The Kite Runner

Khaled Hosseini

2026 2. kitabı
"Efqanistanda usag coxdur, usaglig yoxdur." en cox tesirlendiyim cumlelerden sadece biri idi. Kitabi oxuyanda hele ilk sehifelerde Amir deyirdi ki baba hecvaxt Eliye dostum dememisdi. Ilk baslar anlamadim, illerle beraber boyuyesen, usaglariniz beraber boyuye, bele xeyirxah bir insan olasan ama bu qeder yaxin oldugun insana dost demeyesen... sonda aydin oldu sebebi... En pis oldugum olum babanin olumu idi. Hele bu gece agrim yoxdur sehnesi bogazimi duyumlemisdi. Elinin olumune de cox pis oldum ama en cox herseyden xebersiz getmesine. Sonra ise dedim ki Hesen de Eli de ne yaxsi ki gercekleri oyrenmeden olubler. Ve bu gerceklerle yasamaga calisan tek insan Amir oldu...dusunurem ki bu da Amirin usag vaxti etdiyi xetalarinin bir nov cezasi idi. O ki qaldi Asife, Asifin hem hesene hem de ogluna tecavuz etmesi gerceyi qelbimi qirig qirig elemisdi... Son olaraq filmini izlemeyi qeti sekilde tovsiyye etmirem hec bir duygunu aktara bilmeyibler.
The Kite RunnerKhaled Hosseini · Bloomsbury Publishing India Private Limited · 2013192,2bin okunma
FİKRİN FAHİŞELİĞİ
2018 6. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2018 12:34
Yeğenim henüz iki yaşında, adı Muhammed. Parka doğru yol alıyoruz. Ailenin ilk torunudur kendisi. Bir dediği iki edilmiyor haliyle. Parkta oynayan çocuklar görüyoruz. Hallerine bakınca Suriyeli ya da Afgan olduklarını anlıyorum. 3 çocuk kendi aralarında top oynuyorlar. Topları bizim tarafa doğru geliyor. Tam yanımıza gelince Afgan oldukları belli oluyor zaten. Muhammed onlarla top oynamaya başlıyor. Ben hayatımda ilk defa fevkalade bir zevk alarak top oynadığı görüyorum. Gözleri ışıl ışıl parlıyor. Oysa evde kendisi için iki kaleli mini bir halı saha aldık. Neredeyse evin sadece bir odası onun halı sahasına ayrılmış. Fakat bir gün gidip orada oynadığını görmedim. Fakat Afgan çocuklarla son derece mutlu bir şekilde oynuyor. Aradan biraz vakit geçtikten sonra Muhammed’i aldım. O ara elimi cebime attım. 1 lira bozuk para vardı cebimde. Aldım o parayı uzattım çocuğa. Çocuk bana baktı, baktı. Usulca elini uzatıp parayı aldı ve paraya bakmaya başladı. Tuhaf bir davranış sergiliyordu. İzlemeye başladım. Başını kaldırdı bana baktı, gözlerimiz buluştu. Aman Allah’ım… Gördüğüm şeye inanamadım. Gözlerinde daha önce hiç görmediğim inanılmaz bir parıltı, bir sevinç, bir mutluluk… Ben daha önce hayatımda böyle mutlu bir göz görmemiştim. 1 lira dedim lan altı üstü 1 lira… Adaletine sıçayım dünya dedim. Kardeşlerini alıp ilerideki limonatacının yanına gidip bir tane şalgam suyu aldılar 3 kardeş. Şalgamın içinde bir havuç, alıp üçe böldüler onu. Bir bardak şalgamdan teker teker ve yudum yudum içmeye başladılar. Gözlerinde ve yanaklarında akıl almaz bir mutluluk. Öyle oturdum onları izledim. İçimde oluşan his, tarifsiz bir şeydi. Neredeyse hiçbir şey yapmamıştım. Ama bu çocukların bu şekilde mutlu olmasına sebep olmuştum. Yanlarına gittim. En küçüklerinin saçlarını okşadım. Bir kez
2016 63. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2016 15:34
