Eski bir dostla buluşma kabilinden... :)
·176 syf.·
2024 12. kitabı
Unamuno'yu Sis kitabıyla tanımış ve anlatımına hayran kalmıştım doğrusu. Hala da en sevdiğim ve de önerdiğim kitaplar içerisinde yer alır kendileri. Hal böyleyken öykülerinden oluşan bu seçkiyi okumak da benim için güzel bir deneyim oldu. Özlemişim kalemini, anlatımını, konulara yaklaşımını. Çeviride ise yer yer "inşallahlı maşallahlı" kısımlar hoşuma gitmese de okuma deneyimine halel getirecek bir durum söz konusu değil. Kitap, adını da aldığı ilk öykü olan "Yaman Adam" dahil, on öyküden oluşmakta. İçlerinde en uzun olan öykü de bu. Genelde işlenen konular, kadın erkek ilişkileri, evlilik kurumunda yaşanan olaylar, aşk, sadakat, ihanet, entrika (Kara Melek diyecektim, kendimi durdurdum. Yaşımız belli olmasın sonra :P) gibi gibi. Beni en çok etkileyen öyküler ise, "Aşkın Hücumu" ve "Vakit Nasıl Geçiyor" adlı öyküler oldu. Tavsiye ederim :)
Öykü
Yaman AdamMiguel de Unamuno · Can Yayınları · 2019729 okunma
Sitede inceleme yazıları okunuyormuş gibi yaz..
2023 41. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2023 10:41
Geçtiğimiz hafta İspanyol Edebiyatına hafif bir giriş yapmak maksadıyla "Tormesli Lazarillo" kitabını okumuştum. Ve çok beğenmiştim. Sonra dedim ki, "Neden bir tane daha okumuyorsun?"; "Neden olmasın?!!" diyerek Miguel de Unamuno'nun yazdığı, çok sevgili saygıdeğer Behçet Necatigil Beyefendinin çevirdiği "Yaman Adam" kitabında karar kıldım. Meğer Miguel de Unamuno'nun en meşhur romanı "Sis" romanıymış, ben bunu sonradan öğrendim tabi :') Bu arada ek not düşmek gerekirse; Miguel de Unamuno Beyefendi, Behçet Necatigil Beyefendinin hayran olduğu bir yazarmış ✿ Kitap, 10 adet öyküden oluşuyor. Aşk, felsefe, hayal kırıklıkları, evlilik, hırs, inat, sadakat... İlk hikayesi, kitaba adını veren "Yaman Adam". Diğerleri sırasıyla, İki Ana, Lumbria Markizi, Aşkın Hücumu, Sessizlik Mağarası, Vakit Nasıl Geçiyo, Eşekarısı, İhtiyar Şairi Bir Ziyaret, Nefretten Merhamete, Susin'in Başına Gelenler.. İçlerinde eeeeennn bir beğendiğim hikaye, Aşkın Hücumu hikayesiydi. Aşkı aramaya çıkan iki ayrı insanın bir tren istasyonunda trenlerini beklerken, birbirlerini görmeleri ve sanki yüzyıllardır tanışıyormuşcasına treni bırakıp birbirlerinde kalmalarını anlatan bir öyküydü. Sonu insanı gerçekten şok ediyor. Ve soruyorsunuz, "Aşktan ölmek, -hem de ruh eşinle birlikte, aynı anda, el ele- mümkün olabilir mi?" Hayır, intihar değil; kalp sektesi yani aniden kalbin durması sebebiyle! Biraz spoiler oldu, ama olsun... En sevdiğim diğer iki hikaye de, İki Ana ve Lumbria Markizi hikâyeleri. Diğer geri kalanları çok da anlamadım. Günlük, sıradan hikaye gibiydiler. Ama bir tanesi vardı ki, onu hiiiccc anlamadım. O da "Sessizlik Mağarası".. En heyecanlı yerinde, arkası yarın edasıyla hikâyeyi kesti :') Kısacası çerezlik, öylesine okumalık bir kitaptı. Beğenmeyenlerin aksine ben beğendim :) Sırada
Puan vermedi·176 syf.·
2026 17. kitabı
Kitapta olaylardan çok duygular ön planda olduğu için bazı bölümler yavaş ilerliyor ama bu durum karakterleri daha iyi anlamayı sağlıyor. Bana göre kitap, insan ilişkilerinin ne kadar karmaşık olabileceğini gösteriyor. Bitirdiğimde biraz hüzünlü ama düşündürücü bir his bıraktı.
