Yeşil Bambu

Orijinal Ülke:
Japonya

2026 12. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2026 16:24
Bir İntiharın Gölgesinde Mutluluk Arayışı: Osamu Dazai ve Yeşil Bambu ​Bazı kitapları sadece kelimeleri takip ederek okuyamazsınız; yazarın hayatını, ruhundaki yaraları ve son nefesine giden yolu bilmeniz gerekir. Osamu Dazai’nin Kapra Yayıncılık’tan çıkan "Yeşil Bambu" adlı eseri benim için tam da böyle bir deneyim oldu. Kitabı bitirdiğimde anladım ki; bir yazarı tanımak, onun satır aralarına gizlediği o hayal kırıklıklarını keşfetmenin tek yolu. ​Dazai’nin yaşamı, sürekli bir kaçış ve veda provası gibi. Defalarca denediği intihar girişimleri ve en sonunda eşiyle birlikte bir kanalda son bulan yaşamı, kitaba bakış açımı tamamen değiştirdi. Geride bıraktığı küçük çocukları ve yarım kalan hikayesiyle Dazai, aslında bize yazdığı o küçük masallarda kendi yabancılaşmasını anlatmış. Kitap boyunca yazarın yaşamından izler sürmek, her öyküye daha derin ve daha hüzünlü bir anlam kattı. ​Kitabı okurken kendime şu soruyu sordum: Neden hepimiz mutluluğun peşinde bu kadar çok koşuyoruz ve onu hep dışarıda arıyoruz? İnsanoğlunun kendine yaptığı en büyük kötülük belki de bu. Mutluluk aslında içimizde bir yerde saklı, onu keşfetmemiz gerekiyor. Ancak Dazai’nin karakterlerinde —ve bizzat kendi hayatında— bunun tam tersini görüyoruz. Her zaman bir arayış, hayata dair bitmek bilmeyen şikayetler ve bir isyan hali... Çözümü kendi içinde aramak yerine dış dünyada veya sonlarda aramak, insan ruhunun en büyük çıkmazı. ​ ​Kitaba adını veren "Yeşil Bambu" öyküsü beni en çok etkileyen kısım oldu. Bir insanın kargaya dönüşmesi, eşiyle olan geçimsizliği ve sürekli hayatından şikayet etmesi... Bu hikaye, aslında insanın kendi kimliğinden kaçışını ve çevresiyle olan uyumsuzluğunu o kadar güzel simgeliyor ki! Dazai, Japon edebiyatının o eşsiz mistik havasını kendi karanlık düşünceleriyle
Kitap
·72 syf.·
2025 64. kitabı
Dazainin birbirinden güzel dört güzel öyküsü. Kendi hayatını kaynak alarak yazmaya çalışan bu melankolik yazarın aslında en büyük başarısı, bana göre söylenemeyeni söylemekteki muhteşem başarısı ve çabasıdır. Daima mutsuz ve huzursuz tipler üzerinden yakaladığı konuları kendi hayatı eksenine çekerek toplumdaki mutsuz bireyin hikayecisi olmuştur. Yeşil Bambu öyküsü, çin efsanelerinden esinlenmiş, yine Kasımpatı öyküsü kendisi gibi takıntılı bir insanın hayatından örnekler vermiştir. Kiraz Ağacı ve Nergis de bir nevi hayatının odak noktalarından kopup gelmiş. Özellikle nergis öyküsünde hem edebiyatı ve onun çevresini büyük bir eleştiri ile ele alması bence çok güzel bir örnekleme yaratmış. Kendisine benzemek isteyen, ama başarısızlıktan korkan insanlar için de öğüt dolu bir son hazırlamış ilgili hikayede. Dazainin mutsuzluktan, yoksulluktan ve yoksunluktan aldığı değerle yarattığı bu hikâyeler nesillerin gözleri önüne serilen gerçeklerin en acımasızı olsa da eleştiri konusunda mükemmel bir yer tutmaktadır bana göre. 4 öykü de ismini bir bitkiden alması da tesadüf değil, aksine taşıdıkları anlamları tarih boyunca insanlarla özdeşleştikleri konulara harmanlayarak mükemmel bir panorama oluşturulmuş.
