Yaşlılık
2023 2. kitabı
Mutlaka okuyun derim :) Muhteşem tadımlık bir felsefe kitabıdır kendileri . Yaşlılığın çocukluk ve genclik dönemleri gibi nirmal bir dönem olduğunu söylerken aslında bu donemlerden çok daha kârlı bir donem olduğunu vurgulamistir bize yazar .tabii erdemli bir kisiliginiz var ise , yaşlılığın getirdiğini düşündüğümüz hastalik ve ölümün aslında düşündüğümüz gibi olmadigini ispat eder nitelikte bir eserdir . Ve şu sözleri ile veda eder bize " keşke siz de o çağa erseniz de, benden dinlediklerinizin doğru olduğunu kendi deneyiminizle görebilseniz!.." İyi okumalar dilerim .
Felsefe-Düşünce
YaşlılıkMarcus Tullius Cicero · İkaros Yayınları · 20211,426 okunma
2026 8. kitabı
Cicero, bu eserinde yaşlılığın bir yük değil, doğru yaşanmış bir hayatın doğal ve değerli bir sonucu olduğunu savunur. Metin, yaşlı bir bilge olan Cato’nun ağzından aktarılır. Gençlerin yaşlılığa dair korkularına cevap verir ve yaşlılığa yöneltilen dört temel suçlamayı tek tek ele alır.
YaşlılıkMarcus Tullius Cicero · İkaros Yayınları · 20211,426 okunma
Yaşlanmadan okunması gereken kitap
·68 syf.·
2020 41. kitabı
●Kitabın içeriğine geçmeden önce yazarından bahsetmek isterim kısaca. Cicero, M.Ö. 106'nın Ocak ayında doğmuş, hukuk eğitimi almış bir avukattır. Yaşamı boyunca da çeşitli devlet görevlerinde yer almış ancak Cumhuriyet yanlısı olmasından dolayı 63 yaşında evinde öldürülmüştür. Ne tesadüftür ki eserlerini peşpeşe okuduğum ve idam edildiğini öğrendiğim yazarlardan üçüncüsüdür Cicero. Bahsettiğim kitabını ise 62 yaşında, yani ölmeden bir yıl önce yazmış ve bize kazandırmıştır. Cicero'nun yaşadığı yıllarda kültür; Yunanca bilmek ve Yunan filozof ve tarihçilerinin eserlerine ve düşüncelerine hakim olmak üzerinden ölçülüyordu. Bu sebeple Yunanca neredeyse ana dil Latince kadar önemli görülüyordu.Doğaldır ki Cicero'nun eserlerinde Platon'un izleri görülür. Bu durum, gerek ruha ilişkin düşüncelerinde gerek kitabını diyaloglar halinde yazması gerekse diyaloglarda kendi konuşmayıp Cato'yu konuşturması şeklinde kendini gösterir. ●Cicero bu eserinde insan yaşamının yaşlılık çağı üzerinde durmuş, gelenek üzere iyi düşünceler beslenmeyen bu çağa karşı ekseriyetle korumacı bir tavır takınmıştır. Öncelikle bu çağın çocukluk, gençlik ve olgunluk gibi olağan bir dönem olduğunu hatırlatır. Yaşlılarla ilgili şikayet edilen konuların, ömrün bu çağına değil, bizzat kişinin karakterine isnat edilmesi gerektiğini savunur. Çünkü ona göre saygın bir yaşlı olmak da saygı görmeyen bir yaşlı olmak da kişinin elindedir. ●Cicero kitabında 4 konu üzerinde durmuş ve cevaplarını bu konular üzerinden sistematiğe oturtmuştur. Bu konular şöyle sıralanır: 1-yaşlıların iş yapmaktan alıkoyulması 2-yaşlılığın bedeni zayıflatması 3-yaşlılığın insanı tüm hazlardan yoksun bırakması 4-yaşlılığın ölümden uzak olmayışı ●Yaşlılık insanı tüm işlerden değil ancak gençlik ve kuvvetle yapılan işlerden alıkoyabilir.
