Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türk Kültüründen Türkiye Kültürüne ve Evrenselliğe

Türk Kültür Tarihi

Şerafettin Turan

Türk Kültür Tarihi Gönderileri

Türk Kültür Tarihi kitaplarını, Türk Kültür Tarihi sözleri ve alıntılarını, Türk Kültür Tarihi yazarlarını, Türk Kültür Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Güzellik Yarışması Türk Kültürü İçin Çok Önemli
“Türk ulusunun yönetimde ve korunmasında, ulusal birlik, ulusal duygu, ulusal kültür, en yüksekte göz diktiğimiz ülküdür. Yüksek ve devrimci bir kültür düzeyine varmak için önümüzdeki yıllarda daha çok emek vereceğiz.“ O, bu ülküyü gerçekleştirebilmek için daha çok çaba gösterilmesi gerektiğini vurgularken Türklerin birey olarak da dünyada kültür birincilikleri kazanmasının büyük önem taşıdığını da belirtmişti. Keriman Halis adındaki genç kızın 1932’de dünya güzeli seçilmesinden duyduğu sevinci dile getirirken Türk gençlerine şöyle seslenmişti: “Bununla birlikte asıl uğraşmayı mecbur olduğumuz şey, analarınızın ve atalarınızın olduğu gibi, yüksek kültürde ve yüksek erdemlilikte dünya birinciliği tutturmaktır.”
Sayfa 33 - BilgiKitabı okuyor
408 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Başucu kitabım
Kaç kez başlayıp bitirdim bilmiyorum.Türklerin ortaya çıktıkları andan itibaren kültürüne ait olan herşeyi görebileceğiz bi kitap.Her alanda derinlemesine girilerek olaylar açıklanmış.Kültürümüzü, milletimizin tüm geçmişini görebilmek adına önemli kitap.Dili oldukça açık ve anlaşılır bence herkes bu kitabı okumalı
Türk Kültür Tarihi
Türk Kültür TarihiŞerafettin Turan · Bilgi Yayınevi · 201463 okunma
Reklam
408 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitaplıkta bulunması gerekenlerden
Özüne bağlı olan her Türk'ün kendi ırkının doğuşunu, yazı, dil, din, kılık kıyafet, kültür-sanat alanında nasıl bir gelişim sürecinden geçtiğini öğrenmesi, bilmesi açısından harika bir kitap. Şerafettin Hoca'mız konuları bir o kadar sade ve öz dille, yer yer de kitaba akıcılık katıp merak uyandıran tarihi olaylar, gerçeklerle keyifli hale getirmiş. Ne çok uzun detaylara girip ansiklopedi havası verilmiş, ne de kısacık tutulup geçiştirilmiş. Çok kararında, özünde bir kitap olmuş. Başucu kitabı oldu benim için.
Türk Kültür Tarihi
Türk Kültür TarihiŞerafettin Turan · Bilgi Yayınevi · 201463 okunma
Türklerin Arap kökenli alfabeye geçtiği dönem
O dönemde "okur-yazar olmak" deyimi, yalnızca Arap alfabesiyle yazılmış metinleri okuyabilen değil, bilgi dağarcığına bir şeyler yüklemiş kişi anlamına da geliyordu.
408 syf.
·
Puan vermedi
·
29 günde okudu
TÜRK KÜLTÜR TARİHİ'nin "Türk Kültüründen Türkiye Kültürüne ve Evrenselliğe" uzanan gelişimini saptayan bu kapsamlı yapıtı, başta öğrenciler ve öğretmenler olmak üzere, tüm okurlar için önemli bir kaynak kitap.
Türk Kültür Tarihi
Türk Kültür TarihiŞerafettin Turan · Bilgi Yayınevi · 201463 okunma
Sıkı bir disiplin uygulandığı Ahilikte akşam yemekleri topluca yeniyor ve örgüt başkanı olan Ahi Baba'nın öncülüğünde namaz kılınıyordu. Bu yüzden Ahi Baba, aynı zamanda Şeyh diye de tanınıyordu. İbni Batuta, yemek yendikten sonra topluca taganni ve raks edildiğini, yani müzik eşliğinde semah yapıldığını da kaydetmektedir. Gene onun önemle vurguladığına göre gün boyu kendi işlerinde çalışan Ahiler kazandıklarını akşamleyin getirip Ahi Baba'ya teslim etmekte idiler. Bu da örgütte kazancın ortak olduğunu göstermektedir.
Sayfa 352Kitabı okudu
Reklam
Bir recep ivedik klasiği gibiymiş.. Karagöz oyunu
1792'de İstanbul'a gelen Fransız elçisi Olivier şöyle diyor: "Karagöz'ü ilk seyrederken, bizleri en ziyade hayrete düşüren şey, genellikle çok sükûti (konuşmayan) ve ağırbaşlı olan Türklerin bu oyunun saçma sahnelerini seyrederken, büyük bir neşe ile bol bol attıkları kahkahaları oldu. Kendi kendimize ne büyük çelişki diye düşündük. Hem geleneklerden, örf ve adetlerden en küçük bir sapmayı kabul etmezler, ahlaka yapılan saldırıları bazen ölümle cezalandırırlar, fahişelerin varlığına tahammül edemezler, hem de kahvelerde, umumi yerlerde Karagöz perdelerinde böyle sahnelerin oynanmasına göz yumarlar!" Söz konusu tarihten bir yüzyıla yakın süre sonra, 1874'te Osmanlı başkentine gelen İtalya'nın ünlü yazarı Edmondo de Amicis de Karagöz'ün Türk yaşamındaki yerini şöyle belirtiyor: " Başka bir şey olmasaydı bile, tek başına Karagöz, Müslüman ciddiyetinin peçesinin altına gizlenen derin bozulma üzerinde hem bir fikir verebilir, hem de bir delil olabilirdi"
Sayfa 327Kitabı okudu
Bilim, kişinin ve doğanın gizemini açıklamaya çalışır; sanat ise yeni gizemler getirir.
Sayfa 262Kitabı okudu
Minare tipi yapıların kökeni, eski Asya şehirlerinde sur kenarlarına yapılan kulelere dayanmaktadır. Başlangıçtan itibaren Çin sınırlarında bu kulelerin 4 köşe, Orta Asya'da ise silindir biçiminde yapıldıkları görülmektedir. Daha sonraları askeri gözetleme yerleri ve Pagoda denen Budist tapınakları şeklinde devam eden bu kulelerin, İslamiyet'ten sonra minare yapımına örnek alındığı anlaşılmaktadır.
Sayfa 307Kitabı okudu
89 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.