Fi-Çi-Pi Üçlemesi #3

Orijinal Adı:
Pi
Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

Okuduysanız beğenin, görülmek değil anlaşılmak önemli
2026 29. kitabı
Okunma: 27 Mart 2026 12:48
Bazı hikayeler okunmaz, insanın içine işler… Fi Çi Pi - 3. Kitap tam olarak böyle bir seri. Fi Çi Pi - 3. Kitap Bu üçleme için tek bir şey söylemek gerekirse; içinde gerçekten her şey var. Aşk var, entrika var, kurulan tuzaklar var, ihanet var, içe çöküş var, insanın benliğini kaybetmesi var ama en önemlisi kendini arayan ve bulmaya çalışan bir insanlar var. Bu yüzden bu seriyi yalnızca bir aşk hikayesi olarak görmek mümkün değil çünkü anlatılan şey bir ilişkiden çok daha fazlası. Can Manay’ın gözünden bakıldığında bu hikaye bir saplantıya dönüşürken, Deniz’in tarafında akıl, denge ve felsefi sorgulamalar öne çıkıyor, Özge’ye geldiğimizde ise anlatı bambaşka bir yere taşınıyor; insanlık, sistem ve kurtuluş fikri devreye giriyor. İlk bakışta ana karakter Can Manay gibi görünse de bana göre bu hikayenin asıl merkezinde Özge var çünkü kitap boyunca insanın varoluşunu, kabullenmesini ve dönüşümünü en net şekilde onun üzerinden görüyoruz. Seri ilerledikçe sadece karakterler değil, gerçekler de sertleşiyor ve politika ile günlük yaşamın iç içe geçtiği düzen okurun yüzüne adeta tokat gibi çarpıyor, insan ister istemez kendine “biz olabilmek için ne yaptık?” sorusunu sormaya başlıyor. Çünkü insan dış dünyayı anlamadan önce kendini anlamak zorunda ve kendini değiştirebilmesi için önce hatalarını görebilmesi gerekir ama belki de en zor olan tam olarak budur. İnsanın en büyük yanılgılarından biri, her şeyi tek başına değiştirebileceğini düşünmesidir. Oysa dünyayı ve içinde bulunduğumuz düzeni değiştirebilmek için “ben”den çıkıp “biz”e geçebilmek gerekir çünkü insan tek başına ne kadar güçlü olursa olsun bir sistemi değiştiremez, onu güçlü kılan şey aynı inanca sahip insanlarla birlikte durabilmesidir. Gerçek değişim, bireysel doğrulardan değil, ortak bir
Alıntı
2021 7. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2021 08:54
Tüm Kitapseverlere Selam Muhteşem bir Seri ile geldim.. Fİ-Çİ-Pİ @azrakohen tarafından kaleme alınmış üzerine çok konuşulmuş ,çok defa yorumlanmış bir eser olan bu seri 3 kitaptan oluşur.İnsan psikolojisini geniş olarak inceleme fırsatı sunan bir seri olduğunu söylemeliyim.Şimdi 1.Kitap olan “Fİ”den bahsedelim, “Fİ”Altın Oran demek Orantılı ve Güzel olan heşeyde “Fİ” mutlaka vardır. Karakterle İlgili kısa bir bilgi vermek istiyorum: Kitabın Baş Kahramanı Can Manay; Narsist bir kişiliğe sahip. Duru; Balerin sanat aşığı güzel bir bayan.Sevgilisi Deniz ; Sanat Okulunda Müzik Hocası.Kitap ilerledikçe Özge,Sadık Murat Kolhan, Bilge, Murat, Ada, Göksel, Eti gibi diğer kahramanlarıda tanıyoruz ve bütün duygu durum değişikliklerini okudukça, sanki kendiniz yaşıyor gibi hissediyorsunuz.2.Kitap olan “Çİ” Çin felsefesine göre Yaşam Enerjisi demek. Çi’yi simgeleyen karakter Deniz ve Özge bence.İyi bir hikaye asıl bittiğinde başlar diyor yazar evet hikaye devam ediyor.3.Kitap “Pİ” Matematik işlemlerinde 3,14..... olarak kabul edilen, sonu olmayan bir terimdir. “Pİ de Aslında ilk iki kitaba göre olay örgüsünden çok siyaset, bilim, din,insan ilişkileri,eğitim gibi konulara değinilmiş, Pİ yi simgeleyen karakterde Bilge oluyor. Bilge’nin yeniden doğuşunu okudum satır satır, Asistan olarak başlayıp, Can Manay ile Evlenip, Çocuk sahibi olması şaşırtıcıydı. Deniz ve Özge ilişkisi bana biraz absürt geldi.Son kitaptaki en hoş detay ise “Aeden” kitabından alıntılar yapılmasıydı. Duru’ya ne olduğuyla ilgili bir bilgi yoktu, soru işareti olarak kaldığını düşünüyorum ama Finalde Can Manay’ a üzülmedim diyemem. Fİ ,Çİ dizi olarakta çekildi ama dizi ile alakasının olmadığını belirtmek istiyorum.Bu kitap bence
2020 41. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2020 01:52
