2024 2. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2024 01:30
Nasıl anlatabilirim? Bu kadar huzurlu bir kitabı nasıl anlatabilirim? Sadece şu an hissettiklerimi yazsam; mesela bacasından duman tüten sıcacık bir evde kızarmış ekmek ve marmelat yiyen neşeli çocuklar, güllerin vahşileştiği bir bahçede gün doğumunu seyretmek, neşeyle koşan çocuklar ve kahkahaları, kimsenin görmediği bahçelerden gelen kuş sesleri, beklemediğiniz bir anda bahçe köşelerinden karşınıza çıkan bir omzunda karga, bir cebinde sincap ve yanında tilki ile yürüyen kocaman gülüşüyle orman perisi gibi parlak bir çocuk, her türlü çiçeğin kokusunu alabileceğiniz rengarenk bahçeler, en yakın dostlarınızla birlikte bir bardak taze ılık süt eşliğinde sıcacık çörekler yemek ve muhabbet etmek, tüm bunlar olurken sizi izleyen huzurla gülümseyen yüzler ve daha nicesi.. Sanki ilk sayfadan son sayfaya kadar bir filmi izler netliğinde sayfalar gözümün önünde canlandı. Temiz ve akıcıydı, su gibi. İyi ki bu kitabı keşfetmiş ve almışım. Herkese öneriyorum. Bence huzur bir kitap olsaydı bu kitap olurdu. Hala kuşların cıvıltısı, çocukların fısıltıları, gülüşleri kulağımda, çiçeklerin kokusu ise yanı başımda.. Kitabı; Jean Sibelius - Pelleas and Melisande Suite, op.46 V. Pastorale ile okumanızı öneriyorum. Sizlere, hepimize huzur diliyorum. Sevgilerimle..
Gizli BahçeFrances Hodgson Burnett · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202111,7bin okunma
İhmal Edilmiş Kalpler de Çiçek Açar mı?
·280 syf.·
2025 49. kitabı
Bazı kalpler de bahçeler gibi mi, ihmal edilince kilitleniyor? Frances Hodgson Burnett bu kitabı sanki bir hikâye anlatmaktan çok, okuru yavaşça bir kapının önüne getirip anahtarı avucuna bırakmak için yazmış. Kapıyı açıp açmamak sana kalıyor. Mary Lennox’la tanıştığımızda onu sevmek kolay değil. Soğuk, kibirli, kimseyle bağı olmayan bir çocuk. Ama sayfalar ilerledikçe fark ediyorsun ki Mary kötü değil, sadece uzun süredir kimse tarafından gerçekten görülmemiş. Onun huysuzluğu bir savunma biçimi. Gizli bahçeyi bulması ise tesadüf değil; çünkü o bahçe Mary’nin iç dünyası gibi, kapalı, unutulmuş ve aslında yeniden canlanmayı bekliyor. Bahçe yalnızca çiçeklerin değil, çocukların da iyileştiği bir yer. Colin’in hikâyesi bunu en çarpıcı şekilde gösteriyor. Hasta olduğuna inandırılmış, korkuyla büyütülmüş bir çocuk Colin. Ayağa kalktığında mucize olmuyor aslında; umut oluyor. Doğaya çıkıyor, nefes alıyor, inanıyor. Burnett burada sessiz ama güçlü bir şey söylüyor: İnsan, kendisi hakkında söylenenlere inanırsa ona dönüşür. Dickon ise bu dünyanın rüzgârı gibi. Hayvanlarla, toprakla, sessizlikle dost. Onun varlığı hikayeye hafiflik katıyor; sanki doğanın kendisi çocuklara eşlik ediyor. Bahçe canlandıkça Mary gülümsüyor, Colin güçleniyor, evin içindeki kasvet çözülüyor. Çünkü bazı yaralar sözle değil, güneşle, toprakla ve sabırla iyileşiyor. Gizli Bahçe yüksek sesle konuşan bir kitap değil. Sana ne hissetmen gerektiğini söylemiyor. Ama sayfaları kapattığında şunu fark ediyorsun: İçinde uzun zamandır kapalı duran bir yere bakmak istiyorsun. Belki senin de anahtarını unuttuğun bir bahçen vardır. Burnett’in asıl merakı da bu zaten — hikayeyi değil, seni harekete geçirmek.
