Batı Klasikleri

Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları
Orijinal Adı:
Theages (Yunanca: Θεάγης)

2020 57. kitabı
Theages yönetici olmak isteyen bir çocuktur. Babası Demodokos'tan kendisine bilgin bir hoca tutmasını ister. Böylelikle baba oğulun yolu Sokrates'e düşer. Sokrates soru üstüne soru sorarak önce babanın, sonra Theages'in ne istediğini öğrenmeye çalışır. Sonra öğrencilerinden ve kendisinde bulunan Tanrı vergisi özelliklerden bahseder ve neticede Theages'i öğrenci olarak kabul eder. Eser kısa ve basit bir  diyalogtan oluşuyor. İyi okumalar...
TheagesPlaton (Eflatun) · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 1997248 okunma
2021 311. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2021 04:26
Felsefe sevenler, sizi yoracak bir eser buldum. Gelin. Büyük Hippias. Kitabın felsefesi çok güzel işlenmiş. Peki, nasıl? Theages, yönetici olmak istemektedir ve babası Demodokos’tan kendisine bilgin bir eğitmen tutmasını ister. Birlikte Sokrates’e giderler. Sokrates ise ikisine birden soru yağmuru gönderir. Aslında bu sorular ve cevaplarıyla da felsefik bir kitap çıkar ortaya. Ana konu ‘Güzel’ kelimesi ve bu kelimenin anlamı ile çağrıştırdıkları üzerine işliyor. Aslında yazar bir yerde kendini ve anlayışını açıklarken benim için ‘Güzel’ kelimesinin anlamı hala sensin, yıllardır sadece sensin. Öyle ki senin dışında hiçbir varlığa, atomuna kadar hiçbir parçaya bu kelimeyi kullanmamaya özen dahi gösteriyorum. Rica ederim canım, ne demek... Bunu neden anlattım? Kitapta akılda en çok kalan cümlelerden biri de: Herhangi bir şeyin güzel olduğunu söylüyorsunuz ama daha güzelin ne olduğunu bilmiyorsunuz, diyor. Ben güzelin ne olduğunu sende öğrendim, seninle öğrendim o yüzden de ‘Güzel’ sensin diyorum. Bastığın topraktan, baktığın gökyüzüne... İyi okumalar dilerim dostlar..
Puan vermedi·88 syf.·
2020 17. kitabı
Sokrates'in Hippias ile dialoğu 'güzel' tanımı üzerinedir. Burada Sokrates başkasının ağzından düşüncelerini dile getiriyor ve Hippias' ın tüm 'güzel' tanımlarını çürütüyor. İkinci bölümde Demodokos oğlu Theages'in bilge olmak istediğini Sokrates' e aktarıyor ve ne yapacağını bilmediğini söylüyor. Sokrates ise Theages'in gerçekten ne istediğini anlamasını sağlıyor. Sonunda kendi öğrencisi olmasını kabul ediyor.
2020 170. kitabı
Büyük Hippias - Theages,Platon, Güzel nedir? Bu güzel olandır demeden güzelin ne olduğunu tanımlamanın ne kadar zor olduğunu diyaloglarına ilk tanıyan ve devamında binlerce yıldır tartıştığımız sorunun en ilkel cevaplarından birini arıyor Sokrates. Sokrates güzelin ne olduğunu öğrenmeye olan merakını yansıttığı diyalogta kendini açıklıyor. iyi okumalar... -Furkan DOLGUN
Felsefe
2023 15. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2023 13:34
Büyük Hippias'ta Sokrates ve Hippias Güzel nedir bulmaya çalışırken ortaya bazı güzellik tanımları çıkmakta: -Güzel şeylerin tamamı güzellikten dolayı güzeller (idealar) -Güzel olan şey çirkin olamaz. -Bir şeye katıldığı yada eklendiğinde diğer tüm şeyleri güzelleştiren şeydir. -Uygun olan şey güzeldir. -Hiçbir yerde hiçbir kimseye çirkin görünmeyen şey güzeldir. Herkes için ve her zaman geçerli olan güzel, zengin ve sağlıklı olmak, Yunanların beğenisini kazanmak, yaşlılığa kadar yaşamak, ölen ailemiz için muhteşem bir cenaze töreni yapmak ve aynı şekilde kendi çocukların tarafından senin için muhteşem bir cenaze töreni yapılmasıdır. -Yarlı olan şey güzeldir. -Güçlü olan şey güzeldir. -Bilgelik en güzel şeydir. -Güzel olan kazanç sağlayandır. -Güzel olan şey iyidir. -Haz veren şey güzeldir. Ama burada estetik hazla diğer hazları ayırır çünkü ruhun üç bölümünden farklı bölümlerine hitap ederler. -Güzel olan kazanç sağlayan hazdır. -Güzel zordur sonucuna vararak aramaya ara verirler.
