Salon Mars

2024
Siren Yayınları

2026 22. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2026 23:42
Salon Mars, Amerikan rüyasının karanlık yüzüne değinen bir roman. Süslü ve pembe bir masal gibi sunulan “Amerikan rüyası”nın arkasındaki yoksulluk, çaresizlik ve hayatta kalma mücadelesini insanın yüzüne tokat gibi çarpıyor. Roman, Romy’nin hayatını merkeze alıyor. Onun suça sürüklenişini, annesiyle ve çocuğuyla olan ilişkisini, geçmişindeki travmaları ve hayatındaki diğer insanlarla kurduğu bağları okuyoruz. Hapishaneye girdikten sonraki süreç, orada tanıştığı insanlar ve onların hikayeleri de anlatının önemli bir kısmını oluşturuyor. Ancak romanın kurgusu beni zaman zaman zorladı. Hikaye içinde çok sık zaman atlamaları yapılıyor. Geriye dönüşler, ileriye sıçramalar ve başka karakterlerin hikayeleri art arda geliyor. Bu teknik ilginç olsa da, bende yer yer kafa karışıklığı yarattı. Bir sahneden diğerine geçerken kitaptan koptuğum anlar oldu. Kitapta ayrıca bazı konuların fazla klişe işlendiğini düşündüm. Zaten aşina olduğumuz, tahmin edilebilir olayların sıkça kullanılması beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Yer yer rahatsız eden bölümler de vardı. Yine de bir olay örgüsü romanı olması nedeniyle merak duygusunu canlı tutan ve beni sürükleyen kısımlar olduğunu da söylemeliyim. Yazarın dili oldukça sade ve yalın. Bu sadelik akıcılık sağlasa da, bana biraz tekdüze geldi. Daha güçlü bir edebi anlatım beklerdim. Konusu etkileyici olmasına rağmen, anlatımdaki bu sadelik ve kurgudaki dağınıklık kitabın etkisini benim için zayıflattı. Yayın evinin tercih ettiği punto okurken gözümü yordu. Uzun süreli okumada rahatsız edici olduğunu söyleyebilirim. Sonuç olarak, Salon Mars önemli meselelere değinen, hayatın sert gerçeklerini gözler önüne seren bir roman. Kadınların yaşadığı zorlukları ve sistemin dışına itilen insanların hikayelerini onların suça sürüklenişlerini
2024 23. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2024 00:00
“Hayatınızı tek bir şeyin, yaptığınız şeyin çerçevesinde inşa etmenizi isterler ve geri alamayacağınız şey üzerinden kendinizi yetiştirmenizi isterler; hiçlikten bir şey çıkarmanızı isterler.” Salon Mars’ın anlatıcısı iki kez müebbet artı altı yıl ceza almış bir kadın. Salon Mars’ta st&ipt-ci olarak çalıştığı dönemde tanıştığı ta*izcisini oldurduğu* için mahkum olan bir kadın ve annelik hakkı bulunmayan bir anne. (Bazı kelimeleri instagram yasaklarından dolayı bozuyorum.) Romy Hall’un hikayesiyle birçok kişinin hikayesi birlikte ilerliyor. Mahkumlar, yozlaşmış görevliler, hayata eksiden başlamış insanlar…Suçlular, neden ve nasılının bir fark yaratmadığı suçlulular. Bir kadın olarak tabii ki benim için tetikleyici bir kitaptı. Yasaların patriyarka hizmet ettiği, kadınların hem kurban hem suçlu olduğu bir sistem. Rachel Kushner bu sistemi çok iyi irdelemiş. Zaman çizgisi düz değil, dağınık bir yapısı var ve bu biçimini beğendim. Karakterin içsel karmaşasını iyi yansıtmış bence. Anlatımının mesafesini, sertliğini de sevdim. Masumiyet üzerinden ilerlemektense suç üzerinden ilerleme yaklaşımı da çok iyi. @begukov çevirisi de harikulade @sirenkitap
2026 13. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2026 14:40
Kitabı okurken yer yer rahatsız olduğum yerler oldu ama kitap beni kendine çok fazla bağladı. Anlatıcının olayları çok duygusallaştırmadan anlatması aslında yaşanılan hayatın güç olmasına rağmen onun sıradanlaştırdığının bir göstergesiydi. Annelik duygusunu aslında derinden yaşayan Romy bir taraftan da kendi dünyasından da uzaklaşamıyordu ve uzaklaşmak için yaptığı şey gerçekten kötü bir amaç mı taşıyordu? Müebbeti haketmiş miydi ? Bu sorular beni ikilemde bıraktı açıkçası. Olayların gidişatının çok kötü olduğunun farkında olup empati yapmadan da duramıyorsunuz. Eminim çoğu kişi kitabı rahatsız edici bulup beğenmeyecektir fakat kitabın sonlarına doğru akıllarda bu rahatsız edicilikten çok duygusal bir yük etrafınızı saracaktır.