Felsefe
Yaşlı Cato veya Yaşlılık ÜzerineMarcus Tullius Cicero · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,426 okunma
İnsan Ömrünün Panoraması: Yaşlı Cato veya Yaşlılık Üzerine
2022 4. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2022 01:13
“İyi ve mutlu yaşama kabiliyeti bulunmayan insanlara her çağ ağır gelir.” - Marcus Tullius Cicero 1. Antik Yunan ve Antik Roma Arasındaki Düşünsel Bağ Bugünkü yolculuğumuz Antik Roma’ya. Antik Yunan devriyle birlikte dünya literatürüne ve insanlık medeniyetine en fazla katkıda bulunan uygarlıklardan birisi de şüphesiz Roma’dır. Yunanistan’ın düşün dünyasından aldığı bayrağı daha yukarılara taşıyan görkemli bir medeniyettir Roma. Bunun muhtemel sebepleri arasında her iki uygarlığın zaman zaman karşı karşıya gelmelerine rağmen birbirlerini yok etme politikalarına girişmemiş olmaları gösterilebilir. Persler’in Anadolu’dan Avrupa’ya ilerleyişi, İskender’in Avrupa’dan Asya’ya doğru ilerleyişinde yok etmeye ve ele geçirmeye yönelik politikalar ağır bassa da, Yunan ve Roma uygarlıkları arasında bu şekilde bir karşı karşıya geliş enderdir. Onlar daha çok birbirlerinden ne öğrenebilecekleri ve öğrendiklerini nasıl daha fazla geliştirebilecekleri üzerine kafa yormuşlardır ve bu da haliyle 21. yüzyılın dünyasında yaşayan bizler için bir ödül olmuştur. Edebiyat, felsefe, müzik, resim, heykel gibi sanat dalları bu topraklarda doğmuş, serpilmiş ve büyümüştür. 2. Marcus Tullius Cicero Kimdir? Hayatı ve Siyasi Kariyeri Hakkında: “Ancak ölümü umursamamak için bunu gençliğimizden itibaren düşünmeliyiz. Bu düşünce olmadan kimse huzurlu olamaz. Zira öleceğimiz kesin, bugün ölüp ölmeyeceğimiz ise kesin değil. O halde her saat ölümün yıkıcılığını korkuyla duyumsayan biri zihnen huzurlu olabilir mi?" M.Ö. 106 yılında Roma yakınlarındaki bir kasabada doğan Cicero’nun 63 yıllık hayatı edebiyat, felsefe ve siyaset üçgeninde geçti. Aristokrat bir kimliğe sahip olan Cicero, devletin içinde çeşitli kadrolarda uzun yıllar görev aldı. Cicero uzun bir süre avukatlık da yaptı. Devlete hizmet konusunda ise
Felsefe-Düşünce
2026 4. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2026 17:46
Yaşlı Cato ya da Yaşlılık Üzerine kitabını 10 üzerinden 8 vererek okudum. Yaşlılığı bir yük ya da kaçınılması gereken bir son gibi değil; bilgelik, ölçü ve sükûnetle yoğrulmuş bir dönem olarak ele alması kitabın en güçlü yanıydı. Cato’nun dili sade ama düşüncesi derin; insanı ister istemez kendi yaşına, zamanla kurduğu ilişkiye bakmaya zorluyor. Yer yer tekrar hissi verse de, yaşlanmaya dair önyargıları sarsması ve insanı olgunluk fikrine yaklaştırması açısından kıymetli bir eser olduğunu düşünüyorum. Özellikle gençlik takıntısının bu kadar yüceltildiği bir çağda, yaş almanın eksilmek değil derinleşmek olduğunu hatırlatması kitabı benim için daha da anlamlı kıldı. Herkese hitap etmeyebilir ama durup düşünmek isteyen, zamana başka bir gözle bakmayı göze alan okur için okunmaya değer bir eser. Şahsen ben konusuna çok dikkat etmemiştim ismi ilgimi çektiği için okudum ve pişman olmadım sizde olmazsınız :) Dipnot: uygulamada kitap 80sayfa gözüküyor ama bendeki kitap 41 sayfa gözüküyor iş bankası kültür yayınları ikiside anlayamadım?