Yeniden açan çiçekler.
Puan vermedi·280 syf.·
2025 76. kitabı
Dünyayı çocuklara verelim bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı çocuklar dünyayı alacak elimizden ölümsüz ağaçlar dikecekler. Nazım Hikmet Ran Frances Hodgson Burnett ‘in (1849-1924) Gizli Bahçe ’si edebiyatın büyülü evreninin masum dünyasında sevgiseline dönüşen bir yolculuğa çıkarıyor. Satırlarında umudu ve iyiliği nakşetmeyi başaran yazar bu nakışları tabii ki zamansız eseriyle birlikte okurum gönlünde yeşeren o gizemli bahçeye saçıyor. Kitabın sayfaları arasında dolaşırken zorluklarla mücadele eden, kayıplar yaşayan ama asla umudunu kaybetmemiş çocuğun ilham verici yaşamına ortak ediyor. Kitabım en dikkat çekici yanı Burnett kalemiyle çocukların iç dünyasına derinlemesine inmeyi, onların hayal güçlerini ve duygusal gelişimlerini hassasiyetle ele almayı başarıyor. Bu hassasiyeti üslubuyla derinden hissettiriyor. Gizli Bahçe"nin o büyülü atmosferiyle birlikte gezintiye çıkarırken samimi ve büyülü bir anlatımla çocukça olan dili, davranışları ve düşünceleri olaylar silsilesiyle çok güzel harmanlıyor. Son zamanlarda etkilendiğim en içten diyalogların olduğu kitap, bir çocuğun gözünde dünya yeniden canlanıyor. Gizemli bahçede çiçekler yeniden açarken,umutlarda yeşeriyor… On yaşındaki Mary kitabın başkahramanı, Hindistan'da ailesini kolera salgınında kaybettikten sonra İngiltere’deki Yorkshire bölgesinde yaşayan ve yıllardır teyzesinin yasını tutan eniştesinin Misselthwaite Malikanesi'ndeki yaşamaya gönderiliyor. Kimsesiz kalan Mary bir çocuğun yaşamak istemeyeceği olayları yaşıyor. Bu olaylarla birlikte Mary sevgisiz bir ortamda büyüyor ve huysuz bir çocuk gözüyle bakılıyor. Bu sevgisizlik hali eniştesinin malikanesine yerleştikten sonra, doğayla, çevresini keşfederek ve merak duygusunun artmasıyla tersine
Düşünce
2025 83. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2025 20:09
Bazen bir kitap, sadece sayfalarına değil; ruhunun derinliklerine de kapı aralar. Gizli Bahçe tam da böyle bir kitap. Sessizce başlar, ama ilerledikçe kalbinde bir şeylerin yeşermeye başladığını hissedersin. Mary Lennox’un yalnızlığından doğan dönüşüm, sadece bir çocuğun değil; insanın doğayla ve kendisiyle yeniden bağ kurmasının hikâyesi. Çorak bir bahçenin yeniden canlanışı, aslında içimizdeki umudun toprağa tutunması gibi. Her karakter, doğa gibi sabırla büyür, değişir ve şifa bulur. Burnett, doğayı yalnızca bir arka plan olarak değil, bir karakter gibi işler. Önerebileceğim sade, akıcı, güzel bir eserdir. Şimdiden keyifli okumalar.