Akilah Azra Kohen Fi - 1. Kitap ve Çi - 2. Kitap kitaplarını okuyucunun dikkatini çekmek üzere popüler konularda yazarak okuyucusuna tuzaklar kurmuş. Bunu Pi - 3. Kitap'nin kapağında itiraf ediyor. Can ve Duru'nun arkasından gittiğimizi zannederken, gerçeği Özge ve Deniz'de buluyoruz. Üçlemenin son kitabı olan Pi - 3. Kitap son derece gürültülü ve her şeyden arındırılmış bir kitap. Pi BİZi örnek olmaya teşvik ederken, aslında içten içe yanlış olduğunu bildiğimiz halde dünyanın düzeni böyle, başka yolu yok diye kendimizi kandırdığımız konularda, bu düşüncemizi çürüten ve bize 'bakın tek yol bu değil' diyen bir eser. Pi bize savaşların savaşılarak kazanılamayacağını, asıl zaferin doğrudan ayrılmayınca kazanıldığını gösteriyor. Yaptığımız her şeyin evrende dönüp dolaşıp bize geri dönüşünün nasıl olacağını fısıldiyor. Kendimizi, çevremizi analiz etmemizin, yeri geldiğinde haddimizi bilmemizin önemini vurguluyor. Sadeliğimiz kadar güzel, insanlığın değerini bildiğimiz kadar özel olduğumuzu öğretiyor. İnsanlık köleyken, özgür olmadığımız gerçeği ile yüzleştiriyor. Bir çok konuya farklı bakış acısından bakmama neden olan satırların sahibine teşekkürlerimi iletirim..
Azra Kohen (Pi) Kitaptan yorumum
2021 55. kitabı
Fi-Çi-Pi’nin son serisi... • Kimliksizlik insanı parazitleştirir, ben olmadan biz olabileceğini sanıp biat eden bakteri kitlelerine çeviren. Önüne konulanı sorgusuz izleyen, izlediğinden etkilenip varlığını tüketime adayan, aldığı ayakkabıyla, bindiği arabayla mutlu olabileceğini sanan, sanki hiç yaşamamış gibi ölen zavallı bir organizmadır insan... • Henüz doğmamış bir şey nasıl yaşasın? • Oysaki insan dediğin şey vazgeçmediği sürece kendini keşfedebilir, gelişebilir. Öğrenilmesi gereken sonsuz bilginin sonsuz sayısı Pi... gibi Hayat gibi. • Üretime geçmek tek hedeftir. İnsan üretime geçmeli ve hakiki insana dönüşmeli. Yada bu gezegen evrenin cehennemine dönüşecek.....
Pi - 3. KitapAkilah Azra Kohen · Everest Yayınları · 201814bin okunma
Kalemi çok sağlam bir yazar
2022 19. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2022 22:31
Merhaba kitap severler; Fi,Çi,Pi serisinin son kitabı olan Pi'de ben dayanamamıştım Can Manay karakteri yüzünden uzun bir ara vermiştim.En sonunda cesaretimi toplayıp okudum,iyiki de okudum dediğim kitaplardan biri oldu. Öncelikle yazardan bahsetmek istiyorum.Azra Kohen çok zeki zehir gibi bir yazar gözlemleri o kadar çok iyiydi ki bazen çok şaşırarak tekrar tekrar okudum bazı yerlerini.Farkındalık yaratmaya çalışmış,buda çok güzel bir fikir aklıyla fikir yürüten nadir insanlardan biri. Can Manay karakteri hastalıklı, herşeyin kendi etrafında dönmesi gerektiren tabi bunda çevre faktörüde var bu adamı bu kadar yüceltmeleri ayrı bir mesele ama duyguları bana biraz Karamazov kardeşlerden Dimitri Karamazovu anımsattı.Ne yaptığını iyi bilen ama hep kendi uçkurunu çok üstün hazlara ulaşıcak derece yaklaşımı çok iticiydi . Eserde sevdiğim karakter var mıydı bunu daha da düşünmem gerekiyor.Özge'nin çok güçlü duruşları var ve mücadelesi güzel gibi geliyor. Deniz'in düşünceleri, farkındalığı akla kazınıyor.Bilgeyi başta çok sevmiştim ama onunda düşüncesiz hızlı araba kullanmaları ve teslimiyeti benim gözümde Bilgeyi negatifleştirdi.Herhalde en saf karakter Ali bunuda dengeye vurmuş yazar.Alide çok pısırık hep arkada kalıyor. En sevmediğim 2 karakter Duru ve Can Manaydı Duru'ya başta hak verdim Deniz'in saçmalıklarından dolayı ama oda gösteriş, kendini öne çıkarma hevesinden dolayı gözümden çok düştü. Bu yüzden bu kitabı okurken hayatın gerçeklerini kabul ederek okudum yani biraz etrafı gözlemleyerek okudum desem daha iyi. Şunu da belirtmek istiyorum tamam Azra Kohen güzel söylüyor farkındalık yaratalım örnek olalım diyor ama bu örneklik gerçek hayata baktığın zaman bir elin 10 parmağını geçmiyor.Düşünceleri atılımları çok güzel derlemiş ama milletimizin daha birbirine
Pi - 3. KitapAkilah Azra Kohen · Everest Yayınları · 201814bin okunma
Yolun sonu : Pİ (3.14...) sonsuzluğa gider..