2025 65. kitabı
Kasımpatı, Yeşil Bambu, Kiraz Ağacı,Nergis olmak üzere dört öyküden oluşan kitabın dili sadedir. Akıp giden öyküler felsefe içerirken masalsı bir anlatıma sahiptir.Yeşil Bambu yazarın hayatı ile örtüşür. Ayrıca bu öykü fantastik öğeler barındırır.Yeşil Bambu ‘da küçük yaşta anne ve babasını kaybeden, akrabaları yanında büyüyen ve tüm mal varlığını kaybetmiş,rızası alınmadan evlendirilen,çocukluğundan beri kendini kadim bilgilere adamış Yu Rong’un masalsı hikayesi anlatılır.İntihar,aşk, hayatı yeniden denemek ve kendini ruhani bir yolculukta bulma, öyküde çok güzel anlatılır.Ayrıca öykü derin bir felsefe barındırır. Yeşil Bambu Çing Hanedanlığı Dönemi’nde Pu Songling tarafından toplanmış öykü koleksiyonu Liaozhai’den Garip Hikayeler’de yer alan halk hikayesinin Osamu Dazai tarafından yorumlanmış halidir. Kasımpatı da Liaozhai’den Garip Hikayeler ‘de yer alan bir alıntıdır.Öykü bu alıntı üzerine kuruludur.Çok yoksul olan,kasımpatlarına düşkün Mayama Sainosuke’nin bir abla kardeşle karşılaştıktan sonra hayatının değişimi anlatılır.Öykünün sonuysa hayli etkileyicidir. Annesini çok erken yaşta kaybeden,babasıysa dünya işlerine ilgisiz ve eğitime adanmış biri olan yaşlı kadının kız kardeşinin ölümü, son ayları ile ilgili anılarını anlattığı öykü Kiraz Ağacı’dır.Kız kardeşinin hasta yatağında hayatı yaşamamaya karşı doğan pişmanlıklarına şahit olur.Hayli etkileyici ve hayli trajik bir öyküdür. BIr adam hüzünlü bir roman okur ve okuduğu romanı hayatı ile bağdaştırır. Nergis öyküsünde roman ile kendi hayatını bağdaştıran adamın geceleri onu uyutmayacak kadar kuvvetlenen şüpheleri işlenir.
·72 syf.·
2025 38. kitabı
Osamu dazai nin ilk kez bir kitabını okudum. 38 yaşında hayata veda eden yazarın ilginç bir hayat hikayesi var. Zengin bir ailede doğmuş olmasına rağmen hayatı bunalım içinde geçmiş. Altı kez intihara teşebbüs etmiş ve sonunda başarmış. Kısa ömrüne bir sürü eser sığdıran yazarın kesinlikle çok farklı bir tarzı var. Son zamanlarda adını çok duyduğum için okumak istedim ve pişman olmadım. Bu kitapta 4 tane hikaye var ve her birinin tarzı çok farklı. Özellikle kiraz ağacı hikayesini çok sevdim. Çaresizlik ve acı yi çok dramatik bir şekilde vermiş. Tavsiye ederim.
2023 63. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2023 15:00
Kitabın içinde en çok Romantizm Feneri adlı öyküyü beğendim. 5 kardeşli hikayeyi okumak çok güzeldi. Kitap ortalama derecede güzeldi. Hem fantastik hem de felsefi açıdan iyiydi.
Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik ÖykülerOsamu Dazai · İthaki Yayınları · 20214,034 okunma
Krizantem yetiştirmeyi hayat memat meselesi haline getirenlerin kitabı
2023 2. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2023 21:22
Sanatçıları, salt çalkantılı hayatları dolayısıyla tanımak tartışmaya açık. Evet, hepimizin zihninde daha kalıcı yer etmelerini sağladığı muhakkak. Ancak onları tek yönlü etiketlememize sebebiyet vermesi, onların hakkını layıkıyla teslim etmemizi engelliyor. Ama ne yapalım, magazinsel olayların cezbedici etkisi var. Bu yüzden herkesin yaptığı gibi ben de bahsi önce yazardan açacağım. Edebiyatta ve popüler kültürde yer yer romantize edilen intihar olgusu Dazai’nin hayatında kırılma noktalarını oluşturmuş. Erken yazarlık dönemindeyken ilk intiharına kalkışmış. Üniversite döneminde bir geyşa ile kaçtığı için evlatlıktan reddedilen yazar okuldan da atılmış ve müteakip bir kadınla ikinci intiharına kalkışmış. İronik olansa,kadın boğularak can verirken Dazai bir balıkçı teknesi tarafından kurtarılmış. Yıllar sonra üçüncü intiharı da başarısızlıkla sonuçlanmış. Geçirdiği ameliyattan sonra 1 sene boyunca morfin bağımlılığıyla mücadele etmiş ve akıl hastanesine kapatılmış. Süregelen yıllarda nispeten sakin yıllar geçiren yazar 1948’de ünlü eseri İnsanlığımı Yitirirken’i kaleme almış ve başarısız intiharlar nihayetinde başarıyla sonuçlanmış. Evet; yazar, eşiyle birlikte evlerinin yanındaki Tamagava Kanalı’nda intihar edip hayatlarına son vermiş. Ee, onlar ermiş muradına… Allah’tan çarpıcı biyografisiyle öne çıkan bu yazarın eserleri hayat hikayesinin gölgesinde kalmamış. Yoksa yazık olurmuş. Karamsar öyküleri barındıran bu kitap kimisinin bir çırpıda bitirmesini engellemiş ancak ben de bu denli çarpıcı bir etki yaratmadı. Bıraktığı etki daha çok büyüleyiciydi. Ürkütmedi, bunaltmadı, sarsmadı… Sadece büyüledi. Osamu Dazai, 7 öykünün hepsinde de tipik fantastik ögeleri kendi alegorik ve gerçekçi anlatımıyla öyle güzel harmanlamış ki etkilenmemek elde değil. En çok Onurlu
2022 89. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2022 19:13
Kitap benim Japon edebiyatı ile tanışma kitabı oldu bu yüzden anlamlı. Yazarın hayat hikayesi ilginç okumamda onunda etkisi oldu ve severek okudum. Kitaptan zevk almak ve anlamak için çeviri çok önemli ve çeviri gerçekten çok güzel olduğu için çok begendim. Kısa bir kaç öyküden oluşuyor eser. Anlatımını çok sevdim, masalımsı bir anlatımı var. Gerçekten ilk hikaye oldukça fantastik o yüzden ismi ile örtüşüyor. Sade bir anlatımı ve akıcı bir anlatımı var okumak kolay ve keyifli tabi ki bunda çevirimin göz ardı edilemez. Yağmurlu bir haftasonunda sıcacık bir çay eşliğinde okumak için çok ideal bir kitap. Ben okurken keyif aldım. Biraz japon kültürünü gördüm.
