Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
166 syf.
·
Puan vermedi
Anadolu insanının kokusu başka bir koku, huyu başka bir huy, konuşması başka bir konuşma... Anadolu insanı toprak kokar, gökyüzü kokar, mücadele kokar, emek kokar, çeltik kokar, ağaç kokar, su kokar, arı kokar, bal kokar, yama kokar, fakirlik kokar, gözyaşı kokar, sıcaklık kokar, sabah kokar, karanlık kokar, sohbet kokar, sigara kokar, güreş kokar, kavga kokar, metanet kokar, Allah ne verdiyse kokar, kokar oğlu kokar... Anadolu toprağı mozaik bir topraktır. Her çeşit insanı içinde barındırır. Erkeğinden, atasindan, evladından ayrı kalmış kadinlarla; yüreği zir zir titreyen kadınlarla dolu bir meskendir. Anadolu toprağı bağrından çıkarmış olduğu cefakar kadınlarının gözyaşlarıyla temizlenmiş bir bataklıktir. Hep barıştan, sükunetten, emekten, üretimden, doğadan yana Anadolu kadınları.. Ah!.. Ve benim Remzi'm...Ayni ben...sözünü etrafına geçiremeyen, toplulukta konuşurken sesi içine kaçan, gerçek bir insan... Cezaevinden çıkmış bir Haydar... Ama şöyle bir gerçek de var : Anadolu insanını hep göklere çıkarıyoruz, onlara bir kutsal varlık gibi bakıyor, içimizden minnetler ediyoruz. Ama Anadolu insanın hin oğlu hin olduğu da bir gerçektir. Düşene bir tekme değil beş tekme on tekme attığı da olur, oluyor, olacak da. Bir insanın, komşusunu küçük bir kusurunu gördüğünde alay üstüne alay eden, onları cümle aleme rezil edebilen bir yapıları da var. Bunları Remzi ile diğer köylüler arasındaki su mücadelesinden görüyoruz. Kendilerinden başka hiçkimseyi düşünmeyen, etinden tırnağına kadar bencillik kokan bir ruh halleri var.
Yarbükü
YarbüküTalip Apaydın · Varlık Yayınları · 195993 okunma
Reklam
219 syf.
10/10 puan verdi
"Bir Kahır işçisi Talip Apaydın" (Osman Şahin'in Apaydın'ı anlatırken kullandığı bir tabir) Son zamanlarda inceleme yazmak için pek zamanım olmuyor. Lakin Talip Apaydın'ı etraflıca ele almadığımı fark ettim ve kendisine değer veriyorum o yüzden zaman ayırarak farklı kaynaklardan derlediğim bölümlere kendi yorumumu da ekleyerek ilk
Yarbükü
YarbüküTalip Apaydın · Ararat Yayınevi · 196893 okunma
178 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Köy Romanı
Çok severim köy romanlarını. Talip Apaydın’ ın Yarbükü romanı çok halkın içinden bir şekilde köylülerin mücadelesini, toprak kavgasını, köy yaşantısını, su kavgalarını ele almış. Talip Apaydın 1926’da Polatlı’ ya bağlı Ömerler köyünde doğdu. Çfteler Köy Enstitüsü’nü, sonra Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü Güzel Sanatlar bölümünü bitirdi. Bu arada şiirler, öyküler yazmaya başladı. 1946’dan bu yana yazın ve düşün dergilerinde sürekli yazdı. Ülkenin çeşitli yörelerinde otuz yıl öğretmenlik yaptı. 1979 yılında Milli Eğitim Bakanlığı danışmanlığından emekli oldu.
Yarbükü
YarbüküTalip Apaydın · Literatür Yayıncılık · 200893 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.