·672 syf.·
2021 39. kitabı
Yolun sonu : Pİ Bazen yolun sonu aslında tüm yaşadıklarımızın başladığı yerdir . Fi , Çİ , Pi serisinin aslında üçüncü kitabı olan ama yazarın ilk yazdığı eserdir " Pİ ". Serinin en beğendiğim kitabı oldu hatta bu üç kitaptan (Fi ,Çİ, Pi) sadece birini okuma şansım olsaydı kesinlikle Pİ'yi seçerdim. Kitapta ; siyaset , din , eğitim , bilim , insan ilişkileri ve daha birçok konuda derin bilgi veriyor ve etrafımızda gördüklerimizin bir adım ötesindeki göremediklerimizi buzdağının görünmeyenlerini farklı meslek gruplarındaki kişiler üzerinden okuyuca aktarılmış. Kitaptaki her olay her karakter aslında geçmişte şu anda ve gelecekteki sorunlar üzerine düşünmemizi hiçbir şeye körü körüne inanmamız gerektiğini sorguyan ve araştıran birer birey olmamızı anlatıyor. Kitapta özellikle Deniz' in bilgisine , Bilge'nin azmine , Özge'nin savaşçı ruhuna , Göksel'in cesaretine Eti'nin güçlü durmasına hayran kaldım "Can Manay "başlı başına bir roman karakteri olabilecek biri zaten . Ona bazen kızdım bazen sinirlerindim bazen üzüldüm bütün bunlara rağmen bilgisine ve vazgeçmeme ruhunu takdir ettim . Özellikle Can Manay ile ilgili kısımları okurken hep şunu düşündüm: Demek ki hiçbir şey ve hiç kimse göründüğü gibi değilmiş dışardan hayatlarına imrenerek baktığımız insanlar aslında kendi içlerinde ne kadar güçsüz ve mutsuzmuş meğer. Her şeye sahip olabilirsin paran olabilir , ünlü olabilirsin ama ruhun mutlu değilse kafan rahat değilse aslında hep en diptesin .
2020 76. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2020 00:12
Zaten her yerde, her şeyde olan Yaradan' a varmak için yola ne gerek var? Bazen fazla ilgi de organizmanın gelişimini engelleyebiliyor, belki de tembellik yüklüyordu.. Ben demiyorum ki kimyasal dengesizlik diye bir şey yok ve ilaç tehlikelidir.. Kullandığımız sudaki,diş macunundaki florür, yediğimiz domatesin kabuğuna ilaçlamayla bulaştırılmış zehirler yüzünden kimyasal dengemız zaten bozuluyor. Maruz kaldığımız tüm bu zehirler, ki bunlara çocuklarınıza yedirdiğiniz krakerlerden çikolatalara her yerde kullanılan glutamat, aspartat, sistein gibi beyin hücrelerını öldürdüğü ispatlanmış, onaylanmış aminoasitleri de ekleyın ve hesabı yapın. Depresyonda olmanız için özellikle dizayn edilmiş bir çevrenin içinde istatistiksel olarak bugüne kadar bir tek kişiyi bile iyileştirmediği kanıtlanmış bu antidepresanları, psikoterapik ilaçları kullanarak daha da hasta hale geliyorsunuz. Beyniniz çalışmayınca kontrol edilebilir oluyorsunuz! Anlamıyor musunuz?! Size yedirdikleri içirdikleri bu zehirlerle insanlığınızı, iradenizi öldürüyorlar!" "Ama acı çekiyoruz!" dedi Leyla, ağzından çıkan kelimeleri kontrol edemeyerek. Zeki karısına sarıldı. Paylaştıkları acıda sanki bir olmuşlardı. "Çektiğiniz acının kaynağını sorgulayın, kendinizi uyutmak yerine çabaya geçin. Size söz veriyorum, iki yıl içinde her şey değişecek. Acıdan kaçmayın, odaklanın. Acı odaklandığınızda küçülürken, ondan saklanmaya,görmezden gelmeye çalıştığınızda her tarafa yayılır, büyür. Sadece size değil, etrafınızdakı herkese bulaşır, Odaklanın ve anlayın, acı anlaşıldığında huzura dönüşür.. Burası, her gün acıyan milyonlarca insanın şehriydi.. Öyle öğretilmişdi ona. Herkesin yaptığını yapmanın doğru olduğu öğretilmiş, gelişmek için yaratılan beyni, adım adım, dinlediğini uggulamaya teslim olmuşdu..
