Ekim 2012
Can Yayınları
Orijinal Adı:
La casa verde

2026 1. kitabı
Her ne kadar unutulmuş yazarın unutulmuş kitabı denilse de üzerinizde oldukça büyük bir etki bırakacak olan o eser : Yeşil Ev Ah Llosa... Bu kitabı bitirdiğinizde kesinlikle sevdim ya da sevmedim gibi bir yorum yapmak yerine "etkilendim" diyeceksiniz hatta bir süre üzerinizde anlamlı bir ağırlık bırakacaktır. Yeşil Ev bir genelevdir; ama zamanla yalnızca bir mekân değil, insanların arzularının, suçlarının, kaçışlarının ve çöküşlerinin toplandığı bir yer hâline gelir. Yani kitabın merkezindeki Yeşil ev aslında bir mekandan çok toplumsal yozlaşmanın, bastırılmış arzuların ve ikiyüzlü değerlerin bir panoramasıdır. Roman, farklı karakterlerin hayatlarını parçalı ve iç içe anlatarak ilerler zaman ise düz ve sabit bir şekilde değil karakterlerin geçmişleri, anıları ve şimdiki hâlleri paralel olarak sunulur. Özellikle okurken kendinize "Ben neredeyim,kimdi bu ?" gibi sorular sorabilirsiniz. Okurken birazcık sabır isteyen bir kitap fakat yarım bırakmayıp mutlaka bitirin çünkü gerçekten sonu size sarsacak bir kitap. Son olarak en çok etkilendiğim kısım ise Yeşil evin fiziksel olarak yıkılmasına rağmen zihinde yaşamaya devam etmesi yani özetle : "Bir toplumsal yapının, bir kurumun ya da bir binanın yıkılması, o yapının içindeki düzenin sona erdiği anlamına gelmez."
2023 1. kitabı
Okuması çok zor bir kitap aslında. Özel isimler o kadar fazla ki; şehir ismi mi, şahıs mı, kabilenin ismi mi anlayana kadar epey zorlandım. İsimlerin farklı okunuşlarını anlamak yeteri kadar zor değilmiş gibi, zaman sıçramalı anlatım esnasında aynı kişinin sıfat ve özel isim şeklinde birlikte kullanıldığını farketmek 400. Sayfada filan nasip oluyor okuyucuya;) zaman sıçramalı anlatım gördüm de bu kadarıyla ilk kez karşılaşıyorum. Aynı paragrafta bir satır bir zamanken, diğer satır başka bir zaman olabiliyor; hatta karşılıklı diyaloglar bile farklı zamanlardaki farklı kişileri anlatabiliyor kitapta. Bunların hepsi yazar tarafından okuyucuya hazırlanan bir yapboz gibi adeta. Kitabın yarısına kadar yarım bıraksam mı diye düşündüm ama heyecanına kapılarak elimden bırakamadım. Yazarın diğer kitaplarını da çok merak ediyorum. Marguez gibi gerçeküstü izler taşımayan bu eseri beni büyüledi diyebilirim. Bundan sonrası spoiler ve kendime not: yaban diye anılan kadın karakter ile rahibelerin yardımcısıyken kaçan bonifacianın aynı kişi olması, lutima ile çavuşun aynı kişi olması bu kitabın benim için sürprizi. Kitapta her ne kadar anselmonun genel ev olarak inşa ettiği ve sonra peder garcia tarafından yakıldığı iddia edilen yeşil ev ve orada anselmonun kör, dilsiz küçük kız ile yaşadığı aşk doruk noktası gibi gösterilse de bence esas etkileyici olan kadın karakterler ve batı dünyasının yerlileri kendi kalıplarına sokmak istemeleri. yerli kadınlara kendi zevklerini giderici yarı hayvan gözüyle bakmaları tüyler ürpertici. Kadına ve yerlilere bu kadar aşağılayıcı bakılması insanı ürkütüyor hakikaten.