Yaman Adam İncelemesi
2021 3. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2021 02:44
Normalde öykü okumayı sevmem, kitaplarda da öyle kolay kolay ağlamam. Ama ilk öykü olan Yaman Adam'ı bitirdiğim anda gözlerim dolu dolu kitabı kapattım ve "Ben ne okudum lan!" dedim. Evet "Lan!" da dedim. Ve okurken de çok sinirlendim, boğazım düğümlendi. Daha önce Unamuno'nun Sis romanını okumuştum ve kitaba cidden âşık olmuştum. Behçet Necatigil zaten şairliğinin hakkını vermiş muazzam bir çeviri yapmış her iki kitap için de. Kitaplar hem akıcı hem de duygu dolu çevrilmiş. Unamuno'nun kitaplarında insan psikolojisi o kadar ince işlenmiş ki... Eğer biraz da bu alana hakimseniz 'evet şu an bu karakter şu karaktere şu manipüle tekniğini uyguluyor' diye psikologculuk da oynuyorsunuz. Belki siz öyküleri okurken benimle aynı şeyleri hissetmezsiniz ama eğer benim gibi sevilmemişliğin, can yakıcı bir sevginin hatta zorbalığın mağduru olmuşsanız ve ruhunuz böyle dramatik nidâlara yatkın bir hâle gelmişse eminim sizin de boğazınız düğümlenir. Bir de Oscar Wilde'ın De Profundis'ini okurken böyle sulu göz olmuştum. Velhasılkelam böyle içinde insan ilişkileri, psikoloji, aşk, felsefe gibi konuları barındıran lirik kitapları seviyorum. Unamuno da istediklerimi veren bir yazar. Diğer öyküleri de çok hoştu. Sadece bir-iki öykünün sonu yeterince tatmin etmedi ama genel anlamda iyiydi. Bu kadar.
2023 2. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2023 12:26
Miguel de Unamuno'nun İş Bankası Yayınlarından yayımlanan "Üç Örnek Öykü ve Bir Önsöz"kitabını okumuştum. Yazarı daha iyi tanımak için Can Yayınlarından "Yaman Adam" eserini edindim. Sorun şu ki daha önce okuduğum üç öyküsü de bu kitapta vardı. Okumak isterseniz birini tercih edebilirsiniz. Yaman Adam'da öykü sayısı fazla Üç Örnek Öykü ve Bir Önsöz'de kaliteli bir novella diyebileceğimiz bir önsöz var tercih sizin. Yazara gelince 98 kuşağı yazarlardan sürgüne gönderilmiş Cumhuriyet rejiminden sonra rektörlük yapmış biri.Öykülerinde manzara betimlemeleri ya da insana özgü tutkularla okuru yormak istemeyen bir yapısı var ama bu durum öykülerinin akıcı, bir solukta bitirileceği anlamına gelmesin. James Joyce'dan önce iç konuşmaları kullanmıştır.Makinelesmenin insanı insani değerlerden uzaklaştırdığını savunur. Öykülerinde varoluşçu sorgulamalar ile de sık sık karşılaşabilirsiniz.
Yaman Adam
2023 6. kitabı
- İspanyol klasiklerine on hikaye ile yer veriyor Unamuno eserinde. Aşk, evlilik, sadakat, hırs, hayal kırıklıkları ve inançlarımız üzerine bizi benliklerimizin en derinlerine götürüyor. Soruyor insan kendine ve aynada ki gördüğüne; kimim ben? Sevilmek isteyen bir hanım, yaman bir adam, özgürlüğe susamış bir oğlan, gücünü sevgiyle bastıran bir kadın ve dahası. Hepsi biziz öyle değil mi? Saklı benliklerimiz. Kurtulmak istediğimiz, görünmesinden korktuğumuz asıl bizler. Bu dolambaç çukurunda koşarken biz insanlar, geleceğin getirilerini görmeden hırslara boğuluyor. Benlik olma çabamız benlikleri kabul ettirme savaşına dönüşüyor. Sevgiyi, aşkı, sadakati, güveni; bir ailenin ayakta durma merhalelerini, bir yaşamın sonsuz olma gücünü maddi kaygılara dönüştürüyoruz. Tuhaf olan ise bunları biz yapıyoruz. "Biz"! - 1971 yılında kitaba ismini veren meşhur öykü ‘Yaman Adam’ Behçet Necatigil tarafından radyoya uyarlanmış, İstanbul Radyosu Selahattin Küçük rejisinde seslendirilmiştir. Miguel de Unamuno Yaman Adam
Yaman AdamMiguel de Unamuno · Can Yayınları · 2019729 okunma
Aşk felsefe ve öbür şeyler üzerine
2021 30. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2021 19:02
Behçet Necatigil'in çevirisi ile Unamuno'nun 10 öyküsü bulunmakta kitapta. Birçok yayınevinden "bir önsöz ve üç öykü" adıyla çıkan kitapta bulunan üç öykü bu kitabın da içinde bulunuyor ve kitabın yarısını oluşturuyor. Genel olarak kadın erkek arasındaki ilişkiye yoğunlaşan yazar, bunların yanında insanı farklı yönleriyle de ele almaktadır. Sessizlik Mağarası öyküsündeki mağara metaforu felsefî derinlik taşımakta. En beğendiğim öyküler 1940'larda Varlık dergisinde yayımlanan ve bu kitaba da dahil edilen öyküler oldu. Tavsiye edilesi bir derleme olmuş. Hayatı bazı yönlerden yeniden sorgulamanıza vesile olacaktır.
