Günümüz Türkçesiyle

Udi

Fatma Aliye Hanım

2025 30. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2025 21:34
Sevmeyeni sevmek, bu ne yaman haldir. Diyor kitabında Fatma Aliye HanımFatma Aliye Hanım UdiUdi Fatma Aliye’nin 1899’da kaleme aldığı Udi, bir kadının müzikle hem ayakta kalma hem de kendini bulma hikâyesi. Uduyla geçimini sağlayan Bedia, erkek egemen bir toplumda eğitimle, sanatla ve kendi ayakları üzerinde durarak hayata tutunuyor. Çok severek okudum. Herkese naçizane tavsiye ederim. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. Değerli Günümüz Türkçesine uyarlaması için Senem Timuroğlu’na teşekkürler.
2025 48. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2025 23:00
ⓘ Sürprizbozan cümleler içerir. Kitabın adının "Udi" olması yerinde bir karar mıydı diye düşündüm çünkü bir an için aşk hayatı ön plana çıkacak diye endişe duydum. Öyle olmadı neyse ki. Fatma Aliye'nin kalemi bilemiyorum bazı noktalarda sönük kaldı bazı noktalarda beni çileden çıkardı. Şöyle ki ölüm haberlerini pat diye söylüyordu hep. Neye uğradığımı şaşırıyordum. Kitabın içeriğine dönecek olursak. Gerçek bir hikayeymiş. Bedia yazdırmış hikayesini Fatma Aliye'ye. Tamamen üzücü bir hikayesi varmış Bedia'nın. Babasını kaybediyor, dahasında annesini kaybediyor. Evleniyor kocasının ihanetine maruz kalıyor. Kocasını içten içe severken bu ihaneti kaldıramayıp ondan uzaklaşmak istiyor bu sefer o ölüyor. Yanında sadece abisi kalıyor ne güzel yaşarlar diye düşünüyoruz abisi de göçüp gidiyor. Bu üst üste ölümleri en son Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat'ta okudum ve kendime gelemedim. Şimdi de aynısı; gelemiyorum kendime. Mutlu son istedikçe işler kötüye gidiyor. Elbette ölüm Allah'ın emri. O yüzden ölümün de hayırlısını dilemek lazım geliyor. Sıradan bir Ud yani ne ki diyecekseniz demeyin... Gerçekten bu kitapta onu yalnız bırakmayan, ondan ayrılmayan ayrılmak zorunda kalmayan bir tek ud'u vardı...
2024 16. kitabı
Okunma: 06 Mart 2024 23:33
Kitap,Bedia isimli, müziğe yetenekli bir kız çocuğunun, ailesinin desteğiyle aldığı müzik eğitimi sayesinde kendi ayakları üzerine basabilen güçlü bir kadın olma yolculuğunu anlatır. Udi, ilk Türk kadın romancımız Fatma Aliye‘nin 1899 yılımda yayımladığı dördüncü romanıdır.Döneminde kadın hakları düşüncesinin şekillenmesinde rol oynayan diğer romanları gibi, bu romanında da kadının Osmanlı toplum ve aile yaşamındaki konumunu işlemiştir.Romanın dili, dönemiyle uyumlu bir şekilde süslü ve şiirseldir.Bedia’nın hayatının ortasından başlayan ve önce çocukluğuna, ardından da bugününe giden bir zaman kurgusu vardır.Romanın sonunda ise Fatma Aliye, kendisini romana dahil ediyor ve Bedia’nın sonunu kendi ağzından anlatıyor. Tek oturuşta okuyup bitirebileceğiniz incelikte bir kitap.Osmanlıca kelime biraz fazla o yüzden okuma hızınızı biraz yavaşlatıyor,sürekli dipnota bakmak zorunda kalıyorsunuz.Ama genel olarak bakıldığında okunmaya değer güzel bir kitap.Ben severek okudum sizlerde tavsiye ederim.