2019 21. kitabı
Okunma: 30 Mart 2019 01:08
#ÇokSevdikÇoook ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ #MuhteşemKitaba devam ediyorum... #Kitaptanıtım #kitapalintisi ↪️↪️↪️ "O zamanlar yalnızca orada, Yeşil Ev'deydi," diyor Peder García gırtlağını temizlemeye çalışarak. " Şimdiyse her yerde bu çatal ayak. O erkek bozması kadının yerinde, sokakta, sinemada. Şimdi bütün Piura şeytanın evi haline geldi." Akıcı ve çok güzel bir kitap
2025 77. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2025 21:43
Okuduğum en zor Llosa kitabıydı “Yeşil Ev”. Arka kapakta Llosa’nın Faulkner’dan etkilendiği yazıyor, hakikaten Faulknervari bir kitap bu, hem anlatımı hem de biraz anlattıklarıyla. Güzel miydi, evet
2024 8. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2024 22:40
Okuduğum her kitabında hayranlığımı bir kez daha kazanan 2010 Nobel Ödüllü yazar Mario Vargas Llosa. Yeşil Ev adlı eserini okudum bu defa.Yazarın ikinci kitabı olmasına rağmen oldukca başarılı,neden
1000k
2023 45. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2023 10:34
Yeşil Ev Llosa'nın yazdığı ikinci roman. Yazarın Peru'nun Amazon bölgesine yaptığı bir seyahatten sonra yazdığı kitap bölgenin o dönemdeki geri kalmışlığını, bölge yerlilerinin ve doğasının sömürülmesini işliyor. Kolonyal dönemden kalan ekonomik ve siyasi dinamiklerin büyük oranda devam ettiğini gösteriyor. Beş karakterin bakış açısından takip ettiğimiz roman Peru’nun Piura şehrinde ve ülkenin Amazon bölgesinde geçiyor. Karakterlerin hikayeleri kronolojik sıralarını izlemiyor ve Llosa’nın Katedral'de SohbetKatedral'de Sohbet ve Kent ve KöpeklerKent ve Köpekler ’de de kullandığı diyalog tekniğini bu romanında yoğun bir şekilde kullandığını görüyoruz. Bu teknik ile kitaba adını veren Yeşil Ev ve bu evin başına gelenler ayrıca Lituma ve Bonifacia’nın hikayeleri anlatıyı zaman ve mekan açısından bütünleştirmemize yardımcı oluyor. Bonifacia’nın çocuk yaşta evinden koparılması ve kimliksizleştirilmesi, Fushia’nın Brezilya’da hapishaneden kaçıp Peru’da kaçak kauçuk ticareti yaparken yerlileri sömürmesi ve Anselmo’nun Yeşil Ev’i inşa edip daha sonra kaybetmesi hikayeleri yan karakterlerin de dahil olmasıyla ve yazarın bir önceden bahsettiğim tekniğiyle birleşince okura tek bir karakterin gözünden verilmesi mümkün olmayan bütünlüklü bir deneyim sunuyor. Llosa beni her kitabıyla tekrar kendine hayran bırakan bir yazar. Yeşil Ev’i de herkese tavsiye ediyorum.
Edebiyat & Roman
2025 68. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2025 19:36
Kolay bir okuma olmadı. Bazı yerleri geri dönüp okudum. Dikkat ve sakinlik isteyen bir kitap. Çoğunlukla bir kaç kitap bir arada okurum. Öylede yaparım diyordum ama öyle olmadı. Kitapta anlatılan birden fazla hikaye ve fazlaca roman kahramanı var. Önceleri not aldım ama kitapta ilerledikçe ihtiyaç duymadım. Romanın karmaşık yapısı sizi bir okur olarak konforlu okuma alışkanlıklarınızdan çıkarıyor, düşünmenizi ve yeniden okumanızı istiyor. Kitap toplumun gerçeğini, gelişmeye modernleşmeye çalışırken bunun ardındaki sömürüyü, cinsel ve ekonomik çarpıklıkları, misyonerlik adıyla yapılan şiddeti asimilasyonu , askerlerin yarattığı kaosu, amazonların ve yerli halkın nasıl yok edildiği ve bunların bedelini anlatıyor.
