düşünüyorum. O sabrı gösterip karışık ve sıkıcı bölümleri atlattığınız takdirde kitabı seveceğinizi düşünüyorum. “Kesinlikle okuyun harikaydı” lık bir kitap değil ama “beğenmedim” dediğim bir kitap da değil.. karar sizin..
Roman
2020 8. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2020 11:54
Kitap öyle akıcı öyle temiz ve sürükleyici ki okurken bir film şeridi gibi gözümde canlandı. Kitabın işleyişi muhteşem... (her ne kadar garip olsa da) Sanki kitap okumadım da, gecenin bir yarısı uyku tutmayınca film izlemişim gibi hissettim. :) benim için bir kitap değil macera filmiydi adeta. Etkilendiğim sayılı kitaplardan biri oldu :)
2026 61. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2026 10:03
Şeker Portakalı serisinden sonra bu kitap büyük bir hayal kırıklığı oldu. Kitap kopuk geldi bana. Romanın içine dahil olamadım. Boş vaktiniz varsa şans verebilirsiniz kitaba, isterseniz.
2017 186. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2017 16:27
Şeker Portakalı kitabıyla tanıştığım ve sonrasında devam kitaplarını okuduğum Vasconcelos'un Kızılderilileri anlatan o kadar vurucu olmasa da güzel bir kitabı. Elmas hırsızlığı yaparak hayatını daha iyi şartlara taşımaya çalışan birisi ve peşinde başına konan ödülü almaya çalışan onlarca insan. Kızılderililerin nasıl sömürüldüğünü anlatan, ölümlerle dolu güzel bir eser. Beni en çok etkileyen bölümü ölmemek adına bir bebeğin canını istemeyerek de olsa sebep olmaları oldu. Açgözlü olmamak gerekli, belki bu uğurda farklı hikayelerle onlarca insanın ölümüne sebep olabiliriz. İyi okumalar
2025 51. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2025 02:15
Kizilderililerin sert hayatına hoş geldiniz. Ozellikle başlarda yerel dilin kelimelerinin fazlalığı kitaba bağlanmayı zorlastirdiysada sonrasında gelişen elmas olayı ve hayatta kalma savaşı çok ilgi çekiciydi.
Özgürlük...
·280 syf.·
2025 75. kitabı
José Mauro de Vasconcelos, bu kez bizi duygusal değil, macera dolu bir dünyanın içine davet ediyor. “Kırmızı Papağan”, Amazon ormanlarının derinliklerinde geçen, elmas kaçakçılığı, Kızılderililer, dostluk, cesaret ve adalet üzerine kurulu sürükleyici bir roman. Yazar, insanla doğa arasındaki dengeyi, çıkar hırsının doğayı ve vicdanı nasıl kirlettiğini sade ama çarpıcı bir dille anlatıyor. Hikâye boyunca okur, hem ormanın büyüleyici atmosferine hem de insanların iç dünyasındaki çatışmalara tanık oluyor. Vasconcelos’un anlatımı her zamanki gibi akıcı ve canlı; karakterler gerçek, diyaloglar samimi. Macera dolu olaylar arasında bile insan sevgisi, dürüstlük ve sadakat temaları hep ön planda. Kırmızı Papağan, sadece bir serüven değil; doğaya, dostluğa ve insanın vicdanına yazılmış güçlü bir hikâye. “Gerçek hazine elmas değil, insanın içindeki onurdur.” Kırmızı Papağan
Kırmızı PapağanJosé Mauro de Vasconcelos · Can Yayınları · 2021739 okunma
Araralar uçuyor mavi gökyüzünde…
2025 55. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2025 23:56
Kızıldereli topraklarında geçen, bir elmas uğruna cinayetlerin işlendiği, kötülüklerin kol gezdiği, batıl inançların yaşamları zedelediği bir hikaye ile yola devam ediyor insan satırlar devam ettikçe. Açgözlülüğün yanlış yola saptırdığı Teğmen, bir elmas uğruna yola çıkan kimseler ve beyazlık-kızılderelilik arasında kimliğini bulamayan Kanau’nun öyküsüne tanık olduk. Kızılderelilerin renkli yaşamı, yabanıllıkları, canilik boyutuna ulaşan gelenekleri, beyazların tahripkarlığı ve daha nice sorunlar ortaya konmuş. En rahatsız edici yanı sürekli çıplak insan portresinin çizilmesi ve buna maruz kalmak. Kızıldereli kültürüne ait yada yabanıllığa ait terimlerin varlığı yordu. Tavsiye eder miyim birine? Sanırım etmem… Yine de okurken en çok etkilendiğim yer Kanau ölürken ‘Bütün yaşamımda hiçbiri olmamanın acısını çektim’ cümlesine rastlamak ve tüm satırlarda buna şahit olmak çok üzdü. Bir yere,insana,millete, devlete yada topluluğa ait olamamak ne kadar acı ve yürek yakıcı…
