Robinson Crusoe

Daniel Defoe

2023 253. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2023 21:12
İki kitaptan oluşan bu cilt beni yarısından sonra büyük hayal kırıklığına uğrattı. İlk kitap herkesin bildiği, diğer yayınevlerinin de bastığı Robinson Crusoe’nun ıssız bir adaya düşmesini konu oluyor. Kendi başına yaşamaya çalışan Robinson’un inanılmaz çabalarıyla beraber alttan alta yer alan dini yakarışını görüyoruz. İnancı sayesinde belki de tutunuyor bir şekilde hayata. Adaya ilk düşüşünden kurtuluşuna kadar olan süreçte yer yer tereddütler yaşasa da gene de bir şekilde tutarlı bir şekilde koruyor inancını. Daha sonra sahneye çıkan Cuma karakteri ise bu korumada bence en önemli taştı. Zira Cuma’nın gelişiyle beraber daha bir kendine geldi Robinson. Hatta dini öğretilerini Cuma’ya aşılayarak bir anlamda kendi inancını da pekiştirdi. İkinci kitap ise tam anlamıyla fiyasko ama bence. İlk kitaptaki Robinson Crusoe temelde çok sempatik karakter olmasa da gene de bir şekilde anlayış gösterebileceğimiz bir yapıdaydı. Ama birinci kitabın sonlarından başlayarak bambaşka bir yapıya bürünüyordu sanki. Herkesi kendisinden üstün gören yapısı (beyaz ve İngiliz olarak) rahatsız ediciydi. Tüm bunların yanında ikinci kitapla beraber Robinson adeta dini bir propoganda makinesine döndü. Kendisini zaten daha önceden üstün konumda görüyordu. Ama dini bakış açısındaki aşırılıklarla beraber iyice antipatik bir hale evrildi. Yazar sanki ikinci kitabı dini bir vazifeyle yazmış gibiydi. Öyle ki bu uğurda Cuma’yı bir çırpıda çizip attı. Gerçekten ikinci kitap çok rahat ediciydi.
Robinson Crusoe Üzerine
2022 13. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2022 22:46
İngiliz edebiyatında roman türünün ilk örneği sayılan Robinson Crusoe, ilk kitapta kahramanın ıssız bir adaya düşmesi sonrası hayatta kalma mücadelesiyle başlayarak öncelikle bireysel bir düzen kurup daha sonra ise adada bir komün yaratmaya kadar giden bir macerayı anlatır. Bu süreçte hayatta kalma mücadelesi, adadaki ilk zamanlardaki kadar yoğun olmamakla birlikte devam eder. İkinci kitapta ise adanın sömürgeleştirilmesi ile vahşi halkın Hıristiyanlaştırılması ve kahramanın yeni yolculukları anlatılır. Bir İngiliz olan kahramanın ve kitapta yer alan İspanyol, Portekizli ve Fransız kişilerin büyük bir kibirle yerel halkın ilkel yaşayışlarını medenileştirme ve köleleştirme hareketlerinin dönemin sömürgecilik anlayışının bir yansıması olduğu görülmektedir. Özellikle kitaptaki misyoner yaklaşım, kitabı okurken aklıma sık sık “The Book of Mormon” müzikalinin sahnelerini getirdi.
Roman
2021 35. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2021 22:42
Bazı kısımlardaki gereksiz detayları dışında genel olarak, sürükleyici bir kitap. Detayların uzamasıyla insan sıkılıyor ama yine de konu oldukça ilgi çekici olduğu için okumaya devam ediyorsunuz. Hayalinin peşinde koşmak İçin ailesini ve ülkesini geride bırakan ve bu uğurda ölümlerden dönen, bir çok tehlikeler atlatan, imkansızı başaran Robinson Crusoe nun hikayesi. Bazen onun yaptığını yapmak gerek diye düşünmeden edemiyor, insan.
Spoiler bulunabilir!
