"Platonik Aşk"a Adını Veren Aşk

Sıralamalar

PLATON'UN AŞKI YA DA...
2026 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2026 00:00
Platon’un Aşkı’ını okurken insanın zihninde hep şu soru yankılanıyor: Hakikati aramak, insanı ve insana dâir duyguları dışarıda bırakmayı zorunlu kılar mı? Rafet Elçi bu yankıyı gölgelemeden, Platon’u bir filozoftan ziyade bir arayış insanı olarak kurgulamış. Arayan ama bulan... Metin, felsefeyi bilgi aktarımından çok hakikatin bir müdafası olarak öne çıkarıyor. Bu yönüyle roman; aşkı çevreleyen, hakikati bu çemberin içine alan, en nihayetinde ahlakla zirveye taşıyan fisebilillah bir çalışmaya dönüşüyor. Romanda Platon’un idealar âlemine yani yücelere karşı olan duruşuna rağmen, daha aşağılardan yeryüzünden konuşan bir ses var: Filozof Kraliçe Harmonia. Platon aşkın kendisine âşıkken, Harmonia bir insana yani Platon'a âşık. Aradaki fark küçük değil. Tasavvufî bir gözle bakıldığında Platon’un yolculuğu, mecazdan hakikate yürüyüşü çağrıştırıyor; dünyevî aşkı terk edip “gerçek aşk”a yönelişi. Harmonia’nın “Âşık olmak için bedel ödemem gerekiyorsa ve o bedel sensen, ben aşkı değil seni istiyorum” sözü ise , bir insanla bir hakikat elçisi arasındaki sûfli farkı, ”Platonik aşk" nedir ne değildir sorusuna da cevap vererek ortaya koyuyor. Bu iki insan arasındaki en büyük engel, Platon’un ideaları ve kurmak istediği “İdeal Devlet.” İdeal uğruna insanı ve ona ait duyguları rehabilite etmek yerine daha kesin bir adımla ortadan kaldırmak, bugün kulağa sert gelse de, çağımızda yaşanan kırılmalar karşısında bu düşüncenin rahatsız edici bir yüceliği de yok değil? Sonuç olarak, Platon’un Aşkı, felsefeyi akademik bir yük olmaktan çıkarıp roman formu içinde okura sunan gayet iddialı bir eser. Roman, her biri kendi içinde alt başlıklara ayrılan dört ana bölümden oluşuyor. Yaklaşık doksan yedi temel felsefe kaynağından beslenen metin, bu geniş literatürü doğrudan aktarmak yerine
Platonik Aşk
2019 90. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2019 09:18
Felsefe ve mitolojik öğelerin yer aldığı bu roman, bana özlediğim bir şeye kavuşmuşum hissi verdi. Sokrates ve özellikle Platon'un felsefesinin bir roman olarak okunması çok keyifliydi. Rafet Elçi'yle ilk kez tanışmış olmak ve bu tanışıklığa diğer kitaplarıyla devam edecek olmamı sağlayan bir kitap oldu. Okumak isteyenlere tavsiye ederim. Ancak mitolojik ve felsefi terimlerin olması korkutmasın sizi. Belki de Felsefeye adım atmanızı sağlayacak bir kitap olur sizin için.. İyi okumalar.
Felsefe
Kapağa Aldanmayın
Puan vermedi·248 syf.·
2019 68. kitabı
"Neyi unutacağım?" "Her şeyi. Bütün bu şeyleri, bütün sözleri, bütün bildiklerini..." "Neden? Neden her şeyi unutmam gereksin?" "Hatırlamak için." "Neyi hatırlayacağım?" "Hangi hakikatten kopup geldiğini..." İzninizle adettendir deyip işbu kitapla yolumun nasıl kesiştiğine kısaca değineyim. Yazar Rafet Elçi'yle Harun Çetin hocanın kitap tanıtım videosuyla tanıştım; edebiyat teması içinde Şair ve Ahrar romanlarını hararetle tavsiye ediyordu. Tüyap fuarından iki kitabını alıp okumaya koyulduktan sonra şunu rahatlıkla söyledim ki yazar, Var Olan ile bir şekilde kafamı karıştırmayı başardı; Şair ile aklıma mıh gibi çakılıp kalemine hayran bıraktı. Yazarla tanışmama vesile olduğu için hocanın kendisine buradan teşekkür ediyorum. Rafet Elçi epey donanımlı birisi. Arapça, Osmanlıca ve İngilizce biliyor. Şebüsteri'nin Gülşen-i Raz eserini orijinaline yaraşır olması adına nazım haliyle çevirmiş. Hatta Türk Harp Kudretinin Sınırları adını verdiği ve kaynakçasıyla dikkat çeken bir tarih kitabı da