Beden Yaşlanabilir, Ruh Asla.
2022 2. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2022 00:00
“Sonraki kuşak için ağaçlar dikiyorlar.” dedi. İnsanlık tarihinin ilk zamanından günümüze kadar geçen zaman diliminde hep bir önceki nesillerin yaşayışı olsun, yaptıkları ve insanlığa kazandırdıkları tarih sayfalarında yer almıştır. Tıpkı “Yaşlı Cato Veya Yaşlılık Üzerine” adlı eserde Cıcero'nun kitapta bahsettiği gibi. Bir ömrün içinde bulunan yaşlılık döneminde yaşanılan hisler, verilen tavsiyeleri diyalog halinde kaleme alan yazar, saygın Cato'nun görüşlerini okuyucularına aktarmaktadır. Okurken sürekli notlar alıp; hayatımda, “Nasıl ilerleyebilirim?” adlı soruya gayet güzel cevaplar aldım. Özellikle genç kuşakların okumasını gerektiğini düşünüyorum. İncelemeyi bitirmeden önce, kitapta da dolaylı yollardan bahsettiği gibi ;yaşlıları asla yük olarak görmeyelim , unutmayalım ki hepimiz yaşlı adayıyız .
2021 7. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2021 13:56
Cicero ölümünden bir yıl önce Kaleme aldığı yaşlı cotto veya yaşlılık üzerineneyi yazdığında 62 yaşındaydı eserini platonu örnek alarak diyalog biçiminde kurgulamış esas konuşmacı olarak da Latin edebiyatında büyük bilgi olarak anılan Marcus Porcius Catoyu seçmiştir. Cicero Catonun şahsında yaşlılığın da çocukluk gençlik olgunluk gibi insan ömrünün doğal bir aşaması olduğuna , bu çağı bir yük gibi görmemek gerektiğine dair görüşlerini dile getirmiştir.. Yanlız biraz sıkıcı ve karışık yazılmış .
2024 186. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2024 19:27
Yaşlanma ve yaşlılığa dair insanlığın belki de en büyük hatibi Cicero'dan harika bir eser. Cato'yu pek sevmem aslında. Keskin bir zekası ve ateşlı savunularıyla ün salmış olmasına rağmen, aşırı milliyetçiliği ve demogojik yapısı itici gelir bana. Cicero nerede Cato nerede bana göre! Cicero yine bir büyüklük yapmış ve her şeye rağmen saygın Romalı'yı eserinin kahramanı yaparak onurlandırmış. Cato'yu tanıyanların 'Bu ne biçim (anlayışlı ve aklı selim) bir Cato!' dememesi için de, eserin başında yaşlı Cato'nun fikirlerinin degiştiğinin ve bunu da (aslında hep karşı olduğu) Yunan kitapları okumasına bağlı olduğunun altını çizmiş. Ki Cicero'nun Yunan sevgisi bilinen bir şey ve de zaten 'Hatipliğini tercüme edip kendi istifadesine kullandığı Yunan metinlerine borçlu olduğu' iddialarına muhatap olmuş birisi. Yaşlı Cato veya büyük Cato (Cato major) terimi üzerinde de drumak gerekiyor. Cato'ya büyük denmesinin sebebi sadece büyük görüldüğünden değildi, aynı isme sahip bir de oğlu vardı ve onunla karıştırılmamak için de büyük Cato deniliyordu. Ne var ki oğlu kendisinden önce öldü. Cicero'nun Cato'yla nasıl bir iletişimi vardı bilmiyorum. Ama bu kitapla onurlandırdığı ve az da olsa doğru olma ihtimaline binanen benim gözümde de kıymetini artırdığı muhakkak. Dediğim gibi yaşlanma ve yaşlılık konusunda harika bir eser. Hep muhatabın okuması gerekir...