2022 29. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2022 20:11
Kitap asıl Robinson'un Brezilya'da çiftçiyken köle getirmek için yolculuğa çıkmasıyla başlıyor diyebiliriz. "Asıl" diyorum çünkü kitap bununla tak diye başlamıyor. Her neyse, denizde fırtına çıkıyor ve Robinson kıyıya vuruyor. Ben ne kadar talihsizim, babamın sözlerini dinlemeliydim gibi sözler sarf ediyor. Gemi daha batmadığı için oradaki malzeme ile yaşamaya devam ediyor. Ama adam ada da yapayalnız. Bir insan nefesi istiyor. Ancak gel gelelim adam ilk bulduğu adamı köle yapıyor. Kendisine efendi dedirtiyor. Bir sömürü kültürünü, kölelileştirme kültürünü güzelleştiriyor. Ayrıca Müslümanları Türkleri kötülüyor. Barbarca diyor. Güleyim bari. Kendi miletinin yaptığı tüm kötülükler iyilik galiba. Bir tek biz kötüyüz, barbarız. Neyse. Olaylar gelişiyor ve Robinson adadan kurtuluyor. Adaya başka insanlar yerleşiyor. Kendi adasına sömürü diyor. Evet, sömürge. O kelimeyle bir süre bakıştık sanırım. Kısacası, kitap sörmeyi, köleleştirmeyi güzelleştiriyor. Ah bir de, onun dini en güzel. Başka dinler barbarca, kötülük yolu. Fakat kitapta her ne kadar bu gibi yaklaşımlar olsa da, Robinson'un kendisine sorgulaması hoşuma gitti. İlk kitap sizi bırakmıyor, su gibi.(YKY'de bu baskısında iki kitabı da vardır.) Ancak ikinci kitap sıkıyor. İkinci kitabı okumasanızda olur. Neden okuyun diyorum çünkü kitap bir klasik. Okumanız hayrınıza olur. Ha kitabı düşüncesel yönden hiç beğenmedim ama edebi olarak güzel. Puanım 7/10 Kitabı okurken sabırlar diliyorum. Hoşçakalın. 。◕‿◕。
Issız ada, ıssız adam
·632 syf.·
2020 70. kitabı
Daniel Defoe'nin ilk romanı Robinson Crusoe'dur. Asırlar önce yazılan bu kitabın birçok taklidi yazılmış olsa da bence orijinalinin yerini tutmamıştır. 600 sayfa üzeri olan baskılarda olaylar en ince ayrıntısına kadar gerçekçi bir şekilde ustalıkla anlatılmış olsa da sonlara doğru yaklaşık 50 sayfalık karmaşık ve sıkıcı bir bölüm yer almaktadır...
Küçük dağları yaratan İngiliz
·632 syf.·
2020 11. kitabı
Herkes gibi serüveni yazmak yerine farklı noktalara değinmeyi düşünüyorum. Çok basit, düz ve akıcı olay olgusu olan kitabın ilk kısmı daha edebi olduğu kanaatindeyim. 2.kısmı ise daha düz ve 1. Kısma göre daha bayağı bölümden oluşmaktadır. Yazar aslında İngiliz hükümranlığını anlatırken kendi beğenmişliklerini (İngiliz olmak) her an her dakika altını çizerek belirtiyor. Irk, dil, din ayrımını belirtmekte kalmayıp aşağılayıcı bir uslüp ile ele almıştır. Kendisi gibi olmayanı, kendisi gibi gelişmemiş kültürleri her harfin içeriğine cümleler sıkıştırırcasına beğenmediğini belirtmekten geri kalmamıştır. Kendi inancının üstünlüğünü insan ölümüyle sonuçlanmış olmasını bile hiçe sayacak derece de hükümran bir anlayışla dile getirmiştir. İnsani yanları, olabildiğince beraber paylaşımlı yaşamı her ne kadar ön plana almaya çalışsa da koloni zihniyeti ve sömürgecilik faaliyeti iliklerine işlediği için ilk gördüğü yerin sahibi olduğunu sonradan gelenlerin kendi boyunduruğunda yaşamaya hakkı olduğunu pervasız bir şekilde izah etmeye çalışmıştır. Din kültür ve ırkı bu kadar açık şekilde hakir gören eser görmedim şu ana kadar. Lakin cehaletten gelen yaşam biçimlerine karşı bu kadar tahammülsüz olması çok garipsenen bir durumdur. Zira kendi boyunduruğu altına girmeyen kimseyi kendi bilinen ilmi zaviyesinde küçümseyen cahil barbar olarak tanımlayan bir yazar söz konusudur. Tipik kendini beğenmiş bir İngiliz algısını baştan sona hissedeceğinizin altını çizmekte fayda mülahaza ediyorum. Aynı zamanda Neredeyse hiç güldürmeyen Bi eser
2023 3. kitabı
Robinson crusoe geçirdiği bir gemi kazasında ıssız bir adaya düşer orda nasıl hayatta kalınır.yazarin anlatım çok güzel ve açıklayıcı ama biz Türkler için yamyam demesi üzücü ve Robinson crusoe kölesi cuma ismi bizim mübarek günümüzden alınması üzücü.