Hiçbir kitabı okuduktan sonra böylesine kötü hissettiğimi, ağlamaklı olduğumu, sinirlendiğimi, tepkisiz kaldığımı, birine sarılma ihtiyacı duyduğumu, sessiz kalabildiğimi ve aynı zamanda öylece boşluğa bağırma hissine kapıldığımı hatırlamıyorum. Bir arkadaşlık, bu kadar samimi, sıcak ve masum olabilir mi? Evet yazarımız bize bu bahsini ettiğimiz arkadaşlığı mümkün kılıyor. Öyle ki ilerleyen olay örgüsünde keşke bu hissi vermeseydi bile diyorsunuz. Khaled Hosseini bana göre kitabın kendi türünde bir başyapıt ortaya çıkarmış. Khaled, kitabın daha ilk sayfasından son sayfasına dek, olayları ve kişileri öyle güzel organize etmiş ve birbiri ile öylesine güzel ilişkilendirmiş ki bazen burnuma, sayfalardan kâğıt kokusu yerine zekâ kokusu geldiği oluyordu. Kitabın dili gayet yalın ve anlaşılır, bu anlamda kitabı okuyacak olan arkadaşlar edebi bir dil beklentisi içerisine girmemelidir. Tüm bunların yanında yazar kullandığı sade dili ile çok belirgin bir atmosfer oluşturmuş. Kimi zaman bir tankın içerisinde nefes alamadığınızı kimi zaman da çocuklarının karnını doyurabilmek için tek bacağı olmayan bir Afgan’ın diğer bacağı için sizinle pazarlık ettiği yanılgısına düşebiliyorsunuz. Uçurtma Avcısı, biri efendi diğeri hizmetkâr olan iki arkadaşın hikâyesini anlatmaktadır. Kitabın başlarında efendi olan Emir’den nefret edebilirsiniz ve masum, yetenekli, cesaretli aynı zamanda efendisine sadık olan Hasan’a da üzülebilirsiniz. Sonrasında ne hissedeceğinize isterseniz siz okuduktan sonra karar verin. Aslına bakarsanız bu kitap genel anlamda sessizliği ifade ediyor. Emir’in Hasan’a yapılanlar karşısındaki sessizliği, Hasan’ın kendisine yapılanlar karşısındaki sessizliği, Afganistan’dan Amerika’ya kaçan arabanın içerisindekilerin Rus Askerlere karşı sessizliği, yetimhanede çocuklara
·424 syf.·
2020 48. kitabı
Kitap, ihanetin ve sadakatin bedellerini, babaların oğullarıyla ilişkilerini ve babaların çocuklar üzerindeki etkilerini göstermektedir. Sevgi, yalan, dostluk ve fedakarlıklarla dolu bir hikaye... Savaşın etkileri, güzelim toprakların yok edilişi, gaddarlıklar, ırkçılık ve insanlara yapılan zulümleri gözler önüne sermiş bir hikaye... Ayrıca kitapta dikkat çekici olan bir kısım da mültecilerin terk ettikleri ülkelerine olan özlemlerinin hiç bitmemesi, ortak geçmişi paylaştığı insanlara duyulan özlem ve kendi gelenek ve kültürlerini her koşulda yaşatmak için çabalamaları. Bununla birlikte kitapta Afgan halkının Amerika’ya sığınan kesimine yer verildiği için Amerika’ya uyum süreçleri ve iki ülke arasındaki bazı sosyal ve kültürel farklılıklara da kitapta dikkat çekiliyor. Bir kısmı sığındıkları ülkelerde yeni bir yaşam kurarken diğerleri de bir gün yeniden eski bildikleri Afganistan’a dönme umuduyla yaşıyor. Ancak öyle görünüyor ki bu umudun yeniden yeşereceği Afganistan çok yakın bir gelecekte değil. Afgan asıllı Amerikalı Yazar Khaled Hosseini’nin kaleme aldığı Uçurtma Avcısı, yüreklere işleyen hikayesiyle yayımlandığı günden itibaren en çok satan romanlar arasında yer alıyor. 2003 yılında İngilizce olarak yayımlanan eser, yazarın hayatından izler taşıyor. Roman, uzun yıllardır siyasi karışıklıklar ve savaşlarla gündeme gelen Afganistan’daki insanlık dramına dikkat çekiyor. Konusu arkadaşlık üzerine kurulmuş olan Uçurtma Avcısı, insanlığa ait ortak duygularla tüm dünyayı kucaklıyor. Eserinde dostluk bağlarının yanı sıra baba sevgisi, fedakarlık, yalan ve ihanet gibi konuları da ustalıkla işleyen yazar, okurlarını ülkeler ve zamanlar arası bir yolculuğa çıkarıyor. Uçurtma Avcısı, sahip olduğu evrensel tema ve erdem dolu mesajı ile ömür boyu unutulmayacak bir ders
Uçurtma Avcısı