2026 19. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2026 22:44
Rachel Kushner kaleminden çıkan Salon Mars, bir hapishane nakil aracında açıyor perdesini. Başkarakterimiz Romy Hall, iki kez müebbet hapis cezası almış genç bir kadın. Çalıştığı kulüpte kendisini takıntı haline getiren bir adamı öldürmesiyle hayatı geri dönülmez biçimde kırılıyor. Biz de onun küçük yaşta suça sürüklenen geçmişini okuyoruz. Kurguda zaman çizgisi parçalı; geçmiş sürekli şimdiye sızıyor. Çocukluğu, kulüpte geçen yılları, hapishanede tanıştığı kadınlar ve onların sert, yer yer acımasız karakterleri… Kalabalık bir kadro var sahnede. Romanın en güçlü yanı da bu çok seslilik. Romy tek bir trajedi değil, onun gibi erken yaşta hayattan düşmüş pek çok çocuğun yankısı dolaşıyor sayfalarda. Fakat yazarın bilinçli soğukluğu, karakterlerle arama ince bir cam koydu. Onları görüyorum ama dokunamıyorum. Akıcı olması gereken bir metin, bende beklenen merakı diri tutamadı maalesef. Okudum, hatta yer yer etkilendim; ama bitirmek için ekstra çaba harcadım. Bilemiyorum, pek olmadı.
İnceleme
2026 15. kitabı
Okunma: 15 Mart 2026 11:39
Okuma tempomun düştüğü bir dönemde okuduğum için yer yer zorlandım ama bitirince sevdiğim bir kitap oldu. Kadın hapishanesinin sert atmosferiyle birlikte Romy’nin hikayesi üzerinden sınıf, sistem ve görünmeyen hayatlara güçlü bir bakış sunuyor. Okuması kolay değil ama karanlığın içindeki ince mizahı ve gerçekçi karakterleriyle akılda kalan, sabır isteyen kitaplardan.
2026 11. kitabı
Okunma: 05 Mart 2026 21:13
İki kez müebbet hapis cezası alırsanız hayatınızın geri kalanını nasıl geçirirsiniz? Salon Mars, Romy Hall’un Kaliforniya’daki bir kadın hapishanesine gönderilmesiyle başlıyor. Hikâye ilerledikçe hem hapishane içindeki hayatı hem de Romy’yi buraya getiren geçmişi parça parça öğreniyoruz. Romy’nin geride bıraktığı küçük bir oğlu var. Bir yanda annelik duygusu, diğer yanda ise sert kuralları ve katı düzeniyle Amerika’daki hapishane sistemi… Roman sadece Romy’nin hikâyesini anlatmıyor; aynı koğuşu paylaştığı kadınların hayatlarına da dokunarak bu sistemin ne kadar acımasız ve çıkışsız olabildiğini de gösteriyor. Kitabın adı ise Romy’nin geçmişte çalıştığı striptiz kulübünden geliyor: Salon Mars. Gerçekçi, zaman zaman sert ama düşündüren bir romandı benim için.