mevcut. Şiir yazması ise ilkokul yıllarından beri hemhal olduğu meşgalesi. Evet kendisi epey donanımlı birisi ve bunu işte bu kitabında da gösteriyor. Yalnız, yukarıda okuduğumu belirttiğim iki kitabında bu bilgi birikimini okuyucuya onu sıkmadan aktarırken, bu kitabında nedense acemilik peyda oluyor. Bunun temel sebebiyse cümle aralarına serpiştirilmiş, yunanca olduğunu düşündüğüm, kelimeler teşkil ediyor. Okuyucunun gözüne o denli batıyor ki, neden o kelime Türkçe de öbürü değil diye düşünmek işten değil. Böyle söylüyorum ama sakın ola akıllara önümüzde sıradan bir eserin olduğu gelmesin. Gelmesin çünkü Şair ile çıta çok yukarıda benim nazarımda ve bu kitabı ister istemez onunla kıyas ediyorum. Haliyle ortalama üstü olan bu kitap pörsümüş geliyor gözüme. Yoksa Rafet Elçi'nin bu
2024 25. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2024 10:22
Kitap felsefe ve romantizmi bir arada işlemiş. Ben okurken oldukça keyif aldım. Rafet Elçi, Platonun idealar evrenini, tek tanrı inancını gayet güzel okuyucuya yansıtmış. Kitabı okumak için öncelikle biraz felsefeye ve filozoflara hakim olmak, kitabı okurken daha bi keyif almanızı sağlayacaktır. Platon, bir çok filozof gibi kalbindekini bir kenara bırakıp ideal devleti kurmak adına bir sufi gibi davranmış ve kendisini seven bir kalbi 20 yıl boyunca görmezden gelerek "ideaları" peşinden koşmuştur. "İnsanın karakteri kaderidir" -Herakletios Başka bir şehirde unuttuğum için üzüldüğüm ve bunu söylediğimde kitabın aynısını bulup doğum günümde hediye eden dostuma çok teşekkür ederim
·248 syf.·
2021 17. kitabı
İlk başta Rafet Elçi’ye buradan teşekkürlerimi sunmak istiyorum, yıllardır içimde kuvvetle hissettiğim ama en yakınlarıma karşı olsa dahi bir türlü dile getirmediğim Platon’un tek ‘Bir’ tanrıya inandığı görüşünü o kadar güzel anlatmış ki. Kitapta Platon karşımıza sadece filozof olarak değil aynı zamanda sufi olarak da çıkıyor. Ve idealleri uğruna sevdiği kadından vazgeçmesi bize gerçekte neyin değerli olduğunu gösteriyor. Kitaptaki o derin aşktan bahsedecek olursam; bu aşkın Harmonia üzerindeki dönüştürücü etkisi ve kavuşmalarını ölüme bırakmaları kitabın en etkileyici kısımlarıydı. Sonuçta, hepimiz sevdiğimiz insanla birlikte olsak da olmasak da ondan bir parça taşımıyor muyuz? Önemli olanın ruhların birliği olduğunu dile getiren bir kitap.
2016 5. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2016 00:00
Sokrates'in ogrencisi Platon'un Taras'a ziyareti ile başlayan"platonik aşk"ın anlatıldığı kitap Harmonia'nın yaşadığı yoğun hisleri Platon ve pek çok düşünürün sözleriyle taçlandırıyor. Iki aşığın kavuşamadan yaşadığı bu aşkın önünde sadece Platon'un idealleri vardır. Kitabın sonunda ise cok güzel bir sürpriz okuyucuları bekliyor... Eleştiri: kitabın büyük bir bölümünde elimde telefon vardı. Çünkü sürekli olarak kullanılan yabancı kelimeleri araştırıp durdum. Bundan rahatsızlık duymam sanırım normal, keşke yazar kullandığı (orjinallik bozulmasın diye kullandığını düşünüyorum) yunanca kelimelerin açıklamalarını da verseydi. Iyi okumalar...
Teknoloji
2016 2. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2016 00:00
Ölümsüz aşka inanan bir kadın, idealleri için yaşayan bir adam. Platon'un gençliği, idealleri ve Socrates'e olan yürekten bağlılığı ile karşılaştığı bir başka güzel kadının tesiri... Taras'ın filozof kraliçesi Harmonia ile Platon'un karşılaşmasından doğan aşkı anlatan güzel bir kitap.Felsefeyi ve daha çok kadın filozoflar ile en çok da Socrates ve platonu merak etmenizi, onları daha çok okumak incelemek isteği doğuran akıcı çiçek gibi bir kitap.