2021 52. kitabı
Karakterlerin düşünceleri, bu düşüncelerin nedenleri derinlemesine işlenmiş, kimi zaman okurken sıkılsamda Azra Kohen merak ettiğim bir yazar olduğu için devam ettim. İlk kitabına nazaran olay örgüsü dışında pek bir fark göremedim.
Pi - 3. KitapAkilah Azra Kohen · Everest Yayınları · 201814bin okunma
Sorgulanmamış, analiz edilmemiş bir yaşam hiç yaşanmamıştır.
2024 13. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2024 21:11
Eğer anneyseniz ve uyumanın değerini biliyorsanız nasıl bir etkiye sahip olduğunu bir nebze de olsa anlayabilirsiniz. Pi - 3. Kitap beni uykusuz bıraktı, kitap bitti ama ben hala etkisinden kurtulamadım geceleri uyumadan önce Bilge'yi, Ali'yi, Deniz'i, Duru'yu, Can Manay'ı, Sadık'ı düşünüyorum. Bazı karakterlerin sonunu neredeyse bir iki cümle ile anlattı geçti Akilah Azra Kohen Önemli olayları neredeyse hiç anlatmadı, sadece kısa bir ön bilgi ile kitabın başlarında verdi o kadar. Eğer onlarda anlatılmış olsaydı 10 üzerinden 10 alacak bir başucu kitabıydı bence. Akilah Azra Kohen iletmek istediği mesaj için bir noktadan sonra olayları, karakterleri harcamış düşüncesine yoğunlaşmış resmen. Din, siyaset, cinsellik, tutku, saplantılı ilişki, sanat ne isterseniz hepsi mevcut Özellikle dine yönelik bakış açısı oldukça farklı ve tartışılır. Müzik önerilerini romanı okurken açıp dinleyince etkisi daha da çok oluyor. Kendimi Deniz gibi , Ada gibi hissettiğim noktalar oldu. Ve etkilendigim Fi Çi Pi - 3. Kitap üçlemesi harika tavsiye edilirmi şiddetle
Duygu/Düşünce
·704 syf.·
2020 7. kitabı
Varoluşunuzun amacını düşündünüz mü hiç ? Tekamule nasıl hizmet etmeyi mesela ? Öyle bir kitap okudum ki .. içinde siyaseti , Dini , Şeriatı ve şeriatın asıl amacını cozumleyebildigim.. Bunların yanı sıra sevginin sevebilmenin ve sevilmenin her boyutunu gözlemleyebildiğim muhteşem bir kitaptı .. Azra Kohen kitabından bölümler okuturken müzik öneriyle de icselliginizi renklendiriyor .. Sanatın her halini gözlerime yansıtırken keyif almamak mümkün değil .. Fi , Çi , Pi .. dizisiyle alakası olmayan , harika bir eser bütünlüğü ..

Akilah Azra KohenYazar · 5 kitap
İlk kitabı olan Fi Akilah mahlası ile yayımlandıktan sonra, ikinci ve üçüncü kitabı Çi ile Pi Akilah Azra Kohen adıyla yayımlandı. Fi, Çi, Pi üçlemesinden sonra 2017 yılında fantastik gerçekçilik türünde Aeden ve 2019 yılında tarih içeriği ile Gör Beni isimli romanlarını yayınladı. 1979 yılında İzmir'de dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin radyo, televizyon ve sinema bölümünden mezun olduktan sonra eğitim hayatına Kanada'da Ottawa Üniversitesi'nde ekonomi okuyarak devam etmiştir. 2019 yılında İngiltere Writtle Üniversitesi'nde Onarıcı Tarım okumaya başlamış, tarım eğitimine 2021 yılında taşındığı Amerika'da devam etmiştir. İngilizce ve İtalyanca bilmektedir. Yazdığı üçleme hikâye dizisi "Fi", "Çi" ve "Pi" kısa sürede ilgi gördükten sonra "Fi" ismi ile bir internet dizisi hâlinde uyarlandı. 2001 yılında Sadok Kohen ile yaptığı evlilikten 2009 yılında dünyaya gelen bir erkek çocukları vardır.