"Söz vermiştim kendi kendime: Yazı bile yazmayacaktım. Yazı yazmak da, bir hırstan başka ne idi? Burada namuslu insanlar arasında sakin, ölümü bekleyecektim. Hırs, hiddet neme gerekti? Yapamadım. Koştum tütüncüye, kalem kâğıt aldım. Oturdum. Ada 'nın tenha yollarında gezerken canım sıkılırsa küçük değnekler yontmak için cebimde taşıdığım çakımı çıkardım. Kalemi yonttum. Yonttuktan sonra tuttum öptüm. Yazmasam deli olacaktım." "Haritada Bir Nokta" adlı öyküden
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 5 dk.Sayfa Sayısı: 144Basım Tarihi: Mayıs 2021İlk Yayın Tarihi: 1952Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
ISBN: 9786254054372Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

134 syf.
5/10 puan verdi
Son Kuşlar - Dikkat spoiler içerebilir!
Sait Faik bana kalırsa bir edebiyat balonudur. Şuan içinizden kızdığınızı biliyorum ama bu benim düşüncem. Okuduğum kitapları genellikle küçük küçük bir sürü hikayeden oluşuyor. Bu eseri de öyle yirmi tane küçük hikayeden meydana gelmiş. Her hikayede abartılı betimlemeler var. Okuyucunun kafasında hayal kurmasına izin vermemiş kendisi bizim yerimize düşünmüş. Hâlbuki kitapla sinemanın arasındaki en büyük fark da bu değil mi. Biri hazır düşünmeni sağlar diğeri okuduğunla hayal kurmanı sağlar. Ben çok artistik lafları sevemiyorum. Umarım linç yemem benim gibi düşünen birileri de vardır. En beğendiğim hikayecik "haritada bir nokta" oldu. Tüm eserlerinin telif hakkını Darüşşafaka'ya bağışlaması ve Mark Twin cemiyetine Atatürk'den sonra seçilen tek Türk yazar olmasından ötürü her zaman saygım vardır bunu da belirtmek isterim. Ayrıca burdan Sait Faik'in Abasıyanık kitabı diyen kıza selâm göndermeyi bir borç bilirim :) youtu.be/IgAJ-mvB7QE Keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.
Son Kuşlar
Son KuşlarSait Faik Abasıyanık · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201914,4bin okunma
134 syf.
9/10 puan verdi
BİR TUHAF ADAM
Sait Faik bir tuhaf yazar. Onu ilk okuyuşunuzda öykülerine pek bir anlam veremeyebilirsiniz. "Ee kardeşim bunu niye anlattın ki?" diyebilirsiniz. Çünkü çoğu hikayeler bir sonuca varmaz. Öykünün kaç sayfa sonra biteceğine bakmazsanız kestiremezsiniz ne zaman biteceğini. O yaşadıklarını alır yazıya döker. Beraber balık tutmaya gidersiniz; orada gökyüzüne hayran kalırsınız, martıların uçuşuna, denizin sesine... Uzaklara dalar gidersiniz. "Ne duruyorsun?" diye bağırır Kalafat, tüm huzurunuzu bozar. Balık tut(a?)madan da dönersiniz evinize... * Sait Faik, doğa tasvirleri ve insana olan sevgisi ile tanınan bir yazar. Doğa tasvirleri, okuduğum daha iyi (bence) yazarlar olduğu için beni fazla etkilemedi. Fakat bu onu kötü bir yazar yapmaz. İnsana olan sevgisiyle tanınmasına rağmen, insanlardan kaçtığını ve bir yeraltı insanına dönüştüğünü de görebilirsiniz cümle aralarında. "İnsansız hiçbir şeyin güzelliği yok. Her şey onun sayesinde, onunla güzel" demesine karşın "Senede dört kelime konuşmadığım adama nezaketen gülmeye bile mecbur değilim. Görmemezliğe geliyorum. Başımı çeviriyorum" cümlesini kurması aslında onun çok yönlü bir anlatıma sahip olduğunu gösteriyor. Her şeye rağmen yine de 'insan'sız yapılamayacağını biliyor ve şunu söylüyor: "Kızıyoruz. Birbirimize giriyoruz. Yine de insanoğlundan söz açmaya uğraşıyoruz." * Bütün bunları birleştirdiğimizde öykülerini okurken bazen bir Yaşar Kemal, bazen de Dostoyevski okuduğunuzu hissedersiniz, ama aslında sadece bir Sait Faik okuduğunuzu anlarsınız.
Son Kuşlar
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.