2026 15. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2026 02:05
İlk Türk Kadın yazar seninle tanışmak güzeldi kolunda altın bileziğin (meslek) olmalı derler ya işte bunun önemini bu kitapta yazarımız çoook hissedilir bir şekilde vermiş, Bedia İyiki abin karşında değil yanındaydı “İstiyordu ki ilaç yerine kız kardeşine bardak bardak sağlık içirsin.” (Sf 66) Bedia iyiki udu sevdin “Beni yalnız sen terk ennedin, benden yalnız sen geçmedin, bana ihanet ennedin! Bir zaman zevk ve keyif sebebim, eğlencem oldun, şimdi de geçim kaynağım, ekmek paramı kazandıranımsın! Benim yarim, benim cananım, benim erkeğim sensin!" (Sf.88)
UdiFatma Aliye Hanım · İş Bankası Kültür Yayınları · 20222,179 okunma
Kız çocukları neden mi okumalı?
2025 81. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2025 20:46
Türkçenin ilk kadın romancisi Fatma Aliye'nin okuduğum ilk kitabı olmasına rağmen kendisine hayran kaldım. Fatma Aliye, bir kız çocuğunun kimseye muhtaç olma-dan bağımsız bir birey olarak yaşayabilecek duruma gelme-sinde, ailenin baba ve ağabey gibi erkeklerine sorumluluk düştüğünü özellikle vurgulamaktadır. Okura, kız çocuğuna yetenekleri doğrultusunda zaman, emek ve değer verilmesi-nin kadınların bir iş kolunda uzmanlaşmasını sağlayacağını, özdeğer duygusu gelişmiş bir kadının ekonomik bağımsızlı ğımı eline alarak her tür şiddet ve istismara karşı durabile-cek gücü kendinde bulup kendi çıkış yolunu çizebileceğini göstermektedir. Şam, Beyrut ve İstanbul'da geçen romanda, dönemin mimarisi, kadınların giyim, yeme içme, eğlence ve müzik kültürü üzerine ayrıntılı bilgiye ulaşabiliyoruz. Özellikle yazarın önem verdiği eğitim konusu, romanda ayrıntılı bir müzik eğitimi programıyla titizlikle okura veriliyor. Fatma Aliye, Udi romanıyla, kadınların müzikle ilişkisini başka bir boyuta taşır. Erkeklerin eğlencesine hizmet etmeye indirgenen bu ilişki, sadece kendisi için, kendi yeteneği ve merakı için bir müzik aleti çalan ve icra ettiği sanatı erkek üstatlara dahi öğretecek düzeye getirebilen bir kadın karak-terle dönüşür. Böylece Fatma Aliye, bir kız çocuğunun nasıl yetiştirilmesi gerektiği, yetenek ve dehasının nasıl işlenmesi gerektiği konusunu irdelemiş, tartışmış ve kendi önerileri, plan ve programını tarihe bırakmış oluyor. İyi okumalar! Çevirmen Senem Timuroglu'nun kaleminden.
2026 12. kitabı
Kitaba ilk başladığımda biraz canım sıkılacak gibi gelmişti bana. İçinde kıymeti bilinmeyen bir aşk hikayesi anlatılıyor ve ben açık konuşmak gerekirse biraz gururlu bir insanım; bu yüzden de bazı
·112 syf.·
2023 25. kitabı
Fatma Aliye'den muhteşem bir kitap daha! Refet'te hissettiğim duyguların aynısını Udi'de de hissettim.İki kitapta da güçlü ve kendi ayakları üzerinde durabilen kadınlardan bahsediliyor. Dili çok akıcıydı. Konusu zaten muhteşemdi.Musiki terimler kitapta bolca mevcuttu.Bedia'nın Ud'u ile olan bağına hayran kaldım. Örnek aldığım güçlü kadınlar arasında bir numarada Refet vardı. Bugün Bedia da bu listeye eklendi.Zorluklara göğüs geren,bütün acılara rağmen vazgeçmeyen ve emeğiyle evini ayakta tutan Bedia'nın hayatını kesinlikle okumalısınız. Yine sonsuz kez teşekkür ediyorum sana Fatma Aliye! Böyle gerçek bir hayatı kaleme döküp, bizlere bıraktığın için. İyi kitaplarla kalın.