2020 12. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2020 00:40
Yaman Adam 10 öyküden oluşan bir eser ve 5 tanesi aşk hikayesidir. Eserin ilk sayfalarında da belirtildiği gibi Behçet Necatigil'in bu öyküye ve yazara önem vermesini gayet iyi anladım. Kesinlikle Unamuno'nun eserlerini okumaya devam edeceğim. Eserin özellikle aşk hikayelerini çok beğendim. Bu kitapta sadece iki öyküyü beğenemedim ama onun dışında muazzam bir tat aldım. Şu sıralar öykü okumayı daha çok sevdim, sanırım öykülere odaklanmak daha kolay geliyor. Yalnız tek şu yönü beni zorluyor, eserde olan her öyküyü ayrı ayrı sindirmek zaman istiyor. Bu durumda hızlı okumak bana çok da fayda vermiyor ama yine de elimden de bırakamadığımı kabul ediyorum.
Yaman AdamMiguel de Unamuno · Can Yayınları · 2019729 okunma
Çok yönlü dünyaya açılan bir pencere niteliğinde...
2023 78. kitabı
Mıguel de Unamuno, İspanyol edebiyatının önemli bir yazar ve düşünürü. Daha önce bildiğim bir yazar olduğu halde yeni okuma fırsatı bulabildim. Bu okuduğum ilk kitabıydı ve tarzını beğendim. Kitap içinde 10 hikaye var. Aşk, felsefe, psikoloji, inanç gibi temalar barındırıyor. Daha çok da Aşk temasına vurgu yapılmış. Özellikle kadın-erkek ilişkileri ön plana çıkarılmış. Bunun yanı sıra insan ilişkilerine de farklı bir şekilde değinilmiş. Yazar kadınların ve erkeklerin bakış açılarını yansıtabilmeyi başarmış. Romantik ama aynı zamanda da gerçekçi bir üslup kullanmış. Anlatılmak istenen her şey bana okurken fazlasıyla geçti. Ben kitabı çok beğendim. Hikaye seven bir okur olarak bana etkileyici geldi. Yazarın başka kitaplarını da okumayı düşünüyorum.
2020 39. kitabı
Okunma: 16 Mart 2020 16:31
Miguel de Unamuno'nun bu kitabı içinde kimi uzun kimi kısa on tane hikaye barındırıyor. Hikayelerin bir kısmı, özellikle aşkla ilgili olanları insanın içine işliyor, kendinizi İspanya'nın sıcağı yüzünüze vurmuş, karşınızdakine beslediğiniz derin duygular sizi kavuruyor gibi hissediyorsunuz. Behçet Necatigil'in çevirisi o kadar iyi olmuş ki. Okurken eserin orjinal dili olan İspanyolcadan okuyormuş gibi duygu yoğunluğuna erişiyorsunuz. Hikaye sevenlere tavsiye eder, iyi okumalar dilerim...

Miguel de UnamunoYazar · 18 kitap
Miguel de Unamuno, İspanyol düşünür, yazar. Madrid Üniversitesi'nde felsefe ve edebiyat üzerine eğitim almış ve Bilbao'da felsefe öğretmenliği yapmıştır. 1891 yılında Salamanca Üniversitesi'nde Eski Yunan Dili Kürsüsü'nde profesör olmuştur. 20. yüzyıl İspanyası'nı düşünmüş ve yazmıştır. Dogmatik düşünceye (özellikle faşizme) karşı savaşmış ve bu uğurda 1924 yılında diktatör Miguel Primo de Rivera tarafından Fransa'ya sürgüne gönderilmiştir. 1930 yılında tekrardan Salamanca Üniversitesi'ndeki görevine dönen Unamuno, bu kez de diktatör Franco'ya karşı çıktığı için ev hapsine mahkûm edilmiştir. Tutuklu halde, 31 Aralık 1936 tarihinde ölmüştür. Roman, öykü, şiir, deneme ve oyun türünde eserler vermiştir. “İnsan, kafasıyla düşünür, kalbiyle duyar ve midesiyle ister” ve "Başka yazarların neden bazı sözcükleri italik yazdığını anlayamıyorum. Sanırım o sözcüğe dikkat çekip önem artırmak istiyorlar. Hâlbuki, benim yazdığım her sözcük zaten önemlidir" gibi değinmeleri vardır.