Uçurtma Avcısı (Midi Boy)Khaled Hosseini · Everest Yayınları · 2021192,2bin okunma
Uçurtma Avcısı - Khaled Hosseini
2025 146. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2025 22:48
Khaled Hosseini’den okuduğum ilk kitaptı ve birçok açıdan kusursuza yakın, etkileyici bir eserdi. Eserdeki hikayelerin çoğunun yazarın kendi hayatından esinlendiğini düşünüyorum, bu durum esere hem samimiyet hem de inandırıcılık katmış. Uzun zamandır okuduğum en başarılı biyografi-kurgu karışımı kitaplardan biri olduğu için, detaylı bir inceleme yazmak bile eserin hakkını veremeyeceği için kısa bir değerlendirme yapıyorum. Yazar hakkında biraz araştırma yaptım. Bu eseri 38 yaşındayken kaleme almış ve şu an 60 yaşında. 38 yaşında böylesine etkileyici bir eser ortaya koymuş bir yazarın, keşke 4 kitaptan daha fazla eseri olsaydı. Uçurtma Avcısı, birçok aforizmalık sözle dolu ancak benim en çok etkilendiğim mottoluk alıntıyla bitirmek istiyorum: "Bir insanı öldürdüğün zaman, bir yaşam çalarsın. Karısını bir kocadan, çocuklarını bir babadan mahrum edersin. Yalan söylediğin zaman, bir insanın geleceğe ulaşma hakkını çalmış olursun. Aldattığın zaman, bir insanın doğruluk ve adalet hakkını elinden alırsın. Çalmaktan daha büyük bir kötülük yoktur." Eğer bu incelemeyi okuyan varsa, hiç düşünmeden direkt okusun derim :) Kitaba 9.3/10 puan veriyorum.
Herkesin Önerdiği Kitap...
2024 12. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2024 15:08
''Çocuklar boyama kitabı değildir. Onları en sevdiğin renklere boyayamazsın...'' (s.23) Afganistan'da her sene düzenlenen uçurtma şenliğinden adını alan kitap okuyucusunda derin etkiler bırakıyor. Olaylar, başkarakter Emir'in gözünden anlatılıyor. Emir, Afganistan'da cesur, saygın ve herkesin sevdiği bir Ağa'nın oğlu. Emir'in en yakınındaki kişi Hasan ise, çoğu kimsenin istemediği ve dışlandığı hizmetçi Ali'nin Oğlu (!)... Aynı sütü emmiş ve aynı evde büyümüş olan bu iki çocuk arasında dağlar kadar fark var. Emir'in babası oğlunun hep cesur ve korkusuz olmasını isterken oğlu kendisine zıt bir karakterdi. Emir, babasına hep kendisini sevdirmeye çalışan bir çocuktu. Babasından dolayı çevresindeki insanlardan hep saygı görüyordu. Tek kaldığında ise Hasan'ın yanına gidiyordu. Hasan kendisinin bir hizmetçi oğlu olduğunu, Emir'in ise bir ağa oğlu oduğunu biliyordu... Hasan, dürüst, korkusuz ve sadık bir çocuktu. O Emir'e karşı büyük bir sevgi besliyor ve onun için yapmayacağı bir şey yoktu. Ki Hasan, düzenlenen bir uçurtma şenliğinde Emir'in istediği bir uçurtma için ''Senin için bin tane olsa yakalarım.'' diyerek uçurtma avına çıktı. Bundan sonra hayatları eskisi gibi olmayacaktı. Hasan uçurtmayı ele geçirmişti fakat birçok şeyini kaybetmişti... Hasan, Emir için birçok şeyi feda ederken o, korkusundan kaçıp gitmişti. Olanlara büyük vicdan ve utanma duyan Emir, yaptığı bir kaç şeyin sonrasında onları evlerinden gönderttirdi. Emir'in babası bu olaya çok karşı geldi ve onları göndermek istemedi. Sebebi sonlara doğru insanın içini burkuyor... Emir ve babası Sovyetlerin işgalinden dolayı Amerika'ya kaçıyorlar. Burada birçok zorluk çektinden sonra baba vefat ediyor. Ansızın çalan bir telefonla Emir Afganistan'a döner ve burada hayatının tokatını yer. Hasan onun üvey
İnceleme
Uçurtma AvcısıKhaled Hosseini · Everest Yayınları · 2024192,2bin okunma
“Buradaki en bol şey, çocukluğunu yitirmiş çocuklar."
