Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
AKP'nin kamusal hayatı dinselleştirmek için yaptığı ucuz bir demogoji
AKP yöneticileri bireysel referanslarının islam olduğunu, ancak siyasi referanslarının demokrasi olduğunu vurgulu­yorlar. Dini, "Kemalist gelenek gibi mabetlere ve vicdanlara hapsetmeyi" değil, bireysel ve toplumsal alanda yeniden kur­mayı hedefliyorlar. Bu anlayışa göre din, siyasal bir olgu değil, olgudur toplumsal bir olgudur.
Reklam
Kendisiyle artık dalga geçemeyen bir kişi için, başkalarının onunla dalga geçme zamanı gelmiş demektir. Thomas SZASZ
Türk milliyetçiliği ve siyasi ümmetçilik
Bir milliyetçi, özellikle bir Türk Milliyetçisi milletiyle birlikte mensup olduğu ümmeti, ailesini, şahsını, hatta içtimai sınıfını da sevebilir. Türk Milliyetçiliği Fikir Sistemi'nin gayesi «Türk Milleti'nin bekası» ve "beka" da, «Türk Milleti'ni, onu belirleyen değerlerle ebediyete kadar yaşatmak» şeklinde veril­diğinde; İslamiyet, Türk Milleti'ni belirleyen en önem­li değerlerden biri olduğuna, göre, ümmetini sevmek, Türk Milliyetçisi için kesin bir şart olmaktadır. Fakat siyasi ümmetçi bu sevgiyle yetinmez, ümmeti, millet'e de tercih ettiği için milli devleti ortadan kaldırıp üm­meti siyasi birlik haline sokmak ister. ("Siyasi" sıfa­tını bu yüzden kullanmaktayız.) ·
Töre - Devlet Yayınevi, 1977Kitabı okudu
Dinimizin bize işaret ettiği hedef, kardeş İslam miletleri idealidir. İslamiyet'­in tek millet içine hapsi değil.
Töre - Devlet Yayınevi, 1977Kitabı okudu
Müslümanlıkta samimiyet Siyasette ehliyet… olmalı bir insanda.
Reklam
"Kitle" tutarlı bir oluşum değildir, yalnız başıboş bırakıldığında kararsızlığa düşme eğilimindedir.
Sayfa 105Kitabı okudu
Siyaset çirkefti. İnsanların birbirini yediği, insanların alınıp satıldığı yerdi.
Siyaset...
- "(...)Siyaset “her şey” veya “hiçbir şey” hükmünü, bu tercih (İçe doğru olmak ve dışa doğru bu oluşu tamimleştirmek) içinde bulur: Hayatın maksatlılığı ve varoluşçuluk hakikati bakımından. Bizim “ömür” ötesi kefaleti sistemimizin ebedî hayatı, bu çerçevede dünyayı kıymetli kılandır ki, gerisi neticede gübre üretiminden başka bir şey değildir!.."
Sayfa 769 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
Firavun halktan aldığını mezarına götürür.!
Reklam
K. Marks ve F. Engels 'in savlarını geliştirerek Lenin şu vurguyu yapıyor: "Bütün önemine karşın dinle ilişki sorunsalı, Marksistler için öncelikli değildir. Dinle mücadeleyi özel amaca dönüştürmek, siyasette birinci sı­raya almak doğru değildir. Dine anarşistler ve diğer marjinal bur­juva devrimcilerine özgü olan bağırıp çağırmakla 'savaş ilan edilmesi' aslında tüm emekçilerin birleşmesine engel olmuş, din­darları irticanın koynuna atmış ve bununla da devrimci mücade­lenin genişlemesine engeller çıkarmıştır."
Selçukiler ve Medreseler
Selçuklular zamanında medreseler vasıtasıyla ilmin himayesi ve yayılması, tahsilin meccani ve kolay yapılması sebepleri de bizzat bu devirin yaratıcılarından Melikşah ve Nizamülmülk tarafından gösterilmiştir. Gerçekten büyük vezire göre eski padişahlar alimlere maaş vermedikleri bir vazife ile bağlamadıkları için onlar hükümdarlara ve devlete karşı hareket ediyorlardı. Selçuklu Devleti medreseler vasıtasıyla bir yandan ilmi koruyarak yükseltiyor ve yayıyor, öte yandan da vücuda getirdiği bu büyük İrfan ordusu sayesinde aşırı Şi'i Fatimiler idaresinde kurulan Sünni aleyhdarı propagandalara karşı İslam dünyasını ve devletin bünyesini kuvvetlendiriyordu.
Sayfa 332 - Nizamiye Medreseleri'nin ilmi tahsilin yapılmasının yanında siyasî otoriteyi korumak için çabaladığı unutulmamalıdır.Kitabı okudu
Günümüz­de kapitalist ülkelerde kiliselerin ve dinsel örgütlerin çoğunluğu; kapitalizmin dayanaklarını, ideolojik olarak, birçok durumda ise siyasal araçlarla savunmaya, dini "Allahsız komünizme" karşı koymaya çağırıyor, güya din öyle bir araçtır ki, onun yardımıyla bütün güncel sosyal sorunları çözmek olanaklıdır.
242 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.