Seçilen

Orijinal Adı:
Der Erwahlte

2020 80. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2020 11:08
THOMAS MANN OKUMALARI 11/15 . .
2020 216. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2020 10:14
Thomas Mann, Doktor Faustus’u yazmak için yaptığı kaynak çalışmalarında pek çok efsaneyi okur.Seçilen’i de bu süreç içinde Ortaçağ efsane derlemesi olan Gesta Romanorum’u okurken esinlenir. St Gailen manastırı rahiplerinden Clemens, iman tazelemek amacıyla Gregorius’un efsanesini anlatır. Efsaneye göre, Gregorius büyük bir günah sonucu (ensest ilişki) dünyaya gelir.Günah peşini bırakmaz, katlanarak artar. Sonunda tüm günahlarından arınıp, Papalık makamına kadar yükselir. Psikolojiyi, efsane ve mitoslarla harmanlar Thomas Mann. Doktor Faustus’tan sonra oldukça kolay okunan akıcı bir kitaptı Seçilen.
2020 18. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2020 22:48
Thomas Mann.. Thomas Mann... Senin bu Türk düşmanlığını ne yapacağız acaba? Yukarılardan bir yerden bu incelemeyi duyuyorsan umarım bunca zaman bu düşüncelerini değiştirmiştir... Oedipus kompleksini çarpıcı bir şekilde işlenen bu kitabı resmen bir solukta okudum. Öyle ki peşpeşe gelecek önemli eserlerinden önce bu okuma ısınma adına çok önemliydi. Dili basit, anlatıcı ağzından okunan ve zeki esprili anlatımıyla bu kompleksi yumuşatmayı başarmış ancak yine de Türk okur ve müslüman okurların tepkisini de hak ettiği ölçüde alacak bir roman. Her ne kadar fantastik bir şekli olsa da ve konusu itibariyle yakalanan tesadüfler fazla olsa da yine de yazarın bunu gayet güzel bir şekilde hikayeye yedirdiğini görebilirsiniz. Uçurtma Avcısı kadar tesadüf yok en azından... Şu zorlu ve zamanımızın bol olduğu günlerde umarım yazarın diğer eserlerini okurken de memnun olurum. Iyi bir yazar, sağlam bir yazar, güzel kitap ve tavsiye ediyorum mutlaka. Keyifli okumalar...
2024 12. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2024 22:21
Kitapta ele alınan olay gerçekten dehşet verici. İnsanların en aşağı inebileceğini gösteren bir yapıt diyebilirim. Kitabın sonunda ise bu korkunç hikayeden nasıl ders çıkarılacağına dair ufak bir açıklama var. İyi okumalar dilerim.
2018 27. kitabı
Okunma: 11 Mart 2018 09:28
Modernizmi benimseyen sanatçılarda varoluşçuluk akımının etkileri görülür. Varoluşçuluk bireyin kendi özünü bulması gerektiğini, hür olmanın son derece önemli olduğunu, kişinin geleceğini kendisinin verdiği kararların oluşturduğunu ve bu yüzden bireyin kendini sorgulaması gerektiğini, kendi değerini bulmasının ihtiyaç olduğunu savunur. Burjuva toplumuna karşı isyancı yaklaşımı benimser.
2022 4. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2022 00:07
Teknik açıdan her ne kadar modern sınıfına koyulsa da postmodern özellikler taşıyan bir kitap. İçinde Oidipus kompleksi, ensestlik, Türk/Müslüman düşmanlığı barındırıyor. Bizim bazı eski filmlerin (Battalgazi gibi) de hıristiyan motiflerinden etkilendiğini okuyunca görebiliyoruz. Ortalama bir kitap. Ama gramer bakımından ve akışı yönünden EF SA NE
İnceleme

Thomas MannYazar · 33 kitap
Paul Thomas Mann, (6 Haziran 1875, Lübeck; 12 Ağustos 1955, Zürih) 20. yüzyılın en önemli Alman yazarlarından biridir. Özellikle romanları ile tanınmakla beraber, edebiyat alanında verdiği eserler yanı sıra, toplumsal eleştirileri ile de öne çıkmıştır. 1929 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmış, 1933'te Nazilerin iktidara gelişinin ardından önce İsviçre'ye ardından ise ABD'ye göç etmiştir. 1944'te ABD vatandaşlığı almakla beraber, 1952'de yeniden İsviçre'ye dönmüş ve hayatının sonuna kadar burada kalmıştır. Mann, Johann Wolfgang von Goethe'nin yapıtlarını kendi yapıtında bir tüzük ve konu bulmada örnek olarak kullandı. Avrupa ve Alman ruhuna dair analiz ve eleştiriler yaparken, eski Alman hikayeleri ve Kitab-ı Mukaddes'te geçen kıssalardan, Goethe'nin, Nietzsche'nin ve Schopenhauer'in düşüncelerinden faydalanmıştır. Kendi ailesini örnek alarak oluşturduğu ilk romanı Buddenbrook Ailesi'nde örnek olacak biçimde anlatıldığı gibi, yapıtlarının başlıca konusunu burjuvazinin yozlaşması oluşturmaktadır. Mann, özellikle Alman edebiyatında önemli bir yer edinmiş olan Bildungsroman türünde yetkin eserler vermiştir. Alman yazar Heinrich Mann'ın kardeşidir. Thomas Mann'ın altı çocuğundan üçü, Erika Mann, Klaus Mann ve Golo Mann da yazar olmuşlardır.