Tarihte Akıl

Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Tarihte Akıl Konusu

Hegel'e göre insanın tarihselliği onu doğadan ayırır. Kant'ın bütün insanların temelde aynı düşünce ya da kategorileri paylaştıkları görüşü kabul edilemez. Felsefi bir sistem insan düşüncesinin zaman içinde geliştiğini gözetmek zorundadır. Epistemoloji ve ontolojinin dayatmaları sonucunda tutarlı bir felsefe sistemi insanla ilgili her sorunun yanıtını verebilmelidir. Bu yaklaşım, devrimler çağında yaşayan Hegel'i sayısız teorik ve pratik sorunla karşı karşıya getirdi. Coşkuyla karşıladığı Fransız Devrimi sonralarında nasıl bir yeni düzen kurulacaktı? Breyin farklılaştırıcı özgürlüğü ile toplumun aynılaştırıcı birleştiriciliği nasıl uzlaştırılabilirdi? Breyin tini mevcut durumun yansumasıdır; ancak büyük insanlar bunun ötesine geçerler, varolanı kavradıktan sonra önceden varolmayan bir düşünce geliştiriler. Son kertede tinin doruk noktası olan devlet, breylerin kendilerinin bilincine ulaşmalarını sağlamalıdır. Çünkü ''Dünya tarihi, özgürlük bilincinin gelişmesinden başka bir şey değildir.'' (Arka Kapak)
Çevirmen:
Önay Sözer
Önay Sözer
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 50 dk.Sayfa Sayısı: 206Yayınlanma Tarihi: Ekim 2014Yayınevi: Kabalcı YayıneviOrijinal Adı: Die Vernunft In Der Geschichte
ISBN: 9786055272821Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Puan

7.410 üzerinden
40 Puan · 8 İnceleme

Tarihte Akıl Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör
Kör Kayıkçı

Kör Kayıkçı

@KorKayikci
·
07 Şubat 2020 19:38
Puan vermedi
Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Felsefe dünyasının Jean-Jacques Rousseau’dan sonra anlaşılması en zor Filozofu olarak nam salmış, “Diyalektik” kavramının kuramsal babası Alman idealizminin en önemli dört isminden biri. Benimse Rousseau ve Schopenhauer’dan sonra en sevdiğim filozof. Bir dönem kendine
14 etkileşim
XyZ

XyZ

@philasophia
·
06 Ocak 2020 20:02
Puan vermedi
Üst düzey bir filozof, üst düzey bir kitap... Anlaşılması zor bir filozof Hegel. Kitabı da son derece zordu. Bir paragrafı defalarca okudum anlayabilmek için. Okumadan önce 2 kez düşünmek gerekiyor bence.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
yazara katılarak ben de Hegel'in şarlatan olduğunu düşünmeye başladım :) Kolay gelsin...
12 etkileşim
Özer Olgun Aydemir

Özer Olgun Aydemir

@OzerOlgun
·
18 Mayıs 2020 11:36
Puan vermedi
Bilgilendirici ve eğitici bir kitap ama yarısından sonra sıkmaya başlıyor. Biraz ara vermek ve sonrasında devam etmek daha mantıklı bence. Yine de önemli bilgiler var içinde.
3 etkileşim
Umut Ök

Umut Ök

@tatarok35
·
18 Mart 2021 20:00
10/10 puan verdi
Tarih felsefesi üzerine okunabilir ama dilinin yalın olmayışı ve çoğunluğu geçersiz teori ve tezlerinin eksikliği açısından önermeyeceğim bir kitaptı. Kitaptan pek fazla not alacağım yer de çıkmadı zaten..
4 etkileşim
daral_1988

daral_1988

@PluralistDaral
·
28 Nisan 2020 14:37
9/10 puan verdi
Hegel in idrak etmesi zor olan bu kitap günümüz için felsefe yapma olanağını sunan bir perspektif düzlem oluştuyor. İstem ve ereksellik arasındaki bağlantıdan tutunda, devletin uyumlaştırıcı yönüne vurgu yaparken tinsel eteğin de özgürlük olduğunu varsayarak devletlerin bireyleri özgürleştirici yapısı olması gerektiğini söyler. Kahramanların aşkın ereklerinin toplumsal bir dinamo olabileceğini çünkü mevcut olanın kavranıldığını, ve bizzat kahramanlar tarafından normal insanların paradigmaları aşarak, müessese nizamı terakki ettirdiğini belirtir. Değinilecek çok fazla mesele olan bu kitap idealist felsefenin günümüz eleştirel yaklaşımlar için zengin bir altyapı sağladığı da aşikardır.
5 etkileşim

