“Seyahatler çekiyor içim.”
2022 34. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2022 18:08
Kısa kısa öyküler bulunan bu kitapta denizin ve balığın kokusunu, balıkçıların zor şartlar altında çabalayıp çalışmasını, kuşların sesini, adayı ve adadaki insanları yazarımızın enfes betimlemesiyle hissediyorsunuz. Bu öykülerdeki kahramanlar da tıpkı onun gibi, ona yakın ve yaşamına tanık olduğu insanlar. Kendisinin de dediği gibi içinden geldiği gibi, gelişigüzel yazmış Sait Faik. Buna rağmen tasvirleri, betimlemeleri o kadar güzeldi ki bir an orada olduğumu, o insanları oturup bir köşeden gözlemlediğimi sandım dersem yeridir. Siz de okumak isterseniz tavsiyemdir. Kitapla kalın.
Son KuşlarSait Faik Abasıyanık · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202117,1bin okunma
2024 35. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2024 21:34
Ondokuz öyküden oluşan Son Kuşlar bir ada öyküsü. Sait Faik yaşadıklarını öyküleştirmiş gibi geldi bana. Daha önce okuduğum öykü kitaplarından çok farklı geldi bana. Açıkçası beni tam sarmadı diyebilirim. Beğenenler mutlaka vardır ama bana göre değildi. İyi okumalar, kitapla kalın.
2021 34. kitabı
İlk kez okudum Sait Faik, durum yazarı olması gereği keyif zamanlarım için seçmiştim. Yazar mekana sizi çekiyor evet ancak olay seviyorsanız benim gibi biraz zorlanabilirsiniz. Öyküler güzeldi öyle ki 1900 yıllarına ışınlanıyorsunuz. Abasıyanık size çok güzel durum okutuyor.
2022 22. kitabı
Okunma: 05 Mart 2022 23:04
#kitapyorumum #sonkuşlar Soğuk kış günlerinde, belki de karlı havalarda Sait Faik okumayı daha çok severim. İnsanın içini ısıtır denizle, vapurla ,martıyla,güneşle...Kısa ama bir o kadar da etkili öyküler anlatır. Durum hikayesinin edebiyatımızdaki ilk örneklerini vermiştir. Üslubu yabancı hissetirmez, sokaktaki insanın diliyle konuşur. Ve kıssadan hisseler de vermeyi ihmal etmez. Son Kuşlar adlı öyküsünde insanoğlunun çevreyi nasıl kirlettiği, çocuklarımıza temiz bi dünya bırakmamızı öğütler. Uzun romanlardan sonra yazarın kısa ve samimi öyküleri daha bi lezizdir, tavsiye ederim.
2024 84. kitabı
Şu yaşıma kadar yüzlerce kitap okumuşumdur ancak bir türlü Sait Faik okumayı sevemedim. Buna rağmen elimde olduğundan dolayı ve yıllar önce yarım bıraktığım için okuyayım dedim yine sevemedim... Bence günlük yaşamından çok fazla izler var ancak beni rahatsız eden bu değil. Hikayeleri beni içine çekmiyor çok yüzeysel kalıyor. Bilemiyorum, sevemedim....
İçimize huzur veren bir kitap
2024 24. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2024 15:09
Sait Faik'in okuduğum ikinci kitabı. Diğer kitaplarını okumadığım halde, bu kitabın Sait Faik'in yazar kişiliğini en iyi tanıtan kitap olduğuna eminim. Sadece yazarlığını değil bence tamamen kendi kişiliğini tanımamızı sağlayan bir kitap. Sait Faik'i tanımak istiyorsanız bu kitap iyi bir rehber olacaktır. Kitabın içeriğine gelecek olursam, kitapta birbirinden bağımsız toplam 19 öykü ve kitabın sonunda yer alan Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun Sait Faik'le ilgili yazdığı küçük bir yazı yer alıyor. Bence önce bu yazıyı okumalısınız. Kitap kısa olmasına rağmen bir oturuşta bitirebileceğiniz bir kitap değil. Daha doğrusu bu kitabı daralıp sıkıldığınızda; rahatlamak ve zihninizdeki sesleri susturmak, kalbinize huzuru, dinginliği almak için okumalısınız. Yavaş yavaş, tadını çıkararak. İçinde olduğunuz gri hayattan uzaklaşmak için. Çünkü yazar öyle güzel yazmış ki sanki anlattığı yerde siz de onun yanındasınız. Kitaptaki ana mekân Burgazada. Öyle güzel betimlemiş ki hiç görmeden nasıl bir yer olduğunu hayal edebiliyorsunuz. Orada yazarın yaptığı gibi vakit geçirmek istiyorsunuz. Burgazada'nın serin denizinde yüzerken çakıl taşları toplayıp akşamında ıslak saçlarla denize karşı sevdiklerimizle şarap içmek gibi :)
Puan vermedi·144 syf.·
2024 17. kitabı
Sait Faik'in okuduğum ilk kitabı, kitap 134 sayfa 20 hikayeden oluşuyor. Yazarı seven var sevmeyen var. Ben ilk kitaptan kararımı vermek istemiyorum doğrusu. Kitabı okurken biraz ihmal ettim ve bir aya yayılan bir zaman diliminde ancak bitirebildim. Okurken şöyle bir hissiyata kapıldım; kitapta, yazarın koluna girip onun tanık olduğu ve ya bizzat içinde olduğu olaylar içinde yürüyüşe çıkmış gibi hissettim. Belki de bu durumu sevip kitabı seven ve ya bu durumu sevmeyip kitabı sevmeyen var. Ben yine bu noktada kararsızım doğrusu. Kitap okunmaya değer mi bilemiyorum. Okunsa da okunmasa da sizden bir şeyler eksiltmez. Beğendiğim bir kaç hikaye oldu. Kitapta; adalar, deniz, balık, balıkçı, kahvehaneler, emekçiler, deniz ve denizcilikle ilgili terimler var. Yazarla kol kola girip gezmek isterseniz kitabı okumanızı tavsiye ederim. İyi okumalar.