2021 3. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2021 05:20
Eğer kitabın kime ait olduğunu söylemeden bana okutmuş olsalardı yazarının Rafet Elçi olduğunu söylemekte hiç zorlanmazdım. Çünkü kendine has kalemini hiç istifini bozmadan aynı tarzda sergilemiş ki bana kalırsa çok da güzel yapmış. Kitapla ilgili yeterince alıntı paylaştığımı düşünerek başka şeyler söylemenin lüzumsuz olacağını söyler, üstüne tavsiye eder ve nihayetinde hayırlı sabahlar dilerim :)
2022 267. kitabı
Okunma: 04 Mart 2022 18:51
"Platonik" kelimesi Platon'dan türetilmiş. Bu kitap da o platonik aşkı anlatıyor. Platon(Eflatun) Taraslı Harmonia ile tanışır. Aralarında bir çekim oluşur. Ama Platon idealleri uğruna bu aşka karşılık vermez. Kitap, çoğunlukla felsefe. Platon'un felsefesini merak ediyorsanız, devlet ve tanrı kavramları hakkında ki fikirlerini kısaca okumak istiyorsanız şiddetle öneririm. Ayrıca yazarı da çok takdir ettim. Çünkü ciddi bir araştırma sonucu yazılmış. Ben kitabı çok beğendim. Tavsiye ederim.
·248 syf.·
2016 6. kitabı
Felsefik bir kitap.Açıkçası ilk 50-70 sayfası gerçekten ilgimi hiç çekmedi ayrıca yunan mitolojisine ait o kadar çok kelime var ki ne okuduğumu anlayamadım bir süre.libas,elbise diyecek mesela onun yerine zannediyorum yunanca bir kelime kullanıyor.Gerek var mı?Ne gerek var?Yunan değiliz,Yunan asıllı da değiliz,illa kullanmak istiyorsa yazar sayfanın altına açıklama yapmalıydı.Sözlükte bile bulamayacağınız kelimeler.Nete yazıyorum orda bile bulamadığım kelimeler var düşünün artık.Bu yönden çok eksik buldum çünkü o kelimeler konunun bütünlüğünü çok fazla bozdu.Ondan sonra biraz toparlandı kitap. İtalya'da o zamanlarda tapılan heykellerden,ne heykeli olduğu neden tapıldığı,isminin nerden geldiği gibi konuların açıklamalarını felsefi bir şekilde anlatıyor.Sokratesten onun öğrencisi ve birçok şeyi geride bırakan nam-ı diğer Platon'dan bahsediyor. Sokratesin de Platon'un da savundukları din-okuyun anlayacaksınız-bildiğiniz İslam.Bir tek İslamın şartlarından bahsetmiyor =) Eeee M.Ö 300-400 lü yıllarda bahsetmemesi de normal=) Yeri geliyor sayfalarca felsefe yapılıyor.Bazı kısımları tam anlayamasam da anladığım kısımları gerçekten çok şaşırtıcı ve etkileyici.70 sayfadan sonra kitap aktı gitti. Platonik aşk diyor ya,tabi ben Platon'nun birine platonik olarak aşık olduğunu sandım,tam tersi kızcağızın biri Platona platonik aşık oluyor.Tabi tam platonik gibi de değil.Platon ona karşı o kadar boş değil.Platonik aşk diye bahsedilince platoniğin tavan yaptığı bir şey anlıyorsunuz halbu ki... Yazar bilinmeyen kelimelerin açıklamasını yapmasa da kitabın sonunda Platon'un ya da Sokratesin söylediği sözleri hangi kaynaktan aldığını belirtmiş.Platon'un kendi kitabından...
Din

Rafet ElçiYazar · 13 kitap
Kanayan Kafesler adlı romanında izlerine rastlanan bir okul hayatı geçirdi. Yani okul kitaplarına tamamen ilgisiz ve okulda okutulmayan kitaplara tam ilgiliydi.  Kemiğe Dayanmış Yaralar (2003) adlı şiir kitabında ilkokul sıralarından üniversite amfilerine kadar yazdığı şiirleri topladı. Üniversiteyi bitirdiğinde basılmış üç kitabı ve birlikte devam ettirdiği bir kaç projesi vardı.  Askerlik vazifesi sırasında Donanma Komutanlığı için dört eseri Osmanlıca aslından sadeleştirdi, kendisinin yayına hazırladığı Kılıç Ali Paşa adlı eser 2006 tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından basıldı.  Birisi zengin bir çevreden diğeri fakir bir muhitten gelen iki genç dahinin hikayeleri olan Kanayan Kafesler (2003) ve Kalbimdeki Monarşi’den (2004) sonra bambaşka bir üslupla modern bir psikoloji romanı yazdı (Ruhlar Pipo İçmez 2009).  Aynı yılın Temmuz ayında kitaplardan uzak kalmasına sebep olan iş hayatına son vererek, erteleyip durduğu 3 büyük projesinden ilkini yazmak için çalışma odasına kapandı. Dört ay sonra çıktığında koltuğunun altında Şair (2011) romanı vardı. Daha müsvedde aşamasında adını duyurmaya başlayan bu eser sayesinde hayatının en önemli gayelerinden birine ulaştı: yazarak yaşamak!  Şu an biri senaryo, birisi roman, diğeri editörlük olmak üzere üç projeyi aynı anda yürütüyor. İngilizce, Arapça ve Osmanlıca biliyor.