Güzel…
2021 29. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2021 10:53
Bir kez daha bitirmediğim kitabın incelemesini yapıyorum. Bu defa Büyük Hippias diyaloğunu değerlendirmeye çalışacağım. Bu diyalogda "güzel"in ne olduğu sorgulanır. Güzelin ne olduğuna dair Hippias örnekler verir. Bu örnekler Sokrates'ı ikna etmez. Çünkü Hippias verdiği örneklerde çelişkiye düşer. Daha doğrusu sorularıyla Sokrates onu çelişkiye düşürür. Güzelliğin uygunluk olduğu düşünülür, sonrasında çürütülür. Yararlı olanın güzel olduğu düşünülür ama o da çürütülür. Haz verenin güzel olduğu düşünülür ve tabi ki o da çürütülür. En nihayetinde güzelin ne olduğu bulunamaz. Ve Sokrates diyaloğun sonunda "herhangi bir şeyi güzel olarak ifade ediyorsunuz, ama daha güzelin ne olduğunu bilmiyorsunuz" diyerek Hippias'ı eleştirir. Eleştirisinde de son derece haklıdır. Gerçekten de güzel nedir? Ben de onlarla birlikte ne olduğunu bulamadım. Diyalogda güzelin ne olduğunu bulamadan biter. Kısa bir Platon diyaloğuyla yine karşınızdayım. Bu defa Theages diyaloğunun değerlendirmesini yapacağım ( tabi kendimce). Diyalog üç kişi arasında geçiyor; Sokrates, Theages ve Theages'in babası Demodokos. Theages bilgelik dersleri almak istemektedir. Babasından kendisine ders verecek bir öğretmen bulmasını ister. Babası da Sokrates'a danışır. Sokrates, Theages'in hangi konuda ders almak istediğini sorgular. En sonunda siyaset sanatı, yönetme sanatı ile ilgili ders almak istediğini öğrenir. Tiranlık dersleri konuşulur, çünkü Theages tiran olmak istemektedir. Çeşitli yöneticilerin siyasetle ilgili dersleri nasıl öğrendikleri üzerinde durulur. Sonuç olarak Theages Sokrates'tan ders almak istediğine karar verir. Diyalog bu şekilde sona erer. #platon #theages
2024 17. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2024 23:57
Güzel olanın arandığı bu kitapta her zamanki gibi Sokrates diyaloglarına şahit oluyoruz. Platon bu kitapta kelimeleri ahenkle kullanarak, "felsefede zirveyim" dercesine güzel olanın ne olduğunu, sorduğu sorular ve o soruların cevabını veren başka sorularla anlatıyor. Bu kitap bana çok büyük haz verdi. Şahsi düşüncem; Güzel olan, güzel bakmamıza sebep olan her şeydir. Çünkü doğada ve öz çakramızda her şey enerji üzerine varlığını belli eder. Doğaya iyi enerji sunarsak, bize iyi sonuçlar doğrultusunda mucizeler sunar. Çakramızda biriken enerjiyi insanlara iyi şekilde hissettirirsek, onlar da mutlu olup güzel bakar ve güzel görürler. Öz, kalptir. Kalp kararmazsa her şeye güzel bakmamızı sağlar. Hâl böyle olunca dokunduğumuz her şey iyi hissettirir ve bize kendisi için "güzel" dedirtir. Güzel olanı bulabilmek için, kalbi terbiye etmeli ve güzel amaçlar doğrultusunda atmasını sağlar. Kısacası her şey kendimizde başlar. Biz güzel yaşar, güzel bakarsak, güzel görür ve bize bakan herkesin güzel görmesini sağlarız.