·375 syf.·
2023 26. kitabı
Platon (Eflatun) “şaşarım insanoğluna” diye söze başlar;”İnsanoğlu çocukluktan sıkılır, büyümek için acele eder. Büyüdükten sonra da çocukluğunu özler! Önce para kazanmak için sağlığını harcar. Sonra da yitirdiği sağlığını geri kazanmak için parasını harcar! Hiç ölmeyecekmiş gibi yaşar. Ancak, hiç yaşamamış gibi ölür! Hayata hazırlanmaya o kadar zaman harcar ki, hayatını yaşamaya vakti kalmaz. Yarını o denli düşünür ki, bugünün elinden kayıp gittiğini fark etmez bile.” Hikaye Afganistan'da krallığın çöküşü Sovyet işgali, ülkeden Pakistan'a ve Amerika'ya toplu göç ediş ve Taliban yönetimi gibi kargaşa dolu ve kaotik bir ortamda geçmektedir. Emir ve Hasan birlikte büyüyen çok iyi İki samimi arkadaş ve süt kardeştir.Emir’in babası etrafı tarafından sayılan zengin ve yardımsever birisidir.Hasan’ın babası ise Emir’in babasının hizmetlisidir.Emir ve Hasan çok iyi anlaşan iki süt kardeş.aralarında bir olay geçer ve yolları ayrılır.Geriye kalan tek şey ise Hasan’ın emir için yaptığı fedakarlık,Emir’in ise onu yarı yolda bırakması. ”Nereye dönsem onun bağlılığından, o kahrolası, şaşmaz sadakatinden bir iz görüyordum..”(s.92) Emir Hasan’a yaptığını unutamaz hiçbir zaman ve sürekli sınanır. Ve Sohrab’ın arada kalan hayatı...Hasan’a benzeyen kaderi... insana aynı anda birçok duyguyu anlatan bir kitap. Bazı yerlerde çok sinirlendim çocuklara nasıl böyle davranabilirler diye gözlerim doldu. Şimdiye kadar birçok kitap okudum ama bu kadar kötü olduğumu, duygusal olduğumu hatırlamıyorum. “Çığlık atmak istiyorsun, becerebilsen atacaksın ama haykırmak için soluk alman gerek.”(s.145) kitabın bazı yerlerinde büyük bir boşluğa gidip haykırmak istedim. “Galiba bazı öykülerin anlatılması gerekmiyor.”(s.251)okuyunca siz karar verirsiniz? Ama unutmamak gerek ki; "Hüzünlü öykülerden iyi kitaplar
Uçurtma AvcısıKhaled Hosseini · Everest Yayınları · 2024192,2bin okunma
Çocukların ağladığı bir dünyada Bütün kahkahalar zalimdir...
