349 syf.
9/10 puan verdi
Sümeroloji konusunda bir otorite olan Samuel Noah Kramer'in en önemli eseri onan "TARİH SUMERDE BAŞLAR" üzerine söylenecek o kadar çok söz var ki; daha önce Muazzez İlmiye Çığ tarafından tercüme edilen ki, bu baskıyı da kendisi Türkçemize kazandırmıştır çok kapsamlı. önceki okuduğum bunun yanında özet gibi kalır. okumak
Tarih Sümer'de Başlar
Tarih Sümer'de BaşlarSamuel Noah Kramer · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 1998636 okunma
488 syf.
10/10 puan verdi
Kramer dünyanın önde gelen Asur bilimci ve Sümerologlarından biridir. Hayatının 60 yılını yememiş içmemiş, resmen kendini Sümer kültürü araştırmalarına adamıştır. 93 yaşında vefat etse de Sümerler ile ilgili sayısız makale ve araştırma kitabı bırakmış, birçok Sümerolog, arkeolog, Asur bilimci ile çalışmıştır. Bu araştırmacıların arasında Sümerolog
477 syf.
8/10 puan verdi
Zaman makinesini icat edin de gidip Sümerlilere bakalım :)
Yazarın okuduğum ilk kitabıydı. Dili gerçekten hafif ve anlaşılırdı. Dümdüz yazılmış, ruhsuz, sıkıcı tarih kitapları gibi değildi. Gayet akıcıydı. İncelememe başlıyorum. Kimdirler bu Sümerler? Haklarında ne biliyoruz? Tarih kitaplarında gördüğümüz işte çivi yazısını bulmuşlar bilgisi dışında ne biliyoruz? Bazılarımız biraz daha detay bilgisine
Tarih Sümer'de Başlar
, dünyanın önde gelen Asur bilimcilerinden ve dünya çapında tanınmış Sümer ve Sümer dili uzmanı olan
Samuel Noah Kramer
'in yazdığı 490 sayfadan oluşan Tarih Araştırma ve inceleme kitabıdır. İlk yasa sistemi hangi uygarlığa aitti? İlk vergi indirimini hangi uygarlık uyguladı? İlk Tarihçiler, İlk Aşk şarkısı, İlk ninni, İlk akvaryum, İlk Diriliş öyküsü, İlk Hayvan Fablları, İlk edebi atışmalar, ilk atasözü, ilk aşk şarkısı, ilk atasözü ve deyimler? Tüm bu soruların yanıtı hiç şüphesiz çiviyazısı denen yazılarını kil tabletlere geçirerek yazılı tarihi başlatan Sümerler olacaktır. Kitabı Mukaddes`te geçen birçok kavramın kökenlerinin de Sümerlerde olduğunu görmek kafalarımızda soru işaretleri uyandıracaktır. Önde gelen Sümerologlardan Samuel Noah Kramer, Sümerlerin insanlık tarihine katkıda bulundukları 39 alanı, yıllar süren araştırmalar ve binlerce tabletin okunması sonucunda ortaya çıkan bu kitapta topladı. Eğitimden aileye, tarımdan adalete, ahlaktan felsefeye, edebiyattan politikaya "Tarih Sümer`de Başlar."
349 syf.
Puan vermedi
Üniversite üçüncü sınıftayken okuduğum bir kitap. Bence kesinlikle okuyun. Dili ağır ve zihni yoran bir kitap. Ama zihni yorması, anlaşılmaz olduğundan değil, ilgi çekici ve düşündürücü olmasındandır. İyi okumalar...
9/10 puan verdi
Yazı, 5500 yıl kadar önce Sümerler tarafından bulundu ya da keşfedildi ya da icat edildi. Peki nasıl bulundu? Bir günde mi bulundu? Bir sabah uyandılar ve yazıyı bulalım diyecek halleri olmadığına göre, evvelini iyi okumak lazım.. Yazıyı ilk bulduklarında, Sümerlerde eğitim vardı. Ama aklımıza hemen Antik Yunan'a özgü felsefi okulları kast etmiyoruz elbette. Daha çok, en azından şu ana kadar bulunan tabletlere baktığımızda, ekonomi, atasözleri, deyimler, ders kitapları gibi şaşırtıcı olmayan metinler karşımıza çıkıyor. Bir çok alanda, ilklerin yaşandığı bir medeniyet olduğunu tekrar hatırlayarak, meclis, kanun, tarım, bilgelik, özellikle Kitab-ı Mukaddes olmak üzere bir çok dini kitabın belki de kaynağı olan efsaneler, en aşina olduğumuz Gılgamış'ın hikayesi ve elbette dini inanç ve yaklaşımlar... Yaratılış, Tufan, Diriliş gibi evrensel konuların kendi içerisinde sembolize edildiği ilk örnekleri de yine Sümerlerde buluyoruz. Kitabı okumak benim için çok güzel oldu, Sümerler, Babiller, Asurlar... (Bilinen) İlk uygarlıklar, onların hikayeleri, bilinen değil bilinmeyen yönlerinin gizemi... Kaynaklar, tabletler sınırlı olsa da hayal gücü her zaman sınırsızlığıyla insanı cezbediyor.