2024 382. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2024 11:49
Platon adiyla birleşen üçüncü “ilk”, bu kez onun felsefe tarihinin tanıdığı ilk büyük sistemin kurucusu olmuş olma isaret eder. Buna göre Yunan'da felsefi düsüncenin ilk temsilcileri olan Presokratik düşünürler "doğayı kesfeder ken" sadece tabiat felsefesiyle mesgul olmuşlardı. Sonra gelen ve "psukheyi keşfeden" Sokrates ile Sofistler ise merke zinde insanın olduğu etik ve siyaset felsefesi ağırliklı bir sos yal felsefeyle uğraşmışlardı. Oysa Platon, sadece metafizik ve doğa felsefesi veya moral ve politik felsefe üzerine yükselen bir sosyal felsefe yerine, felsefenin bütün alt disiplin veya dallarinı ihtiva eden dev bir sistem inşa etti. Felsefenin bütün konu ve problemlerine yer veren bu sistemde metafizik ya da varlik felsefesiyle epistemoloji, temeli ya da ana zemini mey dana getirir. Sistemin bu iki temel disiplini ya da alt dalinı, varlik-bilgi-değer sürekliliğini temin edecek şekilde tamam layan diğer iki dalı etik ile siyaset felsefesidir. Platon'un siste minin, merkezden dışa doğru gidecek şekilde diğer halkaları eğitim felsefesinden, estetikten, bilim felsefesinden oluşur.
Hayata Dair
Büyük Hippias - Theages Üzerine
2025 46. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2025 00:00
Platon (Eflatun)’un Büyük Hippias adlı diyaloğu, “güzellik nedir?” sorusunu temel alan erken dönem felsefi tartışmalardan biridir. Diyalog, Sokrates ile kendini çok yönlü bir bilgin olarak tanıtan sofist Hippias arasında geçer. Hippias, güzel şeyler olarak altın, güzel kadınlar ve faydalı nesneler gibi örnekler verir; ancak Sokrates, bu örneklerin güzelliğin kendisini değil, yalnızca güzel olan şeyleri temsil ettiğini belirterek bu tanımları sorgular. Tartışma ilerledikçe Hippias, güzelliği “faydalı olan” ya da “insana yaraşan” gibi farklı biçimlerde tanımlamaya çalışır. Ancak Sokrates’in sorgulayıcı yöntemi karşısında bu tanımlar yetersiz kalır ve çelişkilerle yüzleşir. Sokrates’in amacı, güzelliğin ne olduğuna dair kesin bir tanım vermekten ziyade, yüzeysel bilgilerin ne kadar kırılgan olduğunu göstermektir. Bu süreçte sofist düşüncenin sınırları açığa çıkarken, diyalog negatif bir bilgi arayışıyla felsefenin yöntemsel derinliğini ortaya koyar. Sonuç olarak Büyük Hippias, Platon’un diyalektik yöntemi kullanarak kesin bilgiye ulaşma çabasının bir örneğidir. Her ne kadar güzelliğin özüne dair net bir tanıma ulaşılmasa da, felsefi düşüncenin temel işlevi olan sorgulama ve eleştiri bu metinde açıkça görülür. Eser, estetik kavramına yönelik klasik bir yaklaşım sunarken, okuyucuyu düşünmeye sevk eden öğretici bir metin olarak değerini korur. Öte yandan Theages adlı diyalogda, bilgelik ve erdem arayışı tanrısal esin temasıyla birlikte ele alınır. Genç Theages, erdemli bir insan olmak için bir öğretmenden ders almayı düşünür; ancak Sokrates, gerçek bilgeliğin yalnızca dışsal eğitimle değil, tanrısal bir rehberlikle mümkün olduğunu savunur. Kendisinde zaman zaman bir “ilahi ses”in konuştuğunu belirten Sokrates, bu içsel yönlendirmeyi bilgi arayışında temel bir unsur olarak sunar.