·176 syf.·
2023 65. kitabı
Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler, Japon yazar Osamu Dazai’nin öykülerinin derlendiği kitabı. Kitapta toplam 7 öykü var. Öykülerden kitaba da ismini veren; Yeşil Bambu’yu, Hazakura ve Sihirli Islık’ı, Onurlu Yoksulluk Hikâyesi’ni, Romanesk’i ve kitaptaki son öykü olan Romantizm Feneri’ni beğendim. Hikayelerin bazıları fantastik, bazıları mitolojik öğeler taşıyor. Masalsı, hayal gücüne hitap eden öyküler. Japon kültürü ve edebiyatına ilginiz varsa, fantastik öyküleri seviyorsanız tavsiye ederim. Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler Osamu Dazai
Yinelenen Hüzünler
2021 78. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2021 21:51
Bungou Stray Dogs isimli, benim de çok sevdiğim bir anime karakteri olarak tanıdım Osamu Dazai'yi. Animede karakter aşırı zeki, ileri görüşlü ve oldukça sempatik resmedilmiş fakat karakter fırsatını buldukça intihar girişiminde bulunuyor ve dostlarınca kurtarılıyor. Sonra bu karaktere ismini veren kişinin yani Osamu Dazai'nin bir yazar olduğunu ve yazarın da hayatı boyunca pek çok kereler intihar girişiminde bulunduğunu nihayetinde de oldukça genç yaşta aramızdan ayrıldığını üzülerek öğrendim. Kitabı almadan önce ne beklemem gerektiğini bilmiyorum yalnız birbiri ardına öyküler geçtikçe kafamda net bir cevap belirdi. "Ölüm." Yazar erkek dememiş, kadın dememiş, bu dünyadan bir canlı dememiş, fantastik bir varlık dememiş... Neredeyse herkesi bir şekilde öldürmüş. Gururlu yoksulluk, sözüne alayla yaklaşılan bir samuray olmanın acısı, yalancılık ve mükafatları gibi konularda yazdığı oldukça düşündürücü öyküler ne yazık ki benim gibi mutlu sonları seven bir okuyucu için ideal bir okuma noktası oluşturmadığı için biraz da zorla okuduğum bir kitap oldu. Fakat farklı türde bir eser arayanlar, Japon kültürüne merak saranlar ve hüzünlü kitapları sevenler için hoş bir deneyim olacağı düşüncesindeyim. Okuduğunuz için teşekkürler.
2022 47. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2022 20:09
Dazai’den okuduğum ikinci kitap. Dilinin akışkanlığı övgüyü hak ediyor. Hayatın akışında birden beliren: hayal gücünün ötesinde gizemli ve özel yaratıklar, periler, hayaletler, sihirler, büyüler. Dürüst insana ve gençlere güvenmek gerek.Sıra dışı öykülerin içerdiği mesajlar anlamlı. Bunların fantastik olaylarla aktarılması hoşuma gitti. Kitaptaki en sevdiğim öykü “Onurlu Yoksulluk Hikayesi” oldu. Öykü severlere tavsiye edilir.

Osamu DazaiYazar · 14 kitap
Takma adı Osamu Dazai olan ve bu isimle daha iyi tanınan Şuji Tsuşima, 1909'da Tsugaru Yarımadası'nın merkezi yakınlarında küçük bir kasaba olan Kanagi'de dünyaya geldi. Ailedeki siyasetçi olma geleneğine karşı çıkan Dazai gençliğinde yazar olmaya karar verdi. Yirmi yaşında Tokyo Üniversitesi Fransız Edebiyatı Bölümü'ne kaydını yaptırdı. 1935'te kısa hikayeleriyle ve 1936'da ilk romanı ile (Bannen- Alacakaranlık Yılları) Akutagava Ödülü'ne aday gösterildi. Ödül başka yazarlara verilse de Dazai'nin ünü yayıldı. Bunu takip eden on yılda otuzu aşkın edebi ve otobiyografik eser yayımladı (1944 basımı Mor Bir Serserinin Gezi Notları da dahil). Dazai'nin en iyi eserleri savaşın hemen sonrasına rastlar: 1947'de Şayo (Batan Güneş-YKY 1993), 1948'de Ningen Şikkaku (Artık İnsan Değil). Hayatının büyük bölümünü intihar takıntısıyla geçiren Dazai, 1948'de metresiyle birlikte suya atlayarak intihar etti. Ama ölümünden kırk yıl sonra bile Japonya'da hâlâ ilgi gören bir yazardır.