2025 9. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2025 17:35
Muhteşem!!! Kitabın dili, anlatımı, olayların en ince ayrıntısına kadar düşünülmesi, okuyucuyu içindeymiş gibi yaşatıyor. Sanki kendi adamda yeni bir yerleşim oluşturmak gibi:) Kitap severlere tavsiye ederim. Macera okumayı seviyorsanız Robin ile ıssız bir adaya siz de gitmelisiniz bence Robinson Crusoe
2024 Okuma Raporları
2022 156. kitabı
Bazı kitaplar için geç kaldığımı düşünüyorum. Yani daha önceden okumuş olsam daha çok beğenecekmişim gibi geliyor. Bu kitap için de böyle düşündüm. Fena değildi ama şu beyaz adamın doğal olarak herkesin efendisi olma durumu beni gıcık etti. Kitap 2 kitaptan oluşmuş ama 2. kitabı okumak için içimde bir istek belirmedi ben de okumadım.
2018 110. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2018 23:31
Kitap İnceleme Yazısı Kitap Adı : Robinson Crusoe Yazarı : Daniel Defoe ( 1660 – 1731) Yayınevi : Yapı Kredi Kültür Yayınları Çevirmen: Akşit Göktürk Baskısı : 8.Baskı/2018/ 632 Sayfa Bu kitabı çocukluğumuzda, kırk beş yıl önce, “yalnız bir adamın adada geçen maceraları” ana temasıyla okuyup geçmiştim. Belki bir daha okumayacak ve gündeme almayacaktım. Oysa ki şimdi okuduktan sonra, 632 sayfalık bu kitabı daha sonraki yıllarda tekrar okuyabilirim. Kitap sitelerinde incelediğimizde, bu kitabın 130 farklı türde baskısı var. Çoğunluğu, çocuklara eğlence, macera, heyecan vermesi niyetiyle hazırlanmış ve 50-150 sayfa arasında özetlenmiş baskıları da var. Fakat kitabın tam metnini okuduğumuzda, daha farklı bir amaç, içerik ve anlatım çıkıyor karşımıza. Grigoriy Petrov’un, “Beyaz Zambaklar ülkesi” adlı kitabının baş kahramanı, toplum önderi, J.V. Snellman, Finlandiya’daki toplumsal olumsuz şartlar karşısında, insanlarda moral, cesaret ve istek uyandırmak için: “Benim favori Filozofum Robinson Crusoe’dir. Şartlarımız ondan daha mı kötüdür? Yalnız başında bir adada yaşam mücadelesi vermiş. Bir yamyamı da eğiterek arkadaş edinmiştir” cümlesini kullanmıştır. Bu anlatımı ben iki yıl önce okuyunca, kitabı yeniden okuma listeme almıştım. Kitaptaki macera vurgusu, işin en son dile getirilecek boyutudur. Keyif, heyecan, ibret ve derin düşüncelerle okuduğum romanların başında geliyor şimdi. Sayfa sayısı fazla olsa da akıcı ve anlaşılır dili sayesinde dalıp gidiyorsunuz. 300 Yıl önce yazılmış bir roman olduğuna inanamadım doğrusu. Evet bu bir yalnızlık mücadelesi. Kalabalıklar içinde, duygu, düşünce ve eylem planında yalnız yaşamak da var. Issız bir adada yalnızlığa mahkûm olmak da. Her ikisi de sebep-sonuç ilişkisi olarak farklı değerlendirilmelidir. “Yalnız

Daniel DefoeYazar · 17 kitap
1660 yılında Londra’da doğdu. Çeşitli güçlükler ve tehlikelerle dolu bir yaşam geçirdi. 1685’te İngiltere kralı II. James’e karşı başlatılan ayaklanmaya katıldı. Yaşamının çeşitli dönemlerinde tüccarlık, fabrikatörlük, devlet memurluğu ve hatta casusluk yaptı. 40 yaşında gazetecilikte karar kıldı, bundan birkaç yıl sonra da roman yazmaya başladı. En çok ilgi gören romanı 'Robinson Crusoe' 1719 yılında yayımlanmış, 1 yılda 4 baskı çıkarılmıştır. Yayımladığı siyasal dergi kitapçıklarındaki sert tutumu yüzünden birçok kez hapse girdi. 1731 yılında doğduğu yerde, Londra’da öldü. Hayatı boyunca siyaset hayatına büyük ilgi duymuştur. Daniel Defoe'nin aile kökenleri Romanya'ya dayanmaktadır. Yine İngiltere'de İngiliz kültürünü yeren mektuplarını Osmanlı Devlet adamlarına bilgi ve öneri amacıyla gönderdiği bilinmektedir. Bunun dışında Aytunç Altındal gibi yazarlar Osmanlı için casusluk yaptığının açık olduğunu söylerler. Başlıca Yapıtları Robinson Crusoe Robinson Crusoe’nun Yeni Serüvenleri Robinson Crusoe’nun Yaşamı ve Olağanüstü Serüvenleri Boyunca Ciddi Düşünceleri A Journal of the Plague Year (Veba Yılı Günlüğü) Colonel Jacque ( Albay Jacque), Moll Flanders Roxana Bir Sipahinin Anıları