488 syf.
Puan vermedi
Gerçekten harika bir yapıt. Okurken o kadar çok şaşırdığınız şey oluyor ki.. Bir uygarlığın zamanın ne kadar ilerisinde yaşadıklarını ve aslında bizim de o zamandan çok da ileride olmadığımızı anlıyorsunuz. İlgisi olan herkesin okuması ve kitaplığında bulundurması gerekiyor. Kitaba bahis tabletler çıkarılırken keşke orada olsaydım diyorsunuz. Ama orada olamasanızda tabletlerin bir çoğu İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesinde sizi bekliyor.
422 syf.
Puan vermedi
Sümer tarihini sevenler için mutlaka okunması gereken kitap. Çünkü bu kitapta bildiklerimizin ötesinde bambaşka bir tarih gizli. Biraz kalın ama bilgi deposu bie kitap. Kitap son derece zengin bilgiler içeriyor.
10/10 puan verdi
Kitabın içeriği ile ilgili birçok yazılar paylaşılmış. Ben içeriğinden ziyade etkisi ile ilgili yorum yapacağım. Muazzez İlmiye Çığ'ın kitapları ile pekiştirilerek okunduğu vakit dini açıdan insanın hayatında bir devrim ve şok etkisi yaratacak olan eşsiz bir eser. Sadece Semavi dinlerin muhtevasında bulunduğunu sandığımız bir çok efsanenin kökünün pagan inanca sahip bir toplum olan Sümerlere dayanması insanı düşünmeye itiyor.
Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sumer'deki Kökeni
Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sumer'deki Kökeni
Muazzez İlmiye Çığ
Muazzez İlmiye Çığ
8/10 puan verdi
Büyük emek harcanarak yazılmış bir eser.
Tarih gerçekten Sümer de başlamış. Kitapta anlatılan yazılı insanlık tarihinin ilkleri den oluşmakta ve okuyanı hayretler içinde bırakmaktadır. Bu kitabı yazmak için yazar oldukça büyük emek vermiş. Kendi tabiri ile "bu kitapta bir araya getirilen malzemelerin büyük bir bölümü kanım, canım ve göz nurum ile işlenmiştir." demiştir. Okul günlerin de ilk "yağcılık" örneği, İlk kütüphane katalogları, İlk Ninni , İlk akvaryum , ilk mahkeme kararı ( bu gerçekten çok ilginç, mahkeme görülen dava günümüz yargıçlarına da anlatılmış her iki mahkemede aynı kararı vermiş) gibi bir çok ilginç yazıtlar var. Kitabı bitirdikten sonra ilk işim Eski Şark eserleri Müzesi ne giderek çivi yazısı örneklerini incelemek oldu. Kesinlikle tarihe ilgi duyanların okumasını tavsiye ederim.

Samuel Noah KramerYazar · 5 kitap
Dünyanın önde gelen Asur bilimcilerinden ve dünya çapında tanınmış Sümer ve Sümer dili uzmanıdır. Kramer, 28 Eylül 1897'de, Benjamin ve Yetta Kramer'in oğlu olarak, Rus İmparatorluğu'nda (bugünkü Ukrayna) Kiev'e bağlı, Uman yakınlarındaki Zhashkiv'de doğdu. Ailesi Yahudiydi. 1905'te, Rusya Çarı II. Nicholas yönetimindeki Yahudi aleyhtarı pogromların bir sonucu olarak, ailesi, babasının bir İbrani okulu kurduğu Philadelphia'ya göç etti. Güney Philadelphia Lisesi'nden mezun olduktan ve Akademik Diploma aldıktan sonra Kramer, babasının okulunda öğretmenlik yapmak, yazar olmak ve iş adamı olmak gibi çeşitli meslekler denedi. Temple Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi'nde eğitim gördü. Kramer doktorasını 1929'da aldı ve dünyadaki farklı kurumlar arasında dağıtılan tekil hikayeleri anlatan tabletleri bir araya getirmesiyle ünlendi. Sümer dili ve edebiyatı üzerine uzmanlaştığı kariyerine, 1930-31'de Irak'a yaptığı önemli yolculukla adım attı. Bu sırada Sümer tabletlerinin kazı ve çözme çalışmalarını yürüttü. 1950'de Pennsylvania Üniversitesi müzesinin tablet koleksiyonlarından sorumlu oldu. 1968'de resmi akademik hayattan emekli oldu, ancak emeklilik sonrası yılları boyunca çok aktif kaldı. Kramer, 26 Kasım 1990'da Philadelphia'da 93 yaşında gırtlak kanserinden öldü. Son olarak İsrail'deki Bar-Ilan Üniversitesi bünyesinde kurulan "Asuroloji ve Eski Yakın Doğu Enstitüsüne" Kramer'in adı verilmiştir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.