Platon (Eflatun)Yazar · 59 kitap
Antik/klasik Yunan Filozofu, Matematikçi, Felsefi Diyaloglar Yazarı ve Batı Dünyasındaki İlk Yüksek Öğretim Kurumu Olan Atina Akademisinin Kurucusu Eski Yunan filozofu (Atina İ.Ö. 428-ay.y.İ.Ö. 348/347). Soylu bir ailenin oğlu olan Eflatun (ya da Platon), parlak bir Öğrenim görerek, sanatın her dalında kendini gösterdi (çok genç yaşta şiirler, trajediler yazdı); Kratilos'tan bilim dersleri aldı. Sokrates'le tanışınca (İ.Ö. 407) felsefeye yönelip, gerek beden, gerek kafa yapısı bakımından siyasete yatkın olmadığından, o karışık yıllarda siyasetten uzak kaldı. Demokrasiyi küçümserken, Otuzlar Meclisi'yle iktidara gelen dostlarının yönetimini daha da beter buldu. Sokrates'in Ölümünden sonra Megara'da Eukleides'in yanına çekildi; sonra yolculuklar yaparak Kyrene'de matematikçi Theodoros'la tanıştı. Mısır'a bir yolculuk yapıp, İtalya'ya giderek Tarento ve Lokroi'deki pyhthagorasçı çevrelerle ilişki kurdu. İ.Ö. 388'e doğru Dionysos'un kaynı Dion tarafından, Syrasos'u pek etkileyemedi. Atina'ya dönerek, Akademi Gymnasionu'nda Yunanistan'ın dört bir yanından gelen Öğrencilere ders verdi. İ.Ö. 367 ve İ.Ö. 361'de iki kez daha Sicilya'ya gittiyse de, Genç Dionysos'u da etkilemeyi başaramadı ve felsefe ile tiranlığı bağdaştırmaktan vazgeçti. Atina'ya dönüp, Akademi'de ders vermeyi sürdürerek, söylentiye göre bir şölen sırasında öldürüldü. Eflatun'un bütün yapıtları günümüze kalmıştır: Felsefe ve felsefeyle bağlantılı konularda yazılmış 26 diyalog. Karşılıklı konuşmalar biçiminde yazıldıkları için bunlara "diyalog" denirse de, tümünü diyalog diye adlandırmak belki doğru olmaz; çünkü, sözgelimi Sokrates'in mahkemede yaptığı konuşmayı içeren Savunma ve daha birkaç yapıtı, temelde monologdur. Gene de, tarihsel kişilere dayansın ya da dayanmasın, bütün yapıtlarını kişilerin ağzından yapılan konuşmalar biçiminde yazdığı için, tümü bu anlamda tiyatrovaridir. Birkaçı dışında, diyalogların tümünde, Sokrates odak kişidir. Platon olan isminin neden Türkçede "Eflatun" olduğu: - Arapçada [p] sesi yoktur. Yabancı dillerden alınan [p] Arapçada daima [f] oluyor. - Arapçada [o] sesi de yok. Bu da daima [u]ya dönüşüyor. - Arapçada kelime başında çift sessizi telaffuz etmek imkânsız. Türkçe ispor veya siteyşın gibi, ya başına ya arasına mutlaka bir sesli katıyorlar. Dolayısıyla filozofun Arapça adı "Felâtûn" veya "Eflâtûn". Türkçeye Arapçadan Eflatun olarak aktarılmış.