Kirlenin. Kirlenmek güzeldir…
·134 syf.·
2024 269. kitabı
Samatya çocuğuydu babam . Dedemin dedesinden itibaren başlayan bir İstanbul öyküsü aileminki.Hani şu Ermeni ve Rum komşuları olan, memurların, ortaokul ve liseye başlayan erkek öğrencilerin, takım elbiselerini Rum terziye diktirdiği, ayakkabılarını Ermeni asıllı ayakkabı ustasında tamir ettirdiği eski İstanbul mahallesi. Yeni nesillere masal gibi geliyor bu anekdotlar ama ben bu öykülerle büyüdüm.Sadece anlatmadılar bana aynı zamanda okuttular bana bu öyküleri ailem. Kendi hatıralarını okutur gibi okuttular. Sait Faik ‘bizden’ biriydi. ‘Bizim’ hikayemizi anlatıyordu. Çok erken denilebilecek yaşta tanıştım Sait Faik hikayeleri ile .Daha ilkokuldayken babam işten eve geldiğinde elime Sait Faik kitabı verir sesli okumamı isterdi benden. O eline gazetesini alır ve bir sigara yakar “merak etme kulağım sende, sen oku” derdi. Benim okuma hızımın artacağını da eklerdi mutlaka. Ben gerçekten babamın beni dinleyip dinlemediğini anlamak için hikayelerin bazı yerlerini atlar, bazı cümleleri de değiştirerek okurdum. Anında düzeltirdi beni. “O hikaye öyle devam etmiyor” ya da “sonu öyle bitmiyor” diye beni uyarırdı. “Bir de beni kandırıyor boyuna bakmadan “der bıyık altından gülerdi.Okuduğum bazı bölümlerde gözleri okuduğu gazeteden uzaklara dalardı. Acı acı yutkunduğu olurdu. Ne de olsa; “Mesutları çok az bir mahallenin çocukları değil miydiler?” Semaver “Kınalıada’da bir ev” hikayesini ne zaman okusam acı acı gülümserdi. 1964 kararıyla diğer Rumlar gibi İstanbul’dan göç etmek zorunda kalan, mahallelerindeki çocukluk aşkı Rum kızını mı hatırlıyordu bilmiyorum.:) “Onu vapurda ikinci mevkiin tahtaları üzerinde Rumca ko­nuşurken dinlerim. Rumca bir kelime anlamadan ne söyledik­lerini bilir gibiyimdir.” Dedem özellikle Sait Faik hikayeleri yayımlanıyor diye Varlık dergisi alır ve
Son KuşlarSait Faik Abasıyanık · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201917,1bin okunma
2022 4. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2022 11:17
Türk edebiyatında öykü denince ilk akla gelen isimlerdendir Sait Faik Abasıyanık. Öykülerinin çoğunda gözlemlediklerini kendi anlayışıyla sunar okuyucuya. Öykülerinin kahramanları hayatlarını bildiği, onlar gibi yaşadığı, aynı ortamlarda bulunduğu kişilerdir. En çok denizi, balıkçıları, doğayı, küçük dünyalarında yaşama çabası içinde olan insanları yazar. "İnsansız hiçbir şeyin güzelliği yok. Her şey onun sayesinde, onunla güzel." diyecek kadar sevgiyle yaklaşır insanlara. Yaşamın zevkini emekçi, küçük insanların arasında bulur. Dil, din, millet farkı gözetmeksizin sevgiyle yaklaşır insanlara. Öykülerinin vazgeçilmezidir insana ve doğaya duyduğu sevgi. Son Kuşlar kitabındaki öykülerin çoğu yazarın yaşadığı Burgazada'da geçer. Deniz baş aktörüdür öykülerin. Balıklar, balıkçılar, ada da yaşayanlar, doğa ve insan vardır öykülerde. Son Kuşlar öyküsünde sanki bugünleri haber verir gibi seslenir okuyucusuna "Dünya değişiyor dostlarım. Günün birinde gökyüzünde güz mevsiminde artık esmer lekeler göremeyeceksiniz. Günün birinde yol kenarlarında toprak anamızın koyu yeşil saçlarını da göremeyeceksiniz. Bizim için değil ama, çocuklar, sizin için kötü olacak. Biz kuşları ve yeşillikleri çok gördük. Sizin için kötü olacak. Benden hikayesi." Hürriyet sevdalısıdır. "Küçücük hürriyetler değil, olabildiğine yüz verilmiş bir çocuk hürriyeti" ister. Yazmamaya kendine söz verse de gördüğü haksızlık karşısında çok bilinen cümleler dökülür kaleminden "Söz vermiştim kendi kendime: Yazı bile yazmayacaktım. Yazı yazmak da bir hırstan başka ne idi? Burada namuslu insanlar arasında sakin, ölümü bekleyecektim; hırs, hiddet neme gerekti? Yapamadım. Koştum tütüncüye, kalem kâğıt aldım. Oturdum. Ada'nın tenha yollarında gezerken canım sıkılırsa küçük değnekler yontmak için cebimde
Son Kuşlar - Dikkat spoiler içerebilir!