2024 23. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2024 00:00
Bir insan sandığınız kadar suçlu, göründüğü kadar da masum olmayabilir. Herkesin bir hikayesi var geriye gittikçe derinleşen. Romy Hall’un, Gordon Hauser’in, Laura Lipp’in ve diğerlerinin de. . Salon Mars, onu takip eden takıntılı bir adamı öldüren Romy Leslie Hall’un hapishaneye götürülmesiyle başlıyor. Orada tanıştığı kişilerin hikayeleri de ekleniyor, kendi bebeğini öldüren, yaptığı soygun sırasında işler beklediği gitmeyince katil de olan bir kadın örneğin.. Rachel Kushner yaptığı geri dönüşler ve araya aldığı başka seslerle sindirilmesi pek de kolay olmayan bir okumaya sürüklüyor. Sadece Romy değil diğer kadınları, onların geçmişlerini, suça itilen sebepleri, saf kötülüğü de görüyoruz. Rüyadan ibaret olmasını istediklerimizin gerçekliğiyle kalıveriyoruz. Basit bir hapishane kurgusu da değil Salon Mars, yan yola sapmış kişilerin doğru yolu nasıl kaçırdıklarıyla ilgili bir günlük gibi.. Bazı sayfalarda kopukluklar yaşasam da (birkaç nokta ‘çok’ fazlaydı benim için, fazla süslenilmiş geldi) etkilenerek okudum Salon Mars’ı. . Yazarın dilimize çevrilen diğer kitaplarına da bakmak istiyorum ~ . Begüm Kovulmaz çevirisi, Nazlım Dumlu kapak tasarımıyla ~
2026 6. kitabı
Okunma: 03 Mart 2026 18:38
Dünyanın içerisinde hapishane hayatı yaşayan kadınlar için ekstra bir hapis hayatının olmadığı, sokaklarda, devlet düzenlerinde zaten rahatça yaşayamadıklarını bir kez daha gösteren bir kitap oldu Salon Mars. Bir striptiz-genelev müessesesi olan Salon Mars'ta para kazanmaya çalışan Romy Hall'un hem suçlanma ile olan imtihanı hem de çocuğu için verdiği çabayı oldukça grift bir yapıda bir çok karakter ekseninde okuyoruz. Çevirisini çok sevdim, anlatımını çok sevdim. Büyük bir araştırma sonucu yazıldığı da belli kitabın. Buhranlar geçirtmesine rağmen aktı gitti.
Salon MarsRachel Kushner · Siren Yayınları · 2024193 okunma
Bir kadın nasıl iki defa müebbet hapis cezası alır??
2026 7. kitabı
Okunma: 06 Mart 2026 22:31
The Mars Room, Amerikalı yazar Rachel Kushner’ın en çok konuşulan romanlarından biridir. Roman, Amerika’daki ceza sistemi, sınıf farkı ve kadınların toplumdaki kırılgan konumu üzerine oldukça sert ve gerçekçi bir eleştiri sunar. Hikâyenin merkezinde Romy Hall adlı bir kadın vardır. Romy, San Francisco’da bir gece kulübünde çalışan bir striptiz dansçısıdır. Hayatı zaten kırılgan dengeler üzerine kuruludur. Ancak ona musallat olan takıntılı bir adamın hayatına sürekli müdahale etmesi ve onu tehdit etmesi olayların yönünü değiştirir. Bir noktada Romy kendini savunmak zorunda kalır ve bu karşılaşma bir cinayetle sonuçlanır. Romy’nin hayatı bu olaydan sonra tamamen değişir. Amerika’nın karmaşık ve çoğu zaman adaletsiz olduğu söylenen hukuk sistemi içinde kendisini savunacak güçlü bir imkânı yoktur. Parası olmadığı için iyi bir avukat tutamaz. Devlet tarafından atanan avukat ise davayı yeterince güçlü savunamaz. Bunun sonucunda Romy iki kez müebbet hapis ve üzerine altı yıl daha ceza alır. Romanın büyük bölümü Romy’nin Kaliforniya’daki bir kadın hapishanesinde geçirdiği yılları anlatır. Ancak kitap yalnızca bir hapishane hikâyesi değildir. Romy’nin hapishanedeki günlük hayatı, diğer mahkûmlarla ilişkileri, umudu ve umutsuzluğu arasında gidip gelen duyguları oldukça gerçekçi bir şekilde aktarılır. En sarsıcı noktalardan biri ise Romy’nin küçük oğlundan ayrı kalmasıdır. Annelik duygusu, suç ve ceza kavramı roman boyunca iç içe geçer. Bir yandan Romy’nin hapishanedeki hayatını okurken, diğer yandan geçmişine giderek onu bu noktaya getiren sosyal koşulları görürüz. Yoksulluk, sınıf farkı, erkek şiddeti ve sistemin sertliği Romy’nin hayatında belirleyici olmuştur. Roman aynı zamanda yalnızca Romy’nin hikâyesini anlatmakla kalmaz. Hapishanedeki diğer kadın mahkûmların da kısa ama
İnsanlar ve Duygular
Salon MarsRachel Kushner · Siren Yayınları · 2024193 okunma
Çarkların dişleri arasında bir yaşamla nasıl mücadele edilir?