2024 12. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2024 23:18
Uçurtma Avcısı Afganistan doğumlu Amerikalı yazar Khaled Hosseini’nin(Halid Hüseyni) ilk romanıdır. Bir Afgan tarafından yazılmış ilk roman olma özelliğine de sahiptir. Kitapta, Afganistan'ın Kâbil kentinin Vezir Ekber Han bölgesinden bir Peştun olan Emir isimli bir çocuğun hikâyesi anlatılmaktadır. Bütün olayları Emir’in gözünden bakıp, hikayeyi onun ağzından dinliyoruz. Emir ve Hasan Kabil’de birlikte kardeş gibi büyüyen iki çocuktur. Aynı evde doğup, yaşamalarına rağmen dünyaları apayrıdır. Emir zengin ve saygın bir işadamının çocuğu iken, Hasan o evde çalışan hizmetkarın oğludur. Üstelik orada pek sevilmeyen bir etnik azınlığa, Hazaralara mensuptur. Fakat sadece hayat standartları değil, karakterleri de birbirinden çok farklıdır. Emir’in babası her zaman oğlunun cesur ve yürekli olmasını isterken oğlu tersine korkak biridir. Babasının sürekli gözüne girmek için çabalayan Emir, Hasan’ı sevse de yine de onu okul arkadaşlarıyla tanıştırmaz hep yalnız olduğunda onunla oynar. Çocuk da olsalar aradaki sınıfsal farklılığın farkındaydılar. Hasan ise sadık dürüst iyi ve gözü pek bir çocuktur. Sevgi dolu olan kalbiyle Emir’i belki de tarifi mümkün olmayan bir sevgiyle sever. Onun için her şeyi yapacak kadar. Fakat Uçurtma yarışmasında yaşanılan korkunç bir olay Hasan ve Emir’in hayatını kökten değiştirecektir. Emir işgalden sonra Babasıyla ülkeyi terk edip Amerika’ya kaçsa da vicdanından asla kaçamaz. Emir ne çocukluk arkadaşı Hasan’ı unutabilir ne de ona yaptığı ihaneti. Yazar Monarşik krallığın çöküşünden sonra meydana gelen Sovyet işgali, bunun akabinde Pakistan'a ve Amerika'ya yapılan toplu göçler sonrasında yönetimin Taliban’a geçmesinin ardından kargaşanın ve kaosun bitmediği ülkeyi Afganistan’ı en gerçeğe yakın, en acımasız haliyle derinlemesine anlatırken bu
1000k
2023 25. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2023 17:57
Emir ve Hasan, Kabilde monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen iki çocuk... Aynı evde büyüyüp, aynı sütanneyi paylaşmalarına rağmen Emirle Hasanın dünyaları arasında uçurumlar vardır: Emir, ünlü ve zengin bir işadamının, Hasan ise onun hizmetkârının oğludur. Üstelik Hasan, orada pek sevilmeyen bir etnik azınlığa, Hazaralara mensuptur.Çocukların birbirleriyle kesişen yaşamları ve kaderleri, çevrelerindeki dünyanın trajedisini yansıtır. Sovyetler işgali sırasında Emir ve babası ülkeyi terk edip Californiaya giderler. Emir böylece geçmişinden kaçtığını düşünür. Her şeye rağmen arkasında bıraktığı Hasanın hatırasından kopamaz.Uçurtma Avcısı arkadaşlık, ihanet ve sadakatin bedeline ilişkin bir roman. Babalar ve oğullar, babaların oğullarına etkileri, sevgileri, fedakârlıkları ve yalanları... Daha önce hiçbir romanda anlatılmamış bir tarihin perde arkasını yansıtan Uçurtma Avcısı, zengin bir kültüre ve güzelliğe sahip toprakların yok edilişini aşama aşama gözler önüne seriyor.Uçurtma Avcısında anlatılan olağanüstü bir dostluk. Bir insanın diğerini ne kadar sevebileceğinin su gibi akıp giden öyküsü... Uçurtma avcısı beni ciddi ciddi onu daha önce okumadığım için pişman etti. Beni gerçekten çok derinden etkiledi. Hasan'ın bu sadakatine hayran kalmamak elde değil gerçekten. Olayların gelişmesi, ortaya çıkan gerçekler, ihanet, dostluk, düşmanlık konuları açısından çok çok şaşırtıcı bir kitap kendileri. Okumamış olan herkesin okumasını tavsiye ederim, keyifli okumalar dilerim.