Yaşlılık Üzerine
2023 25. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2023 20:12
yaşlılığın aslında sandığımız kadar kötü ve karamsar bir durum olmadığını asıl korkmamız gereken erdemsiz ve akılsız, üşengeç bir yaşlı olmak olduğunu anlatan cicero yaşlılığa farklı bir perspektif sunuyor. Yaşlılığın tıpkı çocukluk, gençlik gibi bir doğa olayı olduğunu ve yaşlılığın da da bir şeyler üretip boş durmaksınız hayata devam edilmesi gerektiğini, tecrübeleri nesillere aktarmanın yaşlı insanlar üzerindeki sorumluluğunu ısrarla bizlere aktarıyor. Okurken çok keyif aldım. Keyifli okumalar dilerim
Geriye Dönmeyi Reddeden Bir Bilgelik: Cicero ve Yaşlılık
2026 10. kitabı
Okunma: 29 Mart 2026 13:51
#300460041 "Yaşlılık hayat sahnesinin son perdesidir; ancak bu perde yorgunlukla değil olgunlukla kapatılmalıdır." Yaşlı Cato veya Yaşlılık Üzerine , Marcus Tullius Cicero 'nun yalnızca yaşlılığı savunmak için yazmış olduğu bir eser olmayıp; aynı zamanda insanın zamanla kurduğu ilişkiyi yeniden düşündüren de derin bir metindir. Bu eser yaşlılığı bir kayıp olarak değil, bir olgunluk ve bilgelik evresi olarak ele alıyor. Kitapta beni en çok etkileyen düşünce geçmişe dönme arzusu üzerine yapılan sorgulamaydı. Çoğu insan gençliği bir kayıp, yaşlılığı ise bir hüzün durağı olarak görürken; Marcus Tullius Cicero (Cato'nun ağzından) bize bambaşka bir perspektif sunuyor. #300431697 ben de bu noktada Cicero'ya tüm kalbimle katılıyorum. Neden tekrar o belirsizliklerle dolu, arzuların pençesindeki gençliğe dönmek isteyelim ki? Neden Geriye Dönmek İstemiyoruz? Marcus Tullius Cicero bunu çok net açıkıyor: Yarışı başarıyla tamamlamış bir koşucunun, tam dinlenecekken tekrar başlangıç çizgisine çağrılmasının ne anlamı var? Yaşlılık bedensel bir yavaşlama olsa da zihinsel bir zirve halidir. Kitapta geçen şu söz adeta bir rehber niteliğinde: #300374129 Gençliğin o gürültülü ve çoğu zaman yorucu enerjisinden sıyrılıp, hayatın sunduğu tecrübeyi biriktirmiş olmanın huzuru paha biçilemez. Cicero'ya göre yaşlılık, bizi zevklerin kölesi olmaktan kurtarır. Bu bir mahrumiyet değil, aksine bir özgürleşmedir. #300413478 ; #300413812 ; #300414253 ; #300415259 Kitabı bitirdiğimde hissettiğim şey tam olarak şuydu: Yaşlanmak bir eksilme değil; bir hasat dönemidir. Doğanın kanunlarına karşı gelmek yerine, onlarla uyum içinde yaşamak en büyük erdemdir. Kitapta

Marcus Tullius CiceroYazar · 31 kitap