2020 13. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2020 09:01
Sait Faik bana kalırsa bir edebiyat balonudur. Şuan içinizden kızdığınızı biliyorum ama bu benim düşüncem. Okuduğum kitapları genellikle küçük küçük bir sürü hikayeden oluşuyor. Bu eseri de öyle yirmi tane küçük hikayeden meydana gelmiş. Her hikayede abartılı betimlemeler var. Okuyucunun kafasında hayal kurmasına izin vermemiş kendisi bizim yerimize düşünmüş. Hâlbuki kitapla sinemanın arasındaki en büyük fark da bu değil mi. Biri hazır düşünmeni sağlar diğeri okuduğunla hayal kurmanı sağlar. Ben çok artistik lafları sevemiyorum. Umarım linç yemem benim gibi düşünen birileri de vardır. En beğendiğim hikayecik "haritada bir nokta" oldu. Tüm eserlerinin telif hakkını Darüşşafaka'ya bağışlaması ve Mark Twin cemiyetine Atatürk'den sonra seçilen tek Türk yazar olmasından ötürü her zaman saygım vardır bunu da belirtmek isterim. Ayrıca burdan Sait Faik'in Abasıyanık kitabı diyen kıza selâm göndermeyi bir borç bilirim :) youtu.be/IgAJ-mvB7QE Keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.

Sait Faik AbasıyanıkYazar · 40 kitap
Sait Faik Abasıyanık ya da Sait Faik, Türk öykü, roman ve şiir yazarıdır. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından sayılan Abasıyanık, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılarla Türk edebiyatında bir dönüm noktası sayılır. Modern Türk hikâyeciliğinin öncülerinden olan Sait Faik, getirdiği yeniliklerle "kökü kendisinde olan" bir yazar olarak kabul edilir. Klasik öykü tekniğini yıkarak doğayı ve insanları basit, samimi, hem iyi hem kötü taraflarıyla oldukları gibi fakat şiirsel ve usta bir dille anlatmıştır. Bunu yaparken diğer çoğu Cumhuriyet sonrası sanatçısı gibi Batı'daki gelişmelere bağlı kalmamış, hiçbir edebî anlayışın etkisinde hareket etmemiş ve belli bir tarzın takipçisi olmamıştır. Toplumun problemlerine değil bireyin toplum içindeki sorunlarına yönelen yazar, öykülerinde çoğunlukla kendisinden yola çıkıp bireyler hakkında yazarak insan gerçeğini anlamaya çalışır. Çoğunlukla şehirli alt sınıfın hayatını yazan Abasıyanık, balıkçı, işsiz, kıraathane sahibi gibi karakterleri anlatır. İnsanların yaşama biçimlerini, isteklerini, tasalarını, korkularını ve sevinçlerini irdeleyerek, toplum meselelerinden çok "insanı ele alan sanatçılar" sınıfında yer alır. 1930'larda başladığı yazı hayatı boyunca "sorumlu avare", "gözlemci balıkçı", "çakırkeyf sirozlu", "küfürbaz şair", "müflis tacir", "züğürt yazar", "hamdolsun diyemeyen rantiye", "anadan doğma çevreci" gibi sıfatlarla anılan Abasıyanık'ın tüm yazdıkları bir şair duyarlılığı içermektedir. Hikâye, roman, şiir yazan, çeviriler ve röportajlar yapan sanatçı bütün bu türleri kendine özgü tarzı ile kaynaştırmıştır. Yazarın, anlık heyecanlarını yansıtan izlenimci ve fovist ressamların üslubunu anımsatan bir tarzı olduğu söylenmiştir. Kendi özgün dilini oluştururken André Gide, Comte de Lautréamont, Jean Genet gibi isimlerden etkilenen Abasıyanık, kendisinden sonra gelen Ferit Edgü, Adalet Ağaoğlu, Demir Özlü gibi pek çok yazara da öncülük etmiştir. Ölümünün ardından Burgaz Adası'ndaki evi müzeye dönüştürülen yazar adına her sene öykü ödülü de verilmektedir.