Masumiyetin Kaybı ve Kefaret
2024 120. kitabı
"Khaled Hosseini'nin "Uçurtma Avcısı" adlı kitabı, gerçekten de insanın derinliklerine inen bir yolculuk sunuyor. Bu kitap sadece bir hikaye değil, gerçekten de duygusal bir dönüşüm yaşamanıza neden oluyor. İşte neden etkileyici olduğunu düşündüğüm bazı noktalar: Bu kitapta karakterler öyle gerçekçi ki, onların duygularını hissetmemek imkansız. İhanet, pişmanlık, bağışlama gibi temaları işlerken, Hosseini gerçekten de insan doğasını anlamaya çalışıyor ve bunu başarıyor. Afganistan'ın tarihi ve kültürü, hikayenin arka planında o kadar güçlü bir şekilde işleniyor ki, okurken gerçekten o ülkedeymişsiniz gibi hissediyorsunuz. Bu da kitabın daha derin bir anlam kazanmasını sağlıyor. Kitap boyunca yaşanan olaylar, sizi duygusal olarak çok derinden etkiliyor. Bazı sahneler var ki, gerçekten gözlerinizi yaşartacak kadar güçlü. Ama aynı zamanda umudu ve bağışlamayı da hissediyorsunuz. gerçek bir deneyim. Hosseini'nin muhteşem anlatımı ve derinlikli karakterleri, sizi başka bir dünyaya götürüyor ve orada unutulmaz bir macera yaşatıyor. Kesinlikle okunması gereken bir başyapıt!"

Khaled HosseiniYazar · 5 kitap
Şu anda ABD vatandaşıdır. İlk romanı Uçurtma Avcısı, 2003 yılında yayımlanmış olup pek çok ülkede en çok satanlar listesine girmiştir. İkinci romanı Bin Muhteşem Güneş 22 Mayıs 2007 tarihinde satılmaya başlanmıştır. Hüseyni, Kabil doğumlu olup Alevilik mezhebine mensup bir yazardır. Babası Afganistan Dış İşleri Bakanlığında çalışmıştır. 1970 yılında baba Hüseyni, Afganistan Elçiliğindeki görevi dolayısıyla ailesiyle birlikte Tahran, İran'a yerleşmiştir. 1973 yılında Hüseyni ailesi, Halit'in erkek kardeşinin doğacak olması sebebiyle Kabil'e geri dönmüştür. Ailenin Afganistan'a dönmesinin ardından birkaç ay sonra da 40 yıllık Afgan lider Zahir şah kuzeni Davut Han tarafından düşürülmüştür. 1976 yılında Hüseyni'nin babası Paris'te kendine bir iş bulmuştur ve bütün ailesini bu şehre taşımıştır. Hüseyni Ailesi'nin Kabil yerine Paris'i tercih etmesinin sebebi, Afganistan'ın o dönemlerde içinde bulunduğu komünist baskıdır. Bu sebepten dolayı, Hüseyniler 1980 yılında ABD'den siyasi sığınma hakkı kazanmış ve San Jose, Kaliforniya'ya yerleşmişlerdir. Uçurtma Avcısı kitabında bu göç dolu yaşamına değinmiştir. Hüseyni, 1984 yılında Independence High School Lisesi'ni bitirdikten sonra Santa Clara Üniversitesi Biyoloji bölümüne kabul olmuştur. 1988 yılında mezun olan Hüseyni, ertesi sene Kaliforniya Üniversitesi Tıp bölümüne girmiştir. 1993 yılında cerrah olan Hüseyni, dahili cerrahideki ihtisasını 1996 yılında Los Angeles'taki Cedars-Sinai Medical Center'da tamamlamıştır. Hüseyni doktorluk mesleğine ilk kitabı Uçurtma Avcısı'nı yazdıktan bir buçuk yıl sonraya kadar (2004) devam etmiştir. Hüseyni şu anda Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nda iyi niyet elçisi olarak mültecilere yardım etmektedir. Hüseyni, Kuzey Kaliforniya'da İran asıllı Amerikan eşi Roya ve iki çocuğuyla hayata devam etmektedir.