2022 3. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2022 19:47
Brezilya yağmur ormanlarının yerlilerini merkeze alan, muhteşem bir eserdi. Kızılderili kabilelerinden İnan'lara mensup Kanau bir melezdir. Annesi bir beyazın istismarla sonucu Kanau'ya hamile kalmıştır. Melez olması sebebiyle de Kanau, kendisini asla tam hissedemez. Kızılderili olarak göremez kendisini. Beyazlar da onu "beyaz" olarak kabul etmez. Kanau, beyazların dünyasından sayılmanın tek yolunun zenginlik olduğunu bilir. Bu sebeple de kendini en kısa yoldan zengin edecek bir maceraya atılır. Elmas soygunu. Yozlaşmış bir polis teğmeni hayatını kökünden değiştirecek bir iş yapar ve bir soruşturmada ele geçirilen elması çalar. Elmasın güvenli bir şekilde satılabilmesi için de balta girmemiş ormanları ve timsahlarla dolu nehirleri avucunun içi gibi bilen bir Kızılderiliye ihtiyaç duyar. Bu noktadan sonra da teğmenin ve Kanau'nun yolları birleşir. Yolculuk Kanau'nun kendisini bulma seferine dönüşür. Doğanın, büyünün ve efsanelerin çocukları olan Kızılderilileri Vasconcelos'un kaleminden okumak epey güzeldi. Kitabı okurken biraz Apocalypto ve Kanlı Elmas filmlerini hatırladım. Doğa tasvirleri ve yerlilerle ilgili tespitler muhteşemdi. Herkese tavsiye ederim.

José Mauro de VasconcelosYazar · 19 kitap
Jose Mauro de Vasconcelos (d. 26 Şubat 1920 - ö. 24 Temmuz 1984) Brezilyalı yazar. Yazar José Mauro de Vasconcelos, 26 Şubat 1920 de Brezilya'da Rio de Janeiro yakınlarındaki Bangu kasabasında doğdu. Yarı Kızılderili yarı Portekizli, yoksul bir ailede doğan Vasconcelos iki ayrı kültürün de izlerini taşıdı. Oldukça yoksul olan ailesi, onu öğrenimini devam ettirmesi amacıyla Natal kasabasındaki amcasının yanına gönderdi. Orada 19 yaşındayken Potengi Irmağı'nda yüzmeyi öğrendi ve ilerde bir gün yüzme şampiyonu olmanın hayallerini kurdu. Liseyi Natal'da bitirdikten sonra 2 yıl tıp öğrenimi gördüyse de öğrenimini yarıda bırakıp yeni hayaller peşinde Rio de Janeiro'ya gitti. Orada ilk işi boks antrenörlüğü oldu. Tarım işçiliğinin yanı sıra balıkçılık da yapan yazar, yaşamı boyunca çeşitli işlerde çalıştı. Bu durum, ona yazdığı roman ve hikâyeler için önemli kaynak sağlamıştır. Değişik ortamlarda, değişik koşullarda farklı insanlar tanıdı. İyi bir gözlemci ve usta olan bu yazarın elinde bütün bu yaşamlardan pek çok roman çıktı ortaya. Bunlar yazarın çok yönlü kişiliğinin ve içinde bulunduğu arayışın bir yansıması olarak değerlendirilebilir. Genellikle romanlarında, roman karakterlerinin yaşamlarında ki zorlu yaşam koşullarını, yoksulluğu ve şiddeti tüm çıplaklığıyla anlatır; ama özellikle Şeker Portakalı ile onun devamı olan Güneşi Uyandıralım ve Delifişek gibi bazı romanları tüm bunlarla birlikte duygusallık ve iyimserlikte içermektedir. Brezilya'nın ormanlarında ya da step bölgesi sertaolarda yaşayan insanların, elmas avcısı garimpeiroların, yerlilerin, denizcilerin, değişik insanların yaşamlarından kesitleri ve ruh hallerini anlatır. José Mauro de Vasconcelos'un yazdığı ilk eseri Yaban Muzu (1942)'dur. Beyaz Toprak (1945) isimli eseri en çok beğenilen eserleri arasındadır. Kayığım Rosinha (1961) ile ününün doruğuna çıkan yazarı dünya çapında tanıtan eseri Zéze'nin maceralarını anlatan üçleme romanın ilk kitabı olan Şeker Portakalı olmuştur. Bu romanı 12 günde yazdığını belirten yazar, eserine duyduğu sevgiyi "Ama onu 20 yıldan fazla taşıdım yüreğimde" sözüyle özetlemiştir. Eserin özgün adı O Meu Pé de Laranja Lima'dır (1968). 24 Temmuz 1984'te hayatını kaybetmiştir.