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 29.8
Erkek% 70.2
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Georg Wilhelm Friedrich HegelYazar · 26 kitap
Günümüzde Almanya'nın güneybatısında yer alan Stuttgart, Württemberg'de doğan idealist Alman filozof. Etkisi, hem onu takdir edenler (Bradley, Sartre, Küng, Bauer, Stirner, Marx ) hem de acımasızca eleştirenler (Kierkegaard, Schopenhauer, Nietzsche, Heidegger, Schelling) gibi çok farklı konumlardaki insanlar üzerinde çok geniş bir yelpazede olmuştur. Felsefenin sürekli tartışılan sorunlarının fasit dairesinin dışına çıkmak için, muhtemelen felsefede ilk kez, tarih ve yapının önemli olduğunu ileri sürdü. Efendi-köle diyalektiği nin kavramsallaştırması öz farkındalık oluşması için ötekinin öneminin altını çizdi. Bir memurun oğluydu. Tübingen'de ilahiyat okuduktan sonra Bern ve Frankfurt'ta felsefe öğretmenliğine başladı. 1805'te Jena Üniversitesi'ne profesör oldu. Başlangıçta Schelling'in öznel idealizm felsefesine inanmış görünüyordu, sonradan kendine ayrı bir sistem kurup onun savunmasını yapmaya başladı. Kurduğu bu felsefe sistemini 'phanomenologie des Geistes' adındaki eserinde anlatmıştır. Bir süre Nürnberg'de kaldıktan sonra Berlin ve Heidelberg üniversitesinde profesörlük yaptı. Bu devrede yazdığı eserler arasında 'Mantık Bilimi' ve 'Felsefe Ansiklopedisi' dikkati çekti. Hegel'in kurduğu sisteme 'diyalektik mantık' denilir. Buna göre bir fikir(yani tez), karşısındaki başka bir tezle(anti-tezle) karışır, bundan yeni bir anlayış doğar ki buna sentez denilir. Hegel, Kant'ın felsefesine inanmakla beraber onun fikirlerini yetersiz buluyordu. Kant'ın aksine insanların her şeyi öğrenebileceklerine inanmıştı. Hegel'e göre dünya demek mantık demekti. İnsanlar mantığın sınırlarını çözdükleri anda beşerin sınırlarını da çözmüş olacaklardı. Hegel'e göre, biricik, canlı felsefe, çelişmelerin -daha doğrusu karşıtların- felsefesidir; çiçek, meyvanın ortaya çıkmasına yol açar, ama meyvenin ortaya çıkması için de, çiçeğin ortadan kalkması gereklidir. Demek ki üremenin gerçeği, hem çiçek hem meyva olmaktır. Ölüm hem ortadan kaldırmadır, hem yeniden doğuşu sağlayan koşuldur. Hegel ömrünün son yıllarını Berlin'de geçirdi. 1831 yazı ve sonbaharı boyunca süren kolera salgınının son kurbanlarında biri oldu. 14 Kasım'da kısa süren bir hastalıktan sonra aniden ölmüştür.

Tarihte Akıl Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Can

Can

@cnaltinsy
·
14 Mayıs 21:11
Zordur insanın ne istediğini bilmesi..
21 etkileşim
Semer

Semer

@Semer
·
22 Kasım 2022 15:22
Yaşamın güçsüzlüğü başlangıçla sonucun birbirinden kopmasında belli eder kendini.
13 etkileşim
Can

Can

@cnaltinsy
·
16 Mayıs 14:46
"Gerçekten de insanın dini varsa bu hayvan olduğu için değil düşünen varlık olduğu içindir."
14 etkileşim
Semer

Semer

@Semer
·
23 Kasım 2022 10:55
Genellik etkinlik kazanınca varolan bir şeye dönüşür.
15 etkileşim
Ali

Ali

@alimekke
·
21 Aralık 2022 00:21
Zordur insanın ne istediğini bilmesi.
16 etkileşim

Tarihte Akıl İletileri

Tümünü gör
Tarihte Akıl
Tarihte Akıl
Bu değişme düşüncesinin olumsuz yanı bizi yasa gömüyor. Nedir bize bu denli dokunan? Tarihteki en zengin oluşumun, en güzel yaşamın bile yok olup gitmesi ve en iyi şeylerin yıkıntıları arasında dolaşmamız. En soylu en güzel diye bilip bağlandığımız şeyi elimizden alıyor tarih: onu tutkulara kurban ediyor. Herşey gelip geçiyor, geriye hiçbirşey kalmamacasına. Her yolcu bu melankoliyi duymuştur. Kim Kartaca'nın, Palmira'nın, Persepolis'in, Roma'nın yıkıntıları karşısında, zenginliklerin ve insanların geçicilikleri üzerine düşüncelere dalmadan, bir zamanların güçlü ve zengin yaşamının yasını tutmadan durabilmiş?
Hükümdarlardan, devlet adamlarından, halklardan, tarih deneyinden ders almaları istenir. Ama deney ve tarihin öğrettiği de, halkların ve hükümetlerin hiçbir zaman tarihten bir şey öğrenmedikleri ve bunlardan alınabilecek derslere göre davranmadıklarıdır.
Tarihte Akıl
Tarihte Akıl
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Georg Wilhelm Friedrich Hegel