Seyahatname

Evliya Çelebi
7.6/10
92 Kişi
424
Okunma
92
Beğeni
16,7bin
Görüntülenme
Evliya Çelebi'nin seyahate olan ilgisi, çocukken babasından dinlediği öykülere, söylencelere dayınır. Bu çocukluk merakı, Evliya Çelebi'yi İstanbul'da başlayan ve dönemin Osmanlı Topraklarında çok geniş bir alanı içine alan bir seyahate çıkarır. Çelebi'nin gezdiği yerler üzerine yazdıklarını içeren Seyahatname, on yedinci yüzyılın Osmanlı toplumu üzerine önemli bir kaynak olarak değerlendirilir. Seyahatname'de Evliya Çelebi günlük konuşma dilini akıcı, sürükleyici bir üslupla, zaman zaman alaycılığa varan eğlenceli bir anlatımla kullanmıştır. Belli bir zaman aralığıyla sınırlamadığı anlatımında, geçmişle gelecek zaman, şimdiki zamanla geçmiş iç içedir. Anlattığı yere özgü sözcükler ve söyleyiş biçimlerinden, halk şiirlerinden, söylencelerden, masallardan, mânilerden örnekler vermiş; insanların inançlarını, birbirleriyle ilişkilerini, toplumsal yapılarını, sanat ve zanaat eserlerini bölgenin folklorik yapısını ele alarak aktarmıştır. "Evliya Çelebi, (...) yaşamı süresince dokuz padişah, yetmiş vezir, pek çok vali ve beyle birlikte olmuş, eşkıyaların arasına düşmüş, değişik kültürlerle her sınıftan insanla zengin konaklarında, han odalarında, dağ başlarında, terkedilmiş kalelerde, liman şehirlerinde yaşamış, o insanların anlattıklarını dinlemiş, onları gözlemlemiş, gördüklerini ve dinlediklerini renkli, canlı, hem sade hem de sanatlı bir üslûpla kaleme almıştır." Doç. Dr. Cem Dilçin
Yazar:
Evliya Çelebi
Evliya Çelebi
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 24 dk.Sayfa Sayısı: 120İlk Yayın Tarihi: 2006Yayınevi: Say Yayınları
ISBN: 9789754686234Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
120 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinin yazılmasına vesile, 1630 yılının aşure gecesi Hz. Peygamber'i rüyasında görüp ''Şefaat Ya Resulullah'' diyeceğine ''Seyahat ya Resulullah'' demesidir. Böylece Peygamberimiz tarafından seyahat ve şefaat ile müjdelenir. Osmanlı topraklarını 40 yıl civarı bir süre dolaşarak şehirlerin camileri, hastaneleri, yiyecekleri, iklimleri ve genel kültürüyle ilgili, hem o zaman hem de şimdi ki zaman için eşsiz 10 ciltlik bir eser yazmıştır. Seyahatname'nin bir çok dile çevirisi yapılmıştır. 100 temel eser arasında yayınlanan bu kitabında seyahati ile ilgili bazı bölümler yer alıyor. Şehirlerimizin tarihçesini Evliya Çelebi'nin mizahi kaleminden okumayı sevdiğimi söylemek isterim.
Seyahatname
SeyahatnameEvliya Çelebi · Etkileşim Yayınları · 2013424 okunma
Reklam
672 syf.
·
Puan vermedi
139. KİTAP
*Evliya Çelebi, bilindiği gibi gördüğü bir rüya üzerine gezmeye başlamış ve 51 yıl süren seyahati sonunda eserini yazmıştır. Rüyada meydana gelen bir dil sürçmesi sonucunca “Şefaat ya Resulallah diyecek yerde seyahat demişiz”le başlayan bir maceranın sonunda böylesine büyük bir eser meydana gelmiştir *Etkileyici bir yolculuk yapmak istiyorsanız bu kitapla başlayabilirsiniz. ¶¶Alıntı¶¶ °°Sırrı öyle bir sakla ki vücudundaki canın duymasın. Yanlışlıkla ağzına alma ki dilin duymasın. .. °°Ey dost sormaktan utanma, İlmin tamamını sonuna kadar anla.
Seyahatnâme
SeyahatnâmeEvliya Çelebi · Yeni Şafak Yayınları · 2006424 okunma
672 syf.
·
Puan vermedi
·
632 günde okudu
Seyahatname
Ünlü seyyah Evliya Çelebinin dönemini detaylıca anlattığı ve birçok coğrafi olay, durum ve gelişmeyi ele aldığı bir eserdir. Ayrıca eserde ki betimlemeler, örneklemeler ve Evliya Çelebi'nin abartıları da metne ayrı bir akıcılık katmaktadır. Evliya Çelebi gezdiği bölgelerin sadece coğrafi özelliklerini değil o bölgede yaşayan toplumların kültürlerinide aktarmıştır.
Seyahatnâme
SeyahatnâmeEvliya Çelebi · Yeni Şafak Yayınları · 2006424 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.