·328 syf.·
2026 13. kitabı
Rachel Kushner, 1968 doğumlu Amerikalı bir yazar. California Üniversitesi’nde Siyasal İktisat okuduktan sonra Columbia Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık eğitimi almış. Genellikle siyasi gelişmeleri, toplumsal sorunları ve farklı alt kültürleri eserlerinde ele almayı tercih ediyor. İlk romanı "Küba’dan Teleks (2008)" ile dikkat çeken yazar, 70'lerin sanat ve siyaset dünyasını işlediği "Alev Püskürtenler (2013)" ve ABD hapishane sistemini anlattığı "Salon Mars (2018)" kitaplarıyla tanınıyor. Son olarak "Creation Lake (2024)" adlı romanı yayımlanan yazar, kariyeri boyunca Booker, Ulusal Kitap Ödülü, Fransa'nın saygın Prix Médicis gibi prestijli edebiyat ödüllerinde finale kalmış. Gerçekçi gözlemleri ve toplumsal konulara yaklaşımıyla günümüz edebiyatının dikkat çeken isimleri arasında yerini bulmuş. Ayrıca, Kushner’ın yalnızca bir romancı değil, aynı zamanda çok güçlü bir deneme yazarı olduğunu da belirtmek isterim. Yazarın "The Hard Crowd: Essays 2000–2020 (2021)" adlı yirmi yıllık siyaset, sanat, müzik, adalet sistemi ve kişisel anılarını içeren ödüllü deneme derlemesi ve "The Strange Case of Rachel K (2015)" adında yayımlanmış bir kısa öykü derlemesi de bulunuyor. Kushner ile ilgili bir diğer önemli ve dikkatimi çeken detay ise kitap yazarken adeta bir gazeteci gibi derin araştırmalar yapması oldu. Çünkü "Salon Mars" romanını yazabilmek için yıllarca Kaliforniya'daki kadın hapishanelerini ziyaret etmiş, mahkumlarla ve gardiyanlarla görüşmeler yapmış. Yeni romanı "Creation Lake" için ise Fransa'nın kırsalındaki aktivist komünleri ve mağara tarihini yerinde incelemiş. Bu bakımdan araştırmacı yönünü takdir ettim. "Salon Mars", Amerika’daki kadın cezaevi sistemini, yoksulluğu ve hukuk sisteminin açıklarını birçok karakterin kesişen hayatları üzerinden anlatmaya çalışan bir

Rachel KushnerYazar · 2 kitap
1968’de, ABD’nin Oregon eyaletindeki Eugene kentinde dünyaya geldi. Berkeley, California Üni­ver­sitesi’nden me­zun olduktan sonra 2001’de, Columbia Üniversitesi’nin yaratıcı yazarlık yüksek lisans programını bitirdi. Daha önce Grand Street ve BOMB dergilerinde, halen de Soft Targets dergisinde editörlük yapan Kushner’ın çağdaş sanat üstüne çok sayıda yazısı bulunmaktadır. Yazar ilk romanı Küba’dan Teleks’le 2008’de, ikinci romanı Alev Püskürtenler’le de 2013’te ABD Ulusal Kitap Ödülü’nün seçmelerinde finale kaldı. Alev Püskürtenler, ABD’de The New York Times dahil, birçok saygın dergi ve gazete tarafından yılın en iyi romanlarından biri seçildi. 2013’te Guggenheim Bur­su’na da layık görülen yazar, eşi ve oğluyla Los An­ge­les’ta yaşıyor.