Udi (Fatma Aliye)
2026 6. kitabı
Fatma Aliye’den okuduğum ilk kitap. Nedendir bilmem ama Udi, duygusunu bana geçiremedi. Yazarın anlatımından mı yoksa konudan mı anlayamadım. Sanırım “bir kadının ayakta kalma mücadelesi” denildiği
·102 syf.·
2023 63. kitabı
Kadınların çetin hayat mücadelesini anlatmaya, yorumlamaya ve destek vermeye kendini adayan bir hayat ve bir kalem. Yazarın Refet adlı romanından sonra okuduğum ikinci eseri. Bu eseri de bir o kadar akıcı, bir o kadar gerçekçi ve bir o kadar evrensel ahlak kuralına yaslanmış buldum. Evet, kadınlar bütün dinlerde bir geri plan olarak görülse de kendi zamanına isyan eden böyle yazarlarla bu haksızlık ve eziyet gittikçe güçten düşmüştür. Ben yazarı bir feminist olarak düşünmüyorum açıkçası. Çünkü feminizmde birçok kör noktalar vardır ama Fatma aliye hanımın kaleminde kadına dayanışma var olabilme savaşının en güzel halidir. Diğer eserinde aşk ihanet gibi kişisel kavramlar yokken bu eserinde bunlar da mevcut. Ve işin açıkçası kadının var olabilme savaşı içinde bu duygu tanımları birer figüran kalmış. Bir kadını anlamak için, bir kadının kadınlarla ilgili yazdığı bu güzel eseri okumak bana göre kafi. Naif ve güzel bir üslup dışında esere yazar kendisini de katmış ve bu sürpriz daha da güzelleştirmiş eseri.
2023 15. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2023 15:35
Benimle çağdaş olmayan dostum Fatma Aliye. Bir Adile Naşit filmi izliyormuş hissi veren canım Fatma Aliye. Kadınların kendi ayakları üzerinde durması için hiç bir bahanesi olmaması gerektiğini okuduğum iki eserinde de ( RefetRefet) hissettirmen, neredeyse istisnasız her olayı gözünün önüne getirmen için sana teşekkür ederim. Günümüz Türkçesine uyarlayan Senem Timuroğlu hanımefendinin katkısını unutmamalıyız çünkü dönem edebiyatı haliyle ağır bir dil, bu dili günümüze nakledebilmek çok kıymetli. İyi okumalar dilerim.

Fatma Aliye HanımYazar · 14 kitap
1862′de İstanbul’da doğdu 1936′da yine İstanbul’da yaşamını yitirdi. İlk kadın romancımız, ilk kadın felsefecimiz, edebiyatımızda ilk kez çeviri yapan, kadın haklarından ve kadın-erkek eşitliğinden ilk kez bahseden, hakkında ilk defa monografi yazılan yazar. Tanzimat döneminin ünlü devlet adamı Ahmed Cevdet Paşa’nın kızı. Babasının konağında özel öğretmenlerden Fransızca, tarih, edebiyat ve felsefe dersleri aldı. Yazmaya Fransızca’dan yaptığı çevirilerle başladı. İlk çevirisi George Ohnet’den Volente. O dönemde edebiyatla uğraşmak kadınlar için hoş karşılanmadığından çevirisi Meram adı ve “Bir Hanım” imzasıyla yayınlandı. Sonraları “Meram Mütercimi” olarak tanındı. Bir çok makalesi “Mütercime-i Meram” adıyla yayınlandı. Nisvân-ı İslâm adlı anı kitabı Fransızca, İngilizce ve Arapça’ya, Udî adlı romanı Fransızca’ya çevrildi. Fatma Aliye Hanım’ın felsefeye merakı gençliğinde başladı. Olayları dikkatle incelemesi, çeşitli ailelerdeki gözlemleri onu felsefeye götürdü. Felsefeye merakı arttıkça daha çok kitap okudu, babası ve arkadaşlarıyla felsefe tartışmalarına girdi. Babasıyla birlikte Aristotales ve Platon ile İbn-i Rüşt ve Gazali’nin felsefelerini karşılaştırdı. 