2026 6. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2026 00:29
Sıkı bir Llosa hayranı olarak Teke Şenliği, Katedral'de Sohbet, Elebaşılar/Hergeleler, Kent ve Köpekler'den sonra 5. kitap bu. Yine bir Llosa klasiği: zaman kayması ile anlatılan öyküler, aynı hikayenin aynı sayfada farklı zamanlarda, farklı mekanlardaki konuşmaların iç içe geçmesi... Sona yaklaşırken, David Lynch filmleri gibi sonu okuyucuya bırakılmış bir kitap mı okudum derken, karmaşık ilişkileri tam da açıklamasa da en azından belirli bir açıklama getiren son bölümle kitap bitti. Okuduğum diğer kitapların aksine çok da ana teması olmayan bir kitaptı. Kitapta bence iyiliğin ve kötülüğün ne olduğu da sorgulanıyor. Kitap zaten küçük çocukların iyi bir Hristiyan yetiştirmek amacıyla küçük kız çocuklarının Rahibelerin isteğiyle, askerlerin silahıyla pagan inançlara sahip yerlilerin elinden alınmasıyla başlıyor. Yani din ve devlet birlikteliği.... Sonuç olarak en çok zorlandığım romanı diyebilirim. Llosa kitapları öyle zaten, okuması çok yorucu. Ama Llosa öyle bir şey zaten. Teke Şenliği'nden başka bir kitabını sevmişseniz, kitabın yazarının Llosa olması yeterlidir artık. Işıklar içinde uyu büyük usta...
·584 syf.·
2025 22. kitabı
Yazarın okuduğum üçüncü ve içlerinde en zor olan kitabıydı bana göre. Latin Amerika’da yerliler, kaçakçılık, misyonerler ve beyazlarla ilgili olaylar üzerine kurgulanmış. Tek bir olay yok kitapta, sözkonusu bölgede farklı mekanlar farklı olaylar ve farklı insanlarla ilgili herbiri diğerinden ilginç olaylar anlatılmakta. Ayrıca bir zaman sıralaması da yok,aynı konu içinde bile geçmiş zamanlara gidiyor hikaye. Tamda bu sebeplerden kitabın ilk bölümlerinde bir anlam karmaşası yaşanabilir. Herşeye rağmen çok etkileyici ve tüm karmaşaya rağmen bir o kadar sürükleyici. Kesinlikle okumaya zaman harcamaya değer, edebi yönü çok güçlü bir kitap. Her koşulda güçlünün zayıfı ezdiği, aşk ve nefret, kötülük ve dünyaya dair hırslar, doğanın yıkıcı gücü farklı karakterler üzerinden müthiş bir dille aktarılmış . Şiddetle okumanızı tavsiye ederim.
Yeşil Ev'den
2024 43. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2024 21:50
Yeşil Ev, karmaşık yapısıyla, çok katmanlı hikâye anlatımı ve zengin bir dil kullanımıyla dikkat çekiyor.Farklı karakterlerin ve geniş bir coğrafyanın hikâyelerini bir araya getiriyor. Yeşil Ev,doğrusal olmayan bir zaman akışıyla ilerleyip ve farklı bakış açılarıyla anlatıyor. Bu, okuyucuyu dikkatli olmaya zorlayan bir yapıdır ancak aynı zamanda hikâyeye derinlik kazandırıyor.

Mario Vargas LlosaYazar · 25 kitap
Mario Vargas Llosa, ("Yosa" şeklinde okunur) (d. 28 Mart 1936 Arequipa, Peru; ö. 13 Nisan 2025, Lima, Peru) Perulu roman, öykü ve oyun yazarı, eleştirmen, 2010 yılında Nobel Ödülü kazanmıştır. Dedesinin konsolos olarak görev yaptığı Cochabamba'da yetişti. Lima'daki askeri bir okuldan mezun oldu. Lima San Marcos Üniversitesi'nde edebiyat eğitimi gördü. İspanya'da Madrid Üniversitesi'nde doktora yaptı. Yayınlanan ilk eseri 1952'de basılan İnkanın Kaçışı adlı oyundu. Ardından çeşitli dergilerde öyküleri yayınlandı. Gazetecilik ve televizyonculuk yaptı. Cuadernos de Composiction ile Literatura dergilerinin yayın kadrosunda yer aldı. 1959-1966 arasında Paris'te yaşadı. İlk romanı Kent ve Köpekler 1963'de yayınlandığında büyük ilgi gördü. Birçok dile çevrildi. 3 yıl Londra'da yaşadı. 1969'da ABD'de Washington Üniversitesi'nde ders verdi. 1970'te Barselona'ya yerleşti. 1974'te Lima'ya döndü. 1990'da Demokratik Cephe'nin adayı olarak katıldığı Peru başkanlık seçimlerinde başarılı olamadı. Latin Amerikalı yazarların en tanınmış ustalarındandır. Latin Amerika'nın kır ve kent yaşamını, değişik insanlarını anlatan romanlarında kendine özgü bir üslup kullandı. Gerçekçiliği ve anlatımdaki ustalığıyla başarı kazandı. 2010 Nobel Edebiyat Ödülü'nü almıştır.