Okumadan beğeni yapmayın lütfen :)
·273 syf.·
2026 38. kitabı
Eseri okurken fark ettim ki benim de içimde bakımsız kalmış bir “bahçe” varmış… ama ben sulamak yerine üstüne beton atmışım resmen Başta karakterle hiç anlaşamadık. Dedim ki “fındığım biraz sakin ol, dünya zaten zor.” Ama sonra düşündüm… kız haklı olabilir. Ben de bazen sebepsiz trip atıyorum, demek ki evrensel bir durum bu Kitap öyle büyük olaylarla falan yürümüyor, ama bir bakıyorsun içten içe seni yakalamış. Yani kimse “bak şimdi çok dramatik bir şey olacak” demiyor ama sen durduk yere duygulanıyorsun. Bir noktada kendime şunu dedim: “Niye etkileniyorum ben ya, ortada bir şey bile yok?” …ama varmış işte. En sevdiğim şey şu oldu: İnsanların değişmesi böyle pat diye olmuyor. Yavaş yavaş, minik minik… tıpkı benim sabah insanı olmaya çalışıp asla olamamam gibi. Ama en azından deniyorlar, saygı duydum. Kitap bitince de şöyle kaldım: “Tamam, ben de artık hayatımı düzene sokuyorum” dedim… sonra gidip yine uzandım. Ama içimde bir yer gerçekten kıpırdadı, onu inkâr edemem Kısacası bu kitap bana şunu öğretti: Bazen insanın ihtiyacı olan şey büyük değişimler değil… biraz ilgi, biraz nefes, biraz da “kendine gel artık” hissi. Benim içimdeki bahçe hâlâ biraz dağınık ama en azından yerini öğrendim Şiddetle tavsiye
2021 31. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2021 00:02
    Gizli Bahçe son zamanlarda adını sıkça duyduğum kitaplardan biriydi. Oldukça beğenilmesi de beni teşvik etti ve kitabı okumaya karar verdim. Konusunu kitabı okumaya karar vermeden önce hiç bakmadığım hatta içinde doğaüstü, mistik öğeler bulunduğunu düşündüğüm bir kitaptı. Okudukça içimi sıcacık yapan beğendiğim bir kitap oldu. Özellikle çocukların gözünden hayata dair bir şeyler okumayı sevdiğimden benim ayrı keyif aldığım bir kitap oldu.      Kitapta ilgisiz bir annenin ve sürekli çalışmakta, hasta bir babanın çocuğu olan; dadılarla büyümüş 9 yaşında Mary isimli İngiliz bir kızın hikayesini okuyoruz. Hindistan'da yaşayan Mary kötü bir salgın sonucu kimsesiz kalmakta ve İngiltere'de yaşayan eniştesinin yanına dönmesiyle beraber gelişen olayları konu ediniyor. Böyle anlatıldığında basit bir kitap gibi gözükebilir ancak bence uzaktan yakından alakası yok. Mary hiç anne ve baba sevgisi görmeden sömürge altındaki Hindistan'da  bir bakıcı kadın tarafından büyütülmüş oldukça hırçın bir kız. Dadısı ile arasında efendi-köle ilişkisinden dolayı kibirli, hiçbir işini kendi halletmeyen, şımarık, bencil bir kız çocuğu. Ancak İngiltere'de kaldığı malikanede tanıştığı Martha ona dünyanın çok başka bir yönünü göstermeye başlar. Böylece Mary aslında 9 yaşında çocuk olmayı öğrenir ve en önemlisi sevgi ile tanışır.      Yazar aynı zamanda kasik tipik yetim çocuk imajından farklı bir karakter yaratarak okuyucuya farklı bir mesaj vermeyi hedeflemiştir. Bunu Mary'nin kendini keşfetme yolculuğu ile  sunan yazar, sömürgeci bir kültürde yetişen bir çocuğun sevgisizlikle birlikte nasıl farklı bir boyut kazandığını göstermektedir. Ayrıca direk olarak yapmasa da ve kendisi de bir İngiliz olmasına rağmen İngiltere'nin acımasız sömürgeciliğine farklı bir pencereden oldukça açık ve net bir
Gizli bir bahçe
Puan vermedi·280 syf.·
2023 4. kitabı
Bu zamana kadar neden okumadığım dediğim bir kitap oldu. Mary Lennox ebeveynlerini salgın bir hastalıktan dolayı kaybedince eniştesinin yanına taşınıyor. Kaba, bencil, şımarık bir kız çocuğu gizli bahçeyi keşfedince hayatında olumlu yönde değişmeler meydana geliyor. Gizli bahçeyi keşfetmeleri onlara hep sihir gibi gelmiş. Kitabın akıcılığı içinizi ısıtacak sanki o gizli bahçedeymişsiniz gibi hissedeceksiniz. Okumanızı tavsiye ederim..