1904′te ilk felsefe tarihini yazdı. Thales’le başlayıp ilk çağ felsefesini anlattığı bu kitabın ikinci bölümünü İslâm Felsefesine ayırdı. Kahramanları kadın olan öyküler ve romanlar yazdı. En önemli eseri sayılan Muhâdarât’ta bir kadının ilk aşkını unutamayacağı tezini çürütmeye çalıştı. Romanlarında zaman zaman toplumsal sorunları ele aldı, felsefeye yer verdi. Udî adlı romanında müziğin felsefe ile ilişkilerine değindi. Bu romanda, babasının etkisiyle müziğe ilgi duyan bir kızın daha sonra hayatını kazanmak amacıyla dersler vermesi anlatılır. Fatma Aliye Hanım, düşünceleri ve yaşam biçimiyle ilk kadın kadın hakları savunucularından. Döneminin toplumsal koşulları gözönüne alındığında düşünceleri ve savunduğu görüşlerin son derece cesur olduğu ortaya çıkar. Kadın-erkek eşitliğine inanan ve savunan Fatma Aliye Hanım, her iki cinsin aynı eğitim olanaklarından yararlanmasını istedi. Çok kadınla evliliğe karşı çıktı. Boşanmada kadınların da söz hakkı olması gerektiğini savundu. İlk Türk kadın romancı olma özelliği ile Avrupa ve Amerika basınında kendisinden söz edilen Fatma Aliye Hanım'ın “Nisvan-ı İslâm” adlı eseri Fransızca ve Arapça'ya, “Udî” adlı romanı Fransızca'ya çevrilmiştir. Émile Julliard adlı bir Fransız yazarının Doğu ve Batı Kadınları adlı kitabını Fransız gazetelerine yazdığı bir mektupla eleştirmesi Paris'te büyük yankı uyandırmıştı. Eserleri 1893 yılında Şikago'da Dünya Kadın Kütüphanesi Kataloğu'nda sergilenmiştir. Fatma Aliye Hanım'ın II. Meşrutiyet yıllarına kadar yaygın bir ünü olmasına rağmen zamanla unutulmuştur. Fatma Aliye Hanım, soyadı yasasından sonra Topuz soyadını aldı. Fatma Aliye 13 Temmuz 1936 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Cenazesi Feriköy Mezarlığı'na gömüldü. Fatma Aliye Hanım, ilk Osmanlı kadın feministlerden Emine Semiye Önasya'nın ablası, tiyatro ve sinema oyuncusu Suna Selen'in anneannesidir. Adı, Beyoğlu'nda ve Çankaya'da birer sokağa verilmiştir. 2009 yılında tedavüle sürülen 50 Türk Lirası banknotlarının arka yüzünde portresi bulunmaktadır. ESERLERİ: ROMAN: - Hayal ve Hakikat (Ahmet Mithat ile 1891) - Muhâdarât (1891) - Ref’et (1897) - Udi (1899, Fransızca’ya çevrildi) - Enin (1912) ÇEVİRİ: - Meram (Roman, 1889) ANI-İNCELEME-MEKTUP: - Nisvan-I Islam (Tefrika, 1891) - Levayih-i Hayat (1897-1898) - Taaddüt-ü Zevcata Zeyl (1898-1899) - Namdaran-ı Zenan-ı İslamiyan (1899-1901) - Ahmet Cevdet Paşa ve Zamanı (1912-1913) TARİH:  - Kosova Zaferi-Ankara Hezimeti (1912-1913) FELSEFE: - Teracim-i Felasife (1899-1900)