Sorunlu Okul Çocuğu

Alfred Adler
Sorunlu Okul Çocuğu, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu ve psikoloji biliminin en önemli isimlerinden biri olan Alfred Adler’in çocuklarının tutum ve davranışlarından mustarip ebeveynlerin yoğun talepleri doğrultusunda başlattığı danışma oturumlarını özetlemektedir. Okul yıllarında yaşanan başarısızlık, okula gitmek istememe, anlamada zorluk, uyumsuzluk, geçimsizlik gibi sorunların yanı sıra altını ıslatma, şımarıklık, yalancılık gibi çocukluk döneminden yetişkinliğe dek yaşanan daha temel sorunları teker teker ele alan, vaka örnekleriyle zenginleştirilmiş bu çalışma, insanlığın her dönemindeki ortak sorunlara değinmesi bakımından bugün de güncel ve önemlidir. Cılız bir bünyeyle doğan kimi çocuklar dünyaya bir çilehane gözüyle bakarlar ve çocuklarda pek takdir ettiğimiz o gelişim kıvancını gösteremezler. Aşırı ağırlık altında ezilen, kendi vücutlarını bir yük gibi omuzlarında hisseden ve yaşama eza verici bir nesne gözüyle bakan böylesi çocukların, başkalarından çok kendileriyle ilgilenmelerinin bizim için anlaşılmayacak yanı yoktur. Kimi bencil özellikler, toplumsallık duygusunun gelişimine sekte vurur. Bazı çocuklar da vardır, şımarık büyütülmüşlerdir, hayata gözlerini açtıkları andan başlayarak yalnız bir tek kişiye ilgi duyar ve onun tarafından desteklenmek isterler. 4 ya da 5 yaşında yaşam üslupları bir kez oluştu mu, artık bu üslupta köklü bir değişikliğe gidemezler; tüm yaşantıları bu yaşam üslubuyla özümler, bu yaşam üslubunun gözleriyle dünyaya bakarlar. Başkaları tarafından desteklenmeyi öngören bir hayat görüşleri vardır; hemencecik başarıya ulaşmak ister, bu konuda çaba harcamaları gerektiği zaman yenilgiye uğrarlar.
Yazar:
Alfred Adler
Alfred Adler
Çevirmen:
Kamuran Şipal
Kamuran Şipal
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 23 dk.Sayfa Sayısı: 296Basım Tarihi: 31 Ekim 2019İlk Yayın Tarihi: 2012Yayınevi: Say Yayınları
ISBN: 9786050206227Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
296 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Problemli çocuklar
Bireysel psikoloji ekolünün kurucusu Alfred Adler, bu kitabında okul çağındaki çocukların problemlerini işlemiştir. Çeşitli konulara örnek vakalarla birlikte değinmiştir. Öncelikle Adler bu çocukların "geri zekalı" olmadıklarını ve bir çocuğa gelişigüzel "geri zekalı" demenin affedilemez bir şey olduğunu sıkça vurgulamış.
Sorunlu Okul Çocuğu
Sorunlu Okul ÇocuğuAlfred Adler · Say Yayınları · 2019190 okunma
Reklam
296 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Psikoanalitik kuram çatısı altında yeşeren fikirleri... Bireysel psikoloji ile özerklik kazanan Alfred Adler bu kitabında aşağılık duygusu, üstünlük çabası, doğum sırası ve fenomenolojik alan terimleri çevresinde farklı vakaları aileden, okuldan ve kişilerden alınan bilgiler ışığında inceliyor. Öncelikle Adler bu çocukların “ geri zekalı “ olmadıklarını ve bir çocuğa gelişigüzel “ geri zekalı” demenin affedilemez bir şey olduğunu sıkça vurgulamış. Anlaşılan o zamanlar öğretmenler ve ebeveynler kolaya kaçarak her problemli çocuğa “ geri zekalı “ diyerek eğitilmez olduklarını düşünüyorlarmış. Adler özellikle problemlerin başlangıcını annelerin çocuklara toplumsallık duygusunu tam kazandıramamasına bağlıyor. Çocuğuna genel geçer etik kurallarını insanları, hayvanları önemsemeyi ve sevmeyi tam olarak kazandıramayan anne her şeyi başlatıyor. Yanlış ve eksik bir algıyla büyüyen çocuk hayata ayak uydurmakta oldukça zorlanıyor ve problemli oluyor. Bir de ailesi tarafından şımartılıyorsa, çocuk geçimsiz ve hırçın oluyor. Eğer Profesyonel bir yardım almazsa bu çocukların ileride suçlu, cinsel sapık vs. Olmaları çok büyük ihtimal olduğunu belirtmiş. Psikolojiye ilgi duyanların, en çok da ebeveynlerin okumasını tavsiye ediyorum...!
Sorunlu Okul Çocuğu
Sorunlu Okul ÇocuğuAlfred Adler · Say Yayınları · 2019190 okunma
296 syf.
8/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Kitap bireysel psikoloji ekolünün kurucusu Adler'in, danışma oturumlarının özetlerinden oluşuyor. Güç eğitilebilir diyeceğimiz çocuklarda görülen yalan söyleme, hırsızlık, alt ıslatma, söz dinlememe, geçimsizlik, uyumsuzluk vb. davranışların nedenine inerek bu davranışların aslında ne anlama geldiğini tek tek açıklıyor yazarımız. Özellikle yaşamın ilk 5 yılında çocuğa toplumsallık duygusunun kazandırılmasının öneminden ve çocukta oluşan yanlış bir yaşam üslubunun sonuçlarının neler olabileceğinden genişçe bahsediyor. Mesleğim dolayısıyla ilgimi çeken kitapta bazı vaka örnekleri sanki benim sınıfımdan alınmış gibi hissettim. Kendim de şahit olduğum bazı öğrenci davranışlarının altında aslında hangi duygular ve yaşam üslubunun olduğunu görmek ufkumu genişletti. Her vakanın sonundaki eğitimci ve ailelere sunulan çözümler kısmını biraz yüzeysel bulsam da yine de okunmaya kesinlikle değer bir kitap. Özellikle daha küçük yaşlarla çalışan okul öncesi ve sınıf öğretmeni meslektaşlarıma öneriyorum.
Sorunlu Okul Çocuğu
Sorunlu Okul ÇocuğuAlfred Adler · Say Yayınları · 2019190 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.