Dünyanın en güzel yeri bir çocuğun kalbidir...
2025 25. kitabı
Okunma: 23 Haziran 2025 18:35
Yaşam enerjinizi yükseltecek, çocukluğunuza doğru yol alacağınız, hayatın griliğinden uzaklaşıp dünyanın renklerini keşfeden Mary Lennox'un hikayesi... Zengin bir aile ama ilgisiz anne baba, doğduğundan beri bakıcılarla büyümüş, kendi kıyafetini bile tek başına giyemeyen, sürekli aksi, şımarık bir kız Mary... Hindistan'da yaşayan Mary'nin ailesini kolera salgının da kaybetmesi sonucu İngiltere'nin Yorkshire şehrinde yaşayan tek akrabası olan eniştesi Bay Craven'in yanına yerleşmesiyle hayatı değişiyor. Bay Craven'in karısı yıllar önce ölmüş, bir oğlu olmuş ama onunda öleceğini ve kendisi gibi kambur olacağını düşünmüş ve bu yüzden o da hep oğluna ilgisiz kalmış ve oğlu Colin bir nevi evin içinde ölüme terk edilmiş, insan içine çıkarılmamış, hastalıklı bir çocuk olarak lanse edilmiş. Colin ile Mary aynı evin içinde birbirinden habersiz yaşarken bir gün aksi ve huysuz iki kuzen tesadüfen tanışıyorlar. Ve o günden sonra Mary, Colin ve Dickon'ın hayatı değişiyor ve gizli bahçe serüveni başlıyor... ;) Bu kadar spoiler yeterli sanırım, daha fazlası için kitabı okumanızı tavsiye ederim. Üç küçük çocuğun azimlerine, hayat enerjilerine ve aksiyon dolu maceralarını büyük bir keyifle okudum, hayran olmamak imkansız ;) Çocuklar dünyayı alacak elimizden ölümsüz ağaçlar dikecekler! Nazım Hikmet Ran Bir çocuğun başına gelebilecek en kötü iki şeyin hiç kendi haline bırakılmaması ya da tamamen kendi haline bırakılmasıdır. Ne çok kontrol altında tutulmalı çocuk ne de başıboş bırakılmalıdır. Ama her zaman anne baba çocuğunu sevmeli, güvenmeli. Biliyorum ki sevgiyle büyüyen çocuklar herşeyi başarır. Sevgi şifadır... İnsan insana şifadır... Keyifli okumalar... Gizli Bahçe Frances Hodgson Burnett
İnceleme
2025 24. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2025 13:50
“Bir bahçe düşünün… Terk edilmiş, unutulmuş, kilitli… Ama içinde yeniden doğmayı bekleyen bir hayat var. Tıpkı küçük Mary gibi! Mary Lennox’un soğuk ve yalnız dünyası, İngiltere’deki büyük bir malikaneye geldiğinde değişmeye başlıyor. Meraklı ruhu, yıllardır kapalı olan bir bahçenin izini sürerken, bu sır dolu yer sadece doğayı değil, dostluğu ve sevgiyi de ona öğretiyor. Colin ve Dickon ile birlikte, hem gizli bahçeyi hem de kendi içlerindeki gücü keşfettiklerinde, hayatın aslında ne kadar büyülü olduğunu anlıyorlar. Bu kitap, her satırında umut veren, iyileşmenin ve değişimin mümkün olduğunu hatırlatan sıcacık bir hikâye. Eğer doğanın, dostluğun ve yeniden başlamanın büyüsüne inanıyorsanız, “Gizli Bahçe” tam size göre! Peki ya sen? Hayatında yeniden çiçek açmasını istediğin bir bahçe var mı?