Marcus Tullius Cicero (MÖ 106 - MÖ 43), (Latin) Romalı devlet adamı, bilgin, hatip ve yazar. Felsefe öğrenimini, Epikürosçu Phaedros, Stoacı Diodotos ve Akademi'ye bağlı Philon'dan almış olan Cicero'nun önemi, Yunan düşüncesini daha sonraki kuşaklara aktarmasından oluşur. Bilgi kuramı açısından, kesinliğe bağlanmak yerine olasılıkların yolunu izlemeyi yeğleyen, buna karşın ahlak alanında, dogmatik bir tavır sergileyip, Stoacılara ve bu arada Sokrates'e yönelen Cicero, Latincenin felsefe dili olarak gelişmesine katkı yapmış ve bu arada, dinsel görüşleri açısından daima agnostik kalmıştır. Hayatı 3 Ocak MÖ 106 yılında Arpinum'da doğmuştur. Çocukluğundan itibaren harika bir öğrenci olmuş, eğitime olan tutkusu ve sevgisi ile ünlenmiştir. Yoğun bir hukuk öğrenimi görmüş, daha sonraları ise edebiyat ve felsefeyle daha çok ilgilenmeye başlamıştır. Savaşı hiç sevmezdi, yine de orduya katıldı. Mahkemelere başkanlık yaptı, ünlü ve başarılı bir hukukçu oldu. Daha sonraları ise konsül oldu, daha önce ailesinden hiçbir kimse konsül olmamıştı, yani o bir homo novus idi. MÖ 60 yılında Sezar, ilk Triumvirliği başlattı. MÖ 58 yılında Publius Clodius Pulcher'in koyduğu yasa ve aralarında gelişen sürekli muhalefet yüzünden İtalya'yı bir yıllığına terk etti. MÖ 50'li yıllarda, Cicero popülist Milo'yu Clodius'a karşı destekledi. Sonra 50'li yılların ortasında Clodius Milo'nun gladyatörleri tarafından Via Appia'da öldürüldü. Cicero Milo'yu savundu, bariz kanıtlar yüzünden pek başarılı olduğu söylenemez. Nitekim Milo sürgüne gitti ve uzun bir süre Marsilya'da yaşadı. MÖ 50 yılında Sezar ile Pompey arasındaki gerilim iyice artmıştı, Cicero bu yıllarda Pompeius'in tarafını tuttu, yine de Caesar'ın düşmanı olmak istemiyor buna göre daha yumuşak bir politika izliyordu. MÖ 49 yılında Caesar İtalya'yı işgal ettiğinde, Cicero kaçmak zorunda kaldı. Daha sonraları Caesar onun geri dönmesi için ikna etmeye çalışınca, Cicero İtalya'yı terk ederek Selanik'e gitti. MÖ 48 yılında Pompeius taraftarlarıylaydı, bu dönemde onlarla arası açıldı, Ceasar'ın Pharsalus'daki zaferinin ardından Roma'ya geri döndü. Caesar'ın hükümranlığı altında sesini çıkarmadı, yazılarına konsantre olmuştu. MÖ 45 yılının Şubatında kızı Tullia öldü. Hayatı boyunca bu şoktan kurtulamadı. MÖ 44 yılında Caesar öldürüldü. Bu dönemde popülaritesi arttı; Senato'nun en güçlü, en sözü geçer adamı haline geldi. Sezar'dan sonra giderek güçlenen Marcus Antonius'yi sevmiyordu. Yine de Marcus Antonius ve Cicero dönemin en güçlü iki adamı olarak diğerlerinden daha öne çıkıyordu. Caesar'ın veliahtı Octavianus İtalya'ya varınca, Cicero Antonius'a karşı onu savunmaya başladı. Sürekli Antonius'u eleştiriyor, Octavianius'u ise övüyordu. Senatus'u da Antonius'a karşı kışkırtmıştı. Cicero'nun ününün doruğuydu bu dönemler. Zamanla Cicero'nun Antonius'a olan kini arttı, kafasındaki plan hem Octavianus hem de Antonius'u aradan çıkarmaktı. Ama bu ikisi Lepidus ile beraber ikinci Triumvirliği kurunca, Cicero'u devlet düşmanı ilân ettiler. Cicero kaçtı, fakat yakalandı. MÖ 43 yılının 7 Aralık günü başı kesilerek idam edildi. Başı Forum Romanum'daki Rostra'da halka teşhir edildi, elleri ise Senato binasının kapısına çivilendi.