Bu kitap 'okunacak kitaplar' listenize girmeyi hak ediyor
2023 11. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2023 06:14
Bu kitap 'okunacak kitaplar' listenize girmeyi hak ediyor. Benim listemde edebiyat romanlarında ilk beşe çok rahat girer. Okurken hissettiğim mutluluğu size tarif edemem. Duygu aktarımı ve hikaye anlatımı o kadar muhteşem ki! Kitabın sonlarına doğru insanların söylediklerinin, düşüncelerinin gerçek olanı nasıl değiştirdiğine ve nasıl insanı kendinden emin olamamaya sebep olduğunu fark edeceksiniz. 1911 gibi bir senede bu son 2-3 senedir çok popüler olan 'zihnin gücü' ne değinilmesi beni çok şaşırttı. İyi sözü de kötü sözü de insan süngerin suyu çektiği gibi alıyor.. Her şey öyle güzel, öyle muhteşem betimlenmiş ki sanki film izliyor gibi kitabın her sahnesi gözlerinizin önüne gelecek. Okurken günden güne her şeyin nasıl değiştini fark ederken içinizi hoş bir sıcaklık kaplamaması mümkün değil! Eğer keyfiniz yoksa bu kitap bakış açınıza bir şeyler ekleyebilecek sizi neşelendirebilecek bir kitap. Konusuna gelecek olursak kitap yetim kalan Mary'nin velayetini akrabasının almasıyla olaylar başlıyor. O kadar huysuz bir çocuktur ki diğer çocuklar aksi mary tekerlemesini dillerinden hiç düşürmezler. " Bayan Mary, çok da aksi, Nasıl büyüyecek bahçen? Gümüş çanlar ve midye kabuklarıyla Kadifeçiçeklerinin hepsi sırada " Oysa insan çevresinden gördüğünü yansıtan bir aynadır aynı zamanda. Çevresinden sevgi görmedikçe sevmeyi unutur zamanla.. Yetim kaldığında uçsuz bucaksız o fundalığa yerleşmek zorunda kalır ancak artık hayatı çok farklıdır. Her dediğini yapan uşaklarının yeri 'kendi kıyafetlerini giyebilecek yaştasın' diyen yardımcılarla değişmiştir. Ve en az kendi kadar hatta daha aksi kuzeni Colin burada yaşamaktadır. Ama bir çocuğa en iyi gelecek şey yine başka bir çocuğun arkadaşlığıdır. Bu geniş fundalıktaki yüzden fazla odası olan koca evde sizi Aksi
Kitap İncelemeleri

Frances Hodgson BurnettYazar · 21 kitap
Frances Hodgson Burnett, doğum adıyla Frances Eliza Hodgson, (d. 24 Kasım 1849 - ö. 29 Ekim 1924), İngiltere'nin Manchester kentinde bir kuyumcunun kızı olarak dünyaya geldi. Babasının ölümünden sonra ailesi 1865 yılında ABD’nin Knoxville (Tenessee olarak da bilinir) kentine taşındı. Orada Amerikan gazeteleri için yazmaya başladı. 1868 ila 1922 yılları arasında birçok roman ve oyun yazdı. Bunların arasında en bilinenleri The Secret Garden, A Little Princess ve Little Lord Fauntleroy 'dur. 1873 yılında Dr.Swan Burnett ile evlendi, sonrasında ise Lionel ve Vivian adlı iki oğlu oldu. Büyük oğlunun ölümünden sonra kocasından ayrıldı. 1901’den sonra Bermuda ve Long Island adasında yaşamını sürdürdü. Orada hristiyanlık, bahçıvanlık ve tinsellik ilgisini çekti. 75’inci doğumgününden birkaç hafta önce vefat etti.